Destăinuirile unui milionar de Top Forbes EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 02-03-2016 21:40

Unul dintre cei mai puternici ieşeni ai momentului, a cărui avere este estimată la 13 milioane de euro, a fost, în anii copilăriei şi adolescenţei, sărac lipit pământului * comuniştii i-au adus familia la lingură de lemn, fiind nevoit ca împreună cu părinţii şi cei doi fraţi, Cristian şi Victor, cel mai cunoscut ministru de după Revoluţie, să împartă o cameră îngustă, undeva pe Sărărie * despre copilăria muncită la câmp, fuga de acasă, la 19 ani, pentru a îmbrăţişa o carieră militară, şi primele afaceri cu tenişi din Polonia ale lui Gabriel Surdu, citiţi într-un amplu material realizat de „Evenimentul Regional al Moldovei”

Bonom, discret, mereu elegant şi cu har la vorbă, Gabriel Surdu este un personaj aparte în peisajul ieşean. Alura milităroasă, întregită de o mustaţă sobră, intimidează la prima vedere. Dar, după ce ai ocazia să discuţi cu unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri ai Iaşului, poţi descoperi sensibilităţi care, în loc să-l vulnerabilizeze, l-au ajutat să răzbească pe un drum al vieţii deloc uşor. Îndelungata sa carieră militară l-a făcut să aprecieze munca şi seriozitatea, disciplina şi onoarea cuvântului dat. Fără aceste repere, Gabriel Surdu nu ar fi devenit un învingător.
Norii copilăriei
Reperele copilăriei lui Gabriel Surdu au fost tavanul scund al unei căsuţe din Sărărie şi dosarele de cadre care au închis între coperţile cenuşii destinele părinţilor săi. „Mama era surghiunită pentru că a fost profesoară şi era fiică de chiabur. Avea 6 hectare de pământ. Tata a făcut preoţie şi în `56 a fost arestat”, îşi aminteşte Gabriel Surdu. Într-o vreme în care foametea care a urmat războiului şi stalinismul schimonoseau chipul românilor, Gabriel Surdu încerca să îşi croiască un drum în viaţă, alături de fraţii săi mai mari, Victor şi Cristian. „Când eram copil, lucram. La IAS, la legat la vie, la prăşit, la cărat fân cu calul. Familia mea nu avea bani. Am stat cinci într-o cameră în stradela Sărărie, din mila unui coleg al bunicului meu, care a fost în armata regală. Ne-a dat o cameră şi un hol unde am învăţat din clasa a patra până într-a opta. Nu am avut o viaţă în puf. Dormeam la picioarele mamei şi ale lui tata, în acelaşi pat în care dormeau şi fraţii mei. Eram cogeamite vlăjganul. Ieşeam pe sub masă din cameră”, îşi aminteşte Gabriel Surdu. După o lungă perioadă, a apărut o rază de lumină: mamei i-a fost repartizat un apartament în Tătăraşi. „În două camere, stăteam toţi cinci. Acolo şi-a terminat fratele meu, Victor, facultatea. În timpul sesiunii, îl primeau colegii în cămin, ca să nu facă naveta din Tătăraşi până la Horticultură, care era pe atunci la Şcoala Normală”.
Mirajul uniformei
La 19 ani, atras de disciplina şi rigoarea cazonă, Gabriel Surdu părăseşte Iaşul, luând drumul şcolii militare din Sibiu. De acasă, banii soseau rar şi puţini, 200 de lei la câte trei luni. „Din ăia 200 de lei şi din soldă mi-am făcut primul costum abia când am ieşit din şcoala militară. În momentul în care am terminat liceul, m-am dus la absolvire cu pantaloni evazaţi făcuţi din uniformă, cu clin. Prima pereche de pantaloni civili mi-am cumpărat-o abia când am lucrat la Doi Peri, la fermă”, spune Gabriel Surdu. După absolvirea şcolii sibiene, tânărul militar a ajuns la Constanţa. „Acolo am stat în zece gazde, că vara te dădea afară. Mult mai târziu am primit de la unitate o cameră şi aveam WC-ul după un hol de 10 metri, cu o chiuvetă care îngheţa iarna şi făceam focul ca să o dezgheţăm. Aşa a fost prima mea perioadă de ofiţer. N-am primit nicio casă în Constanţa, ca ofiţer, decât cămăruţa aia”, povesteşte bărbatul pentru care armata a reprezentat a doua sa familie.
Onoare militară
Constanţa a însemnat pentru Gabriel Surdu patru ani bătuţi pe muchia aripii de avion: „Am fost la Aviaţie, la Tuzla. Pentru că eram printre cei mai buni la învăţătură, am fost selectat la regimentul de protocol al lui Ceauşescu. Apoi, am fost avansat comandant de companie la regimentul de aviaţie de vânătoare, unde e acum baza NATO de la Kogălniceanu”. O carieră promiţătoare se deschidea pe linia orizontului, însă cei de acasă i-au topit aripile cu dorul lor. „Am venit la Iaşi că mă topea frate-miu, Dumnezeu să-l ierte!, cu ălălalt, cu mama şi cu tata, să vin acasă. Am sosit prin `83 şi am lucrat ca ofiţer până prin `95. Am fost şeful pregătirii tineretului pe judeţ, după care am ajuns şeful Transmisiunilor pe judeţ şi apoi şeful transmisiunilor pe trupe teritoriale la Corpul de Armată pe Moldova, Covasna şi Harghita. Nu am ieşit din Armată cu ordonanţă. Având o operaţie la coloană, pe care am făcut-o în `86, la Cernobîl, atunci, am ieşit la pensie de drept. După 24 de ani în Armata Română, am ieşit cu mâinile în buzunare, un apartament şi cu copii. Am intrat în armată la 19 ani şi am plecat pe la 44 de ani”, rememorează Gabriel Surdu epopeea trăită sub drapelul Armatei Române.
Pe cont propriu
Imediat după ce a revenit la vatră, Gabriel Surdu a testat beneficiile capitalismului. Începuturile au fost stângace, dar entuziaste. „Am făcut două alimentare, undeva în zona Gării, pe Străpungerii Silvestru. Am cărat marfă cu spatele mult timp. Am făcut într-o scară de bloc o alimentăruţă. Împreună cu un coleg ofiţer, căram mohair de pe la Rifil, şi tot felul de marfă, după ce termina şi el programul. Pe la 3 noaptea mă culcam şi la 7 dimineaţa eram în picioare. S-au dus asociaţii ăştia ai mei prin Polonia, de unde au adus tenişi, cum era atunci. Era o vreme a pionieratului, când mulţi nici nu ştiau că se poate face alimentară privată”, îşi aminteşte acesta. După experienţa micilor afaceri de la colţul blocului, Gabriel Surdu a înţeles că poate şi trebuie să facă mai mult. „Prin 1999 am început să umblu prin ţară, iar în 2000 am făcut primele trei benzinării în 4 luni de zile, la Timişoara. Frate-miu, Victor, nu a avut treabă cu afacerea asta. A fost un moldovean pe care l-am cunoscut la Podul de flori, care m-a sunat la un moment dat, spunându-mi că, la rândul său, îl cunoaşte pe moldoveanul care e la Lukoil. M-am asociat, am muncit vreo 6 ani şi când am văzut că nu îmi mai vin banii care trebuiau să îmi vină, ne-am despărţit. Eu mi-am luat drumul meu, am făcut primul credit. Nu ştii niciodată când a ieşit primul milion într-o afacere, pentru că, dacă scuturi un om de afaceri corect, are bani, dar nu ţine milioane niciodată. Întotdeauna are banii investiţi în ceva care produce. Vârful în afaceri nu ştiu dacă l-am atins. Mai e timp”, se destăinuie Gabriel Surdu. Nelu PĂUNESCU

O avere de Top Forbes
În biroul lui de pe strada Săulescu, Gabriel Surdu, om de afaceri a cărei avere este estimată de revista Forbes la 13 milioane de euro, ţine la loc de cinste brevetele semnate de Regele Ferdinand, de la campaniile militare la care a participat şi bunicul său, ofiţer în Armata Regală. Este o legătură cu un trecut în care adevăraţii bărbaţi făureau o Românie mare. Anul acesta, în calitatea sa de viceprimar al Iaşului, Gabriel Surdu a avut iniţiativa reînfiinţării Gărzii de Onoare, ca un omagiu adus Gărzii Civice, care a funcţionat la Iaşi în 1866. Dorinţa sa este de a-i omagia astfel pe înaintaşii României, dar şi de a readuce în rândul ieşenilor, mai ales celor tineri, respectul faţă de tradiţiile militare româneşti. Un demers care îi defineşte întreaga viaţă: cinste, onoare, disciplină.

* * *
Am intrat în armată la 19 ani şi am plecat pe la 44 de ani” – Gabriel Surdu

* * *
Vârful în afaceri nu ştiu dacă l-am atins. Mai e timp” – Gabriel Surdu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei