Tradiţii pentru spor şi sănătate la praznicul Adormirii Maicii Domnului

default

Dimensiune font:

| 14-08-2013 12:58

Ca în fiecare an, la 15 august, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, cel mai de seamă dintre cele 11 evenimente religioaseale anului , care o preaslăveşte pe Sfânta Fecioară Maria..

La marele praznic al Adormirii Maicii Domnului (15 august), toţi creştinii : ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici comemorează strămutarea la viaţa cerească a Maicii Domnului.

Istoricul sărbătorii


Potrivit Sfintei Tradiţii, cu trei zile înainte de trecerea ei la viaţa veşnică, Maica Domnului a fost vestită de Arhanghelul Gavriil că va muri într-o zi de vineri.

Cu acest prilej, Arhanghelul Gavriil i-a dăruit Maicii Domnului o ramură de finic, ce simbolizează biruinţa Prea Curatei asupra morţii. Cu ramuri de finic a fost întâmpinat Iisus la intrarea Sa în Ierusalim, iar Fecioara Maria a înţeles mesajul şi s-a bucurat că se mută lângă Fiul Său.

După aflarea veştii, Maica Domnului s-a urcat pe Muntele Măslinilor şi s-a rugat aici, unde  era locul său preferat pentru rugăciune.

La întoarcerea de pe Muntele Măslinilor, Maica Domnului şi-a pregătit cele cuvenite pentru  înmormântare, a aprins lumânări şi tămâie, şi-a chemat vecinele şi le-a spus:”Iată, a venit vremea ca eu să vă las şi să mă duc la  Fiul meu”. După aceea, ea a împărţit văduvelor sărace hainele sale , dând binecuvântare şi iertare tuturor. 

În ritualul de rămas bun,  tradiţia spune că  Maica Domnului a mai rostit o rugăciune înaine de a-şi da sufletul  în  mâinile Fiului Său Ceresc.

La scurt timp, un tunet mare a vestit adunarea  tuturor  Apostolillor lui Hristos la casa Maicii Domnului din Ierusalim. Sfântul Petru a început cântarea de înmormântare şi apostolii i-au împlinit dorinţa, înmormântând-o în grădina Ghetsimani, acolo unde Precista şi-a dorit.

După înmormântare, apostolii au vegheat timp de trei zile sfântul mormânt.

După acest priveghi, Apostolul Toma, care a lipsit de la eveniment, fiind plecat să împlinească altă rânduială, a cerut voie apostolilor să deschidă sfântul mormânt şi să-şi ia rămas bun de la Maica Domnului.

Spre marea uimire a celor prezenţi, în mormânt era doar giulgiul Maicii Domnului.  Martorii au constatat că trupul Fecioarei Maria  a fost ridicat de îngeri la ceruri, alături de Fiul Său, unde se roagă neîncetat pentru noi.

“Maica Domnului prin care s-a întrupat Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Ziditorul şi Mântuitorul nostru, ca să ne dăruiască viaţa veşnică, a fost scara pe care Dumnezeu s-a coborât pe pământ şi a devenit pentru noi puntea pe care urcăm la cer.

Să ne bucurăm şi să ne veselim, dar să-i şi mulţumim Maicii Domnului şi prin ea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru toate darurile duhovniceşti ce ne sunt împărtăşite zi de zi în viaţa noastră.

Avem credinţa că Maica Domnului a fost ridicată din mormânt la cer şi este în cer cu sufletul şi cu trupul alături de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Maica Domnului ce l-a purtat în pântece şi ni L-a dat nouă pe pământ, ca prin învăţătura Lui sublimă să cunoaştem şi noi viaţa veşnică.

Adormirea Maicii Domnului este prilej de bucurie sufletească , deoarece prin plecarea ei la cer a devenit mijlocitoarea noastră în faţa tronului ceresc”, ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă  (B-dul Titulescu) din Bucureşti .
 
Tradiţii pentru noroc şi sănătate de Sfântă Măria Mare

Cele două săptămâni (1-14 august) de post, care prefaţează marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, sunt zile de mare pietate  însoţite de pelerinaje organizate la mănăstirile care poartă hramul Precistei.

În  ziua  marelui praznic, icoana  Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, este împodobită cu flori. În familiile care au fete de măritat, cinstita icoană a Maicii Domnului este spălată cu flori de busuioc, pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste.
 
Este ultima zi când se mai culeg florile de câmp şi plantele de leac. Unele se aşază la icoane, pentru ca familia să fie ocrotită de boli şi de necazuri.

În schimb, planta numită Mâna Maicii Domnului, culeasă în ziua praznicului, are puteri vindecătoare dacă este preparată sub formă de decoct care se adaugă în apa de baie ; leacul revigorează organismul şi alungă boli, precum reumatismul şi frigurile.

Ofrande binecuvântate la biserică

Se păstrează obiceiul ca, în dimineaţa sărbătorii, femeile să ducă la biserică ofrande, pentru a fi binecuvântate şi apoi dăruite săracilor:  apă, miere, struguri, stafide şi prune.

Aceste ofrande au mai multe semnificaţii : unele sunt dăruite rudelor care au plecat în lumea de dincolo. În acelaşi timp, se împart pachete cu aceste alimente şi prietenilor; în acest caz, ofrandele sunt însoţite de urări de sănătate trupească şi de spor în munca lor, până la recolta următoare.

Obiceiuri din moşi-strămoşi şi semnificaţia lor

Intervalul dintre cele două sărbători închinate Maicii Domnului, numite în popor Sântămării (15 august- 8 septembrie) este un timp favorabil semănării grâului.

Dacă în ajunul sărbătorii înfloresc trandafirii, tradiţia spune că va fi o toamnă lungă, cu vreme caldă şi cu roade bogate.
În ziua praznicului, în mediul rural, în vii se angajează pândarii, paznici care au misiunea să apere strugurii timpurii de lăcomia musafirilor nepoftiţi, inclusiv de păsările cerului.

Totodată, în ziua praznicului, se mănâncă porumb fiert sau copt pentru a fi mai sănătoşi până la recolta viitoare.
Iată un alt obicei păstrat în multe zone ale ţării : înainte de răsăritul soarelui să laşi uşa deschisă, pentru ca Maica Domnului să-ţi binecuvânteze casa, când trece pe lângă gospodăria ta.

Din această zi şi până la 14 noiembrie este un interval norocos pentru nunţi.
În ziua praznicului, tinerele necăsătorite trebuie să se roage la icoana Maicii Domnului pentru sănătate, căsătorie şi pentru a avea copii sănătoşi.

În această zi se încheie văratul oilor la munte.

Acum este celebrată şi Ziua Marinei, pentru că Maica Domnului este protectoarea marinarilor

În calendarul popular, ziua marchează trecerea de la vară spre toamnă şi bărbaţii nu mai poartă din această zi pălărie, ci numai căciulă până la Sângeorz, pe 23 aprilie.

La sate, femeile care descântă vor „lega” ciocul păsărilor ca acestea să nu distrugă recoltele de struguri.

În intervalul l6 august-14 noiembrie se deschide sezonul nunţilor, şi în acest timp se desfăşoară târguri şi iarmaroace de toamnă .

În tradiţia populară, în perioada 14-16 august, femeile însărcinate respectă o datină numită „cercurile Maicii Domnului”. În aceste zile, pentru ca Maica Domnului să le ajute să nască fără probleme prunci sănătoşi, viitoarele mame nu lucrează. 

Sursa: click.ro

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PORECLA SEXUALĂ a zodiei tale
26/06/2021 17:01

  Berbec – "Omul minutului" Acest semn de foc este cunoscut ca un jucător rapid, un impulsiv robust căruia ii place sexul pur şi mai puţin detaliile romantice care l-ar putea condimen ...

Schimbarea la care nu se aștepta o ZODIE. Astrolog: ”Va fi o nebunie!”-VIDEO
21/11/2019 08:41

 Pe parcursul lunii noiembrie, horoscopul dragostei capătă o nouă valentă pentru o zodie. „Venus in Săgetător inseamnă că iubirea capătă o nouă valentă, este mai pozitivă, este plină d ...

Cel mai mare păcat pe care îl fac femeile în timpul postului! Părintele Calistrat a transmis un mesaj
17/11/2019 10:14

Suntem in perioada Postului Crăciunului, iar părintele Calistrat vorbeste despre unul dintre păcatele mari pe care femeile il fac acum. Potrivit preotului, acestea ar trebui să fie mult mai atente la rugăc ...

​Horoscopul pentru marti 12 noiembrie 2019
12/11/2019 04:00

BERBEC Veti descoperi ca o situatie nu trebuie sa fie neaparat logica pentru a avea un final fericit. Inregistrati un varf de "incasari" fara precedent, din relatii comerciale la care nu va pricepeti ...

Ce înseamnă dacă visez că îmi cad dinții. Grijă mare!
11/11/2019 10:04

    Ce inseamnă dacă visez că imi cad dintii. Ar trebui să ai grijă! Cum se interpretează acest tip de vis. Iată la ce să fii atent.        Ce inseamnă dacă visez ...

Ce NU trebuie sa faci SUB NICIO FORMA de Mihail si Gavril! Lucrul care este INTERZIS cu desavarsire! E PACAT mare sa faci asta
07/11/2019 16:03

  Ce nu trebuie să faci pe noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavril.   Sfintii Mihail si Gavril este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acesti doi sfinti sunt cinstiti ...

O stiinta milenara: zodiacul indian
08/09/2019 20:47

  In tara multiplelor stiinte, tehnici si experiente spirituale, demersul de cunoastere al naturii umane ce se bazeaza exclusiv pe folosirea horoscopului este primordial. Va prezentam deci acest zodiac ...

 Fazele lunii, zodiile si viata zilnica
08/09/2019 10:49

Cunoastem faptul ca in astrologie luna simbolizeaza principiul feminin, sufletul, calitatile psihice, sanatatea, sensibilitatea si inconstientul. Ea parcurge patru perioade (luna in descrestere,luna noua, lu ...

 Casele astrologice
07/09/2019 10:52

Casele astrologice sunt foarte importante atunci cand se face citirea unui horoscop. Pe parcursul vietii vei petrece mai mult timp in unele case astrologice dacat in altele. Casele pot determina daca esti o ...

BABA VANGA previziuni 2019 - predicții surprinzătoare
01/09/2019 10:01

  Descriere foto: BABA VANGA PREDICTII 2019   BABA VANGA previziuni 2019. Baba Vanga a făcut predictii pentru 2019. Desi a murit in 1996, ea a făcut predictii pană pentru secolul 51 cand, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei