Pasionat de mitologia nordică? Citește despre 7 legende de pe tărâmurile îndepărtate!

Travelling3

Dimensiune font:

| 06-06-2023 15:06

Mitologia nordică reprezintă un set de basme și legende care au fost transmise oral de-a lungul timpului, și care descriu lumea, zeitățile și eroii acestei culturi. Ea mai este cunoscută și sub numele de mitologia scandinavă și este una dintre cele mai bine cunoscute și influente credințe din lume.

 

Înainte de a începe cu cele 7 legende, este important să stabilim câteva aspecte. 

  • În mitologia nordică, se credea că lumea era alcătuită din nouă lumi interconectate prin Yggdrasil, copacul lumii. 
  • Zeii nordici, cum ar fi Odin, Thor și Freyja, au fost venerați ca fiind stăpânii lumii și aveau puteri supranaturale, precum și o serie de ritualuri și festivaluri care le-au fost dedicate.
  • Termenul "viking" este întâlnit astăzi în multe domenii, de la filme și seriale, până la loto Viking 6/48. Originial, el se referă la populațiile scandinave care au călătorit în Europa, Asia și America de Nord între secolele al VIII-lea și al XI-lea, cucerind și explorând noi teritorii și stabilind așezări. Vikingii erau cunoscuți pentru abilitățile lor de navigație și construcție de nave, dar și pentru forța lor militară. Cu toate acestea, vikingii nu erau o singură entitate politică sau culturală, ci mai degrabă o colecție de triburi și popoare care împărtășeau anumite tradiții și obiceiuri.

 Mitologia nordică este plină de legende fascinante, care au influențat cultura și arta popoarelor din Scandinavia, Norvegia, dar nu numai. Iată câteva dintre cele mai cunoscute și mai puțin cunoscute legende extrem de interesante.

1.  Legenda lui Thor și Mjolnir:

Thor este zeul tunetului și una dintre cele mai cunoscute figuri din mitologia nordică. El este cunoscut pentru luptele sale cu giganții, precum și pentru puterea sa de a controla tunetul și fulgerul. Una dintre cele mai cunoscute părți ale legendei sale este Mjolnir, ciocanul său magic. 

 Potrivit legendei, ciocanul a fost creat de zeii nordici după ce Loki, zeul trădător, fratele său, a furat părți din părul zeiței Freya. După ce au recuperat părul, zeii au folosit părțile rămase pentru a crea Mjolnir. Acest ciocan îi permite lui Thor să controleze vremea și să îi învingă pe inamicii săi.

2.  Legenda lui Odin și crearea lumii:

Odin este cunoscut drept regele zeilor și al călăreților Valhalei din mitologia nordică. Potrivit legendei, el și frații săi, Vili și Ve, au creat lumea din corpul gigantului Ymir. 

 Ei au folosit creierul lui Ymir pentru a crea cerul, oasele sale pentru munți și părul său pentru copaci. Odin a creat apoi primii oameni, Ask și Embla, dintr-un trunchi de copac și a suflat viață în ei.

3.   Legenda lui Loki și mistrețul danturat: 

În această poveste, Loki a promis că îl va aduce pe zeul Freyja la jumătatea timpului dacă zeii îi dau mistrețul danturat al zeului Frey. Cu ajutorul unui vrăjitor, Loki a reușit să obțină mistrețul, dar când a venit timpul să îl ofere, a încercat să-i înșele pe zei, transformându-se într-o femelă mistreț și fugind cu prada. Cu toate acestea, zeii l-au prins și l-au pedepsit pentru șiretlicul său.

4.  Legenda lui Freya și colierul Brisingamen:

Freya este zeița frumuseții și a dragostei în mitologia nordică. Ea este cunoscută pentru faptul că deține colierul Brisingamen, care a fost creat de patru pitici. 

Potrivit legendei, Freya a intrat într-o înțelegere cu piticii, promițându-le că îi va ajuta să obțină aurul pe care îl doreau în schimbul colierului. După ce piticii au obținut aurul, Freya a obținut colierul și l-a păstrat cu ea de atunci.

5. Legenda lui Yggdrasil și Nidhogg: 

Yggdrasil este copacul lumii din mitologia nordică, care reprezintă legătura dintre lumea cosmică și cele nouă lumi din mitologia nordică. Pe trunchiul copacului se află diferite regate, iar ramurile sale acoperă întregul univers. 

 În timp ce copacul era menținut în viață de către patru căprioare, Nidhogg, un șarpe colosal, rodea rădăcinile copacului în încercarea de a-l distruge. Se spune că Nidhogg a fost trimis de către Loki pentru a provoca haos și distrugere în lume.

6.  Legenda lui Fenrir: 

Fenrir este lupul gigantic din mitologia nordică, fiul lui Loki și al unei gigante. La început, zeii erau încântați de puterea și agilitatea lui Fenrir, însă când au început să se teamă că va deveni prea puternic, au încercat să-l prindă și să-l țină captiv. 

După ce a reușit să scape din lanțurile care-l țineau prizonier, zeii au decis să-l înfrunte într-un duel final. În cele din urmă, Odin a fost nevoit să-l omoare pe Fenrir în luptă, însă zeul a suferit răni fatale în timpul confruntării.

7.   Legenda lui Baldur: 

Baldur era zeul frumuseții și al luminii din mitologia nordică, fiul lui Odin și al zeiței Frigg. Era atât de iubit de toți zeii și oamenii, încât nici unul nu-i putea face vreun rău. Cu toate acestea, zeul Loki a descoperit că singura sa slăbiciune era floarea de vâsc, pe care nimeni nu o considera periculoasă. 

 Mama lui Baldur, zeița Frigg, a încercat să-l protejeze pe fiul ei de orice rău. Ea a cerut jurământ tuturor obiectelor din lumea naturală să nu îi facă rău lui Baldur, dar a uitat să ceară acest jurământ și de la vâsc (mistletoe). Hodr a folosit o săgeată făcută din lemnul acestei plante pentru a-l ucide pe Baldur.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Arde Delta Văcărești! Deja un hectar de vegetație a fost distrus
20/03/2024 17:35

Pompierii au localizat incendiul din Delta Văcăreşti, care a afectat o suprafaţă de circa 10.000 de metri pătraţi, anunţă Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Il ...

Revoluția digitală în turism
18/03/2024 10:45

Tehnologia a avut un impact profund asupra industriei turismului, schimband fundamental modul in care călătorim, descoperim noi destinatii si ne bucurăm de experientele de călătorie. În acest reporta ...

Harta satelor inteligente din România. Moldova nu are niciunul
28/02/2024 11:00

În sapte judete ale tării, majoritatea in Transilvania, există cel putin un sat smart village. La Ciugud, Alba, de mai bine de un an nu mai există casierie in institutiile statului, iar plătile se r ...

 Turismul Moldovei, prea puțin promovat pe Instagram
28/02/2024 10:15

În era digitală, retelele sociale au devenit unul dintre cele mai puternice instrumente de promovare a oricărui domeniu, iar promovarea turistică pe Instagram a devenit esentială pentru agentiile de t ...

Un pilot de elicopter australian şi alte două persoane au fost răpiţi în Papua Noua Guinee
26/02/2024 12:19

Un pilot de elicopter australian şi alte două persoane au fost răpiţi in zonele montane inalte din Papua Noua Guinee, regiune pradă unor violenţe in ultimii ani, a anunţat luni şeful poliţiei din aceas ...

Vacanță în Grecia 2024: Taxa sezonieră pe climă, introdusă din acest sezon. Cât costă în funcție de hotel și unde se plătește
25/02/2024 18:17

  Guvernul de la Atena a decis să introducă o taxă sezonieră pe climă, din 2024, care va avea valori diferite in functie de gradul hotelului si, atentie, se plăteste la fata locului, nu este inclus ...

VIDEO | 'Orașul fantomă' deținut de regele Charles: stațiunea cu hotel de 7 stele a devenit o ruină, în loc să fie 'perla' turismului
13/02/2024 20:43

  Un oras fantomă a fost lăsat să putrezească de zeci de ani, in ciuda faptului că găzduieste un hotel de sapte stele despre care se crede că este detinut de regele Charles.     ...

Mardi Gras, tradiție și decadență în inima New Orleans
13/02/2024 14:40

 În vuietul si culoarea vibrantă a orasului New Orleans, in mijlocul unei explozii de muzică, dans si costume strălucitoare, astăzi are loc una dintre cele mai spectaculoase sărbători din ...

 Trenul care face ocolul Pământului în 80 de zile va ajunge și în România. Un bilet costă peste 100.000 de euro
09/02/2024 12:15

Ocolul Pămantului in 80 de zile va deveni realitate si nu va mai fi doar un roman celebru al lui Jules Verne. Călătoria va incepe din America si se va incheia in Asia, iar la sosirea in Europa nu va fi ocoli ...

În cât timp a fost construit Turnul Eiffel?
06/02/2024 11:43

 În cat timp a fost construit Turnul Eiffel? Turnul Eiffel, simbolul Frantei, a inceput să fie ridicat in data de 26 ianuarie 1887 si a fost finalizată in doar doi ani, două luni si cinci zile. M ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei