Pretoria – Citadela oamenilor Sotho

default

Dimensiune font:

| 21-11-2012 00:00

Pretoria     Citadela oamenilor Sotho

Imaginati-va un oras cu o apasata atmosfera coloniala, unde cladirile istorice sunt inconjurate de zgarie-nori, un loc unde Africa, asa cum o stim cu totii, este atat de prezenta si totusi atat de distanta… Acest taram al paradoxurilor este Pretoria, capitala Africii de Sud. De fapt, este singura capitala din lume unde imprejurimile marginite de cladiri cu peste 100 de etaje, sunt colindate inca de elefanti, girafe, zebre si lei!

 

Chiar daca, la prima vedere, explorarea Pretoriei pare o sfidare a tuturor riscurilor imaginabile pentru turistul de secol XXI, sutele de obiective culturale, alaturi de istoria fascinanta a locurilor, coexista intr-o adevarata invitatie pentru a explora acea parte din Africa pe care ti-ai dorit mereu sa o vezi. Asigurata la pachet bineinteles, cu avantajele materiale ale societatii occientale.

Primul atlas de geografie care ne cade in maini ne asigura ca Pretoria este prima capitala a Africii de Sud. Stati asa! Cum adica prima capitala? Se poate intreba oricine pe buna dreptate…Ei bine, pentru locuitorii Tarii Soarelui, cum mai este numita Africa de Sud, Pretoria este, in primul rand, capitala administrativa, in vreme ce metropola Cape Town indeplineste functia de capitala legislativa, iar orasul Bluemfontein serveste drept capitala judiciara, cu toate particularitatile care deriva de aici. Istoric vorbind, Pretoria are ce oferi, si inca la discretie…

 



Zona cunoscuta astazi drept Tshwane Metro Council, cu Pretoria in centrul sau, a fost locuita din timpuri imemoriabile de triburile negre Sotho. Pe undeva prin secolul al XV-lea, triburile Ndebele au migrat aici si s-au stabilit alaturi de bastinasii Sotho, pe malurile raului Apies. In anul 1820, triburile Matabele conduse de regele Mzilikaza au navalit peste locuitori, incursiunile acestora ducand la numeroase conflicte si o ura intertnica care nu s-a stins nici in zilele noastre.

 



In aceeasi perioada istorica, peste populatiile negre au sosit primii imigranti buri care au redus rapid la tacere orice opozitie din partea localnicilor. Bunaoara, triburile Matabele au fost invinse definitiv de catre celebrii Voortrekkers, in anul 1837, cu ocazia bataliei de la Mosega. 18 ani mai tarziu, colonistii albi s-au stabilit in arealul unde astazi se inalta orasul. In acele timpuri, zona era complet pustie, triburile negre evitand-o instinctiv din pricina numarului mare de lei, hiene si leoparzi care traiau in acele locuri.

 

 

Un regat pentru un... ponei!

 

Orasul cu denumire de origine latina, a fost botezat astfel in onoarea capetenie bure Andries Pretorius (foto jos), nimeni altul decat conducatorul trupelor Voortrekkers, care i-au zdrobit pe zulusii condusi de regele Dingaan, cu ocazia bataliei de la Raul Insangerat. Fondat in anul 1855, orasul a ajuns, in scurt timp, capitala Zuid Afrikaansche Republiek, sau provincia Transvaal, cum o numeau cu dusmanie britanicii in acea perioada.

 



Ca o paranteza picanta, merita readus aminte modul cum burii au obtinut zona Arcadia, care a devenit mai apoi o importanta suburbie a Pretoriei. Burii s-au infiintat in anul 1855 in fata sefului de trib care detinea Arcadia. Nu erau singuri, bineinteles, ci printre caii si catarii lor, aveau si un ponei. Capetenia a fost atat de amuzata si de incantata de "calul cel mic", incat le-a cedat burilor fara tocmeli intreaga zona in schimbul poneiului.

 

Guerrilla de buri in 1879

 



Pretoria a devenit faimoasa pentru prima data, la nivel mondiala, in anul 1899, cand viitorul premier britanic Winston Churchill, cu ocazia Razboiului Anglo-Bur, a fost capturat si detinut intre zidurile orasului, pana in momentul in care a reusit sa evadeze si sa fuga in Mozambic. Fortele britanice captureaza totusi Pretoria, in anul 1900, si mentin controlul regiunii inca doi ani de zile, pana la semnarea Pacii de la Vereeniging. Cand Uniunea Sud Africana a fost fondata in anul 1910, Pretoria a fost desemnata sa-i fie capitala administrativa. Astazi, in contextul Republicii Africa de Sud, orasul are aceeasi functie.

Clima este subtropicala, cu maxime care pot atinge in timpul verii australe temperaturi de +36 de grade Celsius, mai ales in lunile octombrie si noiembrie. Iernile australe sunt blande si aride cu temperaturi cuprinse intre 5 si 20 de grade Celsius.

 



Orasul traieste in umbra vecinului sau mai mare, Johannesburg, cu care se afla si in prezent intr-o intensa competitie. Granitele Pretoriei se afla intr-o continua expansiune si, chiar daca intre cele doua importante orase sud-africane exista o distanta mica, diferentele culturale si sociale sunt mari.

Pretoria este o capitala excelent deservita de variate modalitati de transport. Cu toate ca, pentru turisti, cea mai sigura si eficienta modalitate de a explora orasul consta in inchirierea unei masini, accesul prin oras se poate face forte bine si prin intermediul companiilor de autobuze, trenuri si microbuse oferite de municipalitate.

 

Capitala muzeelor

 

Toate ghidurile turistice care trateaza Pretoria cad de acord asupra unui lucru. Orasul este literalmente intesat de muzee, iar vizitarea acestora este un obiectiv de vacanta care nu trebuie ratat de niciun turist care ajunge aici. Asta pentru simplul motiv ca muzeele din cel mai "chic" oras al Africii de Sud, ofera imagini si amintiri de neintalnit in alte parti ale lumii.

 



African Window este Muzeul de Cultura al Africii de Sud, colectiile de aici incluzand site-uri arheologice, documente istorice si piese si unelte din Epoca de Piatra. Senzatia ca ai nimerit nu doar in capitala adminsitrativa, ci in capitala muzeelor este amlificata de intalnirea cu Transvaal Museum sau Muzeulde Istorie Naturala al tarii. A fost fondat in anul 1892 si detine impresionante colectii din perioadele Pliocenului si Pleistocenului, incluzand aici resturi de hominizi din Sterkfontein, Swartkraans si Kroomdrai, celebre locatii arheologice care fac parte din asanumitul Leagan al Omenirii. Muzeul mai detine colectii impresionante de mamifere, pasari, reptile si fluturi.

O alta locatie care nu trebuie ocolita, este Freedom Park, sau memorialul victimelor cazute in Razboaiele Burilor si cele doua razboaie mondiale. Dupa abolirea apartheidului, locatia detine si o aripa in care sunt readuse in memoria colectiva destinele lui Steven Biko, Oliver Tamboo, Albert Luthuli, plus soarta fostului militant devenit mai apoi presedinte, Nelson Mandela. Celebrul revolutionar sud-american Ernesto "Che" Guevara, beneficiaza si el de o camera a muzeului.

 



Pentru a intelege cat mai clar ca Africa de Sud isi datoreaza succesul, civilizatia si dezvoltarea economica, colonistilor buri, fara de care ar fi fost, fara dubii, inca un bantustan din lumea a treia, precum sunt vecinii sai, trebuie sa vizitati Monumentul Voortrekker. Acesta este un mausoleu-muzeu impresionant, in care este redata epopeea burilor si stradanile acestora de a ridica singura tara eminamente cu standarde de viata occidentale din intregul Continent Negru. Dintre locatile turistice care mai trebuiesc vizitate amintim: Kruger House, muzeul Van Wow si Fortul vechi al Pretoriei.

 

 

Cullinan, acolo unde se nasc diamantele

 

Daca pentru multi oameni, Africa de Sud este inca tara unde rasismul devenise politica oficiala de stat la un moment dat, sau locul unde rugby-ul a fost ridicat de la un simplu sport la rang de religie, Tara Soarelui ramane locatia unde s-au descoperit si inca se mai descopera cele mai mari diamante din lume. Sta marturie mina de diamante Cullinan, situata in apropierea Pretoriei.

 



La doar douazeci de minute distanta de capitala Africii de Sud, spre directia Gaunteng, puteti vizita cea mai bine pazita mina din intreaga lume. Mina a fost construita deasupra celui mai mare zacamant de kimberlite descoperit pe Terra (kimberlita si-a imprumutat numele de la orasul Kimberley, si se refera la o roca vulcanica bogata in potasiu care contine diamante in stare pure).

Aici a fost descoperit in anul 1905, Cullinan, cel mai mare diamant din lume. Pretioasa roca are numai putin de 3.106 carate si face parte, in prezent, dintre bijuteriile detinute de Coroana Regala Britanica. Mina Cullinan a intrat demult in circuitul turistic oficial, vizitatorii putand admira arhitectura deosebita a incintei principale, alaturi de o incursiune in shop-ul si cafeneaua minei.

 

 

Hoteluri, cladiri si securitate

 

Atractiile din apropierea Pretoriei nu se limiteaza doar la mina de diamante. Oraselul Rustenberg este o populara destinatie pentru majoritatea locuitorilor si turistilor. Rustenberg adaposteste o catedrala anglicana si o biserica reformata olandeza, ambele caldiri datand din secolul XIX.

Langa orasel, exista o mica rezervatie naturala cu acelasi nume, unde se pot admira in libertate elefanti, bivoli, zebre si alte animale reprezentative ale faunei africane. Amatorii de geologie, alaturi de cei atrasi de imagini spectaculoase pot face o excaursie de 40 kilometri in nordul Pretoriei. Acolo, troneaza craterul facut de asteroidul Tswaing. Formatiunea geologica are o vechime de peste 200.000 ani, iar pe fundul craterului exista un lac sarat.

 



Inapoi in oras, merita mentinut faptul ca acesta este un mare centru universitar. Aici isi au sediile prestigioasele locasuri de invatamant precum Universitatea din Pretoria, Universitatea Africii de Sud si Universitatea Tehnica Tshwane. Orasul ofera un spectacol arhitectural de neuitat. In acest context unic, s-au imbinat multe stiluri si curente artistice care si-au lasat amprenta asupra cladirilor. Turistii pot admira o paleta larga de edificii, care include elemente ale stilului britanic pana la Art Deco. Stau marturie cladirile Universitatii Africii de Sud, Cladirile Unionale, turnul Bancii Africii de Sud, Mahlamba Ndlopfu (Palatul Prezidential). Alte structuri care atrag imediat atentia sunt stadionul Laotfus Versfeld, Teatrul de Stat al Africii de Sud, Universitatea din Pretoria si sediul Departamentului de Cooperare si Relatii Internationale.

Nu trebuie trecut sub tacere nici faptul ca Pretoria, la fel ca toata Africa de Sud, se confrunta in ultimii ani cu o recrudescenta fara precedent a infractiunilor si criminalitatii stradale. Sfarsitul epocii Apartheid-ului, care a culminat cu predarea puterii majoritatii de culoare, a dat nastere unei situatii inter-rasiale foarte tensionate. Populatia neagra pastreaza o atitudine revansarda la adresa minoritatii albe.

 



In plus, prapastia social-economica intre cele doua rase este si astazi foarte adanca. Albii detin inca monopolul economic, iar mare parte din puterea financiara este si astazi in manile urmasilor burilor. Situatia infractionala s-a agravat si datorita maselor de imigranti din tari vecine precum Mozambic, Botswana sau Zimbabwe. Acestia, goniti de mizerie, seceta prelungita sau conflicte militare interne, s-au indreptat instinctual spre Africa de Sud, vazuta de ei drept un adevarat El Dorado.

In ultimii ani, autoritatile au luat masuri dure luate pentru diminuarea fenomenului infractional. Astfel, securitatea stradala din Pretoria este asigurata de adevarate trupe de soc, inarmate pana in dinti, al caror rol psihologic de descurajare este mai mult decat evident. Prezenta lor evidenta nu prezinta totusi niciun impediment pentru cohortele de turisti, securitatea acestora fiind in mare masura asigurata pe intreaga durata a vacantei in citadela neagra.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei