VIDEO Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu

0000   0141700

Dimensiune font:

| 24-11-2019 09:27

 Cel mai vechi parc din București are o poveste care a început acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cișmigiu de a construi o ”cișmea pentru norod”, pentru că, la acea vreme, apa potabilă era o problemă și doar bucureștenii înstăriți își permiteau să comande apă de izvor. De-a lungul timpului, grădinari pricepuți din Europa și-au pus amprenta și au transformat parcul într-un loc foarte apreciat: aici a avut loc nunta de argint a Familiei Regale, dar și primul meci de box din țară – când trecătorii au înțeles cu greu de ce doi oameni nu renunță la mănuși atunci când se bat.


Într-un interviu pentru Hotnews, Alexandru Lancuzov – istoric și jurnalist, a povestit care au fost cele mai dificile momente prin care a trecut grădina și a făcut câteva sugestii pentru primarul Gabriela Firea.




Cum a apărut Grădina Cișmigiu

Alexandru Lancuzov:
 ”În urmă cu aproape 200 de ani, în locul Parcului Cișmigiu era o mlaștină, cu multă trestie și animale. În 1779, domnul Munteniei, Alexandru Ipsilanti a dat ordin să se construască două cișmele în Bucuresti. La acea vreme, una dintre cele mai mari probleme ale Capitalei era alimentarea cu apă potabilă. De asemenea, nu exista niciun sistem de canalizare pus la punct. Până la regularizarea și canalizarea Dâmboviței, bucureștenii beau apă din acest râu – de aici și celebru refren ”Dâmbovița, apă dulce”. Doar cei înstăriți își permiteau să comande apă de izvor, iar aceasta le era adusă de apari.

Marele cișmigiu era persoana care supraveghea scurgerea și curgerea apelor. Amenajarea unei cismele nu era foarte simplă, pentru că trebuia adusă apă curată pentru norod. Treptat, de la amenajarea acestei cișmele s-a trecut înt-un timp îndelungat, la asanararea mlaștinii care se formase din cauza diferenței de nivel între lac și Dâmbovița.

De la primul chioșc de ziare, pănă la nunta de argint a Familiei Regale 
Alexandru Lancuzov: ”Până la Primul Război Mondial, Grădina Cișmigiu a găzduit diverse serbări populare, acțiuni caritabile, de popularizare a Ateneului Român, era iluminată feeric - la inceput cu torțe, apoi a fost introdus iluminatul electric. Tot aici, a avut loc nunta de argint a Familiei Regale. În acea perioadă, a fost construit și primul chiosc de ziare din București – care mai există și acum, este peste drum de Primăria Generală a Capitalei. Distribuția presei făcea parte, de pe atunci, din viața orașului.

Iarna, lacul amenjat în gradină îngheța și atunci se organizau concursuri de patinaj artistic, la care participau doar cei înstăriți. Ei plateau abonamente pentru întreg sezon. Blocurile de gheață se tăiau, apoi, și se puneau în beciuri și erau folosite pe perioada verii. În timpul anotimpului cald, în Grădina Cișmigiu se făceau concursuri sportive, alergări în jurul lacului, aici a fost și primul meci de box din istoria României - un moment foarte interesant pentru că trecătorii nu își dădeau seama de ce nu își dădeau jos mănușile cei care bateau. Abia apoi au înțeles despre ce era vorba...”

Cele mai dificile momente: trupele de ocupație au taiat copacii pentru lemne si au plantat legume

Alexandru Lancuzov: ”Au fost două ierni foarte grele din timpul ocupației germane și bulgare. Lemnele erau rechiziționate și nu s-a găsit o altă soluție decât cea a tăierii copacilor, pentru ca populația să se încălzească. Inclusiv trupele de ocupație au recurs la această soluție. S-au tăiat inclusiv ulucile de la gardurile Cișmigiului, Acest lucru a schimbat fața grădinii, dar după război a renăscut. Vara, nemții și bulgarii au transformat -o într-o grădină de zarzavaturi pentru a hrăni trupele de ocupație. Acestea au fost două momente foarte dificile din istoria Cișmigiului, dar a urmat o nouă transformare după Primul Război Mondial, când un alt grădinar adus din Europa Occidentală și mai ales Regina Maria și-au pus amprenta asupra acestui loc și l-au transformat într-o adevărată bijuterie.


Sugestii pentru primarul Gabriela Firea: Stâlpii de fontă trebuie păstrați, pentru a păstra parfumul de epocă


Alexandru Lancuzov: ”În prezent, se simte nevoia unei toaletări a arborilor, dar aceasta nu trebuie să se transforme într-o defrișare. Trebuie să se păstreze parfumul de epocă al parcului, inclusiv un stâlp de fontă – dar care păstrează vechea emblemă a Capitalei, cu patronal spiritual al orașului. Primarul Gabriela Firea ar trebui să chipzuiască, să țină cont de toate părerile și tot ce se decide în legătură cu această grădină veche de peste 150 de ani să fie cât se poate de transparent”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei