Un fenomen natural mai puţin cunoscut: cum se nasc şi mor cheile din România

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 17:11

Timpul este necruţător cu înfăptuirile sale şi, datorită lui, toate pe această lume sunt într-o continuă transformare. Nici formele de relief nu se pot sustrage acţiunii lui devoratoare, chiar dacă ele se supun unor alte legităţi evolutive decât firavele fiinţe umane. Văile carstice nu fac excepţie. După ce un râu porneşte în lupta sa cu substratul, şi începe să ferestruiască un sector de cheie, acesta prinde parcă viaţă. O viaţă care trece prin aceleaşi etape pe care le cunoaştem cu toţii: tinereţe, maturitate şi îmbătrânire. În aceste stadii, desigur, aspectul cheilor se schimbă. De la peisajul tonifiant, zburdalnic şi neîmblânzit al cheilor tinere, până la cel ponosit şi ruiniform al celor îmbătrânite.

 

Nicăieri în România ca în Munţii Apuseni, grupa montană care concentrează 52 de chei, cel mai mare număr de astfel de văi din ţara noastră, nu se găsesc exemple atât de grăitoare pentru fiecare etapă din evoluţia cheilor.

 

Formarea cheilor

Cele mai numeroase chei din Munţii Apuseni sunt epigenetice. Ele s-au înfiripat prin adâncirea unui râu, într-o primă fază, în roci sedimentare moi, uşor de sculptat de cariul apei. La un moment dat însă, apele au ajuns la fundamentul dur, cel mai adesea calcaros. Interesant este că, de la acest nivel, valea nu s-a dezvoltat în plan orizontal, prin lărgirea albiei şi crearea de terase, ci şi-a continuat, cu încăpăţânare am zice, adâncirea în roca mult mai rezistentă.

Aşa s-au format multe dintre cheile cele mai cunoscute ale Apusenilor şi ale României: cheile Turzii, Turenilor, Aiudului, Ampoiţei, Sighiştelului, Mănăstirii, Gălzii, Găldiţei, Cetei, Tecşeştilor, Cibului, Gîrdişoarei etc.

Mai puţine ca număr, însă cu evoluţia cea mai spectaculoasă, sunt cheile de captare carstică. În acest caz, parte din apa râurilor a fost captată în adâncuri, prin litoclaze (crăpături în calcar) şi de-a lungul feţelor de stat, adică a acelor linii fragile unde rocile sunt mai uşor de erodat. În subteran, apele au creat acvifere şi apoi peşteri, care s-au dezvoltat atingând, unele, dimensiuni ciclopice.

Odată cu lărgirea peşterii, întreg râul a fost captat în lumea misterioasă a adâncurilor, astfel că, deasupra, vechea vale a rămas seacă. Cu timpul, datorită îndărătniciei cu care râul a săpat în pereţii laterali ai galeriei, aceştia s-au îndepărtat unul de altul, nemaisusţinând suficient tavanul peşterilor, care s-a prăbuşit, rezultând sectoare de chei.

O astfel de geneză se poate observa "pe viu" astăzi în Peştera Cetăţile Rădesei - un unic laborator al naturii, unde modul său de acţiune şi finalitatea eforturilor sale pot fi admirate de fiecare dintre noi. Ea este doar o rămăşiţă din peştera care a dat naştere, în acelaşi mod, spre aval, Cheilor Someşului Cald. De altfel, deschizăturile din tavan, celebrele "ferestre", sugerează că transformarea este încă în curs, prăbuşirea întregului tavan fiind iminentă.

Alte forme de acest tip au apărut prin străduinţa factorilor tectonici, rezultând cheile antecedente şi de subsidenţă periferică. În cazul primelor, reprezentate în Apuseni doar de Cheile Feneşului, văile s-au adâncit în condiţiile în care substratul a fost antrenat în mişcări de ridicare, în vreme ce în a doua situaţie este vorba, invers, de coborârea tectonică a nivelelor de bază (cheile Videi sau Albioarei, din Munţii Pădurea Craiului).

Unele chei nu se regăsesc în nici unul dintre scenariile de mai sus, fiind denumite chei de evoluţie simplă, unde râul s-a adâncit direct în calcare: cheile Runcului, Pociovaliştei, Poşăgii, Bedeleului etc.

 

 

Tinereţea cheilor

Multe dintre Cheile Apusenilor sunt azi la această vârstă. Peisajul lor este spectaculos, sălbatic şi cu multe atribute atractive.

Le recunoaştem după profilele transversale înguste, cu versanţii foarte apropiaţi, uneori în formă de V, unde apa încă nu a săpat lateral. Versanţii sunt impunători, abrupţi, aproape de verticală, alteori chiar surplombaţi (ieşiţi în afară în raport cu baza) şi sunt presăraţi cu micro-forme de tipul pilierilor, crestelor, turnurilor.

Accesul prin astfel de chei este dificil, uneori se face pe o potecă îngustă, alteori pe la baza versantului sau pe amenajări speciale - bride, scări sau lanţuri -, alteori chiar prin apă. Iar cursul de apă se remarcă prin prezenţa rupturilor de pantă: praguri, repezişuri, cascade şi marmite de evorsiune (scobituri în albia râului), care fac străbaterea cheilor şi mai dificilă, unele dintre ele pretându-se chiar canyoning-ului (cheile Cetei).

 Şi cheile îmbătrânesc

Tinereţea unei chei permite cel mai bine deducerea tipului de geneză. În Cheile Turenilor, situate în extremitatea nord-estică a Munţilor Trascău, procesul de decopertare a calcarelor de sub rocile sedimentare este în desfăşurare şi nicăieri în România nu este mai evident ca aici.

 

Maturitatea cheilor

Cheile ajunse la maturitate etalează un profil transversal ceva mai larg. Evazarea văii este datorată retragerii lente a versanţilor, a căror bază este slăbită prin adâncirea continuă a firului de apă. În plus, apa se infiltrează în profunzime şi amplifică microfisurile iniţiale prin acţiune mecanică (eroziune), chimică (coroziune) sau prin îngheţ-dezgheţ (gelifracţie), afectând astfel unitatea rocii.

 Şi cheile îmbătrânesc

Prin distensie tectonică, adică eliminarea presiunii asupra stratelor prin acţiunea tectonicii, rezistenţa versanţilor în faţa alunecărilor şi prăbuşilor slăbeşte definitiv. Ei se retrag lateral, se îndepărtează unul de altul, descătuşând firul văii şi permiţându-ne nouă, turiştilor, un acces mai facil.

În retragerea lor, versanţii iau şi bogăţiile pe care le ascundeau. În partea superioară a abrupturilor din cheile Turzii sau Întregaldelor, dar şi a altor chei mature, putem admira arcade insolite, vestigii ale unor peşteri distruse de retragerea vechilor pereţi de stâncă.

Diversele forme de dezagregare fizică din categoria pilierilor, crestelor, turnurilor sau acumulărilor de grohotişuri acoperă vaste suprafeţe generând un bazar morfologic inedit, prin care te strecori cu greu, uneori cu riscuri evidente.

 Şi cheile îmbătrânesc

Astfel de chei păstrează încă evidente mărturiile formării. În Cheile Râmeţului şi Uibăreştilor, prezenţa podurilor naturale, relicve ale tavanului vechilor peşteri, este o dovadă de necontestat a unei geneze şi evoluţii insolite, la fel secţiunile care păstrează încă aspectul galeriilor de peşteră din Cheile Galbenei, Râmeţului sau Ardeului.

 Şi cheile îmbătrânesc

 Şi cheile îmbătrânesc

 

Îmbătrânirea cheilor

Îmbătrânirea vine ca o primă fază a negării condiţiei de cheie. Valea este largă, evazată, versanţii s-au retras mult şi abrupturile apar doar la partea superioară, cea inferioară, acoperită de trene fixate de grohotişuri, îmbracă forma unei suprafeţe ce a abandonat demult lupta cu verticala, fapt care a permis solului să se înfiripe, iar vegetaţiei să acopere frământările pietrei.

 Şi cheile îmbătrânesc

La partea superioară, peisajul versanţilor se menţine ruiniform, fiind afectat în continuare de procese de dezagregare şi eroziune şi marcat de prezenţa crestelor zimţate, pilerilor, arcadelor, "ciupercilor" şi culoarelor de grohotişuri.

Cheile Mănăstirii sunt, din acest punct de vedere, cel mai ilustrativ exemplu. Aici, aspectul şi lăţimea culoarului morfologic nu mai susţin practic denumirea de cheie. Iar lărgirea văii este un fenomen în curs, ritmul de retragere laterală a versanţilor fiind alert. O atestă, pentru orice privitor, fractura de distensie tectonică din profilul versantului stâng, aflată într-o expansiune evidentă.

 Şi cheile îmbătrânesc

Geneza unora dintre cheile îmbătrânite este încă dezbătută în lumea ştiinţifică, mărturiile fiind puţine sau nu foarte evidente. Noi teorii care să susţină un mod sau altul de formare apar referitor la Cheile Întregaldelor, care au fost incluse pe rând în grupele de chei de captare carstică, epigenetice sau antecedente, sau Cheile Aiudului, unde s-a avansat atât teoria captării, cât şi a epigenezei.

 Şi cheile îmbătrânesc

Se verifică astfel, şi în cazul cheilor, un veritabil postulat: cu cât timpul scurs de la apariţia unui fenomen, de la geneza unei forme, este mai îndelungat, cu atât misterul se amplifică.

Sursa: http://www.descopera.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei