În România nu există ferme de găini de carne „nestresate“ EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 27-11-2014 14:01

 

Datele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor arată negru pe alb că, la nivel naţional, nu este avizat niciun spaţiu pentru creşterea în sistem free range a puilor pentru carne. Pe de altă parte, doar şase ferme destinate creşterii găinilor de ouă „nestresate“ sunt autorizate în ţară. Una dintre acestea provine din judeţul Neamţ şi deţine un efectiv de păsări de 1.005 capete. Firma aparţine unui tânăr absolvent de Ştiinţe Politice. La nivelul Regiunii de Nord-Est sunt înregistrate peste 13 milioane de capete de păsări, cea mai mare parte a acestora în gospodării individuale.

 

 

Strategiile agricole, naţionale şi europene, sunt departe de a fi puse concret în practică în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. Cu toate că la nivel de legislaţie s-a început alinierea normelor naţionale cu cele ale UE, realitatea de pe teren confirmă faptul că de la lege la acţiuni concrete drumul este lung şi anevoios. În cazul fermelor care se ocupă de creşterea găinilor, atât pentru ouă, cât şi pentru consumul de carne, situaţia este extrem de gravă. Doar şase astfel de entităţi sunt autorizate să funcţioneze la nivelul întregii ţări: câte una în judeţele Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Neamţ, Sălaj şi Teleorman. Astfel, cel puţin în statisticile oficiale ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în întreaga Regiune de Nord Est, doar 1.005 găini fac ouă „cu autorizaţie”.

Concret, conform unei adrese oficiale a ANSVSA, „în România, exploataţiile comerciale de găini ouătoare – ouă consum, inclusiv cele care utilizează sistemul de creştere free range trebuie să respecte prevederile Ord. ANSVSA nr. 136/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protecţia găinilor ouătoare, cu modificările şi completările ulterioare care reprezintă transpunerea Directivei Consiliului 1999/74/CE care stabileşte standardele minime pentru protecţia găinilor ouătoare. Astfel, prevederile normei sanitar veterinare se aplică în cazul exploataţiilor care deţin minimum 350 de găini. Pentru această categorie de exploataţii se acordă un număr distinctiv unic, sub formarul 1-RO-indicativ judeţ-număr de identificare exploataţie, formar din trei cifre. „În prezent, în ţara noastră sunt autorizate sanitar veterinar şase exploataţii comerciale care utilizează sistemul de creştere free range. Prevederile legale anterior menţionate nu se aplică în cazul gospodăriilor populaţiei, care sunt exploataţii non-profesionale. Referitor la exploataţiile de pui destinaţi producţiei de carne care utilizează sistemul de creştere free range, precizăm că în România nu sunt autorizate sanitar veterinar astfel de unităţi, se mai arată în adresa oficială a ANSVSA.

 

13 milioane de păsări în Moldova

Efectivul de păsări de la nivelul Regiunii de Nord Est este de ordinul milioanelor. În total, în cele şase judeţe ale regiunii evidenţele ANSVSA arată nu mai puţin de 13.253.900 de capete. Cea mai mare parte a acestora, însă, sunt crescute în gospodăriile populaţiei, iar ouăle şi carnea acestora nu pot ajunge, teoretic, în consumul de masă.

Singura firmă autorizată de Autoritate în regiunea Moldovei provine, aşadar, din judeţul Neamţ. Este vorba despre SC Galinopolis SRL, companie ce are un efectiv de 1.005 păsări. Societatea este una nouă, înfiinţată anul trecut, conform datelor raportate către Ministerul Finanţelor, de către un absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice. Prima „producţie” de ouă a fost, însă, consemnată abia în toamna acestui an, întrucât tânărul proprietar a populat iniţial ferma cu pui de o zi pe care i-a crescut până la vârsta la care pot produce ouă, anume 16 săptămâni. „Este o afacere ideală pentru fermele mici şi mijlocii, care au de la unul la trei hectare de teren disponibil. Ouăle cu cifra 1 sunt un produs de nişă, iar piaţa îl absoarbe foarte uşor”, a precizat Leonard Stafie, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Iaşi.

Acesta a punctat şi lipsa de ferme autorizate în sistem free range de creştere a puilor pentru carne. „Nu există nicio astfel de firmă autorizată pe teritoriul ţării. Trebuie atrasă atenţia consumatorilor de carne din România asupra acestui lucru”, a completat directorul adjunct al APIA Iaşi. 



Ce este sistemul de creştere free range

Sistemul free range, anume creşterea la sol cu acces liber în padoc, este un sistem de producţie modern care permite accesul păsărilor spre spaţii în aer liber, care, în conformitate cu legislaţia europeană şi românească, trebuie să ofere acces continuu la spaţii exterioare în timpul zilei, cu excepţia cazurilor în care se aplică restricţii temporare impuse de autoritatea sanitar-veterinară, să ofere spaţii în aer liber care nu sunt folosite în alte scopuri, excepţie făcând livezile, terenurile împădurite şi păşunile pentru animale. De asemenea, densitatea în spaţiile exterioare nu poate depăşi niciodată 2.500 de găini pe hectar (1 găină/4 mp). În condiţiile în care pentru fiecare găină sunt disponibili cel puţin 10 mp şi dacă se practică o rotaţie, găinile având acces liber în întreg spaţiul pe durata de viaţă a efectivului, fiecare îngrăditură trebuie să asigure cel puţin 2,5 mp/găină. În plus, raza padocurilor nu trebuie să depăşească 140 metri faţă de cea mai apropiată trapă de intrare şi ieşire.


 

Consumatorii de ouă trebuie să ştie că acea culoare a gălbenuşului este dată de furajare. Nu este neapărat un indice de calitate. În fermele mari se folosesc furaje cu betacaroten de sinteză pentru o culoare mai intensă a gălbenuşului” - Leonard Stafie, director adjunct APIA Iaşi

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei