UAIC a reușit să readucă la viață o mare parte din patrimoniul istoric al Iașului
Dimensiune font:
În doar câțiva ani, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a reușit ceea ce, vreme de aproape jumătate de secol, părea imposibil - să readucă la viață majoritatea clădirilor pe care le are în patrimoniu, parte a zestrei istorice și culturale a Iașului.
Pe lângă modernizarea unor edificii reprezentative ale Iașului, precum Corpul A al Universității, Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Casa „Canano” (prima închisoare a orașului), fostul Cămin de fete, actuala conducere a UAIC a inițiat o serie de proiecte menite a îmbunătăți considerabil calitatea actului educațional – cămine noi, complex sportiv și sală de sport ultramoderne, săli de curs, amfiteatre, spații pentru birouri, parcări. În plus, rectorul celei mai vechi Universități din țară și-a propus ca, pe termen mediu, să minimizeze dependența față de sursele convenționale de energie.
O altă mare realizare a UAIC, de necrezut pentru majoritatea specialiștilor imobiliari, a fost intabularea, în ultimii cinci ani, a peste două milioane metri pătrați de teren și clădiri!
Casa Universitarilor și-a recăpătat deja strălucirea de altădată
Una dintre cele mai cunoscute clădiri din patrimoniul istoric al Iașului, casa logofătului Nicolae Canta, actuala Casă a Universitarilor a fost preluată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” după un proces care a durat aproape două decenii, iar rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a inclus edificiul pe lista priorităților investiționale.
Bijuterie arhitecturală cu aproape un sfert de mileniu de istorie, fosta casă a copilăriei Mariei Cantacuzino a avut, la începutul secolului trecut, destinaţii educaţionale sau sociale, intrând în patrimoniul UAIC imediat după al doilea război mondial. Din nefericire, în timp și-a schimbat destinația, de la cantină-restaurant a Universităţii, în restaurant privat ce organiza petreceri şi mese festive, devenind chiar, în anii 90, bodegă în stăpânirea unui afacerist local.
Lucrările pentru realizarea proiectului „Reabilitare, refuncționalizare și modernizare Casa Universitarilor Iași”, în valoare de peste 10 milioane de lei, finanțate din fonduri proprii și de la bugetul de stat, au debutat în primăvara anului 2020. Proiectul este ca și finalizat, urmând ca peste doar câteva luni, odată cu încălzirea vremii, să se efectueze lucrările de arhitectură peisagistică.
Clădirea, monument istoric, cu un etaj şi 7 camere care se întind pe câteva sute de metri pătraţi, este prevăzută cu un spațiu expozițional, săli de evenimente cultural-științifice și educaționale, birouri administrative, săli de training și de seminar, plastica fațadelor fiind refăcută, readusă la imaginea arhitecturală inițială. Imobilul are anexe de aproximativ 600 mp, o pivniță de aproximativ 200 mp (recent descoperită, aceasta urmând a se constitui în una dintre cele mai spectaculoase locații de vizitat din întreaga țară) şi aproape 5.000 mp de grădină. Şi terasa exterioară a clădirii, în sistem înierbat acum, va străluci, aceasta având trei alveole realizate pe structura de beton, flancate de panouri metalice traforate, cu plante agățătoare.
Imobilul, renumit prin găzduirea de întâlniri atractive privitoare la istoria şi cultura oraşului, a fost reparat şi extins ultima dată în perioada 1951-1952.
Monument istoric, Casa „Canano” va găzdui de acum mii de studenți
Închis în urmă cu mai bine de două decenii, din cauza stării de degradare accentuată, corpul E (situat pe strada Păcurari nr. 9) – unde își desfășurau activitățile didactice studenţii de la facultăţile de Litere, Filosofie şi Psihologie, a fost inclus de actuala conducere UAIC pe lista priorităților investiționale.
La 1 aprilie 2019, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au semnat contractul de finanțare pentru consolidarea, reabilitarea, modernizarea și echiparea clădirii corpului E, investiție în valoare totală de peste 17 milioane de lei, lucrările debutând pe 9 aprilie 2020. Edificiul va fi predat Universității în cursul acestui an (suprafața totală - 2.465 mp, aria utilă - 1.423 mp), aici urmând a funcționa zece săli de curs, trei săli de seminarii, un amfiteatru, spații pentru birouri, locuri de parcare, dar și dotări adaptate utilizării de către persoanele cu dizabilități. Astfel, se va asigura accesul la spații moderne de învățământ pentru un număr maxim de 2.574 de studenți și birouri pentru 43 de cadre didactice.
Corpul E, clădire inclusă în lista monumentelor istorice, a fost cea mai veche închisoare din Iași (între anii 1830 și 1916), fiind cunoscută și sub numele de Casa „Canano”.
Fostul Cămin de fete, sediu pentru bibliotecile facultăților UAIC
Construit ȋn anul 1924, Corpul O al Universității (situată pe bulevardul Carol I nr. 24, fost Cămin de fete UAIC la mijlocul secolului trecut) a fost dezafectat în urmă cu peste zece ani, după ce cadrele didactice au reclamat deficiențe majore de infrastructură.
Inițiativa privind reconsolidarea clădirii a fost anunțată în anul 2016 de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, fiind vizată mutarea unor filiale ale BCU într-o singură clădire.
Deși, inițial, se luau în calcul diverse variante, printre care și aceea a ridicării unui nou edificiu pe amplasamentul actual, s-a decis reconsolidarea clădirii, finanțarea proiectului fiind asigurată, în septembrie 2020, din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 - 14.524.034,78 milioane de lei.
Pe 28 decembrie 2020, Universitatea „Al.I.Cuza” a lansat licitația pentru reabilitarea Corpului O, iar pe 26 mai, după întârzieri cauzate de contestarea procedurilor de licitație, reprezentanţii UAIC au semnat contractul de execuție a lucrărilor, cu o durată de 24 de luni, contractual având o valoare de 9.219.996 lei cu TVA. „Scopul proiectului constă în creșterea atractivității ofertei educaționale a UAIC în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive, prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale ca rezultat al consolidării și refuncționalizării clădirii Corpului O, până la 31 decembrie 2023, pentru a crea o bibliotecă și o arhivă care să valorifice fondul de carte al instituției”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului. Proiectul își propune operaționalizarea potențialului clădirii, cu o suprafață construită de 708 mp, prin lucrări de consolidare, reabilitare, modernizare și prin dotarea spațiilor în vederea înființării unei biblioteci care să adune fondul de carte al filialelor facultăților, într-un singur spațiu, pentru a deservi cititorilor săi.
Observatorul astronomic va avea cele mai moderne echipamente din lume!
Lucrările de reabilitare-modernizare a edificiului ce găzduiește Observatorul astronomic din Iași au intrat în ultima fază de execuție.
Construit la începutul secolului trecut și închis în urmă cu mai bine de 8 ani, în anul 2013 (la exact 100 de ani de la inaugurare), din cauza stării avansate de degradare, Observatorul Astronomic din Iași a intrat în atenția actualei conduceri a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, care și-a dorit cu insistență să-i redea strălucirea de odinioară, să-l aducă la o imagine anterioară cunoscută, considerată de valoare.
Serviciile de concepție tehnică necesare executării lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii Observatorului fuseseră achiziționate încă din anul 2016, când întreaga documentație a fost depusă la Compania Națională de Investiții, unde, un an mai târziu, au fost aprobată.
În 2018 s-a desfășurat prima procedură de achiziție, fără sorți de izbândă, însă procedura a fost reluată în anul 2019.
În 2020, CNI a scos la licitație lucrările, contractul de execuție la obiectivul „Reabilitarea, consolidarea şi refunctionalizarea Observatorului Astronomic din Iaşi, aflat în proprietatea Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, situat pe Aleea Sadoveanu nr. 5-7, municipiul Iaşi, judeţul Iaşi”, fiind semnat pe 3 decembrie 2020, muncitorii demarând lucrările în luna februarie 2021.
Proiectul, în valoare de 5.119.779,00 lei, conform datelor CNI, va fi finalizat în cursul acestui an, fiind executate deja lucrări de restaurare a întregului imobil, unde s-au păstrat funcțiunile inițiale de cercetare atmosferică și spațială și s-au realizat spații noi de laboratoare, care vor găzdui echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.
Lesne de înțeles, imobilul a fost refuncționalizat pentru acomodarea unor laboratoare de cercetare a spațiului cosmic și a atmosferei, dar și prin crearea posibilității accesării parțiale a imobilului de către publicul ieșean în timpul unor evenimente astronomice importante. „Revitalizarea Observatorului astronomic va crea valoare atât pentru specialiștii din cadrul Centrului de Cercetare Atmosferică și Astronomică pentru Securitate Spațială, cât și pentru publicul amator de astronomie, care va avea acces ocazional la terasa de vizitare a cerului și sala lunetei, cu prilejul evenimentelor astronomice importante (apariții de comete, conjuncții de planete, ploi de meteoriți, eclipse, etc)”, a menționat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Prima piatră la temelia Observatorului Astronomic Iași a fost pusă în septembrie 1912, deși Catedra de Astronomie din cadrul Universității Iași funcționa din anul 1864, an în care au fost
Anul marilor proiecte
După ce a investit zeci de milioane de euro în reabilitarea și modernizarea clădirilor istorice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va demara în acest an o serie de noi proiecte menite a conserva patrimoniului instituției, dar și a crea condiții moderne de studii pentru cei peste 25.000 de studenți de la cele 15 facultăți UAIC.
Printre obiectivele avute în vedere se află ridicarea unui cămin studențesc nou, ultramodern, cu 198 de locuri de cazare, în Complexul „Titu Maiorescu”, realizarea celui mai modern complex sportiv din Iași, în strada Sărărie 200, o nouă sală de sport pentru studenții de la Facultatea de Educație Fizică, mărirea capacității de cazare prin supraetajarea și modernizarea căminelor C5, C6, C7, lucrări la cele șapte stațiuni de cercetare și practică studențească ale Universității - Staţiunea biologică marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură şi Ecologie Acvatică Iaşi, Staţiunea biologică „Petre Jitariu” Potoci – Neamţ, Staţiunea de Cercetare şi Practică Studenţească „Ion Gugiuman” Rarău - Suceava, Staţiunea de Cercetare şi Practică Studenţească „Simion Mehedinţi” Tulnici - Vrancea, Stațiunea de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului Mădârjac - Iași, Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu” Ștefănești – Botoșani, Baza de cercetare arheologică „Acad. Mircea Petrescu-Dîmbovița”, Cucuteni-Băiceni.
Și un lucru extrem de important: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va folosi, pentru toate proiectele viitoare, soluții legate de sursele regenerabile în privința producerii energiei electrice și termice. Totodată, prin soluțiile de proiectare se va asigura alimentarea cu agent termic și energie electrică în paralel cu soluțiile tradiționale, prin intermediul unor sistem modern, bazat pe panouri solare fotovoltaice.
Sistemele fotovoltaice NIBE PV vor fi de tip ongrid, adică nu funcționează cu acumulatori (baterii). O parte din energia produsă va fi consumată direct, iar surplusul va fi injectat în rețeaua electrică națională, pentru a fi recuperate noaptea sau când sistemul fotovoltaic nu face față cerințelor.
Alexandra STOICA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
șutu iuliean
Jan 15, 2022
un eminent profesor și un excelent administrator/manager. felicitări domnule rector atât dvoastra cât și echipei manageriale.
Adauga comentariul tau