Vise pentru un viitor cu oameni buni

x-maria

Dimensiune font:

| 02-12-2021 07:38

 „Încurajează-ţi copiii să viseze! Imaginaţia ne va purta adesea în locuri unde nu am fost niciodată. Fără imaginaţie, nu mergem nicăieri”, spunea Carl Sagan, profesor de Astronomie și Științe Spațiale și Director al Laboratorului pentru Studii Planetare al Universității Cornell, cofondator și presedinte al Planetary Society, cel mai mare grup dedicat științei spațiale din lume. Și ce sprijin mai mare poate oferi un părinte unui copil decât să-i coase aripi și să-i susțină visele atunci când el vrea să zboare?

Fiecare copil aduce cu el o poveste, un basm despre ceea ce va deveni, despre visele și dorințele sale. Câte dintre ele se vor împlini doar Universul știe sau și copilul, dacă este atent la calea sa de destin.

Cu Maria Cătur, o copilă din clasa a VI-a la Colegiul Național „Emil Racoviță, ursitoarele au fost darnice. Dacă ar fi să ne uităm acum la rezultatele ei, cu siguranță i-au prezis că va avea talent la mânuit condeiul și vorba, că va dori să vindece oamenii și să fie alături de cei în nevoie și, poate la un moment dat, să împartă și legea. Adolescenta sensibilă și ambițioasă deopotrivă a câștigat recent un concurs important de creație, organizat cuprilejul manifestărilor dedicate colegiului. „A fost un concurs literar la care trebuia să participăm cu o lucrare. La început m-am temut, apoi am discutat cu părinții, am mai stat de vorbă cu mine și am decis că voi participa. Am scris o poveste la care mi-am invitat părinții să-mi fie critici și, după ce am primit păreri favorabile, m-am înscris. Îmi depășisem teama de a fi alături de concurenți din clase mai mari de gimnaziu sau chiar de liceu. Eu am scris o poveste cu inima în palmă”, ne-a spus Maria, a cărei creație s-a clasat pe locul întâi. „Am fost foarte fericită, mi-a dat o încredere și mai mare în mine. Pentru mine, scrisul este o eliberare. Sunt zile cu programe încărcate, avem mult de lucru, sunt cerințe mari dacă vrei să te menții într-un top al performanței, dar eu reușesc să le fac pe toate. Scrisul mă ajută, paginile cu notițe pe carele migălesc seara sunt confidentele mele, am mai aflat de la adolescenta ambițioasă.

Maria Cătur este un copil care poate fi oricând un model – modestă, se implică în multe campanii umanitare, este voluntar în diverse proiecte, la școală mereu este printre primii, la fel și la cluburile extrașcolare. Face teatru de mulți ani, cu rezultate foarte bune, sprijinită fiind de Ana Hegy, de la Palatul Copiilor. „Teatrul este o parte din viața mea, la fel ca și scrisul. Nu aș putea renunța niciodată la aceste două pasiuni ale mele. Și pentru că tot avem un interviu privilegiat, vă mărturisesc în premieră un vis al meu – după ce voi absolvi Facultatea de Stomatologie și îmi voi deschide un cabinet, mă voi înscrie la Universitatea de Teatru de la București, la actorie sau regie, mă mai gândesc”, a șoptit Maria Cătur cu voce blândă, dar fermă. Avea deja notate aceste vise în planul viitorului ei, pe care sigur îl vom vedea împlinit. Eiii, și pentru că adolesenții de astăzi văd o lume diferită de cea în care trăiesc, Maria visează să devină și primar al Iașului. „Vreau o lume bună și dreaptă pentru toți, în special pentru copii. Sufăr când văd cum unii nu își pot îndeplini dorințele, poate nici măcar nu și le cunosc, mă doare când văd oameni cerșind. O lume perfectă, din punctul meu vedere, este o lume fără suferință, cu soluții pentru orice necaz. Acum nu este chiar așa....”, a plecat ușor ochii copilița cu gânduri de a schimba lumea în care trăiește, apoi și-a privit cu mândrie ia pe care a purtat-o cu drag de Ziua Națională a României. Cu astfel de copii, viitorul sună bine, iar planurile oamenilor mari sunt pe mâini bune. Ei sunt cei care ar putea oricând sprijini reformele în educație, un sistem care este cea mai mare bancă de valori în orice țară, dacă avem încrederea să investim în ei.

Maura ANGHEL

 

 

Lucrarea premiată poate fi citită mai jos:

 

    Câte încap într-o...viață

 

 

La început mi s-a dat doar o foaie albă, care aștepta, pitită în sufletul meu să prindă viață. A crescut o dată cu mine și cu amintirile mele, care s-au înșirat pe pielea ei...

Ușor, ușor, m-am maturizat și mi-am dat seama că nu trebuie să o supăr, sau să o fac de rușine, deoarece pe urmă avea să mă consilieze doamna Conștiință, care insista să o facă și noaptea. Începeam să văd că nu toate stau așa cum voiam eu, scrijelindu-i pielea poate din greșeală cu răutăți ori întâmplări neplăcute, pe care încercam să le remediez. Mi-a vegheat gândul și sufletul mereu...

Citesc acum, la final, câte și mai câte s-au înșirat de-a lungul vieții... Îmi văd copilăria, care se reflectă în cuvântul “magie”, primii ani de școală, care mă întreb unde au plecat atât de repede, lăsându-mi și mie, dar și foii mele câteva cicatrici de dor. Urmăresc firul poveștii și privesc anii gimnaziști, care au fost încununați de succese, ani frumoși care s-au scurs repede, însă care mi-au adus atâtea zâmbete pe care nu le pot uita, așa cum au fost și zilele adolescenței, completate de anii în care am fost liceană, surâzându-mi amintirile minunate. Bineînțeles că la finalul acestor capitole nu pot uita și de lacrimile strânse în amurgul multor zile, în care am învățat ce este înțelepciunea ,curajul și sinceritatea.

Puteam spune că sunt cu totul împlinită, după ce pe filă se mai adăugaseră noile mele aventuri din timpul studenției. Sunt mândră că după atâția și atâția ani  pot citi trairile mele, care s-au scris una și una, rând pe rând. Îmi dau seama abia  acum, că s-au mai strecurat greșeli pe care nu le făceam dacă nu eram atât de ambițioasă sau dacă îmi ascultam părinții și sufletul. Oare viața poate fi doar liniștită?

Iată-mă după mult timp, fericită, alături de familia mea, mama, tata, fratele meu, cu cei doi copii ai săi, eu, cu tripleții mei și motanul nostru, la masa de Crăciun. Închid ochii și reanimez acele clipe, uitate pe  foaia încă puțin albă...  Trec mai rapid cu privirea peste acestea, pentru că nu vreau să mai rup din mine rouă prețioasă, rouă sufletească.

Surprind clipele în care mi-am pierdut apropiații și am rămas singură.  Văd aniversarea celor optzeci de ani, aniversare care m-a surprins în locșorul meu de tihnă, în biblioteca veche, pe care o aveam de la majoratul meu, în urmă cu ani buni. La venirea celei de a optzecea primăveri mă mutasem deja aici. Era visul meu de când  eram mică să locuiesc singură într-un lăcaș numit “bibelotecă”, unde să citesc și să scriu nopți la rândul, toate pentru a-mi regăsi liniștea interioară.

Iată-mă și acum aici, surprinzând toate clipele scrise pe foaia mea, foaie ce va rămâne cu mine aici, acolo, acum și mereu.

Mai am puțin... Și-mi petrec ultimile clipe recitind din nou și din nou ceea ce am trăit, însă nu reușesc niciodată să ajung la final, deoarece se adaugă alte scrieri care îmi  completează viața.

Voi pune punct și o voi lua de la început.

Maria Cătur

Prosefor Irina Nechifor 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
S-au deschis piscinele din Iasi!
26/05/2022 18:03

 Temperaturile au crescut in ultima perioadă motiv pentru care administratorii de piscine private au decis să deschidă sezonul mult mai repede. Ele sunt optiunea perfectă pentru petrecerea timpului lib ...

Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, în ultima fază de proiectare
26/05/2022 18:02

 Săptămana aceasta, proiectantul va preda documentatia tehnică de avizare a lucrărilor de constructie si documentatiile pentru eliberarea avizelor. De asemenea, se va incheia dezbaterea publi ...

S-au deschis piscinile!
26/05/2022 16:57

Temperaturile au crescut in ultima perioadă, motiv pentru care administratorii de piscine private au decis să deschidă sezonul mult mai repede. Ele sunt optiunea perfectă pentru petrecerea timpului liber, a ...

Indicatorii tehnico-economici pentru autostrada Bacău-Paşcani au fost aprobaţi de Guvern
26/05/2022 16:15

Licitaţia pentru construcţia celor trei loturi ale autostrăzii Bacău – Paşcani, cu o lungime totală de 77,39 km, va fi lansată după aprobarea Proiectului Tehnic şi a documentaţiei de atribuire i ...

Elevă agresată de doi colegi
26/05/2022 16:14

 Totul s-ar fi petrecut in localitatea Zbereni, din comuna Cotnari. Pe internet a circulat un videoclip in care mai multi tineri de gimnaziu loveau cu pumnii si picioarele o colegă de scoală. Din filmule ...

Punctului vamal de la Tehnopolis se mută pe traseul viitoarei autostrăzi
26/05/2022 15:59

Municipalitatea ieşeană a propus autorităţilor centrale mutarea punctului vamal din Parcul Ştiinţific şi Tehnologic „Tehnopolis” in afara Municipiului Iaşi. În acest sens, incă de acu ...

Creşte necesarul de personal în comerţ şi HoReCa
26/05/2022 15:30

În clipa de faţă, conform centralizatorului remis presei de către AJOFM Iaşi, la nivelul judeţului sunt disponibile 825 locuri de muncă. O creştere minusculă, cu doar zece in plus faţă de interv ...

Încă 10 unităţi de învăţământ incluse în proiectul de reabilitare energetică
26/05/2022 14:59

    La propunerea conducerii Primăriei, consilierii locali intruniţi in şedinţa extraordinară au aprobat depunerea spre finantare prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilientă ...

 „Vin la Cultură
26/05/2022 14:24

Succesul primelor editii ale evenimentului eno-gastronomic Vin la Cultură i-a determinat pe organizatori să anunte o nouă editie, imediat ce pandemia a luat sfarsit. În perioada 27-29 mai, la Hotel Uni ...

Accident mortal la Bacău
26/05/2022 13:27

Două persoane au decedat intr-un accident rutier produs joi, pe drumul naţional DN 11, in localitatea Helegiu. Purtătorul de cuvant al IPJ Bacău, inspectorul principal Cătălina Păduraru, a declarat că ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei