Update Arthur Suciu dă definiția cocalarului. "Cocalarii sunt, în felul lor, progresişti"

0000   917418852800

Dimensiune font:

| 26-07-2021 08:41

Update: Suciu clarifică ce înțelege el prin cocalar.

„M-a întrebat, ieri, cineva ce înțeleg prin "cocalar". Evident, nu prea are legătură cu definiția din dicționar și nu e neapărat un calificativ, cât o identificare pozitivă sau măcar o încercare de acest fel. După mine, așa cum putem vorbi despre hipsteri ca despre o pătură (deși hipster e deja un termen învechit), la fel putem vorbi despre cocalari.

Ce este cocalariatul? El este fostul proletariat, varianta lui comică sau jalnică sau degradată, cum vreți. El s-a desprins de comunism, unde totuși juca un rol important, și s-a socializat în capitalism. Cocalariatul se remarcă printr-o excelentă priză la cultura de consum, care răspunde dorințelor sale de bunăstare și mai ales de a fi egal, egal cu toată lumea. Consumul îi oferă această iluzie a egalității, de vreme ce posesia obiectelor te așază în rând cu orice posesor de obiecte”, a explicat autorul, la câteva ore după postarea inițială de pe Facebook.

„Proletariatul se remarca, în trecut, printr-o distanță sau indiferență în raport cu ideologia dominantă și, de asemenea, prin reținere și austeritate. Muncitorul, ca și vechiul cocalar, e modest. El se poate revolta, dar nu aderă niciodată la politică în mod direct. Politica pare să nici nu-l intereseze. Ei, noul cocalar se remarcă prin activism, prin luarea în posesie a mediului public. El vrea să fie recunoscut, respectat, dar nu prin atingerea unor idealuri, nu depășindu-și clasa sau revoltându-se, ci prin ceea ce este.

 

Cocalariatul vrea să-i fie legitimat grătarul, obiceiul mâncatului de semințe, muzica pe care o ascultă, el vrea ca atunci când se laudă cu mașina sa, această laudă să nu fie ceva de prost-gust, ci un lucru normal, obișnuit. Cultura de consum, care produce și grătare, și semințe, și orice vrea cocalarul legitimează această dorință a sa. De aceea îi place cocalarului la mall: pentru că mall-ul îl respectă, oferindu-i ceea ce-și dorește fără sacrificii. Această legitimare îl face să devină curajos, să-și afirme și mai mult valorile și, de asemenea, să le nege pe ale altora. Partea tare a cocalarului e alianța cu societatea de consum”, a adăugat el.

„Cocalariatul a învățat să-și ascundă sărăcia, să pună sub tăcere greutatea muncii sale și să scoată la lumină doar sclipiciul consumului, doar vacanța în Grecia, doar mașina luată în rate, doar mobilul prea scump pentru el. El a învățat că a avea bun-simț e perdant și că, dimpotrivă, în orice situație trebuie să te dai șmecher, să fii pe fază. La cocalari e tipică această agresivitate perpetuă, această țâfnoșenie față de toate nimicurile, toate nimicurile pe care vor să le domine, să le aibă în proprietate. De aceea cocalarul e tot mai prezent în spațiul public, a devenit un actor civic, un om de bine”, a conchis Suciu.

 

Postarea inițială

Scriitorul Arthur Suciu vine cu o definiţie a cocalarului român şi spune că acesta este, în felul său, progresist.


"Veniturile românilor au crescut în ultimii 15 ani, însă nivelul de educație a scăzut. Așa se face că a ieșit la lumină o pătură nouă, de cocalari, care a prins glas ca oricine are punga plină, dar care vorbește numai prostii, fiind foarte slab educată.

Aș spune chiar că există în România un spirit dominant cocălăresc. El este definit prin materialism și egalitarism consumist. Cocalarii sunt, în felul lor, progresiști și mult mai utili decât progresiștii globalizați (deși și cocalarii sunt în parte globalizați). În primul rând, sunt mai mulți și mai nonșalanți. Un cocalar poate fi într-adevăr creștin ortodox și poate să lăcrimeze la "Deșteaptă-te, române", dar asta e numai fațadă, căci el e cu gândul la noul credit de consum. Or, dacă un cocalar își ia mașină prin credit, el se crede egalul oricui.

El valorizează cultura de masă facilă, care de fapt e făcută chiar pentru el, îi vine ca o mănușă. Nu este supus ierarhiei și nu simte încă presiunea de a se limita la un VW, în locul unui BMW. Această ierarhie nu e stabilizată în România, unde cocalarii pot muri de foame ca să-și ia blugi de 400 de lei, ei având - să spunem - bani de blugi de 50 de lei. Cocalarul nu interpretează acțiunea lui ca pe o dovadă de parvenitism.

Pe lângă asta, lipsa unei educații medii cât de cât normale și adeziunea la societatea de consum îl face să ignore orice lucru spiritual, orice efort intelectual. Nu-i trebuie multă școală ca să intre la mall, unde se poate simți egalul oricui. Bineînțeles, el trăiește într-o capcană, dar deocamdată e fericit. Nu simte că trăiește în capcană, ci se bucură de consum și-și propagă ideologia cocalară cu dezinvoltură, cu tupeu. Cocalarul e tupeist", a scris Arthur Suciu pe Facebook.

Generaţia Google, criticată şi ea
”Generația Google nu știe să folosească Google. Mitul superiorității "nativilor digitali" începe să cadă. Ultimele cercetări arată că generația Google nu știe să folosească Google. Ele au constatat că noile generații, care folosesc intuitiv tehnologia nouă, nu sunt interesate de verificarea surselor unei informații, prin urmare nu știu să distingă între o știre și un fake.

În plus, nu știu ce să caute pe Google întrucât le lipsește informația din background. Căutările lor sunt sărace. Neavând cunoștințe, nu au ce căuta, nu reușesc să facă legături (link-uri, cum spun ei). Nu sunt în stare să vadă întregul unei chestiuni, ci merg din una-n alta ca bezmeticii. În schimb, știu să copieze fără nici măcar să citească ce-au copiat. Apoi, bineînțeles, dau paste. Evident, nu toți sunt așa, dar sunt mulți, ceea ce determină o tendință”, a scris Arthur Suciu în 2020 pe pagina de socializare.  

Acest articol reprezintă o opinie.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Curiozități despre lavandă. Ce beneficii terapeutice are lavanda?
17/10/2021 09:53

Lavanda este o plantă care face parte din familia Lamiaceae. Aceasta se cultivă peste tot in lume si cuprinde intre 40 si 60 de specii. Numele de lavandă este folosit uneori pentru a desemna parfumul extras ...

Imperiul Roman, curiozități și lucruri mai puțin știute
16/10/2021 15:38

Din fiecare am invătat cate ceva atat despre dimensiunile si forta imperiului, cat si despre contributia pe care a avut-o acesta la dezvoltarea stiintei, civilizatiei si folosofiei umane. Prezentăm in cele ce ...

Cum să scapi de gândacii de canalizare. Metode simple și eficiente
16/10/2021 14:05

Dacă te confrunti cu problema gadacilor de canalizare, trebuie să stii că există cateva metode simple de a scăpa de această problemă. Ar fi bine să faci o inspecţie amanutita a ţevilor din casa ta. ...

FOTO/VIDEO -   ,,Miros de scorțișoară”, un videoclip dedicat bucuriei și lucrurilor simple
16/10/2021 09:35

  Tanără muziciană Diana Maria Urdes, cunoscută pentru melodiile sensibile si pentru poeziile ei pline de dragoste, a lansat al patrulea cantec din seria ,,Cantecele Dianei”. „Piesa a ...

FOTO/VIDEO - Noul single al lui Adele, peste 10 milioane de vizualizări în doar 6 ore
15/10/2021 11:45

Cantăreaţa engleză Adele a lansat vineri single-ul „Easy On Me” cu un videoclip regizat de cineastul canadian Xavier Dolan, cu care a colaborat şi pentru „Hello” şi care este cunosc ...

Cinci ţigani romani  au vrut să-l jefuiască pe campionul Japoniei la ju-jitsu: A urmat PRĂPĂDUL/ FOTO-VIDEO
13/10/2021 13:59

 Un grup format din cinci ţigani romani au vrut să dea lovitura in Italia, dar au incasat-o grav de tot. Omul pe care voiau să-l jefuiască era campionul Japoniei la ju jitsu. Ce a ieşit? Ţiganii şi- ...

Trupa Nirvana, acuzată de pornografie infantilă
10/10/2021 09:00

​Dave Grohl a afirmat că Nirvana ar putea modifica coperta albumului „Nevermind” in cazul unor lansări viitoare după ce bărbatul care a apărut pe coperta discului, pe cand era bebelus, a inte ...

Care sunt cele mai extrase numere la 6 din 49?
02/10/2021 11:20

6 din 49 este jocul la care milioane de romani au visat sau visează să castige. Jocul de 6 din 49 este destul de popular la noi in tară, dar sansele ca un jucător să triumfe sunt extrem de mici. Practic, d ...

VIDEO Erupția vulcanului din La Palma: Lava a ajuns la ocean
29/09/2021 08:36

 Lava vulcanului care a erupt in urmă cu zece zile pe insula La Palma din arhipelagul spaniol al Canarelor a ajuns la ocean in noaptea de marţi spre miercuri, un fenomen potenţial periculos, a informat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei