Provocările noului şef al banilor europeni din Moldova

default

Dimensiune font:

| 06-05-2015 05:00

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) are, de luna trecută, un nou director, pe juristul Vasile Asandei * el a ocupat funcţia în urma unui concurs organizat pe 25 martie * postul a rămas vacant după ce Constantin Apostol a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în funcţie * Asandei a vorbit pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“ despre planurile pe care le are în noua sa funcţie

2015 va fi un an complicat pentru Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). Instituţia va trebui să încheie Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 şi POSCCE axa 1, pe care s-a lucrat. Pe de altă parte, trebuie să demareze programul pentru perioada 2014-2020. Referitor la încheierea POR, chiar dacă perioada de implementare a fost până în 2013, proiectele au putut fi finalizate încă doi ani în plus, respectiv până la 31 decembrie 2015.

„La acest moment, suntem la un grad de absorbţie de 70%. Însă şi cei 30% rămaşi reprezintă o sumă importantă şi mai sunt destul de multe proiecte care se află în implementare. Interesul nostru şi al beneficiarilor este să finalizăm aceste proiecte”, am aflat de la noul director al instituţiei, Vasile Asandei.


În situaţia în care proiectele nu se finalizează până la sfârşitul anului 2015, există multe riscuri: nu mai pot fi finanţate după 2016, iar dacă nu sunt finalizate din banii beneficiarilor în cursul anului 2016, banii trebuie daţi înapoi. Spre exemplu, dacă un proiect nu este gata la sfârşitul anului decât în proporţie de 80%, din banii contractaţi se primesc doar 80%. Însă, dacă în cursul anului viitor, acel proiect nu este terminat din banii beneficiarului, atunci el trebuie să dea toţi banii înapoi, ceea ce este o mare problemă.

„Imaginaţi-vă că pentru proiectele din domeniul public, co-finanţarea beneficiarilor a fost doar de 2%. Din acest punct de vedere, eforturile noastre se îndreaptă către finalizarea tuturor proiectelor. Ne-am făcut un plan detaliat de lucru, am luat fiecare proiect în parte, am stabilit detaliile, am luat legătura cu toţi beneficiarii şi încercăm, în fiecare zi, să monitorizăm evoluţia proiectelor. Sperăm că acestea vor fi finalizate”, a completat şeful banilor europeni în zona Moldovei.


Pe partea de POSCCE sunt multe proiecte în derulare, dar sunt de mai mică amploare, iar autorităţile speră că vor reuşi să le implementeze pe toate până la sfârşitul anului.


Factorul uman este decisiv
În perioada 2007-2013, principala problemă a fost schimbarea echipelor de implementare a proiectelor. O echipă odată instruită, pregătită, care cunoaşte problemele unui proiect sau ale judeţului, în localităţile respective, trebuie şi menţinută. Oamenii au mai plecat din instituţii, au venit alţii. Au fost probleme o perioadă, deoarece nu se puteau face angajări mai ales în domeniul public şi atunci au fost nevoiţi să cumuleze activităţile de la mai multe proiecte. Apoi, a început să fie mai clară noţiunea de planificare, de strategie, pregătire pentru viitor.

„După nouă ani de implementare POR în Regiunea Nord-Est sunt multe lucruri pe care le-am învăţat atât noi, cât şi beneficiarii şi încercăm ca în noul exerciţiu financiar 2014-2020 să ţinem cont de ele. În primul rând, aş spune că s-a creat o experienţă bogată şi utilă, echipe, direcţii sau servicii la consiliile judeţene şi la primăriile de municipii şi oraşe. Oamenii s-au obişnuit cu procedurile, au înţeles ce înseamnă implementarea unui proiect finanţat din bani europeni. Sper că din acest punct de vedere, vom fi mult mai bine în perioada 2014-2020”, a mai spus Asandei.

EXCLUSIV Cum apare Moldova în cele mai recente documente trimise la Bruxelles

Toate judeţele au strategii de dezvoltare. În ultima şedinţă a Consiliului de Dezvoltare Regională s-a aprobat planul pentru perioada 2014-2020. Aceste documente sunt importante nu numai datorită faptului că nu poate fi finanţat nici un proiect care nu se regăseşte în strategia unităţii respective, dar şi pentru că dau o coerenţă în procesul dezvoltării, care este complex şi dificil.

„Ca să faci o strategie ai nevoie de oameni pregătiţi în domeniu. Poţi să faci orice fel de strategie, dar pentru a lua decizii corecte este nevoie de nişte instrumente. Din acest motiv, noi ne străduim să venim în întâmpinarea administraţiilor publice oferindu-le în perspectivă, astfel de instrumente. Mă refer aici la nişte proiecte punctuale pe care încercăm să le dezvoltăm. De exemplu, culegerea şi interpretarea datelor statistice la nivel regional. Este un proiect pe care încercăm să-l promovăm cu Institutul Naţional de Statistică, respectiv Direcţia de Statistică Neamţ”, a explicat şeful ADRNDE.


Acest lucru înseamnă că în prezent, toate datele statistice sunt culese şi prelucrate la nivel naţional. E bine, dar nu suficient. Dacă s-ar reuşi acest lucru şi la nivel regional, s-ar putea extinde sfera datelor culese şi s-ar putea creiona o imagine mai corectă a regiunii.

Am ratat un an de finanţare europeană EXCLUSIV

Aceste date sunt utile, evident, administraţiilor publice atunci când îşi creează strategii. Pe de altă parte, se încearcă dezvoltarea de instrumente gen GIS, un program informatic care, în principal, realizează hărţi. Este un instrument geospaţial. Odată introduse datele în program, instrumentul îţi oferă nişte hărţi, perspective, care te ajută să iei decizii pe date corecte, reale, pe evoluţii.



În acest moment, POR 2014-2020 este în negociere între Guvernul României şi Comisia Europeană. Autorităţile speră ca undeva la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, să se ajungă la un agrement tehnic, urmând ca programul ca atare să fie aprobat oficial pe la jumătatea anului, după care să înceapă lucrul efectiv. Vor trebui realizate ghiduri, revăzute procedurile, va trebui acreditat sau reacreditat sistemul instituţional de implementare a POR. Sunt multe lucruri de făcut. ADRNE este şi pentru noul exerciţiu 2014-2020 organism intermediar. În cadrul procesului de reacreditare şi ADRNE va fi reacreditat de către Autoritatea de Management.

FOTO Cifrele din spatele dezvoltării Moldovei EXCLUSIV

Foarte multe voci susţin că trebuie dezvoltată infrastructura, cel mai important aspect din perspectiva proiectelor finanţabile. „După părerea mea, dacă se va reuşi realizarea unei autostrăzi care să lege Moldova de Transilvania şi de Europa Occidentală, acest lucru va duce la dezvoltarea Regiunii Nord-Est cu 10%. Un alt aspect important este să ne promovăm mai bine. Din păcate, la nivel naţional, în acest moment, nu prea există o instituţie care să promoveze oportunităţile care să atragă investiţii străine. Din acest motiv, împreună cu Consiliul Regional şi consiliile judeţene, am hotărât să dezvoltăm noi această activitate şi ne propunem să fim o interfaţă pentru promovarea oportunităţilor din regiune, care sunt destule, faţă de străini”, am aflat de la Vasile Asandei.

Pe de altă parte, când potenţialii investitori vin în regiune, trebuie să aibă un interlocutor care să-i ajute să găsească informaţiile de care au nevoie sau să-i pună în contact cu instituţiile, firmele, care îi interesează. „Există potenţial în regiune şi trebuie să-l promovăm. Un lucru care nu ţine neapărat de RDNER, dar care ar fi bine să se realizeze la nivel naţional, este profesionalizarea administraţiei. Prin asta se înţeleg reglementări coerente, clare şi stabile, predictibilitate în materie fiscală, bugetară, justiţie. Deci, pe de altă parte, oameni bine instruiţi. Dacă aceste trei lucruri se întâmplă în următorii trei ani, lucrurile se vor schimba. Avem o şansă”, este convins Vasile Asandei.

EXCLUSIV - „UE nici nu vrea să audă de Iaşi-Târgu Mureş“ FOTO

Potrivit statisticilor, Regiunea Nord-Est este cea mai săracă din Uniunea Europeană.
Ingrid CIOFOAIA

 

 

„Eu cred că vom reuşi să ne punem amprenta mai accentuat asupra regiunii. Mă interesează să reuşim să dezvoltăm regiunea noastră, iar oamenii să trăiască bine, chiar dacă nu vom reuşi să ajungem printre fruntaşii Europei, pentru că va fi foarte greu să facem asta. Vom continua să lucrăm în aceeaşi manieră, iar la finalul programului să ajungem la un grad de absorbţie de peste 95%” – Vasile Asandei, directorul ADRNE

 

În această săptămână, Comisia Europeană a adoptat mai multe măsuri pentru a ajuta ţări din spaţiul comunitar întârziate în atragerea banilor europeni. „Prin intermediul grupului de lucru pe care l-am iniţiat imediat ce am devenit comisar pentru Politică regională, am conlucrat îndeaproape cu Bulgaria, Croaţia, Cehia, Italia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria pentru a le sprijini în utilizarea la maximum a fondurilor europene încă disponibile, aferente perioadei 2007-2013, în limitele reglementărilor aplicabile care cer ca aceste fonduri să fie cheltuite în cadrul unor proiecte până la sfârşitul anului 2015. După reuniunea Consiliului European din decembrie 2014, ne-am angajat să găsim soluţii care să asigure o utilizare rapidă şi cât mai eficientă a fondurilor alocate în perioada de programare 2007-2013, pentru a sprijini statele membre relevante să realizeze proiecte pe termen lung în următorii ani, folosind flexibilitatea regulilor existente“, a declarat comisarul Corina Creţu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei