default

Dimensiune font:

VIDEO „Profesionişti de top” de la UMF Iaşi se remarcă prin şpăgile luate

| 03-02-2015 12:58

Conducerea UMF Iaşi aşteaptă rezultatele anchetei judiciare pentru a lua o hotărâre concretă în cazul celor trei profesori arestaţi pentru fapte de corupţie. O primă măsură luată a fost suspendarea acestora din funcţie şi activitate. Va fi demarată o anchetă a comisiei de etică în urma căreia profesorii şi-ar putea pierde postul de la UMF. Studenţii care sunt prinşi că dau şpagă riscă exmatricularea. Din punct de vedere al profesiei de medic, niciunul dintre cei arestaţi nu riscă nimic. 

Cel mai recent scandal care a zguduit din temelii Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) Iaşi şi care îi ca actori principali pe soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ şi pe Dumitru Păduraru pare a înclina balanţa în defavoarea studenţilor. Potrivit rectorului UMF, Vasile Astărăstoae, cele trei cadre didactice arestate la finalul săptămânii trecute pentru fapte de corupţie – Carmen Dorobăţ, de la Facultatea de Medicină, Gheorghe Dorobăţ, de la Facultatea de Medicină Dentară, şi Dumitru Păduraru, de la Facultatea de Medicină -, au fost suspendate din funcţie şi activitate.

Gulere albe mânjite de o rutină îngălbenită a şpăgii

În plus, în cadrul Universităţii va fi constituită o comisie de etică, acesta urmând a desfăşura o anchetă în urma celei judiciare, cu accentul pus pe prezumţia de nevinovăţie. „Deşi, cum a spus şi comunicatul DNA, acţionează prezumţia de nevinovăţie - cât timp noi nu avem informaţiile decât din presă, până când vom primi informaţiile directe -, am decis ca atât cadrele didactice, cât şi studenţii care au încercat să cumpere un examen, dacă este real, vor fi anchetaţi de către comisia de etică, dincolo de ancheta judiciară, care va analiza şi va propune Senatului măsurile care se impun”, a precizat Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.

Studenţii care dau şpagă ar putea fi exmatriculaţi
În timp ce cadrele didactice aflate în arest ar putea să-şi piardă dreptul de a preda la UMF Iaşi, dar nu şi în orice altă instituţie din ţară, studenţii care încearcă să-şi cumpere nota de trece la examene riscă exmatricularea. „Studenţii care încearcă să cumpere un examen fără să înveţe riscă exmatricularea, pentru că medicina este o profesie care cere cunoştinţe solide”, afirmă categoric rectorul Astărăstoae, amintind că, oricum, studenţilor li s-a făcut întotdeauna instructaj cu privire la măsurile care se iau în cazul tentativei de fraudă. Pe de altă parte, rectorul UMF susţine că încă nu cunoaşte identitatea celor care au pus bani în carnetele de student pentru soţii Dorobăţ sau pe cea a tinerei care urma să-şi plătească trecerea examenului la Anatomie cu sex. De asemenea, niciun student nu a reclamat cazurile la Universitate.

Citeşte şi Cooperativa ŞPAGA dinamitează Universitatea de Medicină Iaşi FOTO/ VIDEO

În arest ca în concediu
Reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie nu au luat nicio decizie în privinţa lui Gheorghe Dorobăţ, ba, mai mult, fac o comparaţie hilară legată de situaţia juridică a şefului de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului. „Spitalul nu a primit nicio hârtie oficială din partea Tribunalului legat de situaţia juridică a domnului profesor. Am discutat cu managerul Spitalului de Neurochirurgie şi nu s-a dispus nicio măsură administrativă împotriva prof. dr. Gheorghe Dorobăţ, şeful Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă. Acesta nu îşi va pierde funcţia şi va fi ca şi cum acesta este în concediu”, a precizat dr. Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie.

Şi situaţia managerului Spitalului de Boli Infecţioase este incertă. Directorul medical, dar şi membrii din Consiliul de Administraţie, au refuzat să facă comentarii legat de situaţia prof. dr. Carmen Dorobăţ. Reprezentanţii Consiliului Judeţean, autoritatea tutelară susţin că decizia privind revocarea din funcţie a managerului spitalului revine Consiliului de Administraţie a unităţii medicale. „Consiliul de Administraţie trebuie să se întrunească în regim de urgenţă şi să ia o decizie în acest caz”,a precizat Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi.

Andreea IGNEA, Cristina Mihăilă

* * *
„Şi înainte şi după '89 au mai fost cazuri izolate, dar Universitatea nu s-a prăbuşit. Este un lucru foarte grav şi spun sincer că îmi pare rău că nişte profesionişti de top nu vor mai putea să-şi transmită cunoştinţele către ceilalţi. Nimeni nu a contestat pregătirea lor profesională, care este de top! Astfel, Colegiul Medicilor nu va lua nicio decizie şi avem şi o explicaţie: au făcut ceva ca medici?” - Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi

Potrivit procurorilor DNA, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Maria Dorobăţ, care predă la Facultatea de Medicină, a fost acuzată întâi de trafic de influenţă, apoi de complicitate la luare de mită, în timp ce soţul acesteia, Gheorghe Dorobăţ, profesor la Facultatea de Medicină Dentară şi şeful secţiei ATI de la Spitalul de Neurochirurgie, a fost acuzat de luare de mită. „Inculpata a primit direct 20 carnete de student, fiecare carnet având printre file câte 100 euro, pentru a-l determina pe soţul ei să îi promoveze, cu nota 9, la examenul la disciplina Anestezie Generală, ce urma să aibă loc în cursul aceleiaşi zile”, au spus procurorii DNA. Pe de altă parte, Dumitru Păduraru, şeful Institutului de Anatomie şi profesor la Facultatea de Medicină, dar şi la cea de Farmacie, este acuzat de luare de mită, tentativă de viol şi şantaj, în urma denunţului uneia dintre studente. Judecătorii Tribunalului Iaşi au emis sâmbătă noaptea mandate de arestare numele celor trei cadre didactice de la UMF. 

 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
VIDEO Evaluarea Națională și Bacalaureat 2020. Ministerul Educației a lansat un clip cu măsurile de protecție în școli pentru copiii care se pregătesc pentru examenele naționale
05/06/2020 20:52

 Ministerul Educatiei a lansat un clip video in care prezintă parcursul elevilor de la intrarea in unitatea de invătămant pană la finalizarea orelor de pregătire pentru Evaluarea Natională si Bacalau ...

UMF Iași a pregătit peste 700 de locuri de admitere fără taxă
04/06/2020 21:23

Universitatea de Medicină si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi a publicat  repartizarea cifrei de şcolarizare aprobată de MEC pentru studii universitare de licenţă in anul universitar 2020/2 ...

Un ieşean face furori în preliminariile Campionatului European de Securitate Cibernetică
19/05/2020 11:23

* studentul Dominic Roca a realizat un punctaj de 1.932 puncte, fiind intre primii 30 din cei 179 de participanti care au realizat cel puţin un exerciţiu Prima etapă natională a Campionatului European de S ...

Școlile particulare din România își oferă ajutorul pentru    implementarea învățământului online în sistemul public
13/05/2020 10:37

  Scolile particulare din Romania isi oferă ajutorul pentru     implementarea invătămantului online in sistemul public Scolile particulare din Romania invită Guvernul la dial ...

DOCUMENT Cum se încheie mediile elevilor. Măsurile prevăzute de Ministerul Educației pentru reluarea cursurilor
10/05/2020 09:34

 Ministerul Educatiei a aprobat măsurile cu privire la reluarea cursurilor după incheierea stării de urgentă. Asa cum a declarat ministrul Educatiei, vor veni la scoală numai elevii din clasele a VIII ...

Sindicatele din învăţământ nu vor examen de bacalaureat, nici de evaluare!
10/05/2020 08:02

 * „Punctul nostru de vedere este că echivalarea cu media anilor de studii a celor două examene este in acest moment unica optiune fezabilă de a iesi din această dilemă”, a declarat prof. ...

Cum se fac educatia sexuala si religia in scolile din Elvetia. Explicatiile unui medic roman din Zurich
05/05/2020 00:29

 In Romania a devenit obligatorie organizarea in scoli a unor cursuri de educatie pentru viata si pentru sanatate, inclusiv de educatie sexuala, cel putin o data pe semestru. Patriarhia Romana a reactionat ...

Baremele pentru testele de antrenament pentru clasa a VIII-a și clasa a XII-a au fost publicate  AICI
27/04/2020 07:57

 Baremele pentru testele de antrenament pentru clasa a VIII-a si clasa a XII-a au fost publicate pe site-ul Centrului de Evaluare si Examinare. Cu ajutorul acestor bareme elevii se pot autoevalua in privin ...

Zilele Porților Deschise online la USAMV Iași
23/04/2020 22:38

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” organizează, pe 7 si 8 mai, Zilele Portilor Deschise online, eveniment dedicat tuturor elevilor interesati de ofe ...

Admitere online: facultățile își pot alege tipul de test (Consiliul Național al Rectorilor)
20/04/2020 19:51

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, deputatul PNL Sorin Cimpeanu, a declarat luni la Digi24, despre admiterea online la facultate că tipul de test - grilă, eseu, interviu - va fi ales de fieca ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!