ERR(8): Notice: Undefined index: hashtaguri
Civilizatia etrusca, intre mit si realitate | Evenimentul
default

Dimensiune font:

Civilizatia etrusca, intre mit si realitate

| 23-11-2002 00:00
Intre secolele al VIII-lea si al III-lea i.e.n., civilizatia etrusca, localizata in Italia centrala, a cunoscut o perioada extrem de infloritoare, teritoriul sau intinzindu-se de la cimpia Po pina la Campanie. Se poate spune despre aceasta civilizatie ca a fost «educatoarea» Romei inainte de a fi incorporata in Imperiul roman, cel care i-a recunoscut valoarea si care i-a conservat, insa, multe dintre realizari.

Origini
Putine civilizatii antice au stirnit o asemenea curiozitate ca cea etrusca, curiozitate care a fost generata in principal de legendele si misterele care au inconjurat-o tot timpul. Asupra originii etruscilor au fost emise ipoteze dintre cele mai contradictorii, totul plecind de la numele lor: Trusci, Etruri sau Etrusci, dupa cum le spuneau romanii, Tyrsanoi sau Tyrrkenoi, dupa cum ii denumeau vechii greci. Exista date care spun ca etruscii se autointitulau Rasena, dupa numele primului lor conducator, dupa cum spun unii autori, sau dupa numele unui popor din Nord, dupa alte surse. Exista si ipoteze potrivit carora Rasena ar putea insemna pur si simplu "oameni".
In Antichitate, grecii si, apoi, romanii au admirat si criticat in acelasi timp originalitatea si opulenta etruscilor, intrebindu-se nu de putine ori de unde a aparut acest popor. Herodot a afirmat ca etruscii au venit de undeva din Anatolia, in timp ce Denis d’Halicarnasse i-a prezentat ca fiind oameni nascuti pe acele meleaguri. Cu timpul s-au descoperit o serie de afinitati intre religia etrusca si cea a popoarelor din Extremul Orient (de exemplu, importanta acordata astrologiei si hepatoscopiei), precum si o serie de «imprumuturi» artistice. Arheologii italieni au remarcat, insa, ca in Toscana, etruscii au stabilit o continuitate cu vechea civilizatie care a existat pe acele meleaguri, dar despre care nu se stie nimic.
O alta problema in privinta stabilirii originii etruscilor este legata de interpretarea limbii etruscilor, care, fara a fi in totalitate necunoscuta, face parte din idiomurile pentru care exista mai multe ipoteze decit certitudini stiintifice. Pina acum au fost recenzate peste 12.000 de inscriptii, care au permis deducerea faptului ca alfabetul era compus din 26 de semne, scrise de la dreapta la stinga si ca, probabil, era derivat din cel grecesc (se apropie foarte mult de caracterele descoperite in insula Lemnos). Textele scoase la suprafata, in general contracte, epitafuri sau dedicatii, au condus la ipoteza ca etruscii aveau o gramatica si un vocabular extrem de grele. In plus, s-a mai teoretizat ca nu este vorba despre o limba indo-europeana si ca nu a fost vorbita decit in Italia de Nord si pe insula Lemnos, in Marea Egee.
Ca o concluzie la cele afirmate mai sus, trebuie sa spunem ca etruscii au putut fi cunoscuti numai gratie surselor literare romane si grecesti si studierii vestigiilor materiale ale civilizatiei lor.

Organizarea politica
Centrul conducator al etruscilor l-a constituit Toscana, o regiune de cimpii si bazine fertile, dar cu un litoral ingrat, ce reclama drenaje permanente. Etruscii s-au dovedit a fi agricultori foarte buni, dar cu o manie aproape inexplicabila pentru exactitatea delimitarilor.
Agricultori, viticultori, fluoricultori, etruscii au dezvoltat si un artizant rafinat pe care l-au pus in slujba unui comert activ, ajutat foarte mult de numarul impresionant de mare de nave construite. Minele de plumb si cositor, precum si cele de fier sau cupru au furnizat materia prima pentru dezvoltarea unei asa-zise industrii metalurgice performante pentru vremea respectiva, de unde se aprovizionau grecii si cartaginezii.
Nasterea oraselor a fost perceptibila de abia in secolul al III-lea i.e.n., ca si in Grecia de altfel, iar extinderea lor a devenit evidenta un secol mai tirziu. Orasele s-au constituit prin regruparea satelor, sub actiunea aristocratilor rurali, care s-au imbogatit din comertul cu vin, cu ulei de masline sau cu produse metalurgice. Cu timpul, orasele au devenit tot mai apropiate, facind sa dispara asa-zisele centre secundare. S-a format o federatie de 12 state (Caere, Volterra, Volsinies, Tarquinia, Veies, Vulci, Clusium, Roselle, Vetulonia si, apoi, Populonia, Cortoune, Peruse si Arezzo), cu un sanctuar comun dedicat lui Voltumne si construit in Velsinies. Aici se intilnea elita sociala a celor 12 orase, care alegea, periodic, un magistrat federal, pretorul etrusc. Dar, din nefericire, aceasta liga nu a reprezentat niciodata un stat federal, fapt demonstrat si de intreprinderile razboinice ale etruscilor, organizate in mod dispersat de catre fiecare oras in parte. Expansiunea acestui popor nu a fost una de natura militara sau economica, ci, dupa cum afirma tot mai multi etruscologi, un fenomen de cucerire culturala.

Civilizatia
Perioada de inflorire a etruscilor (secolele VII - III i.e.n.) a fost marcata de construirea oraselor, care au reusit sa-i impresioneze pe contemporani atit prin opulenta lor, cit si prin urbanism. Etruscii au adoptat asa-zisul plan in tabla de sah si au acordat o mare importanta ritualului (disciplinei) fixarii la sol a unui habitat. Orasele se distingeau printr-o limita religioasa, in fapt o linie care era intrerupta din loc in loc pentru amplasarea unor trecatori. Peretii sau portile monumentale permiteau, de asemenea, evidentierea acestor limite. In cazul in care terenul o permitea, orasul era strabatut de un drum de la Nord la Sud si de unul de la Est la Vest. Orasul ideal trebuia sa posede trei porti la extremitatile acestor axe. Acest plan regulat nu a fost descoperit in orasele estrusce mai vechi (Tarquinia sau Cerveteri), fiind apanajul celor noi (Capu, Spina, Marzabotto).
Mai trebuie mentionat ca exista o populatie urbana numeroasa. De exemplu, cele 12 de hectare ale orasului Caere adaposteau pina la 25.000 de locuitori.

Societatea
Despre institutiile oraselor etrusce din perioada lor de maxima inflorire se cunosc foarte putine lucruri, unul dintre ele fiind acela ca erau conduse de cite un monarh.
Regele era inzestrat cu puteri de origine sacra; el purta o tunica cu margini de purpura, un sceptru si era purtat pe un scaun curul, fiind insotit in vizitele sale de floarea comunitatii vizitate si de scribi. Regele era, de asemenea, seful uneia din marile familii care au contribuit la constituirea orasului. Transmiterea puterii regale era, cel putin teoretic, dinastica, dar problemele de succesiune, precum si luptele pentru tron erau extrem de frecvente.
In aceasta societate aristocratica etrusca, femeile luau parte la viata publica alaturi de sotii lor, jucind adesea roluri importante in problemele de succesiune.

Religia
Acesta este unul dintre domeniile in care se cunosc suficiente date pentru a se putea desprinde o serie de concluzii clare. Picturi, sculpturi, conservate de viitoarea religie romana (se spune despre imparatul Claudiu ca a fost primul etruscolog), au permis aflarea unor date despre religia aristocratilor. Pina acum, despre religia oamenilor de rind nu s-a aflat nimic, descoperirile arheologice fiind foarte sarace in acest sens.
Etruscii pretindeau ca erau beneficiarii unor revelatii divine. Panteonul lor era format din 12 "dii consentes", "dii involuti", asa-zisi consilieri ai zeului suprem Tinia-Jupiter, 9 asa-zisi judecatori, zei protectori ai casei si suflete ale mortilor. In fiecare oras exista cite un zeu local de genul Tinia-Jupiter sau un zeu marin, Ntheuns-Neptun. Numeroase divinitati erau asemanatoare cu cele grecesti (Apulu-Apollo, Turan-Aphru-Afrodita, Turnus-Hermes, Aritiniu-Artemis, Fufluns-Dionisos), dar existau si zei care purtau nume locale ale unor zeitati universale. Ca si romanii mai tirziu, eruscii erau preocupati mai mult de numarul zeilor decit de intelegerea lor.
Etruscii acordau o importanta deosebita artei interpretarii semnelor, care reprezentau manifestari ale vointei divine: zborul pasarilor, atingerea anumitor organe ale animalelor sacrificate etc. Functiile sacerdotale erau exercitate de sefii marilor familii gentilice, regi sau magistrati. Ritualul interpretarii se desfasura in liniste si reculegere, dar cuprindea si elemente de origine pagina, cum ar fi incantatiile, ofrandele, rugile, sacrificiile etc.
Templele, ca si casele, erau construite din lemn si lipite cu lut. Decorarea lor imprumuta foarte mult din limbajul iconografic al grecilor contemporani.

Declinul
Etruscii pareau foarte bine integrati in schimburile mediteraneene si cele care se dezvoltau spre Europa alpestra si celtica. Toate acestea, insa, pina la sfirsitul secolului al V-lea i.e.n., atunci cind au aparut asa-zisele mutatii. In aceasta perioada, in orasele etrusce imbogatite de pe urma comertului au aparut imigrantii, in majoritatea lor greci, care nu s-au integrat in structurile gentilice, formind unitati ceva mai mici, anarhice. Orasele conservau existenta clasei aristocratice, dar clasa mijlocie, foarte numeroasa, dorea infiintarea unor republici, cu un colegiu de magistrati alesi anual. In acest context, revolutia de la Roma, din 509 i.e.n., nu a fost un fapt izolat si nici nu a surprins pe nimeni.
Pe de alta parte, dupa batalia de la Cumes (474 i.e.n.), siracuzienii au procedat la refondarea orasului Neapole, atacind, apoi, si distrugind coastele Toscanei (453-384 i.e.n.). Marea Tireniana nu mai era una etrusca, iar Tarquinia si Caere au devenit republici teriene. Etruria padana, care era in plin avint economic, dezvoltind prin porturile Hadria si Spina un comert infloritor cu Atena, a inceput si ea sa aiba probleme in momentul in care atenienii au esuat in cucerirea orasului Sicilia (411 i.e.n.). Intreruperea schimburilor comerciale au facut ca etruscii sa fie prinsi intre pericolul galez, in nord, si cucerirea romana, la sud.
In regiunile padane, etruscii coabitau de mai mult timp cu populatiile celtice, care au devenit treptat tot mai numeroase si din ce in ce mai putin dispuse sa adopte civilizatia etrusca. Astfel, Melpou a devenit Milano (396 i.e.n.?), Felsino- Bologna (350 i.e.n.?), in timp ce toata partea adriatica a regiunii etrusce a iesit de sub sfera ei de influenta.
La rindul sau, Roma, eliberata de sub hegemonoia straina de pina atunci, a inceput sa-si extinda teritoriul. A izbucnit un razboi intre latini, samniti si etrusci, in care, timp de aproape un secol, acestia din urma au rezistat eroic. Profitind, insa, de luptele interne din regiunea toscana, romanii au reusit sa-si impuna punctul de vedere la Arezzo (294 i.e.n.), pentru ca un an mai tirziu sa distruga Roselle, iar in 264 i.e.n. sa distruga si Volsinies (Orvieto). Vulci si Caere au ramas fara o parte din teritoriul lor, prin instalarea mai multor colonii romane. In cele din urma, Etruria a fost inclusa in sistemul imperial roman. Mai trebuie mentionat ca integrarea etruscilor in Imperiul Roman a fost privita cu respect, fapt demonstrat si de existenta, in secolul al II-lea, printre magistratii romani a unora care proveneau din vechile familii etrusce!
Robert Ferent

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

ANUNȚ SELECȚIE FIRMĂ SPECIALIZATĂ ÎN SERVICIUL ARHIVISTIC Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iași, str. Zorilor nr. 11, jud. Iași, înregistrată în Registrul Societăţilor Profesionale de Practicieni în Insolvenţă sub nr. RFO II 0022/2006, Cod de Identificare Fiscală 16605670, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în: Iași, Calea Chișinăului nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului Iaşi sub nr. J22/108/2006, Cod de Identificare Fiscală 18291905, astfel desemnat prin Sentinţa Civilă nr. 62 din data de 30.01.2018 pronunţată de Tribunalul Iaşi, secţia II Civilă-Faliment, în dosarul nr. 4062/99/2014 (format vechi: 285/2014) primește oferte, pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 20.08.2018, orele 13.00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 20.08.2018, orele 14.00. Plata se va face după valorificarea bunurilor din patrimoniul debitoarei. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente, modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului, a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale, precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr. 137/27.09.2013 și a art. 18 indice 4, din Legea nr. 138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc. ale societăţii falite S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în Iași, Calea Chișinăului, nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași – în cantitate de aproximativ 8 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmează a fi primite vor fi supuse atenţiei Comitetului Creditorilor debitoarei GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L. - in faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Comitetului Creditorilor. Relații suplimentare la tel./fax 0232/220777, mail: office.is@lrj.ro, www.lrj.ro.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie, etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 95% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 65.891 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 03, 10, 17 și 24.08.2018, ora 12.00; b. Preț de pornire 85% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 58.955 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 07, 14, 21 și 28.09.2018, ora 12.00; c. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 05, 12, 19 și 26.10.2018, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr.4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, etaj 1, Cabinet nr. 13, jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr. RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la Piraeus Bank – Sucursala Iași; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la Piraeus Bank Iaşi. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, jud. Iași, sau tel: 0744520508, 0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
Publicaţie de vânzare bun mobil SC Sanrotex SRL LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Sanrotex SRL, Sat Hemeius, com. Hemeius, jud. Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, vinde prin licitaţie publică următorul activ: 1. Bun mobil: Maşină de împachetat RVE 210 – preţ 8.882 lei. Preţul nu conţine TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 28 septembrie 2018, 12 şi 26 octombrie, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitãrii cauţiunii - 10% din valoarea bunului licitat, fără TVA; c.dovada achitãrii taxei de participare – 500 lei; d.dovada achitãrii caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO31BTRL00401202439798XX, cont deschis pe numele debitoarei SC Sanrotex SRL la Banca Transilvania SA. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacau cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Informaţii lichidator judiciar la numerele de telefon 0746153363, 0745630037. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
Vesta care imitã îmbrãţişãrile
10/10/2012 00:00

Melissa Chow, studentã la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite, este inventatoarea unei veste care il imbrãţişeazã pe utilizator de fiecare datã cand acesta primeşte un &bdqu ...

Un mamut extrem de bine pãstrat a fost gãsit în tundrã
10/10/2012 00:00

Descoperirea a avut loc in august, aproape de golful Enisei (Oceanul Arctic), in peninsula Taymyr, unde animalul s-a pãstrat foarte bine in permafrost (strat de sol şi roci care nu se dezgheaţã nici in ...

Dependenţa de Facebook este mai puternicã decât cea de ţigãri
10/10/2012 00:00

Un studiu realizat in Germania de un membru al Universitãţii din Chicago aratã cã nu toate dependenţele au aceeaşi putere de acaparare, cea mai puternicã fiind cea legatã de reţelele de socializare ...

Australienii încearcã sã combatã stelele de mare care ucid coralii
10/10/2012 00:00

Cercetãtorii australieni au creat o substanţã compusã din carbonaţi şi proteine extrase din ţesuturile animale, care fac sã creascã bacterii ce ucid aceste stele de mare. Aceasta este o metodã sig ...

 

Campionatul de cãrat nevasta în spate
10/10/2012 00:00

Un cuplu din Suedia a fost declarat invingãtorul Campionatului de cãrat nevasta in spate, desfãşurat recent in statul american Maine, relateazã Huffington Post. Taisto Miettinen şi Kristina Haap ...

A traversat un canion fãrã echipament de siguranţã
10/10/2012 00:00

Un tanãr din Austria a trecut pe deasupra Marelui Canion Verdon, din Franţa, fãrã a avea asupra sa nici un echipament de siguranţã, noteazã The Telegraph. Mich Kemeter, in varstã de 23 de ani, ...

Cum va arãta omul peste 1000 de ani?
10/10/2012 00:00

* peste o mie de ani, structura corpului uman se va schimba substanţial ca urmare a evoluţiei şi va diferi semnificativ faţã de aspectul contemporanilor noştri, susţin o serie de experţi britanici i ...

Premiul Nobel pentru fizicã
10/10/2012 00:00

* Premiul Nobel pentru fizicã pe anul 2012 a fost atribuit cercetãtorului francez Serge Haroche şi omului de ştiinţã american David Wineland pentru activitatea lor in domeniul fizicii cuantice, a anun ...

S-au regãsit dupã 28 de ani
10/10/2012 00:00

Dupã ce au aflat la inceputul anului cã sunt gemene, douã suedeze de origine indonezianã, Emelie Falck şi Lin Backlund, au descoperit cã au 12 fraţi şi surori. „Am vorbit cu mama noastr ...

Genţile ce par a fi desenate
09/10/2012 00:00

Designerii taiwanezi Chay Su şi Rika Lin au avut ideea de a crea o linie de genţi care par a fi desenate manual. Accesoriile incluse in colecţia denumitã „JumpFromPaper” sunt comercializate ...