ERR(8): Notice: Undefined index: hashtaguri
Civilizatia etrusca, intre mit si realitate | Evenimentul

 

default

Dimensiune font:

Civilizatia etrusca, intre mit si realitate

| 23-11-2002 00:00
Intre secolele al VIII-lea si al III-lea i.e.n., civilizatia etrusca, localizata in Italia centrala, a cunoscut o perioada extrem de infloritoare, teritoriul sau intinzindu-se de la cimpia Po pina la Campanie. Se poate spune despre aceasta civilizatie ca a fost «educatoarea» Romei inainte de a fi incorporata in Imperiul roman, cel care i-a recunoscut valoarea si care i-a conservat, insa, multe dintre realizari.

Origini
Putine civilizatii antice au stirnit o asemenea curiozitate ca cea etrusca, curiozitate care a fost generata in principal de legendele si misterele care au inconjurat-o tot timpul. Asupra originii etruscilor au fost emise ipoteze dintre cele mai contradictorii, totul plecind de la numele lor: Trusci, Etruri sau Etrusci, dupa cum le spuneau romanii, Tyrsanoi sau Tyrrkenoi, dupa cum ii denumeau vechii greci. Exista date care spun ca etruscii se autointitulau Rasena, dupa numele primului lor conducator, dupa cum spun unii autori, sau dupa numele unui popor din Nord, dupa alte surse. Exista si ipoteze potrivit carora Rasena ar putea insemna pur si simplu "oameni".
In Antichitate, grecii si, apoi, romanii au admirat si criticat in acelasi timp originalitatea si opulenta etruscilor, intrebindu-se nu de putine ori de unde a aparut acest popor. Herodot a afirmat ca etruscii au venit de undeva din Anatolia, in timp ce Denis d’Halicarnasse i-a prezentat ca fiind oameni nascuti pe acele meleaguri. Cu timpul s-au descoperit o serie de afinitati intre religia etrusca si cea a popoarelor din Extremul Orient (de exemplu, importanta acordata astrologiei si hepatoscopiei), precum si o serie de «imprumuturi» artistice. Arheologii italieni au remarcat, insa, ca in Toscana, etruscii au stabilit o continuitate cu vechea civilizatie care a existat pe acele meleaguri, dar despre care nu se stie nimic.
O alta problema in privinta stabilirii originii etruscilor este legata de interpretarea limbii etruscilor, care, fara a fi in totalitate necunoscuta, face parte din idiomurile pentru care exista mai multe ipoteze decit certitudini stiintifice. Pina acum au fost recenzate peste 12.000 de inscriptii, care au permis deducerea faptului ca alfabetul era compus din 26 de semne, scrise de la dreapta la stinga si ca, probabil, era derivat din cel grecesc (se apropie foarte mult de caracterele descoperite in insula Lemnos). Textele scoase la suprafata, in general contracte, epitafuri sau dedicatii, au condus la ipoteza ca etruscii aveau o gramatica si un vocabular extrem de grele. In plus, s-a mai teoretizat ca nu este vorba despre o limba indo-europeana si ca nu a fost vorbita decit in Italia de Nord si pe insula Lemnos, in Marea Egee.
Ca o concluzie la cele afirmate mai sus, trebuie sa spunem ca etruscii au putut fi cunoscuti numai gratie surselor literare romane si grecesti si studierii vestigiilor materiale ale civilizatiei lor.

Organizarea politica
Centrul conducator al etruscilor l-a constituit Toscana, o regiune de cimpii si bazine fertile, dar cu un litoral ingrat, ce reclama drenaje permanente. Etruscii s-au dovedit a fi agricultori foarte buni, dar cu o manie aproape inexplicabila pentru exactitatea delimitarilor.
Agricultori, viticultori, fluoricultori, etruscii au dezvoltat si un artizant rafinat pe care l-au pus in slujba unui comert activ, ajutat foarte mult de numarul impresionant de mare de nave construite. Minele de plumb si cositor, precum si cele de fier sau cupru au furnizat materia prima pentru dezvoltarea unei asa-zise industrii metalurgice performante pentru vremea respectiva, de unde se aprovizionau grecii si cartaginezii.
Nasterea oraselor a fost perceptibila de abia in secolul al III-lea i.e.n., ca si in Grecia de altfel, iar extinderea lor a devenit evidenta un secol mai tirziu. Orasele s-au constituit prin regruparea satelor, sub actiunea aristocratilor rurali, care s-au imbogatit din comertul cu vin, cu ulei de masline sau cu produse metalurgice. Cu timpul, orasele au devenit tot mai apropiate, facind sa dispara asa-zisele centre secundare. S-a format o federatie de 12 state (Caere, Volterra, Volsinies, Tarquinia, Veies, Vulci, Clusium, Roselle, Vetulonia si, apoi, Populonia, Cortoune, Peruse si Arezzo), cu un sanctuar comun dedicat lui Voltumne si construit in Velsinies. Aici se intilnea elita sociala a celor 12 orase, care alegea, periodic, un magistrat federal, pretorul etrusc. Dar, din nefericire, aceasta liga nu a reprezentat niciodata un stat federal, fapt demonstrat si de intreprinderile razboinice ale etruscilor, organizate in mod dispersat de catre fiecare oras in parte. Expansiunea acestui popor nu a fost una de natura militara sau economica, ci, dupa cum afirma tot mai multi etruscologi, un fenomen de cucerire culturala.

Civilizatia
Perioada de inflorire a etruscilor (secolele VII - III i.e.n.) a fost marcata de construirea oraselor, care au reusit sa-i impresioneze pe contemporani atit prin opulenta lor, cit si prin urbanism. Etruscii au adoptat asa-zisul plan in tabla de sah si au acordat o mare importanta ritualului (disciplinei) fixarii la sol a unui habitat. Orasele se distingeau printr-o limita religioasa, in fapt o linie care era intrerupta din loc in loc pentru amplasarea unor trecatori. Peretii sau portile monumentale permiteau, de asemenea, evidentierea acestor limite. In cazul in care terenul o permitea, orasul era strabatut de un drum de la Nord la Sud si de unul de la Est la Vest. Orasul ideal trebuia sa posede trei porti la extremitatile acestor axe. Acest plan regulat nu a fost descoperit in orasele estrusce mai vechi (Tarquinia sau Cerveteri), fiind apanajul celor noi (Capu, Spina, Marzabotto).
Mai trebuie mentionat ca exista o populatie urbana numeroasa. De exemplu, cele 12 de hectare ale orasului Caere adaposteau pina la 25.000 de locuitori.

Societatea
Despre institutiile oraselor etrusce din perioada lor de maxima inflorire se cunosc foarte putine lucruri, unul dintre ele fiind acela ca erau conduse de cite un monarh.
Regele era inzestrat cu puteri de origine sacra; el purta o tunica cu margini de purpura, un sceptru si era purtat pe un scaun curul, fiind insotit in vizitele sale de floarea comunitatii vizitate si de scribi. Regele era, de asemenea, seful uneia din marile familii care au contribuit la constituirea orasului. Transmiterea puterii regale era, cel putin teoretic, dinastica, dar problemele de succesiune, precum si luptele pentru tron erau extrem de frecvente.
In aceasta societate aristocratica etrusca, femeile luau parte la viata publica alaturi de sotii lor, jucind adesea roluri importante in problemele de succesiune.

Religia
Acesta este unul dintre domeniile in care se cunosc suficiente date pentru a se putea desprinde o serie de concluzii clare. Picturi, sculpturi, conservate de viitoarea religie romana (se spune despre imparatul Claudiu ca a fost primul etruscolog), au permis aflarea unor date despre religia aristocratilor. Pina acum, despre religia oamenilor de rind nu s-a aflat nimic, descoperirile arheologice fiind foarte sarace in acest sens.
Etruscii pretindeau ca erau beneficiarii unor revelatii divine. Panteonul lor era format din 12 "dii consentes", "dii involuti", asa-zisi consilieri ai zeului suprem Tinia-Jupiter, 9 asa-zisi judecatori, zei protectori ai casei si suflete ale mortilor. In fiecare oras exista cite un zeu local de genul Tinia-Jupiter sau un zeu marin, Ntheuns-Neptun. Numeroase divinitati erau asemanatoare cu cele grecesti (Apulu-Apollo, Turan-Aphru-Afrodita, Turnus-Hermes, Aritiniu-Artemis, Fufluns-Dionisos), dar existau si zei care purtau nume locale ale unor zeitati universale. Ca si romanii mai tirziu, eruscii erau preocupati mai mult de numarul zeilor decit de intelegerea lor.
Etruscii acordau o importanta deosebita artei interpretarii semnelor, care reprezentau manifestari ale vointei divine: zborul pasarilor, atingerea anumitor organe ale animalelor sacrificate etc. Functiile sacerdotale erau exercitate de sefii marilor familii gentilice, regi sau magistrati. Ritualul interpretarii se desfasura in liniste si reculegere, dar cuprindea si elemente de origine pagina, cum ar fi incantatiile, ofrandele, rugile, sacrificiile etc.
Templele, ca si casele, erau construite din lemn si lipite cu lut. Decorarea lor imprumuta foarte mult din limbajul iconografic al grecilor contemporani.

Declinul
Etruscii pareau foarte bine integrati in schimburile mediteraneene si cele care se dezvoltau spre Europa alpestra si celtica. Toate acestea, insa, pina la sfirsitul secolului al V-lea i.e.n., atunci cind au aparut asa-zisele mutatii. In aceasta perioada, in orasele etrusce imbogatite de pe urma comertului au aparut imigrantii, in majoritatea lor greci, care nu s-au integrat in structurile gentilice, formind unitati ceva mai mici, anarhice. Orasele conservau existenta clasei aristocratice, dar clasa mijlocie, foarte numeroasa, dorea infiintarea unor republici, cu un colegiu de magistrati alesi anual. In acest context, revolutia de la Roma, din 509 i.e.n., nu a fost un fapt izolat si nici nu a surprins pe nimeni.
Pe de alta parte, dupa batalia de la Cumes (474 i.e.n.), siracuzienii au procedat la refondarea orasului Neapole, atacind, apoi, si distrugind coastele Toscanei (453-384 i.e.n.). Marea Tireniana nu mai era una etrusca, iar Tarquinia si Caere au devenit republici teriene. Etruria padana, care era in plin avint economic, dezvoltind prin porturile Hadria si Spina un comert infloritor cu Atena, a inceput si ea sa aiba probleme in momentul in care atenienii au esuat in cucerirea orasului Sicilia (411 i.e.n.). Intreruperea schimburilor comerciale au facut ca etruscii sa fie prinsi intre pericolul galez, in nord, si cucerirea romana, la sud.
In regiunile padane, etruscii coabitau de mai mult timp cu populatiile celtice, care au devenit treptat tot mai numeroase si din ce in ce mai putin dispuse sa adopte civilizatia etrusca. Astfel, Melpou a devenit Milano (396 i.e.n.?), Felsino- Bologna (350 i.e.n.?), in timp ce toata partea adriatica a regiunii etrusce a iesit de sub sfera ei de influenta.
La rindul sau, Roma, eliberata de sub hegemonoia straina de pina atunci, a inceput sa-si extinda teritoriul. A izbucnit un razboi intre latini, samniti si etrusci, in care, timp de aproape un secol, acestia din urma au rezistat eroic. Profitind, insa, de luptele interne din regiunea toscana, romanii au reusit sa-si impuna punctul de vedere la Arezzo (294 i.e.n.), pentru ca un an mai tirziu sa distruga Roselle, iar in 264 i.e.n. sa distruga si Volsinies (Orvieto). Vulci si Caere au ramas fara o parte din teritoriul lor, prin instalarea mai multor colonii romane. In cele din urma, Etruria a fost inclusa in sistemul imperial roman. Mai trebuie mentionat ca integrarea etruscilor in Imperiul Roman a fost privita cu respect, fapt demonstrat si de existenta, in secolul al II-lea, printre magistratii romani a unora care proveneau din vechile familii etrusce!
Robert Ferent

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agroindustrială, (tip “ferma creștere suine”) situată în extravilanul Com. Ibănești, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcția C1 în sup. de 98 mp, Construcția C2 în sup. de 720 mp și Construcția C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creștere suine și panouri fotovoltaice– Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 303.650 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr. crt. – Denumirea bunurilor – Buc. – Preț de pornire lei - fără TVA 1 – Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 – 1 – 244.922 2 – Vidanjă TESTORE model C160, fabricație 2015 – 1 – 62.640 3 – Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 – 1 – 43.622 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 09, 16, 23 și 29.11.2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA– pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la Piraeus Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru reprezentantul societății cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar deschis la Piraeus Bank Iaşi. În cazul în care creditorul garantat Piraeus Bank România SA îşi exprimă intenția de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitație, caiet de sarcini, cauţiune) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, etaj 1, cabinet nr. 13, jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
CENTRUL DE EXPERTIZĂ ÎN INSOLVENŢĂ SPRL anunţă în datele de 9.11.2018; 23.11.2018; 7.12.2018; 21.12.2018; orele 12.00, organizarea la sediul lichidatorului din Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanul, cam. 13-14, a licitaţiilor publice cu strigare pentru debitoarea SC ALFINCOOL SA, situată în Iaşi, str. Platou Abator nr. 5, vânzarea pe ansamblu imobiliar din Iaşi, str. Abator nr. 5 format din: Teren 21200 mp pe care sunt edificate construcţii: C1 Post trafo nr. inventar 3131 C3 Cabină Poartă nr. inventar 1518 C4 Cabină basculă nr. inventar 5112 C5 Anexă depozit nr. inventar 1504 C6 Depozit spirt vrac nr. inventar 1504 C7 Atelier preparare P+2E nr. inventar 1518 C8 Atelier îmbuteliere P+1E nr. inventar 1520 C9 Depozit produse finite nr. inventar 1522 C10 Hală fabricaţie P+2E nr. inventar 1501 C11 Staţie hidrofor nr. inventar 1523 C12 Atelier+Garaje+Magazii nr. inventar 1523 C13 Depozit cereal nr. inventar 1411 C14 Depozit carburanţi nr. inventar 1517 C15 Pavilion administrative nr. inventar 1502 Pe teren sunt edificate şi alte constructii (depozit borhotformat din cistern, depozit de brut-cisterne, birouri desfacere, puţ apă şi pompe, beci, staţie epurare) neintabulate care au fost luate în considerare în evaluarea proprietăţii. Preţul de vânzare al ansamblului imobiliar - 1.109.000 euro fără TVA. Prețul se va achita la echivalentul în lei din ziua efectuării plăţii. Cei interesaţi se vor adresa la sediul lichidatorului sau la tel. mobil 0774006236; 0723366786; 0747059149.
Licitaţie publică 22.10.2018 1.Informaţii generale privind locatorul: Comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 2. Obiectul concesionării: Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului privat al comunei Bivolari: T16 p50/16 Tabara 582,70 mp. Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului public al comunei Bivolari: T26 1133/1 Bivolari 210,0 mp. 2.1 Procedura aplicată - Licitaţie publică cu ofertă în plic; 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire; comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.1. Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: documentaţia se obţine de la sediul locatorului; 3.2. Denumirea şi adresa compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Bivolari, jud. Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.3. Preţul documentaţiei de atribure este de 50 lei. 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor 18.10.2018, ora 14.00; 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor 19.10.2018, ora 14.00 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Bivolari, cu sediul în Bivolari, jud. Iaşi; 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 ex. (plic închis şi sigilat); 5. Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor 22.10.2018, ora 9.00;
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. Darex Trade S.R.L., cu sediul social în sat Letea Veche, comuna Letea Veche, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 308, jud. Bacău C.U.I. 30442730 nr. de înreg. O.R.C. J 04/684/2012, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, numit potrivit Sentinței nr. 243/12.04.2018, pronunţată de Tribunalul Bacău, în dosarul nr. 3761/110/2017, anunţă scoaterea la vânzare, individual, prin licitaţie publică cu strigare la data de 12.11.2018, ora 13.00, în conformitate cu Strategia de vânzare aprobată de adunarea creditorilor în şedinţa din data de 20.09.2018 şi cu prevederile Legii nr. 85/2014, a activelor societăţii debitoare, după cum urmează: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.*) SEMIREMORCĂ, CAROSERIA CAMION CU PRELATĂ, MARCA SCHMITZ, TIP S01, AN FABRICAŢIE 1996, NR. IDENTIFICARE WSMS6080000079206, BC-07-PSS, MASA PROPRIE 6960 KG, MASA MAX. ADMISIBILĂ 39000 KG, – 9.760,00 lei – 9.760,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 11.11.2018, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în data de 12.11.2018, ora 13.00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi ale strategiei de vânzare aprobată de adunarea creditorilor din data de 20.09.2018. Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, până la data de 11.11.2018, ora 13.00, documente prevăzute în caietul de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–13.00, până pe data de 11.11.2018, ora 13.00, în baza unei programări prealabile. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0758049901, 0757545545, 0232/243864 sau e-mail secretariat@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Manager de caz, practician în insolvență, Lucian Andronic
VÂNZARE HOTEL TRAIAN - IAȘI Subscrisele, BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. și CASA DE INSOLVENȚĂ RAVA S.P.R.L. - FILIALA BUCUREȘTI, desemnate, în Consorțiu, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei TURISM MOLDOVA S.A., prin Încheierea de ședință nr. 198/19.09.2017, pronunțată în Dosarul nr. 7658/99/2014, de către Tribunalul Iași - Secția a II-a Civilă, organizează în data de 14.11.2018, ora 15:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din București, Str. Învingătorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, ședința de licitație publică cu strigare pentru vânzarea Pachetului de active compus din: (i) Teren intravilan în suprafață de 2.442 mp, (ii) Construcție – GrandHotel Traian (situat pe 5 nivele – subsol, parter, mezanin și 3 etaje, cu o suprafață desfășurată de 6.612,92 mp), (iii) Teren intravilan în suprafață de 92 mp, (iv) Bunuri mobile ce se regăsesc în incinta Hotelului și care deservesc activitatea hotelieră. Complexul Hotelier „Grand Hotel Traian” este amplasat în Iași, Piața Unirii, nr. 1, jud. Iași. Amplasarea Hotelului asigură o deschidere favorabilă atât la strada Arcu – Cuza Vodă (artera de acces), Str. Alexandru Lăpușneanul (artera laterală), cât și la Piața Unirii – zona pietonală reprezentativă pentru municipiul Iași. Grand Hotel Traian a fost proiectat de celebrul Gustave Eiffel, iar construcția hotelului a fost finalizată în anul 1882, acesta fiind monument istoric și funcționând ca hotel clasificat de 4*. Hotelul dispune de 68 de camere, 3 Săli de conferință (Creangă, Eminescu și Caragiale) cu o capacitate totală de 500 locuri, i) restaurant - Restaurant Traian, ii) bar – London Pub și iii) cramă. Nivelul mediu al gradului de ocupare al hotelului, aferent ultimilor 3 ani, este de aproximativ 73%. Prețul de pornire a licitației este de 5.550.000 EUR, exclusiv TVA. Ofertanții care doresc să participe la licitație trebuie să depună la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel mai târziu cu două zile lucrătoare înainte de organizarea ședinței de licitație, până la ora 16:00, documentele specificate în cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achiziționat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 5.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar în contul unic de insolvență al societății TURISM MOLDOVA S.A., pe baza facturii comunicate de lichidatorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numărul 021/3199476 sau 0372724485, e-mail: bucuresti@rava.ro sau business.restructuring@bdo.ro
Vesta care imitã îmbrãţişãrile
10/10/2012 00:00

Melissa Chow, studentã la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite, este inventatoarea unei veste care il imbrãţişeazã pe utilizator de fiecare datã cand acesta primeşte un &bdqu ...

Un mamut extrem de bine pãstrat a fost gãsit în tundrã
10/10/2012 00:00

Descoperirea a avut loc in august, aproape de golful Enisei (Oceanul Arctic), in peninsula Taymyr, unde animalul s-a pãstrat foarte bine in permafrost (strat de sol şi roci care nu se dezgheaţã nici in ...

Dependenţa de Facebook este mai puternicã decât cea de ţigãri
10/10/2012 00:00

Un studiu realizat in Germania de un membru al Universitãţii din Chicago aratã cã nu toate dependenţele au aceeaşi putere de acaparare, cea mai puternicã fiind cea legatã de reţelele de socializare ...

Australienii încearcã sã combatã stelele de mare care ucid coralii
10/10/2012 00:00

Cercetãtorii australieni au creat o substanţã compusã din carbonaţi şi proteine extrase din ţesuturile animale, care fac sã creascã bacterii ce ucid aceste stele de mare. Aceasta este o metodã sig ...

 

Campionatul de cãrat nevasta în spate
10/10/2012 00:00

Un cuplu din Suedia a fost declarat invingãtorul Campionatului de cãrat nevasta in spate, desfãşurat recent in statul american Maine, relateazã Huffington Post. Taisto Miettinen şi Kristina Haap ...

A traversat un canion fãrã echipament de siguranţã
10/10/2012 00:00

Un tanãr din Austria a trecut pe deasupra Marelui Canion Verdon, din Franţa, fãrã a avea asupra sa nici un echipament de siguranţã, noteazã The Telegraph. Mich Kemeter, in varstã de 23 de ani, ...

Cum va arãta omul peste 1000 de ani?
10/10/2012 00:00

* peste o mie de ani, structura corpului uman se va schimba substanţial ca urmare a evoluţiei şi va diferi semnificativ faţã de aspectul contemporanilor noştri, susţin o serie de experţi britanici i ...

Premiul Nobel pentru fizicã
10/10/2012 00:00

* Premiul Nobel pentru fizicã pe anul 2012 a fost atribuit cercetãtorului francez Serge Haroche şi omului de ştiinţã american David Wineland pentru activitatea lor in domeniul fizicii cuantice, a anun ...

S-au regãsit dupã 28 de ani
10/10/2012 00:00

Dupã ce au aflat la inceputul anului cã sunt gemene, douã suedeze de origine indonezianã, Emelie Falck şi Lin Backlund, au descoperit cã au 12 fraţi şi surori. „Am vorbit cu mama noastr ...

Genţile ce par a fi desenate
09/10/2012 00:00

Designerii taiwanezi Chay Su şi Rika Lin au avut ideea de a crea o linie de genţi care par a fi desenate manual. Accesoriile incluse in colecţia denumitã „JumpFromPaper” sunt comercializate ...