Turismul istoric în Antalya, o opțiune pentru o vacanță completă

1turism

Dimensiune font:

| 19-05-2021 10:52

 

Turiştii români care aleg să-şi petreacă vacanţele în Antalya pot opta, pe lângă plajă, să viziteze parcuri acvatice, să meargă croaziere, să facă rafting şi scuba diving, dar şi pentru excursiile în situri istorice şi religioase, o incursiune în viaţa unor civilizaţii vechi de milenii care a luat amploare în ultimii ani în paralel cu hotelurile de lux în provincia turcă de pe coasta Mediteranei.
Ghizii turistici răspund invariabil că excursia la Demre-Myra - care include şi oraşul lycian Myra, biserica Sfântului Nicolae şi croaziera spre oraşul scufundat - este un must do. Este o excursie completă şi una dintre cele mai solicitate excursii în care merg românii când ajung în Antalya, spune Maria Ozbilgin, ghid turistic pentru români în Turcia de 25 de ani.
La Myra pot fi văzute două necropole de morminte lyciene săpate în stâncă, un teatru greco-roman şi ruinele zonei fortificate, în care locuitorii se puteau refugia în cazul unui atac. Myra nu a fost un oraş-cetate, ci un oraş construit la malul mării, care a avut portul la Andriake, care s-a umplut mai târziu de aluviuni. După ce în 2009 au început săpături la Andriake, un hambar de grâne din vremea împăratului roman Hadrian (117-138 d. Hr.) a fost transformat în Muzeul civilizaţiilor lyciene.

Necropola din Myra
Cronologic vorbind, cel mai vechi în acest sit este necropolisul sau cimitirul. În cultul morţilor la lycieni existau două tipuri de morminte. Sau erau morminte după modelul caselor, aşa cum vedem aici, săpate în piatră, sau dacă erau în oraşe-port sau în insule, în necropolisul lor aveau morminte, pentru că erau marinari, ca nişe corăbioare întoarse invers. La British Museum întâlnim foarte multe morminte de genul acesta, luate tot de la ei. Aici întâlnim mormintele după modelul caselor, tăiate în stâncă, iar calea de acces era pe scări, care, bineînţeles, între timp s-au dărâmat, a explicat Maria Ozbilgin la o întâlnire cu jurnalişti români.

Necropola a fost folosită între secolul VII şi secolul al IV-lea î. Hr., astfel de morminte fiind, ca în multe alte civilizaţii, nu ale muritorilor de rând, ci ale celor aflaţi suficient de sus pe scara socială pentru a şi le putea permite.
La Myra se află şi un teatru greco-roman, care este încă în curs de restaurare. Deşi noi ne-am obişnuit să le spunem la aceste construcţii amfiteatru, nu este corect, amfi înseamnă întodeauna faţă în faţă, vizavi. Partea aceasta cu scaune, auditorium, dacă este circular, astfel încât fiecare spectator să aibă un alt spectator în faţă, exemplul cel mai popular este Colosseum, atunci spunem că este amfiteatru. Dacă spunem că este în formă de U, toate sunt teatre. Şi există în lume treatrul elenistic, teatrul greco-roman şi amfiteatrele toate sunt romane. Pentru că această formă de arcadă, cu cheia de boltă, care susţine toată construcţia, greutatea, au introdus-o în construcţie romanii, a explicat ghidul turistic.
Teatrul greco-roman are o capacitate de 12.000 de locuri, dar, după modelul vremii, întrucât cei care donau fonduri pentru construcţie aveau asigurat un loc în teatru, un bloc de marmură de până la un metru şi jumătate în care erau însoţiţi de sclavii personali, oamenii din cetate se adunau aici în număr mare numai atunci când mai marele din Myra făcea un gest politic.

Teatrul greco-roman de la Myra
Materialele de construcţie care au fost folosite în zonă sunt în special piatra calcaroasă, pentru că munţii sunt calcaroşi, iar în interior marmura, cu care a fost placată toată construcţia.
Teatrul greco-roman de la Myra este unul cu arenă, nu cu orchestră, cum este cel de la Aspendos, care se află tot în Antalya, în oraşul Serik.
Unde este orchestra, cum ar fi fosa la operă, înseamnă că în acele teatre nu s-au desfăşurat întreceri sportive, care să pericliteze siguranţa spectatorilor, şi înseamnă că în acele cetăţi erau alte construcţii pentru întrecerile sportive, care se numeau stadium. Deci acel teatru era numai pentru activităţi culturale. Dacă este adânc, după cum vedeţi aici, şi are acele balustrade care apără spectatorii, se numeşte arena. Acesta este un teatru cu arena. Vedeţi basoreliefuri peste tot, cu măşti. Toate motivele sunt corintice. Stilul corintic l-a folosit cel mai mult Roma, pentru că era mult mai decorativ, a explicat Maria Ozbilgin.

 Biserica-muzeu a Sfântului Nicolae de la Demre
Nu prea departe de Myra, în oraşul Demre, se află şi biserica Sfântului Nicolae, a cărei construcţie a început în secolul al VI-lea, la ordinul lui Teodosie al II-lea, peste locul în care s-ar fi aflat lăcaşul în care a slujit el, dar s-a efectuat în cea mai mare parte în secolul al VIII-lea.

Ca arhitectură, biserica seamănă foarte mult cu un templu, fiind ridicată de fapt pe structura unui templu dedicat zeiţei Artemis, de la care a păstrat şi altarul. Aici se crede că a fost îngropat Sfântul Nicolae, episcop al Myrei, despre care se spune că ar fi participat chiar la Conciliul de la Niceea din 325 şi chiar că ar fi fost întemniţat din cauza unui incident în timpul adunării ecumenice, dar circulă mai multe variante despre locul în care s-ar fi aflat mormântul. Cert este că mai târziu osemintele Sfântului Nicolae au fost ridicate de italieni şi duse în basilica din Bari, unde se spune că sunt izvorâtoare de mir şi făcătoare de minuni şi au devenit de la bun început un loc de pelerinaj. 
Poveştile despre actele de generozitate ale Sfântului Nicolae în Myra au dus de altfel la apariţia legendei lui Moş Crăciun. La Demre, nu departe de biserica-muzeu a Sfântului Nicolae, şi ea în prezent în curs de restaurare, se află o statuie în mărime naturală a celui mai cunoscut simbol universal al generozităţii, varianta cu sacul în spinare instituţionalizată de reclamele de televiziune.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:37

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Voucere de vacanță și pentru angajații de la privat
22/03/2023 10:30

 Comisia pentru antreprenoriat şi turism din Senat a dezbătut propunerea legislativă de acordare de vouchere de vacantă pentru angajatii de la privat. Cuantumul acestor tichete ar urma să fie de 1.450 ...

Ciclonul tropical Freddy a ucis aproape 500 de persoane în Malawi
21/03/2023 12:17

Numărul deceselor inregistrate in Malawi urma trecerii ciclonului tropical Freddy a ajuns luni seară la 499, in creştere faţă de precedentul bilanţ de 476 de decese, iar numărul persoanelor strămutate a ...

FOTO/VIDEO - Kefalonia, cea mai mare insulă a Greciei
17/03/2023 15:45

Kefalonia este cea mai mare ca suprafata dintre insulele Ionice situate in vestul Greciei, avand o suprafata de 688 kmp. Numele insulei provine de la figura mitologica Cephalus, desi unele persoane il asociaz ...

Zăpadă de aproape un metru în Munții Rodnei
15/03/2023 12:52

Traficul rutier pe toate tronsoanele de drumuri europene, naţionale şi judeţene se desfăşoară in condiţii de iarnă, iar la stratul de zăpadă căzut in Munţii Rodnei a ajuns la 90 cm, a informat, mier ...

Care sunt cele mai frumoase sate din România?
14/03/2023 14:35

Romania este o tară frumoasă si unică. Anual, turistii care aleg să viziteze tara noastră răman surprinsi de satele incă rămase in picioare. Localitătile romanesti arată diferit fată de cele din Occi ...

De ce Norvegia nu este în Uniunea Europeană?
09/03/2023 10:07

Norvegia este una dintre putinele tări din Europa care au refuzat să intre in Uniunea Europeană. Scandinavii nu au fost de acord prin referendum, de două ori, să adere la spatiul comunitar european. Motive ...

FOTO/VIDEO - În Maldive se construiește un oraș care poate găzdui aproape 20.000 de oameni
06/03/2023 16:15

Într-o lagună turcoaz, la doar 10 minute cu barca de Male, capitala Maldivelor, se construieste un oras plutitor, suficient de mare pentru a găzdui 20.000 de oameni. Gandit să arate ca un creier uman, ...

Campanie de beneficii pentru turiştii care vizitează Oradea anul acesta, demarată pe 1 Martie
01/03/2023 11:21

Turiştii care vizitează anul acesta Oradea vor avea parte de o serie de gratuităţi şi facilităţi oferite de Primăria Oradea, a anunţat intr-un comunicat Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Orad ...

California de Sud, cuprinsă de o furtună de zăpadă
27/02/2023 09:50

Locuitorii din unele zone ale regiunii americane California de Sud, care nu au văzut zăpadă de zeci de ani, s-au trezit duminică dimineaţă intr-un tăram ingheţat după o furtună epică de iarnă care a ...

10 cele mai vizitate monumente din lume
22/02/2023 13:50

 Sunt adevărati magneti turistici, atrag zeci de milioane de vizitatori si generează venituri cat PIB-urile unor tări mai mici. În jurul lor, economiile locale se dezvoltă necontenit, in vreme ce ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei