Cum se pot face bani din mâncare sănătoasă

default

Dimensiune font:

| 02-01-2016 16:51

Invazia mărfurilor pline de chimicale de pe piaţă, legumele şi fructele din import, fără gust, sau unele afecţiuni existente în familie i-au determinat pe mulţi moldoveni să-şi revizuiască total modul de viaţă * mulţi s-au întors la alimentele simple, la hrana bunicilor mai puţin sofisticată, dar mai gustoasă şi mai sănătoasă * folosesc exclusiv materie primă locală, legume, fructe şi seminţe din surse sigure, provenite din culturi bio sau ecologice * bunătăţile lor sunt apreciate şi deja se întrevăd profituri

Veştile legate de incidenţa tot mai sporită a obezităţii, inclusiv în rândul copiilor, a bolilor cardiovasculare şi a altor afecţiuni grave i-au determinat pe unii moldoveni să adopte un regim de viaţă mai echilibrat. Fac sport, au renunţat la mijloacele de transport în comun ori la maşina personală în favoarea bicicletei şi sunt foarte atenţi la ce îşi pun în farfurie. Pe scurt, au adoptat un stil de viaţă sănătos, lucru recomandat tuturor.


„Mâncarea are darul de a-i aduna pe oameni”
Unii dintre ei au mers mai departe şi chiar au dezvoltat mici afaceri cu hrană bio sau ecologică. Alice Ciobanu nu este numai un cunoscut food blogger ieşean, ci şi un bucătar foarte bun. Face totul din pasiune, pune mult suflet în fiecare reţetă şi recomandă tuturor doar hrana bio. „Îmi place totul la bucătăria noastră tradiţională pentru că totul vine de demult şi merge în viitor cu multă pioşenie. Mâncarea are darul de a aduna oamenii, de a le pune zâmbete pe chip şi de a le încălzi sufletele”, a exprimat Alice unul dintre crezurile ei legate de bucatele sănătoase. Ea îşi prepară singură tot ceea ce pune pe masă. „Îmi place să-mi umplu singură cămara, mai ales că unele fructe şi legume le luăm direct de la ţară, de la socri şi de la câţiva prieteni care au surse sigure. Dacă nu ai timp pentru că ai un job extrem de solicitant sau poate nu ai îndemânarea şi abilităţile necesare, poate e bine să cauţi un mic producător local care îţi poate aduce acasă tot ce îţi doreşti”, a recomandat Alice Ciobanu. Lista de clienţi nu este foarte mare, dar numărul este constant, lucru care arată că se poate câştiga din hrana sănătoasă. „Am adunat bani pentru vacanţă din vânzarea borcănelelor de zacuscă şi dulceaţă. E multă muncă, multă migală, îţi trebuie materie primă de calitate, dar merită. Aduni şi un ban, eşti sigur că nu înghiţi chimicale”, a completat Alice.


Pâinea noastră cea de toate zilele
Cine s-ar gândi că unul dintre cele mai simple şi mai vândute alimente poate fi şi unul dintre cele mai dăunătoare? Este vorba despre pâine, care se poate transforma într-un duşman redutabil. Multe sortimente din comerţ conţin E-uri, aditivi, coloranţi care nu ajută la sănătate, ba dimpotrivă. Acestea au fost câteva dintre motivele care au determinat-o pe ieşeanca Andreea Robu să caute soluţii sănătoase pentru pâine. „De un an şi jumătate folosesc o reţetă cu maia pe care am învăţat-o la un atelier. Era în perioada în care primul meu băieţel ajunsese la etapa de diversificare şi căutam nişte biscuiţi pentru el. Am aflat de atelierul de pâine cu maia pe care Corina Munteanu îl susţinea la Bucureşti şi m-am gândit că şi biscuiţi s-ar putea face după o astfel de reţetă”, a explicat Andreea Robu. Odată aflate secretele, nu a mai renunţat la feliile delicioase care i-au cucerit pe mulţi dintre cei din jur.

Pâinea cu maia are o reţetă simplă de preparare, doar că necesită mai mult timp. Este nevoie de făină integrală (din grâu, spelta sau secară), apă şi sare neiodată, peste care se adaugă maia (un amestec fermentat de făina şi apă). Maiaua înlocuieşte drojdia industrială, care nu este foarte bună fiind crescută pe pat de azot.
Produsul are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea cu drojdie şi poate fi o alegere bună pentru diabetici sau persoanele care ţin la siluetă, dar şi pentru cei care au o uşoară intoleranţă la gluten. „Maiau neutralizează acidul fitic din cereale, care este responsabil cu împiedicarea absorbţiei mineralelor de către corpul uman. Astfel minerale precum fierul, zincul şi magneziul din cerealele integrale sunt mult mai uşor asimilate, iar pâinea este mai hrănitoare”, a explicat Andreea Robu, la a cărei pricepere apelează mulţi ieşeni dornici să aibă o pâine bună la masă.

Bucate delicioase la un telefon distanţă
O alternativă confortabilă pentru cei care nu au timp ori nu se pricep la gătit este şi cateringul cu produse sănătoase. „Am avut mereu o pasiune pentru bucătărie şi am vrut să-mi deschid un restaurant. Nu ştiam încă specificul aşa că m-am întrebat cum pot să ajut comunitatea prin intermediul afacerii, moment în care am început să caut informaţii. În urma unui articol legat de obezitatea în rândul copiilor şi efectele consumului exagerat de fast-food (publicat de către cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei – n.r.) am ştiut exact ce voi face – mâncare sănătoasă. Aşa pot eu să fac ce îmi place şi totodată să fiu de ajutor comunităţii”, ne-a spus Oana Maftei, de la AromaZen. Foloseşte doar ingrediente de calitate, naturale, ce oferă capacitatea terapeutică de refacere a ȋntregului organism. Principiul de bază ȋn bucătărie este alegerea rațională a alimentelor ce compun o masă și foarte important la acest plan de alimentație este că nu pretinde restricții cantitative.

Ulei presat la rece doar la Oţeleni
O altă afacere sănătoasă este în derulare la Oţeleni, unde se fabrică ulei presat la rece. „Totul a început de la o idee a părinţilor noştri care după 1989 s-au mutat la ţară. Toamna, după ce adunau floarea-soarelui, mergeau într-un alt sat să facă ulei şi aşa ne-au dat ideea. Împreună cu fratele meu am cumpărat o presă, un selector de seminţe şi un filtru. Nici unul din noi nu aveam specializare în acest domeniu, dar am făcut probe şi am văzut că poate fi o afacere bună, dar trebuie dusă la un alt nivel”, a povestit Genoveva Cojocaru, de la Prodsor. Aşa a apărut un proiect pentru o fabrică de ulei presat la rece, ridicată cu fonduri europene.

 

Eforturile sunt mari, dar merită orice secundă investită. „Muncesc mai toată ziua, dar nu mă plâng. Îmi place tot ceea ce fac şi mă străduiesc să iasă bine. Uleiul presat la rece este mult mai sănătos decât cel rafinat. Noi suntem foarte atenţi la achiziţia seminţelor, pe care le selectăm şi le trimitem către prese din care ies uleiul şi şrotul (folosit în hrana animalelor -- n.r.)”, am mai aflat de la Genoveva, care a adăugat că presa are o capacitate lunară de circa 300 de tone, unică în Iaşi. Evident, uleiul de la Oţeleni este căutat de cei care au grijă de sănătate şi bine ar fi să fie tot mai mulţi.
Simplitatea şi gustul natural i-au cucerit pe mulţi care au redeschis caietele cu reţete rămas de pe vremea bunicilor când incidenţa afecţiunilor de orice fel nu era atât de mare ca acum. Uneori, progresul aduce şi pierderi colaterale.

Citeşte şi: Businessul de aur al căutătorilor de apă

Maura ANGHEL


„Este important să ştii şi să ai încredere că legumele şi fructele sunt crescute fără chimicale, din soiuri sănătoase şi rezistente, certificate eco, bio. La Iaşi, suntem norocoşi pentru că avem producători locali care nu îşi bat joc de roadele pământului şi de munca lor. Şi cel mai important ingredient este dragostea pentru bucate!” – Alice Ciobanu, food-blogger


„Este important să învăţăm să alegem alimente de o calitate cât mai bună, care să aibă o valoare nutriţională mare, astfel încât organismul nostru să primească toţi compuşii de care are nevoie pentru o bună dezvoltare şi funcţionare. Trebuie să învăţăm ca, atunci când mergem la cumpărături, să nu ţinem cont doar de preţuri, să citim etichetele nutriţionale şi să alegem alimente cât mai echilibrate” – Adina Rusu, nutriţionist

Furnizorii noştri sunt producătorii locali. Cei care au apelat la noi au apreciat foarte mult gustul mâncării. Muncim foarte mult, de dimineaţă şi până seara. Asta înseamnă câteodată şi 18-20 ore pe zi” - Oana Maftei, Aroma Zen

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei