Turism rural pe ”Acoperișul Lumii”

tibet_0

Dimensiune font:

| 30-06-2021 21:15


Baima, o tânără în vârstă de 27 de ani din Tibet, și-a transformat, cu ajutorul statului, umila sa locuință de pe ”acoperișul lumii” într-o pensiune rurală. Ea s-a lansat în industria hotelieră încurajată de autoritățile de la Beijing și de... milioanele de turiști chinezi.

La 3.000 de metri altitudine, printre vârfurile munților care se pierd nori, Baima îi primește pe turiști lângă soba cu lemne din casa pe care a renovat-o recent, în culori vii.

La aproximativ 500 de kilometri la est de Lhasa, capitala Tibetului, satul Tashigang a început să se concentreze pe turism în urmă cu zece ani. În prezent, atât Baima cât și vecinii săi sunt deja profesioniști ai ospitalității.

„Trăiam din creșterea animalelor și din agricultură. Apoi statul ne-a încurajat să ne transformăm locuințele în pensiuni”, explică ea pentru agenția de presă France-Presse (AFP), sub privirile câtorva oficiali chinezi care au însoțit un grup de jurnaliști într-una din puținele organizate pentru ei în Tibet, o regiune extrem de sensibilă pentru regimul comunist.

„Să deții o pensiune este mai ușor decât să păzești turmele”, mai spune Baima.

Susținuți financiar pentru a-și transforma locuințele, locuitorii satului au primit și cursuri de limba mandarină pentru a putea comunica cu vizitatorii veniți din restul țării.

„În prezent, 80% dintre săteni știu să se exprime în mandarină”, afirmă Chen Tiantian, un oficial al Partidului Comunist local, adăugând că autoritățile au oferit și cursuri de gătit pentru ca turiștii să aibă parte de primire cât mai caldă.

Desigur, toate aceste programe sunt opționale, amintește ea.


Sosirea turiștilor schimbă și modul tradițional de viață, experții fiind de părere că aceasta este modalitatea Beijingului de a atenua rezistența culturii tibetane.

Robert Barnett, de la Școala de Studii Orientale și Africane (SOAS) din Londra, își exprimă îngrijorarea cu privirea la degradarea culturală determinată de ”turismul de masă hiper organizat”, chiar dacă este conștient că populația locală beneficiază din punct de vedere financiar de pe urma turismului.

Potrivit cifrelor oficiale, regiunea autonomă primește anual nu mai puțin de 35 de milioane de turiști – marea majoritate fiind chinezi – adică de zece ori mai mult decât populația sa.

Turiștii sunt atrași de peisajele care îți taie respirația, dar și de schimbarea de mediu față de restul Chinei.

Unii nu ezită să încerce îmbrăcămintea tradițională tibetană pentru a se fotografia în fața celor mai faimoase locuri din Lhasa, precum palatului Potala, reședința lui Dalai Lama, liderul spiritual exilat din 1959.

„Odată cu sosirea vizitatorilor veniți de departe, avem oportunitatea de a cunoaște lucruri noi”, remarcă Cangjie, o vecină a Baimei, care pune la dispoziție camere de oaspeți, la fel ca alte cincizeci de familii din Tashigang.

Îmbrăcată într-o tunică tradițională cu mâneci brodate, pozează pentru fotografii cazați în locuința sa, lângă portretele președinților chinezi Xi Jinping și a Mao Zedong, fondatorul regimului comunist.

Sub conducerea lui Mao, în 1951, armata chineză a pus stăpânire pe Tibet sau, mai degrabă, „l-a eliberat pașnic”, conform frazeologiei aprobate de regim.

Prin finanțarea luptei împotriva sărăciei, autoritățile de la Beijing speră că dezvoltarea economică va eradica veleitățile separatiste din Tibet.

Acest lucru este însoțit de o „poluare” a culturii tibetane, susține alarmat domnul Barnett, potrivit căruia Beijingul așteaptă ca „Partidul să primească recunoștință (de la locuitori) pentru generozitatea sa”.

„Următorul nostru obiectiv este să atragem turiștii străini”, afirmă Hu Xiongying, un oficial al districtului care administrează satul.

Pentru moment însă, majoritatea turiștilor străini nu pot călători în Tibet decât cu permis special și însoțiți de un ghid pregătit corespunzător. În 2019, doar 270.000 de turiști care nu erau chinezi au vizitat regiunea. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 3093/89/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Total Media Radio - TV” S.R.L. Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Unirii nr. 14, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV/BUN, Valoare -Lei- 1., Echipament tehnologic, aparate de măsură şi control, mijloc de transport, mobilier, aparatură birotica 174.679. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scose la vânzare este cel de mai sus şi reprezintă 100% din valoarea de inventar, iar vânzarea se va efectua conform hotărârilor Adunării creditorilor din data de 23.07.2021, respectiv la cel mai bun preţ oferit. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 12.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv până la data de 09.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefon: 0335/566.035, 0744/291.653, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
11 orașe termale au fost incluse în patrimoniul universal UNESCO
26/07/2021 12:00

  Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a recunoscut valoarea universală a unsprezece oraşe care au fost embleme ale artei termale europene in vogă intre inceputul secolului al XVIII-lea şi incepu ...

În plin sezon estival bubuie numărul cazurilor de Covid-19, în Turcia
26/07/2021 07:45

Numărul cazurilor noi de coronavirus din Turcia a urcat duminică la 14.230, un număr triplu faţă de acum trei săptămani şi cel mai ridicat nivel atins după prima jumătate a lunii mai, potrivit datel ...

Alertă CERT-RO pentru românii care merg în vacanță în Grecia: Atenție la felul în care completați formularul
23/07/2021 10:07

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează asupra faptului că au apărut site-uri care pot colecta date personale si informatii financiare de la turistii rom ...

Cel mai mare sat din România se află în județul Sibiu. Ca suprafață, este mai mare și decât Bucureștiul
22/07/2021 13:30

Pare poate greu de crezut insă in Romania există un sat care este mai mare si decat Capitala. Ne referim aici desigur la suprafata pe care se intinde. Este vorba despre Jina, comuna formată dintr-un singur ...

UNESCO a retras Liverpool de pe lista siturilor clasate în patrimoniul mondial
21/07/2021 16:39

UNESCO a retras Liverpool de pe lista siturilor clasate in patrimoniul mondial  Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a retras miercuri oraşul Liverpool din li ...

Insula grecească Mykonos este în pericol. Turiștii fug din cauza coronavirusului
20/07/2021 11:45

Turistii de pe insula grecească Mykonos si-au făcut bagajele si o parte dintre ei au părăsit deja perla din Marea Egee.  Începand cu duminică, 18 iulie, Grecia a intrat in zona galbenă, motiv ...

Auckland este cel mai bun oraş din lume pentru locuit - Europa, de evitat
19/07/2021 18:37

Auckland (Noua Zeelandă) pe primul loc in clasamentul anual realizat de săptămanalul The Economist privind cele mai bune oraşe pentru locuit, urmat de Osaka (Japonia), Adelaide (Australia), Tokyo (Japonia ...

Prăbușirea cascadei Bigăr a redus numărul turiștilor
19/07/2021 16:23

Prăbuşirea unui perete al Cascadei Bigăr, din Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, a avut un impact negativ asupra turismului din zonă, conform oficialilor, numărul vizitatorilor plătitori de bilet ...

 GALERIE FOTO - Cele mai frumoase țări din lume
18/07/2021 15:24

Numărul de turisti care le vizitează, cantitatea si calitatea zonelor verzi pe care le găzduiesc, evaluările marilor ghiduri turistice ale lumii sau numărul de locuri clasificate drept patrimoniul mondia ...

Insulele Maldive sunt la un pas de scufundare
18/07/2021 14:59

Insulele Maldive sunt intr-un mare pericol si riscă să dispară de pe fata pămantului, pană la sfarsitul acestui secol. Problemele sunt create de schimbările de climă. Un subiect asupra căruia isi indrea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei