ERR(8): Notice: Undefined index: hashtaguri
Civilizatia etrusca, intre mit si realitate | Evenimentul

 

default

Dimensiune font:

Civilizatia etrusca, intre mit si realitate

| 23-11-2002 00:00
Intre secolele al VIII-lea si al III-lea i.e.n., civilizatia etrusca, localizata in Italia centrala, a cunoscut o perioada extrem de infloritoare, teritoriul sau intinzindu-se de la cimpia Po pina la Campanie. Se poate spune despre aceasta civilizatie ca a fost «educatoarea» Romei inainte de a fi incorporata in Imperiul roman, cel care i-a recunoscut valoarea si care i-a conservat, insa, multe dintre realizari.

Origini
Putine civilizatii antice au stirnit o asemenea curiozitate ca cea etrusca, curiozitate care a fost generata in principal de legendele si misterele care au inconjurat-o tot timpul. Asupra originii etruscilor au fost emise ipoteze dintre cele mai contradictorii, totul plecind de la numele lor: Trusci, Etruri sau Etrusci, dupa cum le spuneau romanii, Tyrsanoi sau Tyrrkenoi, dupa cum ii denumeau vechii greci. Exista date care spun ca etruscii se autointitulau Rasena, dupa numele primului lor conducator, dupa cum spun unii autori, sau dupa numele unui popor din Nord, dupa alte surse. Exista si ipoteze potrivit carora Rasena ar putea insemna pur si simplu "oameni".
In Antichitate, grecii si, apoi, romanii au admirat si criticat in acelasi timp originalitatea si opulenta etruscilor, intrebindu-se nu de putine ori de unde a aparut acest popor. Herodot a afirmat ca etruscii au venit de undeva din Anatolia, in timp ce Denis d’Halicarnasse i-a prezentat ca fiind oameni nascuti pe acele meleaguri. Cu timpul s-au descoperit o serie de afinitati intre religia etrusca si cea a popoarelor din Extremul Orient (de exemplu, importanta acordata astrologiei si hepatoscopiei), precum si o serie de «imprumuturi» artistice. Arheologii italieni au remarcat, insa, ca in Toscana, etruscii au stabilit o continuitate cu vechea civilizatie care a existat pe acele meleaguri, dar despre care nu se stie nimic.
O alta problema in privinta stabilirii originii etruscilor este legata de interpretarea limbii etruscilor, care, fara a fi in totalitate necunoscuta, face parte din idiomurile pentru care exista mai multe ipoteze decit certitudini stiintifice. Pina acum au fost recenzate peste 12.000 de inscriptii, care au permis deducerea faptului ca alfabetul era compus din 26 de semne, scrise de la dreapta la stinga si ca, probabil, era derivat din cel grecesc (se apropie foarte mult de caracterele descoperite in insula Lemnos). Textele scoase la suprafata, in general contracte, epitafuri sau dedicatii, au condus la ipoteza ca etruscii aveau o gramatica si un vocabular extrem de grele. In plus, s-a mai teoretizat ca nu este vorba despre o limba indo-europeana si ca nu a fost vorbita decit in Italia de Nord si pe insula Lemnos, in Marea Egee.
Ca o concluzie la cele afirmate mai sus, trebuie sa spunem ca etruscii au putut fi cunoscuti numai gratie surselor literare romane si grecesti si studierii vestigiilor materiale ale civilizatiei lor.

Organizarea politica
Centrul conducator al etruscilor l-a constituit Toscana, o regiune de cimpii si bazine fertile, dar cu un litoral ingrat, ce reclama drenaje permanente. Etruscii s-au dovedit a fi agricultori foarte buni, dar cu o manie aproape inexplicabila pentru exactitatea delimitarilor.
Agricultori, viticultori, fluoricultori, etruscii au dezvoltat si un artizant rafinat pe care l-au pus in slujba unui comert activ, ajutat foarte mult de numarul impresionant de mare de nave construite. Minele de plumb si cositor, precum si cele de fier sau cupru au furnizat materia prima pentru dezvoltarea unei asa-zise industrii metalurgice performante pentru vremea respectiva, de unde se aprovizionau grecii si cartaginezii.
Nasterea oraselor a fost perceptibila de abia in secolul al III-lea i.e.n., ca si in Grecia de altfel, iar extinderea lor a devenit evidenta un secol mai tirziu. Orasele s-au constituit prin regruparea satelor, sub actiunea aristocratilor rurali, care s-au imbogatit din comertul cu vin, cu ulei de masline sau cu produse metalurgice. Cu timpul, orasele au devenit tot mai apropiate, facind sa dispara asa-zisele centre secundare. S-a format o federatie de 12 state (Caere, Volterra, Volsinies, Tarquinia, Veies, Vulci, Clusium, Roselle, Vetulonia si, apoi, Populonia, Cortoune, Peruse si Arezzo), cu un sanctuar comun dedicat lui Voltumne si construit in Velsinies. Aici se intilnea elita sociala a celor 12 orase, care alegea, periodic, un magistrat federal, pretorul etrusc. Dar, din nefericire, aceasta liga nu a reprezentat niciodata un stat federal, fapt demonstrat si de intreprinderile razboinice ale etruscilor, organizate in mod dispersat de catre fiecare oras in parte. Expansiunea acestui popor nu a fost una de natura militara sau economica, ci, dupa cum afirma tot mai multi etruscologi, un fenomen de cucerire culturala.

Civilizatia
Perioada de inflorire a etruscilor (secolele VII - III i.e.n.) a fost marcata de construirea oraselor, care au reusit sa-i impresioneze pe contemporani atit prin opulenta lor, cit si prin urbanism. Etruscii au adoptat asa-zisul plan in tabla de sah si au acordat o mare importanta ritualului (disciplinei) fixarii la sol a unui habitat. Orasele se distingeau printr-o limita religioasa, in fapt o linie care era intrerupta din loc in loc pentru amplasarea unor trecatori. Peretii sau portile monumentale permiteau, de asemenea, evidentierea acestor limite. In cazul in care terenul o permitea, orasul era strabatut de un drum de la Nord la Sud si de unul de la Est la Vest. Orasul ideal trebuia sa posede trei porti la extremitatile acestor axe. Acest plan regulat nu a fost descoperit in orasele estrusce mai vechi (Tarquinia sau Cerveteri), fiind apanajul celor noi (Capu, Spina, Marzabotto).
Mai trebuie mentionat ca exista o populatie urbana numeroasa. De exemplu, cele 12 de hectare ale orasului Caere adaposteau pina la 25.000 de locuitori.

Societatea
Despre institutiile oraselor etrusce din perioada lor de maxima inflorire se cunosc foarte putine lucruri, unul dintre ele fiind acela ca erau conduse de cite un monarh.
Regele era inzestrat cu puteri de origine sacra; el purta o tunica cu margini de purpura, un sceptru si era purtat pe un scaun curul, fiind insotit in vizitele sale de floarea comunitatii vizitate si de scribi. Regele era, de asemenea, seful uneia din marile familii care au contribuit la constituirea orasului. Transmiterea puterii regale era, cel putin teoretic, dinastica, dar problemele de succesiune, precum si luptele pentru tron erau extrem de frecvente.
In aceasta societate aristocratica etrusca, femeile luau parte la viata publica alaturi de sotii lor, jucind adesea roluri importante in problemele de succesiune.

Religia
Acesta este unul dintre domeniile in care se cunosc suficiente date pentru a se putea desprinde o serie de concluzii clare. Picturi, sculpturi, conservate de viitoarea religie romana (se spune despre imparatul Claudiu ca a fost primul etruscolog), au permis aflarea unor date despre religia aristocratilor. Pina acum, despre religia oamenilor de rind nu s-a aflat nimic, descoperirile arheologice fiind foarte sarace in acest sens.
Etruscii pretindeau ca erau beneficiarii unor revelatii divine. Panteonul lor era format din 12 "dii consentes", "dii involuti", asa-zisi consilieri ai zeului suprem Tinia-Jupiter, 9 asa-zisi judecatori, zei protectori ai casei si suflete ale mortilor. In fiecare oras exista cite un zeu local de genul Tinia-Jupiter sau un zeu marin, Ntheuns-Neptun. Numeroase divinitati erau asemanatoare cu cele grecesti (Apulu-Apollo, Turan-Aphru-Afrodita, Turnus-Hermes, Aritiniu-Artemis, Fufluns-Dionisos), dar existau si zei care purtau nume locale ale unor zeitati universale. Ca si romanii mai tirziu, eruscii erau preocupati mai mult de numarul zeilor decit de intelegerea lor.
Etruscii acordau o importanta deosebita artei interpretarii semnelor, care reprezentau manifestari ale vointei divine: zborul pasarilor, atingerea anumitor organe ale animalelor sacrificate etc. Functiile sacerdotale erau exercitate de sefii marilor familii gentilice, regi sau magistrati. Ritualul interpretarii se desfasura in liniste si reculegere, dar cuprindea si elemente de origine pagina, cum ar fi incantatiile, ofrandele, rugile, sacrificiile etc.
Templele, ca si casele, erau construite din lemn si lipite cu lut. Decorarea lor imprumuta foarte mult din limbajul iconografic al grecilor contemporani.

Declinul
Etruscii pareau foarte bine integrati in schimburile mediteraneene si cele care se dezvoltau spre Europa alpestra si celtica. Toate acestea, insa, pina la sfirsitul secolului al V-lea i.e.n., atunci cind au aparut asa-zisele mutatii. In aceasta perioada, in orasele etrusce imbogatite de pe urma comertului au aparut imigrantii, in majoritatea lor greci, care nu s-au integrat in structurile gentilice, formind unitati ceva mai mici, anarhice. Orasele conservau existenta clasei aristocratice, dar clasa mijlocie, foarte numeroasa, dorea infiintarea unor republici, cu un colegiu de magistrati alesi anual. In acest context, revolutia de la Roma, din 509 i.e.n., nu a fost un fapt izolat si nici nu a surprins pe nimeni.
Pe de alta parte, dupa batalia de la Cumes (474 i.e.n.), siracuzienii au procedat la refondarea orasului Neapole, atacind, apoi, si distrugind coastele Toscanei (453-384 i.e.n.). Marea Tireniana nu mai era una etrusca, iar Tarquinia si Caere au devenit republici teriene. Etruria padana, care era in plin avint economic, dezvoltind prin porturile Hadria si Spina un comert infloritor cu Atena, a inceput si ea sa aiba probleme in momentul in care atenienii au esuat in cucerirea orasului Sicilia (411 i.e.n.). Intreruperea schimburilor comerciale au facut ca etruscii sa fie prinsi intre pericolul galez, in nord, si cucerirea romana, la sud.
In regiunile padane, etruscii coabitau de mai mult timp cu populatiile celtice, care au devenit treptat tot mai numeroase si din ce in ce mai putin dispuse sa adopte civilizatia etrusca. Astfel, Melpou a devenit Milano (396 i.e.n.?), Felsino- Bologna (350 i.e.n.?), in timp ce toata partea adriatica a regiunii etrusce a iesit de sub sfera ei de influenta.
La rindul sau, Roma, eliberata de sub hegemonoia straina de pina atunci, a inceput sa-si extinda teritoriul. A izbucnit un razboi intre latini, samniti si etrusci, in care, timp de aproape un secol, acestia din urma au rezistat eroic. Profitind, insa, de luptele interne din regiunea toscana, romanii au reusit sa-si impuna punctul de vedere la Arezzo (294 i.e.n.), pentru ca un an mai tirziu sa distruga Roselle, iar in 264 i.e.n. sa distruga si Volsinies (Orvieto). Vulci si Caere au ramas fara o parte din teritoriul lor, prin instalarea mai multor colonii romane. In cele din urma, Etruria a fost inclusa in sistemul imperial roman. Mai trebuie mentionat ca integrarea etruscilor in Imperiul Roman a fost privita cu respect, fapt demonstrat si de existenta, in secolul al II-lea, printre magistratii romani a unora care proveneau din vechile familii etrusce!
Robert Ferent
Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

ANUNŢ Privind organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11, a selecţiei de oferte în vederea desemnării unor evaluatori în vederea efectuării rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC OPEN SERVICE SA IAŞI, anunţă organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11 a selectie de oferte în vederea desemnării a 2 evaluatori (unul pentru evaluarea bunurilor imobile şi unul pentru evaluarea bunurilor mobile ale debitoarei) care să efectueze rapoartele de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei. Bunurile imobile constau în teren şi cladiri situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 45 iar bunurile mobile constau în utilaje, autoturisme şi stoc de marfă (piese auto). Ofertele vor fi depuse în plic la sediul lichidatorului judiciar în Iaşi, str. A. Panu nr. 13-15 mezanin sau trimise prin fax la nr. 0232/211090 cel mai târziu până la data de 10.07.2018 ora 16. În ofertă se va menţiona onorariul solicitat de evaluator şi perioada de execuţie a lucrării. Desemnerea ofertei câştigătoare va avea loc la data de 11.07.2018 ora 11 la sediul lichidatorului. Criteriile de desemnare a ofertelor câştigătoare atât pentru evaluarea bunurilor imobile cât şi pentru evaluarea bunurilor mobile sunt: onorariul cel mai mic solicitat de evaluator – 20 de puncte maxim şi perioada ce mai scurtă de execuţie a lucrărilor – 10 puncte maxim. Lichidator Judiciar, Casa de Insolvenţă A&B SPRL.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcția C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerțului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de ședință nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 18.07.2018, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, a următoarelor active: Nr. crt. – Bunuri mobile – Mijloace de transport – Valoare pornire la licitaţie (lei fără TVA) BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA IAŞI: – TRACTOR UTB, TIP U825, NR. IDENTIFICARE ROPHCCM3790004, MASA PROPRIE 4.310 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 5.860 KG, NR. LOCURI 1, CAPACITATE CILINDRICĂ 4400 CMC, PUTERE/TURAŢIE 55/2200 (75 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, NR. AXE 2, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ROŞU-NEGRU, AN FABRICAŢIE 2012, nr. inv. 3550. Stare tehnica - funcţional – 37.760,00 3. – AUTOUTILITARĂ CATEGORIA BA SUPRASTRUCTURĂ DESCHISĂ, MARCA RENAULT VI, TIP 42AEA1/UV9A69/MIDLUM 180DCI, AN FABRICAŢIE 2006, NR. IDENTIFICARE VF642AEA000023396, MASA PROPRIE 4664 KG, MASA TOTAL AUTORIZATĂ 11990 KG, DIMENSIUNILE DE GABARIT 9545X 2500 X 3330 MM, NR, LOCURI 2, CILINDREE 4116 CMC, PUTERE 128 KW, TIP MOTOR DCI 4CJO1, SERIA MOTOR NU POATE FI POANSONATĂ, SURSA ENEGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ALB-GRI, NR. ÎNMATRCULARE VS-05-AYG (în lista inventar este identificată ca AUTOUTILITARĂ RENAULT VI cu nr. înmatriculare IS-49-ARR), nr. inv. 4-0021. Stare tehnica - nefuncţională (defecţiuni motor, injectoarele necesită înlocuire fiind defecte, defecţiuni la sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 14.640,00 8. – AUTOUTILITARĂ VOLKSWAGEN, CAROSERIA FURGON 21 UŞI, TIP CADDY, NR. IDENTIFICARE WV1ZZZ9KZ1R525805, AN FABRICAŢIE 2001, NORMA DE POLUARE EURO 3, MASA PROPRIE 1.180 KG, NR. LOCURI 2, CAPACITATE CILINDRICĂ 1,896 CMC, PUTERE/TURAŢIE 47/4200 (64 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE ALBASTRU, NR. ÎNMATRICULARE IS-05-HBD. Stare tehnică - nefuncţională (defecţiuni motor, sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, caroseria prezintă urme de corozie, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 1.760,00 BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA MOINEȘTI: 11. – AUTOÎNCĂRCĂTOR TIH, nr. inv. 400040. Stare tehnică - funcţional – 5.584,00 13. – REMORCĂ COMPA, CAROSERIE CAMION, TIP SELECT 300 AE, NR. IDENTIFICARE UVP103SUCXNAE0068, MASA PROPRIE 150 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 500 KG, DIMENSIUNI DE GABARIT 2860*1538*1426 (L*l*h), TRACŢIUNE FĂRĂ, CULOARE ROŞIE, AN FABRICAŢIE 1999, NR. DE IDENTIFICARE BC-80-EKR – 1.200,00 Pentru bunurile mobile se aplică TVA. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.07.2018, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro; intenţia de vizitare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 16.07.2018, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine prin accesarea site-ul-ui www.insolventa.ro si la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0751083082, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Vesta care imitã îmbrãţişãrile
10/10/2012 00:00

Melissa Chow, studentã la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite, este inventatoarea unei veste care il imbrãţişeazã pe utilizator de fiecare datã cand acesta primeşte un &bdqu ...

Un mamut extrem de bine pãstrat a fost gãsit în tundrã
10/10/2012 00:00

Descoperirea a avut loc in august, aproape de golful Enisei (Oceanul Arctic), in peninsula Taymyr, unde animalul s-a pãstrat foarte bine in permafrost (strat de sol şi roci care nu se dezgheaţã nici in ...

Dependenţa de Facebook este mai puternicã decât cea de ţigãri
10/10/2012 00:00

Un studiu realizat in Germania de un membru al Universitãţii din Chicago aratã cã nu toate dependenţele au aceeaşi putere de acaparare, cea mai puternicã fiind cea legatã de reţelele de socializare ...

Australienii încearcã sã combatã stelele de mare care ucid coralii
10/10/2012 00:00

Cercetãtorii australieni au creat o substanţã compusã din carbonaţi şi proteine extrase din ţesuturile animale, care fac sã creascã bacterii ce ucid aceste stele de mare. Aceasta este o metodã sig ...

 

Campionatul de cãrat nevasta în spate
10/10/2012 00:00

Un cuplu din Suedia a fost declarat invingãtorul Campionatului de cãrat nevasta in spate, desfãşurat recent in statul american Maine, relateazã Huffington Post. Taisto Miettinen şi Kristina Haap ...

A traversat un canion fãrã echipament de siguranţã
10/10/2012 00:00

Un tanãr din Austria a trecut pe deasupra Marelui Canion Verdon, din Franţa, fãrã a avea asupra sa nici un echipament de siguranţã, noteazã The Telegraph. Mich Kemeter, in varstã de 23 de ani, ...

Cum va arãta omul peste 1000 de ani?
10/10/2012 00:00

* peste o mie de ani, structura corpului uman se va schimba substanţial ca urmare a evoluţiei şi va diferi semnificativ faţã de aspectul contemporanilor noştri, susţin o serie de experţi britanici i ...

Premiul Nobel pentru fizicã
10/10/2012 00:00

* Premiul Nobel pentru fizicã pe anul 2012 a fost atribuit cercetãtorului francez Serge Haroche şi omului de ştiinţã american David Wineland pentru activitatea lor in domeniul fizicii cuantice, a anun ...

S-au regãsit dupã 28 de ani
10/10/2012 00:00

Dupã ce au aflat la inceputul anului cã sunt gemene, douã suedeze de origine indonezianã, Emelie Falck şi Lin Backlund, au descoperit cã au 12 fraţi şi surori. „Am vorbit cu mama noastr ...

Genţile ce par a fi desenate
09/10/2012 00:00

Designerii taiwanezi Chay Su şi Rika Lin au avut ideea de a crea o linie de genţi care par a fi desenate manual. Accesoriile incluse in colecţia denumitã „JumpFromPaper” sunt comercializate ...