UAIC a reușit să readucă la viață o mare parte din patrimoniul istoric al Iașului

1uaic
1uaic1 casa univ
1uaic2 corpE
1uaic3 corpO
1uaic4 observator
1uaic5 proiecte

Dimensiune font:

| 17-01-2022 21:06

În doar câțiva ani, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a reușit ceea ce, vreme de aproape jumătate de secol, părea imposibil - să readucă la viață majoritatea clădirilor pe care le are în patrimoniu, parte a zestrei istorice și culturale a Iașului.

Pe lângă modernizarea unor edificii reprezentative ale Iașului, precum Corpul A al Universității, Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Casa „Canano” (prima închisoare a orașului), fostul Cămin de fete, actuala conducere a UAIC a inițiat o serie de proiecte menite a îmbunătăți considerabil calitatea actului educațional – cămine noi, complex sportiv și sală de sport ultramoderne, săli de curs, amfiteatre, spații pentru birouri, parcări. În plus, rectorul celei mai vechi Universități din țară și-a propus ca, pe termen mediu, să minimizeze dependența față de sursele convenționale de energie.

O altă mare realizare a UAIC, de necrezut pentru majoritatea specialiștilor imobiliari, a fost intabularea, în ultimii cinci ani, a peste două milioane metri pătrați de teren și clădiri!

Casa Universitarilor și-a recăpătat deja strălucirea de altădată

Una dintre cele mai cunoscute clădiri din patrimoniul istoric al Iașului, casa logofătului Nicolae Canta, actuala Casă a Universitarilor a fost preluată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” după un proces care a durat aproape două decenii, iar rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a inclus edificiul pe lista priorităților investiționale.

Bijuterie arhitecturală cu aproape un sfert de mileniu de istorie, fosta casă a copilăriei Mariei Cantacuzino a avut, la începutul secolului trecut, destinaţii educaţionale sau sociale, intrând în patrimoniul UAIC imediat după al doilea război mondial. Din nefericire, în timp și-a schimbat destinația, de la cantină-restaurant a Universităţii, în restaurant privat ce organiza petreceri şi mese festive, devenind chiar, în anii 90, bodegă în stăpânirea unui afacerist local.

Lucrările pentru realizarea proiectului „Reabilitare, refuncționalizare și modernizare Casa Universitarilor Iași”, în valoare de peste 10 milioane de lei, finanțate din fonduri proprii și de la bugetul de stat, au debutat în primăvara anului 2020. Proiectul este ca și finalizat, urmând ca peste doar câteva luni, odată cu încălzirea vremii, să se efectueze lucrările de arhitectură peisagistică.

Clădirea, monument istoric, cu un etaj şi 7 camere care se întind pe câteva sute de metri pătraţi, este prevăzută cu un spațiu expozițional, săli de evenimente cultural-științifice și educaționale, birouri administrative, săli de training și de seminar, plastica fațadelor fiind refăcută, readusă la imaginea arhitecturală inițială. Imobilul are anexe de aproximativ 600 mp, o pivniță de aproximativ 200 mp (recent descoperită, aceasta urmând a se constitui în una dintre cele mai spectaculoase locații de vizitat din întreaga țară) şi aproape 5.000 mp de grădină. Şi terasa exterioară a clădirii, în sistem înierbat acum, va străluci, aceasta având trei alveole realizate pe structura de beton, flancate de panouri metalice traforate, cu plante agățătoare.

Imobilul, renumit prin găzduirea de întâlniri atractive privitoare la istoria şi cultura oraşului, a fost reparat şi extins ultima dată în perioada 1951-1952.

Monument istoric, Casa „Canano” va găzdui de acum mii de studenți 

Închis în urmă cu mai bine de două decenii, din cauza stării de degradare accentuată, corpul E (situat pe strada Păcurari nr. 9) – unde își desfășurau activitățile didactice studenţii de la facultăţile de Litere, Filosofie şi Psihologie, a fost inclus de actuala conducere UAIC pe lista priorităților investiționale.

La 1 aprilie 2019, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au semnat contractul de finanțare pentru consolidarea, reabilitarea, modernizarea și echiparea clădirii corpului E, investiție în valoare totală de peste 17 milioane de lei, lucrările debutând pe 9 aprilie 2020. Edificiul va fi predat Universității în cursul acestui an (suprafața totală - 2.465 mp, aria utilă - 1.423 mp), aici urmând a funcționa zece săli de curs, trei săli de seminarii, un amfiteatru, spații pentru birouri, locuri de parcare, dar și dotări adaptate utilizării de către persoanele cu dizabilități. Astfel, se va asigura accesul la spații moderne de învățământ pentru un număr maxim de 2.574 de studenți și birouri pentru 43 de cadre didactice.

Corpul E, clădire inclusă în lista monumentelor istorice, a fost cea mai veche închisoare din Iași (între anii 1830 și 1916), fiind cunoscută și sub numele de Casa „Canano”.

Fostul Cămin de fete, sediu pentru bibliotecile facultăților UAIC

Construit ȋn anul 1924, Corpul O al Universității (situată pe bulevardul Carol I nr. 24, fost Cămin de fete UAIC la mijlocul secolului trecut) a fost dezafectat în urmă cu peste zece ani, după ce cadrele didactice au reclamat deficiențe majore de infrastructură.

Inițiativa privind reconsolidarea clădirii a fost anunțată în anul 2016 de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, fiind vizată mutarea unor filiale ale BCU într-o singură clădire.

Deși, inițial, se luau în calcul diverse variante, printre care și aceea a ridicării unui nou edificiu pe amplasamentul actual, s-a decis reconsolidarea clădirii, finanțarea proiectului fiind asigurată, în septembrie 2020, din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 - 14.524.034,78 milioane de lei.

Pe 28 decembrie 2020, Universitatea „Al.I.Cuza” a lansat licitația pentru reabilitarea Corpului O, iar pe 26 mai, după întârzieri cauzate de contestarea procedurilor de licitație, reprezentanţii UAIC au semnat contractul de execuție a lucrărilor, cu o durată de 24 de luni, contractual având o valoare de 9.219.996 lei cu TVA. „Scopul proiectului constă în creșterea atractivității ofertei educaționale a UAIC în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive, prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale ca rezultat al consolidării și refuncționalizării clădirii Corpului O, până la 31 decembrie 2023, pentru a crea o bibliotecă și o arhivă care să valorifice fondul de carte al instituției”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului. Proiectul își propune operaționalizarea potențialului clădirii, cu o suprafață construită de 708 mp, prin lucrări de consolidare, reabilitare, modernizare și prin dotarea spațiilor în vederea înființării unei biblioteci care să adune fondul de carte al filialelor facultăților, într-un singur spațiu, pentru a deservi cititorilor săi.

Observatorul astronomic va avea cele mai moderne echipamente din lume!

Lucrările de reabilitare-modernizare a edificiului ce găzduiește Observatorul astronomic din Iași au intrat în ultima fază de execuție.

Construit la începutul secolului trecut și închis în urmă cu mai bine de 8 ani, în anul 2013 (la exact 100 de ani de la inaugurare), din cauza stării avansate de degradare, Observatorul Astronomic din Iași a intrat în atenția actualei conduceri a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, care și-a dorit cu insistență să-i redea strălucirea de odinioară, să-l aducă la o imagine anterioară cunoscută, considerată de valoare.

Serviciile de concepție tehnică necesare executării lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii Observatorului fuseseră achiziționate încă din anul 2016, când întreaga documentație a fost depusă la Compania Națională de Investiții, unde, un an mai târziu, au fost aprobată.

În 2018 s-a desfășurat prima procedură de achiziție, fără sorți de izbândă, însă procedura a fost reluată în anul 2019.

În 2020, CNI a scos la licitație lucrările, contractul de execuție la obiectivul „Reabilitarea, consolidarea şi refunctionalizarea Observatorului Astronomic din Iaşi, aflat în proprietatea Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, situat pe Aleea Sadoveanu nr. 5-7, municipiul Iaşi, judeţul Iaşi”, fiind semnat pe 3 decembrie 2020, muncitorii demarând lucrările în luna februarie 2021.

Proiectul, în valoare de 5.119.779,00 lei, conform datelor CNI, va fi finalizat în cursul acestui an, fiind executate deja lucrări de restaurare a întregului imobil, unde s-au păstrat funcțiunile inițiale de cercetare atmosferică și spațială și s-au realizat spații noi de laboratoare, care vor găzdui echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.

Lesne de înțeles, imobilul a fost refuncționalizat pentru acomodarea unor laboratoare de cercetare a spațiului cosmic și a atmosferei, dar și prin crearea posibilității accesării parțiale a imobilului de către publicul ieșean în timpul unor evenimente astronomice importante. „Revitalizarea Observatorului astronomic va crea valoare atât pentru specialiștii din cadrul Centrului de Cercetare Atmosferică și Astronomică pentru Securitate Spațială, cât și pentru publicul amator de astronomie, care va avea acces ocazional la terasa de vizitare a cerului și sala lunetei, cu prilejul evenimentelor astronomice importante (apariții de comete, conjuncții de planete, ploi de meteoriți, eclipse, etc)”, a menționat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Prima piatră la temelia Observatorului Astronomic Iași a fost pusă în septembrie 1912, deși Catedra de Astronomie din cadrul Universității Iași funcționa din anul 1864, an în care au fost

Anul marilor proiecte

După ce a investit zeci de milioane de euro în reabilitarea și modernizarea clădirilor istorice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va demara în acest an o serie de noi proiecte menite a conserva patrimoniului instituției, dar și a crea condiții moderne de studii pentru cei peste 25.000 de studenți de la cele 15 facultăți UAIC.

Printre obiectivele avute în vedere se află ridicarea unui cămin studențesc nou, ultramodern, cu 198 de locuri de cazare, în Complexul „Titu Maiorescu”, realizarea celui mai modern complex sportiv din Iași, în strada Sărărie 200, o nouă sală de sport pentru studenții de la Facultatea de Educație Fizică, mărirea capacității de cazare prin supraetajarea și modernizarea căminelor C5, C6, C7, lucrări la cele șapte stațiuni de cercetare și practică studențească ale Universității - Staţiunea biologică marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură şi Ecologie Acvatică Iaşi, Staţiunea biologică „Petre Jitariu” Potoci – Neamţ, Staţiunea de Cercetare şi Practică Studenţească „Ion Gugiuman” Rarău - Suceava, Staţiunea de Cercetare şi Practică Studenţească „Simion Mehedinţi” Tulnici - Vrancea, Stațiunea de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului Mădârjac - Iași, Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu” Ștefănești – Botoșani, Baza de cercetare arheologică „Acad. Mircea Petrescu-Dîmbovița”, Cucuteni-Băiceni.

 

Și un lucru extrem de important: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va folosi, pentru toate proiectele viitoare, soluții legate de sursele regenerabile în privința producerii energiei electrice și termice. Totodată, prin soluțiile de proiectare se va asigura alimentarea cu agent termic și energie electrică în paralel cu soluțiile tradiționale, prin intermediul unor sistem modern, bazat pe panouri solare fotovoltaice. 

Sistemele fotovoltaice NIBE PV vor fi de tip ongrid, adică nu funcționează cu acumulatori (baterii). O parte din energia produsă va fi consumată direct, iar surplusul va fi injectat în rețeaua electrică națională, pentru a fi recuperate noaptea sau când sistemul fotovoltaic nu face față cerințelor.

Alexandra STOICA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

șutu iuliean

Jan 15, 2022

un eminent profesor și un excelent administrator/manager. felicitări domnule rector atât dvoastra cât și echipei manageriale.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:32

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Seceta a ucis culturile din Vaslui
30/06/2022 13:47

Seceta prelungită din ultimele luni este pe cale să compromită anul agricol in multe zone ale ţării. Din cauza lipsei de apă din sol au de suferit atat culturile de toamnă, cat şi cele semănate in p ...

COD PORTOCALIU în județul Iași
30/06/2022 13:05

În zilele de joi (30 iunie) si vineri (01 iulie), local in zonele joase din Banat, Transilvania si Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne si nocturne) se vor apropia de ...

Infrastructura rutieră din județ, finanțată cu sute de mii de lei
30/06/2022 11:43

Consiliul Judetean Iasi aprobat mai multe proiecte de hotărare care vizează infrastructura rutieră. Astfel, mai multe drumuri judetene vor fi reabilitate, iar in cazul celor care se află in stadiul de proie ...

Peste 450 solicitări de paşapoarte, zilnic, la Iaşi!
30/06/2022 11:34

Serviciul Public Comunitar de Pasapoarte Iasi lucrează in această perioadă la foc continuu pentru a face fată numărului uriaş de solicitări. Chiar dacă se pot face si programări online, volumul de munc ...

 La Iași începe a doua ediție de Jazz City Festival
30/06/2022 10:44

  Iesenii sunt asteptati, in acest weekend, la a doua editie a festivalului Jazz City, cel mai mare festival de acest gen din regiunea Moldovei. Începand de vineri, timp de trei zile, iubitorii ...

Expoziția Omagială „Dimitrie Loghin”, la Palatul Culturii
30/06/2022 10:31

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova”, in parteneriat cu Muzeul National al Bucovinei – Suceava, organizează la Palatul Culturii din Iasi, in perioada ...

Horațiu Mălăele, apariție inedită în Iași
30/06/2022 08:04

Actorul, regizorul, caricaturistul si scriitorul Horatiu Mălăele va veni in Iasi la “Gala Zambet in dar”, organizată de Salvati Copiii Iasi. La acest eveniment caritabil al toamnei iesene vor fi ...

Seceta lasă tot mai multe sate fără apă!
30/06/2022 07:59

  Oficialii ApaVital au reactualizat lista localităţilor din judeţ unde, din cauza cresterii consumului de apă, resursele din rezervoarele de inmagazinare ApaVital se epuizează cu rapiditate, fiind n ...

 Vară plină pentru Teatrul Luceafărul
30/06/2022 07:37

Desi este perioada concediilor de odihnă pentru echipa artistică a Teatrului Luceafărul din Iasi, artistii vor da curs invitatiei lansate de două festivaluri din tară. Primul, cronologic, este Festivalul ...

Recital inedit - Armonii clasice la acordeon
30/06/2022 07:31

Brevetat in urmă cu aproape 200 de ani, acordeonul rămane un instrument foarte apreciat, cu ajutorul căruia se transmit in public armonii extraordinar de frumoase. Instrumentul a fost brevetat pentru prima d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei