Yellowstone european, în Munții Făgăraș. Ce spune presa americană

masivul-fagaras

Dimensiune font:

| 22-03-2021 09:45


În 2018, am vizitat pentru prima oară Carpații Meridionali din România și m-am așezat lângă o stână săracă, deasupra Văii Dâmboviței. La est, maiestoasele culmi din Piatra Craiului străjuiau întregul ținut. Peste tot în jurul meu, panorama cuprindea văi adânci, munți înalți și pădurea atotstăpânitoare.

 

Printre copacii înalți, își croiau drum o mulține de vietăți – lupi, urși bruni europeni, porci mistreți, vulturi, râși.

Aici, prin Munții Făgăraș, cei mai înalți din Carpații Meridionali, departe, într-un colț din Uniunea Europeană cum nu mai e altul, era în curs de desfășurare un amplu proiect de conservare. Obiectivul final era crearea unui ‘Yellowstone european’.

În prima mea vizită, am fost însoțit de Mihai Zota, director tehnic al Fundației Conservation Carpathia, sau FCC. Fondată în 2009, fundația se ocupă de protejarea unei întinse regiuni din pădurile carpatine, cumpărând proprietăți, acordând permise de vânătoare, repopulând regiunea și împiedicând tăierea ilegală a copacilor.

Într-un final, planul este acela de reda publicului aceste zone sub forma unui parc național format în jurul Munților Făgăraș, care, aflat în apropierea Parcului Național Piatra Craiului, deja existent, să creeze un lanț de asemenea parcuri și o mare rezervație sălbatică.


Înaintea primei mele vizite, care a fost finanțată de Societatea Fotografică Regală și de Photographic Angle Environmental Bursary, nu mă prea încânta ideea de a vizita România. Dar, cum inițiativele legate de popularea zonelor sălbatice câștiga tot mai mult teren, România mi s-a părut deodată un exemplu de luat în seamă.

Deși multe țări se căznesc să recupereze ce au avut pe vremuri, în multe privințe, România se luptă să păstreze ceva ce are deja.

România adăpostește vaste întinderi cu păduri seculare, iar multe dintre ele se află în Carpații Meridionali. Aceste regiuni mai ales sunt de o mare biodiversitate și se află într-un tot mai mare pericol.

În loc să mă mulțumesc pur și simplu să fotografiez peisaje și sălbăticiuni, am început să intru în relații cu membrii FCC, însoțindu-i în activitățile lor de zi cu zi: monitorizarea sălbăticiunilor, replantarea unor arbori din păduri, inspecțiile vizând stoparea despăduririlor.

Începând din anul 2018, am vizitat cam de vreo zece ori regiunea. Am petrecut zile întregi pe banca din spate a unei mașini de teren sau ținându-mi bine în mâini impresionanta mea cameră de fotografiat în momentul când, de la bordul unui snowmobil, descopeream urme de lupi.


Cu timpul, între mine și membrii fundației s-a stabilit o camaraderie. Din când în când, atunci când patrulau în echipă prin sălbăticie, mă invitau și pe mine să-i asist la treabă, inclusiv atunci când colectau excremente proaspete de urs.

Odată, șeful echipei, Bogdan Sulică, m-a dus cu el la o gospodărie care fusese atacată de urși, la marginea comunei Săticu de Sus. Deși m-am oferit să îl ajut la treabă, râzând, el m-a sfătuit să rămân pe deal și să mă limitez la a face fotografii.

După căderea comunismului, guvernul a inițiat un program de restituire a terenurilor care fuseseră naționalizate or, asta a însemnat că o mare parte din pădurile României a intrat într-un nou gen de proprietate. În anii care au urmat, companiile forestiere au cumpărat multe dintre pădurile deținute acum de persoane private, ceea ce a dus la o despădurire masivă.

Complicând și mai mult lucrurile, sălbăticiunile din Munții Făgăraș au căzut victimă unui intens braconaj sau au fost vânate excesiv. Pentru a combate acest fenomen, FCC și-a înființat propria asociație de vânătoare și a cumpărat drepturile de vânătoare pe mari suprafețe de teren, totalizând aproximativ 160.000 de acri (65.000 ha). Prin eliberarea permiselor și avizarea vânătorii, ei pot efectiv proteja sălbăticiunile din zonă.

Deși în România există un larg consens pe tema conservării acestor zone, uneori, în comunitățile din zonă s-au semnalat tensiuni. Unii localnici simt că anumite zone sunt protejate fără acordul lor, mai ales cei care sunt legați de vânătoare. Alții au constatat că aceste animale protejate – urși, lupi, râși – le distrug proprietățile și le omoară animalele din gospodării.

Documentația mea cu privire la activitatea FCC din România continuă, ea fiind concentrată asupra a trei aspecte principale: monitorizarea vietăților din sălbăticie, reîmpădurirea și programele vizând comunitățile din zonă.

Așa am învățat că înființarea unui parc național necesită timp. Progresul e lent și pot apărea obstacole neașteptate între fundație și visul ei de a crea un Yellowstone european. Dar, cu timpul, prin eforturile comune ale FCC și ale oamenilor din România, ar putea apărea un punct luminos după care restul comunității internaționale s-ar putea ghida.

Sursa: The New York Times / Articol de Nicholas J.R. White / Traducerea: Alexandru Danga (Rador) 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Franța își vinde clădirile de patrimoniu. Guvernul nu mai are bani să întrețină monumentele
19/04/2021 08:45

Vistieria statului s-a cam golit in Franta. Ca s-o scoată la capăt, guvernul a inceput să vandă proprietăti imobiliare de stat, printre care castele spectaculoase si mănăstiri.  Faimosul Palat de l ...

Lista țărilor care se deschid pentru turiști
19/04/2021 07:45

Multe tări sunt deja deschise turismului international si altele sunt pe cale să o facă, cum ar fi Grecia, care pe 14 mai isi va deschide granitele si frumoasele insule turistilor care, desigur, vor trebui s ...

Drum închis în Estonia, pentru a ajuta la reproducerea broaștelor
18/04/2021 19:34

Un drum aglomerat din capitala Estoniei, Tallinn, a fost inchis pe perioada nopţii in luna aprilie pentru ca mii de broaşte să-l poată traversa in siguranţă in drum spre zonele de reproducere. De obicei ...

  Un milion de dolari pentru victimele vulcanului din arhipelagul Saint Vincent
18/04/2021 19:24

  Organizaţia Naţiunilor Unite a deblocat din fondul său de urgenţă un milion de dolari pentru a veni in ajutorul arhipelagului Saint Vincent şi Grenadine, afectat de o săptămană de erupţia unui ...

GALERIE FOTO - De ce este Valencia cel mai sănătos oraș din lume. În top au intrat Timișoara și Clujul
17/04/2021 09:58

 Două orase din Romania au fost incluse intr-un clasament care prezintă 20 de localităti mari, la nivel mondial, in care se poate trăi cel mai sănătos in anul 2021. Topul a fost realizat de o compani ...

Rangerii din celebrul Parc Naţional Kruger din Africa de Sud vor fi conduşi de o femeie
15/04/2021 17:24

Pentru prima dată in istoria de zeci de ani a faimosului Parc Naţional Kruger din Africa de Sud, rangerii săi vor fi conduşi de o femeie. Cathy Dreyer urmează să-l inlocuiască pe Ken Maggs la 1 mai, a ...

Se redeschide turismul. Certificatul verde, valabil un an
15/04/2021 10:11

Tările Uniunii Europene au căzut de acord, miercuri, să lanseze certificatul destinat călătoriilor pentru a redeschide turismul in această vară. Decizia, agreată la nivel de ambasadori, va fi negociată ...

Vacanțe gratuite. Malta oferă bani de cazare turiștilor
15/04/2021 08:30

Malta oferă bani de cazare turistilor care o vizitează in această vară. Malta vrea să atragă turisti in această vară plătindu-le o parte din cheltuielile de cazare. Planul se adresează turiştilor car ...

Germania, locul trei în topul mondial al țărilor cu cea mai bună reputație. România este pe locul 63, după Bulgaria!
15/04/2021 07:00

Pentru prima dată in patru ani, Elvetia si-a pierdut statutul de numărul unu in topul tărilor cu cea mai bună reputatie elaborat de SUA News si World Report Best Countries, coborand pe locul al patrulea. S ...

 Cheiul Branly, aflat în apropiere de Turnul Eiffel, își va schimba denumirea în Cheiul Jacques-Chirac
14/04/2021 15:30

  Cea mai mare parte a Cheiului Branly (Quai Branly), in apropiere de Turnul Eiffel, va deveni Cheiul Jacques-Chirac (Quai Jacques-Chirac) după adoptarea unui propuneri miercuri de către Consiliul munic ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei