default

Dimensiune font:

Un american vrajit de magia Transilvaniei a vazut insa si coruptia si saracia: Banii pentru scoala pot ajunge in vila varului primarului

| 17-05-2018 19:09

Taramul Transilvaniei continua sa-i cucereasca si sa ii intrige totodata prin unicitatea frumusetii si istoriei sale pe turistii straini care o viziteaza si care nu ezita sa impartaseasca apoi lumii intregi impresiile despre linistea, peisajele, bucataria si atmosfera din aceasta regiune.
 

 Atrasi in inima Romaniei in special de povestile cu creaturi insetate de sange si de fotografiile ce infatiseaza un univers rural misterios pentru multi dintre ei, vizitatorii de pe alte meleaguri constata rapid ca legendele infricosatoare sunt simple "glume cu vampiri", iar realitatea pe care ajung sa o respire, sa o vada, sa o traiasca, sa o atinga si sa o guste este de-a dreptul "fascinanta".

Acesta este si cazul lui Christopher Bagley, care a semnat un articol publicat saptamana aceasta in revista de calatorie Conde Nast Traveler, ce prezinta "distorsiunea temporala fascinanta a Transilvaniei" sub titlul "The Bewitching Time Warp of Transylvania, Romania".

De la prima parere pe care si-a format-o odata patruns in Transilvania, aceea ca toata lumea se "holbeaza" la el, autorul care a strabatut satele din centrul tarii la volanul unei masini inchiriate minunandu-se pe parcurs de "dealurile verzi punctate de capite de fan gigantice", viata rurala si bisericile medievale, a constatat in scurt timp ca intaia impresie nu reflecta realitatea.

"Aceasta regiune este una dintre ultimele din Europa in care rezista obiceiurile preindustriale, unde multi agricultori inca se deplaseaza cu caii si carutele si taie fanul cu coasa, asa ca Fordul meu inchiriat a atras atentia", scrie Bagley.

"Mai este si faptul ca Transilvania, o regiune cu o suprafata aproximativ egala cu cea a Kentucky, marginita pe doua laturi de Muntii Carpati, a fost cucerita de-a lungul secolelor de aproape toti conducatorii straini cu o inclinatie imperialista. Daca orasul in care te-ai nascut ar fi fost condus, printre altii, de huni, mongoli, tatari, turci, habsburgi si otomani poate ca suspiciunile pe care le-ai avea legate de straini ar fi indreptatite".

Magia Transilvaniei, armonia cu natura

Apoi, odata cu intelegerea "complicatei istorii a Transilvaniei", senzatiile devin si mai profunde. "Inteleg de ce din ce in ce mai multi calatori au fost vrajiti de acest loc. Desi urcusurile si coborasurile din istoria Transilvaniei au lasat in urma lor o cultura incredibil de bogata si de complexa (si fabuloasa arhitectura ce o insoteste), in multe sate viata de zi cu zi ramane la fel de simpla, sincronizata cu ritmul naturii. Nu e de mirare ca printre fanii Transilvaniei se numara multi europeni privilegiati - inclusiv printul Charles", noteaza autorul articolului.

"Transilvania este unul dintre putinele locuri unde inca mai poate fi regasit stilul de viata de acum sute de ani, cand natura si fiintele umane traiau intr-o armonie mult mai mare", este citata Jessica Douglas-Home, o londoneza a carei fundatie, Mihai Eminescu Trust (MET), a condus "eforturile de a proteja aceste sate de abandonare sau modernizarea excesiva" si care opereaza un numar tot mai mare de "pensiuni simple si confortabile, pe care calatorii le pot inchiria pentru aproximativ 50 de dolari pe zi", dupa cum relateaza Bagley, care si-a petrecut prima noapte intr-o astfel de locuinta, in Malancrav.

De la fereastra acesteia el a putut observa unele dintre obiceiurile din zona, printre care "parada neoficiala a vacilor", care se intorc de la pasune putin inainte de apus si recunosc portile caselor unde sunt asteptate de proprietari pentru a fi mulse.

Pe langa "minunile arhitecturii traditionale in stil gotic" pe care le-a descoperit in bisericile fortificate, multe dintre acestea incluse in patrimoniul mondial UNESCO, autorul articolului s-a aratat mirat de generozitatea unui cuplu din Malancrav care i-a oferit lapte cald, "direct de la uger", pe care l-a baut dintr-o inghititura dupa "un scurt moment de panica", dar si doua rate pentru a le lua cu el in California. De asemenea, el nu a uitat sa mentioneze gastronomia locala, in special supa de pui cu galuste si sarmalele, "mancare consumata la cativa metri de locul in care a crescut".

Magie fortata de saracie si coruptie

Totusi, "tot acest farmec bucolic vine la pachet cu cateva realitati mai putin magice", mentioneaza el.

"Fermierii transilvaneni folosesc carute trase de cai si pluguri nu pentru ca sunt pitoresti, ci pentru ca sunt mai putin costisitoare decat tractoarele. Romania, care a aderat la Uniunea Europeana cu numai 11 ani in urma, ramane una dintre cele mai sarace tari din uniune si una dintre cele mai corupte; acordarea de fonduri alocate pentru o noua scoala ar putea ajunge sa finanteze o vila pentru varul primarului, creand o multime de provocari pentru grupurile de conservare precum MET.

O alta problema o reprezinta cresterea brusca a localnicilor din Bucuresti, unii dintre acestia care au gasit de munca in Europa de Vest si apoi s-au intors pentru a cumpara sau a construi case de vacanta in zonele rurale. Din moment ce multi localnici inca asociaza aspectul rustic cu saracia din mediul rural, preferintele lor in materie de design se apropie adesea de ceea ce e nou si stralucitor.

Codurile stricte privind constructiile au fost implementate in zonele istorice, insa aplicarea lor lasa de dorit. Uneori, spune Douglas-Home, MET are doar cateva ore la dispozitie pentru a interveni inainte ca un nou proprietar sa distruga o duzina de rame de ferestre sculptate manual pentru a le inlocui cu altele din plastic", se arata in articol.

Eforturile depuse de MET in Viscri pentru conservarea cladirilor traditionale si sustinerea mestesugurilor locale sunt mentionate de autor, care noteaza de asemenea ca acestea au "readus la viata" acest sat sasesc "minuscul" in care exista astazi numeroase case de oaspeti restaurate, ce pastreaza elementul de simplitate, departe de lumea tehnologiei, fapt constatat de Christopher Bagley si in Miclosoara, un alt sat in care sunt incurajate vechile metode de constructie.

"Chiar daca am petrecut in sat (Valea Zalanului) doar aproximativ 24 de ore, deja incep sa simt un sentiment de posesie legat de acest loc in timp ce ma opresc sa culeg o crenguta de menta salbatica. Apoi zaresc cel mai neasteptat lucru: o masina. Este o Toyota gri, cu numar de Bucuresti, care circula putin cam repede. In sfarsit, inteleg ce simt localnicii. Cine este acest strain care intra in satul meu drag? E randul meu sa ma opresc si sa ma holbez la un intrus. Evident neintimidat, soferul imi zambeste amabil si ma saluta dand din cap. Nu ma pot abtine: zambesc si ii raspund facandu-i cu mana", incheie autorul articolului.ziare.com

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE S.C. VARA MR S.R.L. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, str.7 Oameni, nr.23, jud. Iaşi, C.U.I. RO4615947, O.R.C.J22/1478/1993, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iaşi, conform Sentinței civile nr. 698/18.04.2012, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, în dosarul nr. 4938/99/2010, anunţă scoaterea la vânzare în data de 17.12.2018, ora 11.00, prin licitaţie publică cu strigare a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Preț de pornire a licitației (lei, fără T.V.A. ) Activ 1 – Clădire hală producție țevi (Corp C1) cu sc. 866,61 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1971mp înscrise în CF61393/Rediu, nr.cad.1690, nr. parcelă 1(42/13), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi – echipament tehnologic producere ţevi ce include linia de producţie (include linie de calibrare, sudare şi linie de formare) – Bunuri mobile: Unitate centrala Forte Quattro, Generator LX 3000, Instalație de redresare – 1.196.900,00 lei – 718.140,00 lei Activ 2 – Clădire hală (Corp C1) cu sc. 862,37 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1952mp înscrise în (CF61394/Rediu, nr.cad.1691, nr.parcelă 1(42/14), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi; - Clădire hală (Corp C1) cu sc. 883,57 mp și st. utilă de 798mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1970 mp înscrise în (CF61396/Rediu, nr.cad.1962, nr.parcelă 1(42/15), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iasi. – 425.200,00 lei – 223.500,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 14.12.2018, ora 11.00, la sediul Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele necesare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud.Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 14.12.2018, ora 11.00 (după o programare prealabilă, de 24 de ore) sau pe site-ul www.insolventa.ro secțiunea Portofoliu. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. 0232/243864, 0758049901, 0755132474.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 04, 11, 18 și 25.01.2019, ora 12.00; b. Preț de pornire 65% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 45.083 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.02.2019, ora 12.00; c. Preț de pornire 55% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 38.147 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.03.2019, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr.RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, sau tel: 0744520508,0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Samyx Forest S.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 20.12.2018, ora 12.00, a următorului activ: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară situată în sat Calafindești, com. Calafindești, jud. Suceava, inscrisă în Cartea Funciară nr.30010/Calafindesti, cu nr. cad. 30010, ce include: teren intravilan cu categoria de folosință Curți Construcții cu suprafața de 982 mp pe care sunt amplasate corp C1 – Clădire Brutărie cu suprafața construită de 216 mp, regim înălțime P și corp C2 – Clădire Magazie cu suprafața construită de 46 mp, regim înălțime P. Proprietatea dispune de utilități și are deschidere frontală la drumul comunal DC39, asfaltat. Terenul este dobândit în baza CVC nr. 3138/2008. Clădirile Corp C1 și C2 au fost dobândite în baza Sentinței civile nr. 2818/16 iunie 2008. – 85.910,00 lei – 85.910,00 lei Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, până la data de 19.12.2018, ora 12.00, documentele aferente. Bunurile se vând libere de sarcini. Tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Oraşe din Ardeal, care atrag mulţi vizitatori, lipsesc din clipul de promovare al Ministerului Turismului. În schimb, sunt incluse localităţi sărace în atracţii turistice/ Explicaţia realizatoriloR
20/01/2019 14:42

Cluj-Napoca, oraş cu evenimente internaţionale şi festivaluri, a devenit un adevărat pol al culturii şi sportului, in ultimii ani, cunoscut pe plan mondial. Lipseşte, insă, din clipul de pomovare a turis ...

Orașul din Italia cu case la 1 euro, luat cu asalt. Ce a urmat după anunțul autorităților
20/01/2019 11:37

  Anuntul autoritătilor din Sambuca, un orăsel aflat pe un deal in Sicilia, unde au fost scoase la vanzare case cu 1 euro a generat un inters urias in toată lumea. Zeci de mii de oameni vor să cum ...

Cele mai bune destinaţii din lume pentru iubitorii de ceai
19/01/2019 16:48

 Ceremonia ceaiului in Japonia În prezent, aroma de matcha este foarte la modă, dar această pudră este folosită de secole in ceremonia ceaiului din Japonia. Matcha este obţinută din frunze de ...

Trasee turistice montane, închise de salvamontişti din cauza căderilor de zăpadă
18/01/2019 12:41

 Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Salvamont Argeş, traseele turistice din Munţii Făgăraş sunt inchise „Avand in vedere ninsoarea abundentă din ultimele zile ce a dus la depunerea u ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Pleci într-o vacanță în străinătate? MAE a lansat
21/12/2018 10:29

 Romanii care se deplasează in Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, sau Ungaria in scop turistic pot obtine din acest ghid informaţii utile pentru o vacantă cat mai sigură şi lipsit ...

Zece destinatii turistice care sunt mai ofertante iarna
19/12/2018 13:36

Unele locuri din Europa sunt mai potrivite pentru a fi vizitate vara, iar alte destinatii turistice, precum cele de mai jos, sunt pur si simplu de neratat in timpul iernii, potrivit The Telegraph. 1. Parcul Na ...

Top 3 drumuri spectaculoase din Romania pentru excursia ta
13/10/2018 15:27

 Drumuri ce ii vor incanta pe toti pasagerii din masina ta, Transfagarasanul, Transalpina sau Transraraul iti pun la dispozitie peisaje de vis, rupte parca dintr-un alt Univers. Este prima oara cand te pl ...

Tot mai multi finlandezi ne viziteaza tara, insa campioni sunt austriecii - INS
13/10/2018 14:11

 Pe primul loc in clasamentul tarilor cu cele mai mari cresteri ale numarului de sosiri ale turistilor in Romania, in primul semestru al acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut, a fost Finlanda, ...

Un drum din Romania, inclus de The Guardian in topul celor mai frumoase trasee
13/10/2018 12:22

 Topul este realizat in functie de propunerile facute de cititori. "Aceasta este o destinatie minunata, dar subestimata. Din Bucuresti mergi pe DN1 catre Muntii Carpati, spre orasele medivale si bine ...