Primavara unei destinatii estivale

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 16:14

Un amalgam de neamuri, culturi si civilizatii au trecut, adastat o vreme sau au ramas sa se contopeasca intre ele in Dobrogea. Astazi, taramul de la gurile Dunarii este o destinatie prin excelenta estivala. Tocmai de aceea am facut in regiune o tura de primavara, insotiti de noul nostru prieten Subaru Forester si de falfaitul aripilor berzelor care-si cautau cuiburile parasite in toamna.

Cea mai veche descriere a tinuturilor de la Dunarea de Jos apartine lui Herodot – sec. al V-lea i.Hr.; iar cea mai de pret comoara a fluviului (al doilea ca lungime din Europa, dupa Volga), Delta Dunarii, cel mai tanar pamant al Europei, se invecineaza cu unii dintre cei mai batrani munti ai planetei (muntii Macin, cu o vechime de cca 400 de milioane de ani).

Aflata intr-o continua evolutie, la propriu, Delta Dunarii a fost descrisa in fel si chip, din Antichitate si pana astazi: avea ba cinci, ba sase, ba sapte brate. Relatarile contradictorii provin din surse demne de incredere ale Antichitatii: Strabon, Pliniu cel Batran sau Ptolemeu. Posibil, insa, ca fiecare dintre versiuni sa fi fost adevarata in epoca, tinutul Deltei fiind intr-o perpetua metamorfoza.

De altfel, dinamica zonei este demonstrata, in zilele noastre, de faptul ca farurile construite la varsarea Dunarii in mare in dreptul localitatilor Sulina si Sfantu Gheorghe se gasesc, astazi, la cativa kilometri de tarm. „Obiect“ de patrimoniu mondial al UNESCO, Delta Dunarii este gazda buna pentru milioane de pasari care vin sa cuibareasca aici pe timpul verii. Spectacolul oferit de acestea celor care au bunul simt si rabdarea de a se apropia in liniste este unul de inceput de lume, paradisiac.

Ajuns in acest punct al povestii, am sa fac o abatere de la o regula pe care m-am straduit s-o respect, si anume reprimarea oricaror comentarii autoreferentiale. Am fost pentru prima data in Delta acum 20 de ani si nu de putine ori am revenit in locurile prin care trecusem anterior. De la an la an am vazut tot mai putine pasari, am vazut ridicandu-se tot mai multe monumentale vile-buncar, apele linistite ale canalelor sunt brazdate din ce in ce mai des de din ce in ce mai puternice motoare de salupe de fite, iar localnicii au ajuns sa-si castige existenta angajandu-se ca slugi la bogatii care si-au construit aici resedinte de vacanta, hoteluri sau pensiuni.

Cetatea celor doi Sfinti Mucenici
Halmyris este numele unei vechi cetati romano-bizantine ale carei ruine pot fi vizitate in preajma actualei localitati Murighiol. Printr-o extraordinara descoperire facuta in 2001, cetatea Halmyris a dobandit o importanta aparte pentru intreaga lume crestina: aici au fost gasite si identificate osemintele a doi Sfinti Mucenici: Epictet preotul si Astion monahul.

Epictet a fost cel care l-a convertit la crestinism pe tanarul Astion, apoi ei s-au stabilit impreuna in cetatea Halmyris. Dupa 17 ani, sosind in cetate comandantul militar al provinciei Scythia Minor, Latronianus, acesta a fost instiintat despre lucrarea pe care o savarseau cei doi ucenici ai lui Hristos. Epictet si Astion au fost arestati si constransi sa abjure.

Dupa mai bine de o luna de chinuri cumplite, in timpul carora Mucenicii au refuzat sa se lepede de credinta lor, Epictet si Astion au fost decapitati. Identificarea moastelor Sfintilor Mucenici a fost posibila datorita fragmentelor de inscriptii gasite pe peretii mormantului in care au fost descoperite, cat si urmare a analizelor antropologice, care au confirmat martiriul si modul de executare a celor doi.

Enisala, cetatea de la care a plecat marea
Mai la sud de Halmyris, cam la jumatatea distantei dintre Babadag si Jurilovca, pe malul lacului Razelm (odinioara la tarmul Marii Negre, pe vremea cand lacul actual era un golf), pe o creasta stancoasa, se inalta ruinele Cetatii Enisala. Istoricii presupun ca cetatea a fost construita de genovezi, cel mai probabil in a doua jumatate a veacului al XIII-lea.

In timp, Enisala a fost cucerita de turci, apoi recucerita de Mircea cel Batran, pentru a fi din nou infranta de trupele otomane. Viata zbuciumata a cetatii a luat sfarsit la inceputul secolului al XVI-lea, cand, datorita izolarii lacului Razelm de mare, fortificatia si-a pierdut importanta strategica.

Umbra lui Dumnezeu. La Malcoci
Am scris despre ele si am publicat in mai multe randuri fotografii cu bisericile sasesti din Transilvania. Stiam si ca in Dobrogea a trait, de-a lungul vremii, un intreg amalgam de neamuri. Cu toate acestea, nu ma asteptam sa intalnim aici o biserica (astazi in ruina) a unei foste, infloritoare odinioara, comunitati germane. Biserica despre care este vorba se gaseste in localitatea Malcoci si a fost ridicata in secolul al XIX-lea.

Germanii care au construit-o n-au venit aici din apus, ci s-au stramutat din rasarit, din zona Odessa, unde fusesera colonizati, iar ocupatiile lor de baza erau cresterea vitelor si prepararea untului. In timpul si dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, etnicii germani au parasit localitatea Malcoci. Au mai ramas doar cateva familii de catolici, care n-au mai putut ingriji de biserica l8or.

Astazi, urmasii celor care au parasit Malcociul acum 70 de ani intentioneaza sa deruleze programe de sprijinire a celor cateva familii de germani ramase aici. Biserica, si ea, ar putea fi refacuta. Dar un calcul (cinic, ca orice calcul) a aratat ca mai ieftina ar fi demolarea acesteia decat constructia uneia noi. Ce va fi, om vedea. Deocamdata, vechea biserica a fostei comunitati germane din Malcoci se incapataneaza sa ramana in picioare.

La fel ca si celelalte fotoreportaje, nici acesta nu este unul exhaustiv. De altfel, Dobrogea n-ar avea cum sa incapa in doar cateva pagini de revista. Si chiar daca ar incapea, ea ar fi Dobrogea celui care a scris despre ea. Or, exista o Dobroge a fiecaruia dintre noi, cu conditia sa o vizitam. Si nu numai vara, cand zburda pe mare voioase ski-jeturi.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei