Un american vrajit de magia Transilvaniei a vazut insa si coruptia si saracia: Banii pentru scoala pot ajunge in vila varului primarului

default

Dimensiune font:

| 17-05-2018 19:09

Taramul Transilvaniei continua sa-i cucereasca si sa ii intrige totodata prin unicitatea frumusetii si istoriei sale pe turistii straini care o viziteaza si care nu ezita sa impartaseasca apoi lumii intregi impresiile despre linistea, peisajele, bucataria si atmosfera din aceasta regiune.
 

 Atrasi in inima Romaniei in special de povestile cu creaturi insetate de sange si de fotografiile ce infatiseaza un univers rural misterios pentru multi dintre ei, vizitatorii de pe alte meleaguri constata rapid ca legendele infricosatoare sunt simple "glume cu vampiri", iar realitatea pe care ajung sa o respire, sa o vada, sa o traiasca, sa o atinga si sa o guste este de-a dreptul "fascinanta".

Acesta este si cazul lui Christopher Bagley, care a semnat un articol publicat saptamana aceasta in revista de calatorie Conde Nast Traveler, ce prezinta "distorsiunea temporala fascinanta a Transilvaniei" sub titlul "The Bewitching Time Warp of Transylvania, Romania".

De la prima parere pe care si-a format-o odata patruns in Transilvania, aceea ca toata lumea se "holbeaza" la el, autorul care a strabatut satele din centrul tarii la volanul unei masini inchiriate minunandu-se pe parcurs de "dealurile verzi punctate de capite de fan gigantice", viata rurala si bisericile medievale, a constatat in scurt timp ca intaia impresie nu reflecta realitatea.

"Aceasta regiune este una dintre ultimele din Europa in care rezista obiceiurile preindustriale, unde multi agricultori inca se deplaseaza cu caii si carutele si taie fanul cu coasa, asa ca Fordul meu inchiriat a atras atentia", scrie Bagley.

"Mai este si faptul ca Transilvania, o regiune cu o suprafata aproximativ egala cu cea a Kentucky, marginita pe doua laturi de Muntii Carpati, a fost cucerita de-a lungul secolelor de aproape toti conducatorii straini cu o inclinatie imperialista. Daca orasul in care te-ai nascut ar fi fost condus, printre altii, de huni, mongoli, tatari, turci, habsburgi si otomani poate ca suspiciunile pe care le-ai avea legate de straini ar fi indreptatite".

Magia Transilvaniei, armonia cu natura

Apoi, odata cu intelegerea "complicatei istorii a Transilvaniei", senzatiile devin si mai profunde. "Inteleg de ce din ce in ce mai multi calatori au fost vrajiti de acest loc. Desi urcusurile si coborasurile din istoria Transilvaniei au lasat in urma lor o cultura incredibil de bogata si de complexa (si fabuloasa arhitectura ce o insoteste), in multe sate viata de zi cu zi ramane la fel de simpla, sincronizata cu ritmul naturii. Nu e de mirare ca printre fanii Transilvaniei se numara multi europeni privilegiati - inclusiv printul Charles", noteaza autorul articolului.

"Transilvania este unul dintre putinele locuri unde inca mai poate fi regasit stilul de viata de acum sute de ani, cand natura si fiintele umane traiau intr-o armonie mult mai mare", este citata Jessica Douglas-Home, o londoneza a carei fundatie, Mihai Eminescu Trust (MET), a condus "eforturile de a proteja aceste sate de abandonare sau modernizarea excesiva" si care opereaza un numar tot mai mare de "pensiuni simple si confortabile, pe care calatorii le pot inchiria pentru aproximativ 50 de dolari pe zi", dupa cum relateaza Bagley, care si-a petrecut prima noapte intr-o astfel de locuinta, in Malancrav.

De la fereastra acesteia el a putut observa unele dintre obiceiurile din zona, printre care "parada neoficiala a vacilor", care se intorc de la pasune putin inainte de apus si recunosc portile caselor unde sunt asteptate de proprietari pentru a fi mulse.

Pe langa "minunile arhitecturii traditionale in stil gotic" pe care le-a descoperit in bisericile fortificate, multe dintre acestea incluse in patrimoniul mondial UNESCO, autorul articolului s-a aratat mirat de generozitatea unui cuplu din Malancrav care i-a oferit lapte cald, "direct de la uger", pe care l-a baut dintr-o inghititura dupa "un scurt moment de panica", dar si doua rate pentru a le lua cu el in California. De asemenea, el nu a uitat sa mentioneze gastronomia locala, in special supa de pui cu galuste si sarmalele, "mancare consumata la cativa metri de locul in care a crescut".

Magie fortata de saracie si coruptie

Totusi, "tot acest farmec bucolic vine la pachet cu cateva realitati mai putin magice", mentioneaza el.

"Fermierii transilvaneni folosesc carute trase de cai si pluguri nu pentru ca sunt pitoresti, ci pentru ca sunt mai putin costisitoare decat tractoarele. Romania, care a aderat la Uniunea Europeana cu numai 11 ani in urma, ramane una dintre cele mai sarace tari din uniune si una dintre cele mai corupte; acordarea de fonduri alocate pentru o noua scoala ar putea ajunge sa finanteze o vila pentru varul primarului, creand o multime de provocari pentru grupurile de conservare precum MET.

O alta problema o reprezinta cresterea brusca a localnicilor din Bucuresti, unii dintre acestia care au gasit de munca in Europa de Vest si apoi s-au intors pentru a cumpara sau a construi case de vacanta in zonele rurale. Din moment ce multi localnici inca asociaza aspectul rustic cu saracia din mediul rural, preferintele lor in materie de design se apropie adesea de ceea ce e nou si stralucitor.

Codurile stricte privind constructiile au fost implementate in zonele istorice, insa aplicarea lor lasa de dorit. Uneori, spune Douglas-Home, MET are doar cateva ore la dispozitie pentru a interveni inainte ca un nou proprietar sa distruga o duzina de rame de ferestre sculptate manual pentru a le inlocui cu altele din plastic", se arata in articol.

Eforturile depuse de MET in Viscri pentru conservarea cladirilor traditionale si sustinerea mestesugurilor locale sunt mentionate de autor, care noteaza de asemenea ca acestea au "readus la viata" acest sat sasesc "minuscul" in care exista astazi numeroase case de oaspeti restaurate, ce pastreaza elementul de simplitate, departe de lumea tehnologiei, fapt constatat de Christopher Bagley si in Miclosoara, un alt sat in care sunt incurajate vechile metode de constructie.

"Chiar daca am petrecut in sat (Valea Zalanului) doar aproximativ 24 de ore, deja incep sa simt un sentiment de posesie legat de acest loc in timp ce ma opresc sa culeg o crenguta de menta salbatica. Apoi zaresc cel mai neasteptat lucru: o masina. Este o Toyota gri, cu numar de Bucuresti, care circula putin cam repede. In sfarsit, inteleg ce simt localnicii. Cine este acest strain care intra in satul meu drag? E randul meu sa ma opresc si sa ma holbez la un intrus. Evident neintimidat, soferul imi zambeste amabil si ma saluta dand din cap. Nu ma pot abtine: zambesc si ii raspund facandu-i cu mana", incheie autorul articolului.ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei