Fiscul i-a luat in vizor pe romanii cu venituri din activitati independente: Ce ti se va intampla daca nu depui Declaratia Unica

default

Dimensiune font:

| 02-07-2018 09:33

 Fiscul se pregateste sa stabileasca din oficiu CAS si CASS contribuabililor care nu depun Declaratia Unica, ce are ca termen 16 iulie.

Potrivit unui proiect de ordin publicat pe 
site-ul ANAF, procedura se aplica "persoanelor fizice care aveau obligatia declararii venitului in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale, precum si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, respectiv acelor persoane carora le-a fost stabilit din oficiu impozitul pe venitul net anual impozabil, pentru anii 2016 si 2017".

 

Procedura de stabilire din oficiu a contributiei de asigurari sociale

Organul fiscal central competent identifica si intocmeste lista contribuabililor carora
le-au fost emise si comunicate decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice in vederea stabilirii impozitului pe venit, pentru veniturile din activitati independente, potrivit proiectului.

Lista trebuie sa contina urmatoarele informatii:

a) datele de identificare a persoanei fizice (cod numeric personal, nume si prenume,
domiciliu fiscal);
b) sistemul de impunere (impunere in sistem real, norme de venit);
c) perioada din anul fiscal de referinta in care a realizat venituri pentru care datora
contributie de asigurari sociale.

Potrivit proiectului, pentru contribuabilii din lista, se completeaza urmatoarele informatii, pe baza declaratiilor privind venitul realizat depuse pentru anul anterior sau a deciziilor de impunere privind platile anticipate, dupa caz:

  • a) pentru contribuabilii care au desfasurat activitati impuse in sistem real - venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din totalul veniturilor incasate a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului;
  • b) pentru contribuabilii care au desfasurat activitati impuse pe baza de norme de venit - valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta
  • c) pentru contribuabilii care si-au inceput activitatea in cursul anului fiscal - venitul estimat a se realiza ramas dupa scaderea din venitul brut estimat a cheltuielilor deductibile estimate, impartit la numarul de luni de activitate.
  • Din lista se elimina contribuabilii pentru care venitul determinat este mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in anul fiscal de referinta (adica 1.095,85 de lei pentru 2017) si rezulta lista contribuabililor care datoreaza contributie de asigurari sociale.


De asemenea, se mai elimina urmatoarele categorii:

  • a) persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii;
  • b) persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii si/sau ai sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.
  • Pentru persoanele ramase in lista, se estimeaza baza de calcul al contributiei de asigurari sociale si se intocmeste un referat privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate.

    Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale se stabileste prin raportarea
    sumei din campul "Venit net anual/Castig net anual/Norma de venit" din decizia de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice (
    vezi un model AICI), la numarul de luni de activitate.

    Atentie! Baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (plafonul minim), in vigoare in anul de impunere (adica 1.095,85 de lei pentru 2017) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (plafonul maxim) - adica 5.479,25 de lei pentru 2017.

    Nota: In 2017, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat a fost de 3.131 de lei.

    Procedura de stabilire din oficiu a contributiei de asigurari sociale de sanatate

    Potrivit proiectului, ANAF identifica si intocmeste lista contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative si carora le-au fost emise si comunicate decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice in vederea stabilirii impozitului pe venit, pentru urmatoarele categorii de venituri:

    • a)venituri din activitati independente;
    • b)venituri din agricultura, silvicultura, piscicultura;
    • c)venituri din cedarea folosintei bunurilor;
    • d)venituri din investitii;
    • e)venituri din alte surse.

    Lista de la trebuie sa contina urmatoarele informatii:

    a) datele de identificare ale persoanei fizice (cod numeric personal, nume si prenume,
    domiciliu fiscal);
    b) categoria de venit realizat;
    c) perioada din anul fiscal de referinta in care a realizat venituri pentru care datora
    contributie de asigurari sociale de sanatate.

    Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se stabileste prin raportarea sumei de la rd.1 "Venit net anual/Castig net anual/Norma de venit" din decizia de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice, la numarul de luni de activitate, potrivit proiectului.

    Pentru anul 2016, calculul contributiei de asigurari sociale de sanatate se face pe fiecare sursa de venit, astfel:

    a) se stabileste baza lunara de calcul
    b) se aplica cota individuala, prevazuta la 
    art.156 lit.a) din Codul fiscal, asupra bazei de
    calcul;
    c) se stabileste obligatia anuala de plata prin insumarea contributiilor lunare stabilite
    potrivit lit.b).

    Pentru anul 2017, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste astfel:

    a) se stabileste baza anuala de calcul determinata ca suma a bazelor lunare de calcul, cu respectarea regulilor pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate aplicabile in anul 2017;
    b) baza anuala de calcul se incadreaza in plafonul anual potrivit 
    art.179 alin. (3) din Codul fiscal. Baza anuala de calcul nu poate fi mai mica decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara si nici mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultita cu 12 luni;
    c) se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate prin aplicarea cotei individuale, prevazuta la art.156 lit.a) din Codul fiscal, asupra bazei anuale de calcul de la lit.b);
    d) pentru veniturile obtinute din investitii si/sau alte surse, pentru perioada februarie-decembrie 2017, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste prin aplicarea cotei individuale asupra bazei lunare de calcul determinata. Contributia anuala se stabileste prin insumarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate lunare.

    Atentie! In situatia in care, in termen de 60 de zile de la data comunicarii Deciziei privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice, contribuabilul isi indeplineste obligatiile declarative, decizia se anuleaza.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei