6

Dimensiune font:

Poliţa RCA va scădea odată cu numărul accidentelor rutiere

| 18-12-2017 14:58

 * dialog cu domnul Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte al Autorităţii de Spupraveghere Financiară

 - La ce ne putem aștepta, în 2018, de la polițele RCA? Se va scumpi acest produs, așa cum există temeri, sau prețul se va plafona la un nivel rezonabil?

- Legea nr. 132/2017 privind asigurarea RCA a introdus mecanisme noi, precum tariful de referinţă, asiguratul cu risc ridicat şi decontarea directă, care au contribuit la stabilizarea pieţei. Cu toate acestea, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că tariful de primă pentru asigurarea RCA se stabilesşe, în principal, în funcţie de riscurile asumate de asigurator în cadrul contractului de asigurare, provenite inclusiv din comportamentul asiguraţilor, în calitate de şoferi. Din aceste considerente, valoarea tarifului de primă nu poate fi imuabilă, ci variază în limite rezonabile, luând în calcul pe lângă alte elemente şi frecvenţa şi severitatea daunelor, ceea ce implică responsabilizarea în ultimă instanţă a conducătorilor auto.

- Cum ați caracteriza comportamentul asiguraților din domeniul auto?

- Când vorbim de comportamentul asiguraţilor din domeniul auto avem în vedere conduita lor în trafic, care se reflectă prin numărul accidentelor rezultate cu daune şi de severitatea acestora, precum şi prin numărul victimelor. Conform statisticilor Comisiei Europene, în România numărul accidentelor grave rezultate cu decese este mare, în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană. În anul 2016 am avut un număr de 97 de decese rezultate din accidente rutiere la un milion de locuitori, aproape dublu faţă de media europeana. Această statistică ne oferă indicii cu privire la înţelegerea şi asumarea responsabilităţii la volan, la conştientizarea efectelor nerespectării regulilor de circulaţie atât asupra şoferilor, cât şi asupra celorlalţi participanţi la trafic sau pietoni.

- Şi ce concluzii putem trage din aceste date?

- Din analiza locului în care au avut loc accidentele putem trage concluzii cu privire la ce ar trebui îmbunătăţit pentru a diminua numărul acestora. Astfel, 55% dintre accidente au avut loc în zone extraurbane, 37% au avut loc în zone urbane şi doar 8% pe autostrăzi, în timp ce şoferii şi pasagerii acestora au fost implicaţi în proporţie de 46% în accidente rutiere, pietonii au reprezentat 21%, iar bicicliştii doar 8%. Putem afirma, că existenţa autostrăzilor este un factor de reducere a numărului de accidente, în special a celor grave, rezultate de regulă printr-un impact frontal, dar în acelaşi timp nu putem face abstracţie de obligaţia şoferilor de a contribui la siguranţa rutieră prin şofatul preventiv, respectarea limitelor de viteză, adaptarea vitezei la condiţiile de drum etc.

- Este șoferul român mai agresiv în trafic decât cel din alte state europene sau există alte cauze pentru care asiguratorii nu doresc să-și asume riscuri decât pe sume destul de mari raportate de nivelul de trai din România?

- Din statistica la care am făcut referire, rezultă fără dubiu că sunt necesare activităţi care să conducă la o conştientizare a riscurilor de către şoferi şi la adoptarea benevolă a unei conduite preventive la volan. În acest sens, se circumscrie şi campania naţională de siguranţă şi prevenţie rutieră „Fii treaz la volan”, desfăşurată de Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor, cu sprijinul Poliţiei Române, ASF şi BAAR, precum şi alte activităţi desfăşurate cu precădere în şcoli de către Poliţia Română. Nivelul primelor de asigurare este corelat în primul rând cu cel al riscurilor asumate de către societatea de asigurare, cu istoricul accidentelor, care se reflectă în sistemul bonus – malus, precum şi cu limitele de răspundere acoperite prin asigurarea RCA. Prin urmare, şoferii cu multe daune plătesc o prima de asigurare mai mare, deoarece au dovedit un risc mai ridicat de a produce accidente, în condiţiile în care limitele de răspundere acoperite pentru prejudicii materiale ating 1.220.000 euro, iar pentru vătămări corporale, 6.070.000 euro. Pe măsură ce numărul accidentelor rutiere va scădea, se va reduce şi nivelul primei de asigurare.

- Romania se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de proprietari: 96% dintre locuințe sunt deținute în proprietate. Cum se face, totuși, că piața asigurărilor obligatorii de locuință a rămas la un nivel foarte scăzut?

- Un interes deosebit al ASF se îndreaptă către asigurările obligatorii de locuinţe ce trebuie impulsionate, inclusiv prin ajustarea cadrului legal la realităţile actuale, astfel încat acest tip de asigurare să fie accesat de un număr cât mai mare de proprietari de imobile. Gradul de cuprindere în asigurare obligatorie PAD împotriva riscului de dezastru natural este scăzut şi această formă de protecţie minimă nu şi-a atins potenţialul, ceea ce reprezintă, desigur, un motiv de îngrijorare. Din acestă cauză, s-a înfiinţat un grup de lucru format din reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, PAID, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi asociaţii profesionale: UNSAR, UNSICAR, PRBAR, care să elaboreze o analiză diagnostic şi să identifice soluţii optime şi viabile care să conducă la creşterea gradului de cuprindere în asigurare.

- Ce-ar putea obține firmele noi de asigurări care ar dori să pătrundă pe piața românească? Cu ce ar putea veni pe piață, ca element de noutate, o firmă nouă în domeniu?

- Intrarea pe piaţa din România a unor noi societăţi de asigurare este oricând binevenită prin creşterea concurenţei şi posibila diversificare a ofertei de produse de asigurare, având în vedere că unele produse precum cele de tipul microasigurărilor nu sunt încă uzitate la noi. Piața românească de asigurări are un potențial ridicat atât pe segmentul asigurărilor generale, cât mai ales pe cel al asigurărilor de viață, iar eu sunt convins ca investitorii cunosc acest lucru și vor dori să fie participe la dezvoltarea segementul asigurarilor de viata, în special a celor cu componentă investiţională, ca alternativă la alte produse de investiţii pe termen lung. Dan M.BREZULEANU

 

loading...
Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
A fost lansata aplicatia prin care poti obtine bani de la companiile aeriene, daca ai avut probleme cu zborul
21/01/2018 13:39

 AirHelp, cea mai mare companie din lume specializata in drepturile pasagerilor si in obtinerea de compensatii pentru zboruri intarziate, anulate sau suprarezervate, lanseaza prima aplicatie prin care pasa ...

Percheziţii MASIVE în Capitală: A fost găsită o fabrică de haine contrafăcute - prejudiciu URIAŞ
20/01/2018 11:26

O fabrică de haine contrafăcute, ce erau inscripţionate cu diverse mărci cunoscute, precum şi un depozit in care erau ţinute articolele vestimentare aduse din Turcia, au fost găsite de poliţiştii ilfov ...

Amnistia fiscala care ii vizeaza pe vanzatorii de imobile
19/01/2018 16:51

 Joi a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 29/2018, care se adreseaza persoanelor fizice ce au realizat vanzari de imobile in calitate de persoana fizica si care au achitat impozitul pe venitul d ...

Listă COMPLETĂ! Pentru aceste venituri NU plătești impozit în 2018
19/01/2018 12:07

 De la 1 ianuarie, impozitul pe venituri a scăzut de la 16 la 10%, atat in cazul persoanelor fizice, cat in cazul persoanelor juridice, conform modificărilor aduse Codului Fiscal. Totusi, in lege, sunt ...

LOCURI DE MUNCĂ STRĂINĂTATE - 19 DECEMBRIE
19/01/2018 10:51

  Dacă reprezinţi o agenţie de recrutare, poţi obţine mai multe informaţii despre publicarea anunţurilor contactand Departamentul de Publicitate al Ziarului EVENIMENTUL REGIONAL ...

Guvernul ii scuteste de impozit pe programatorii cu studii medii. Nicio solutie oficiala pentru cei cu facultate
19/01/2018 07:00

 Programatorii cu studii medii care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior vor fi scutiti de impozitul pe salariu de la 1 februarie 2018. Cei care vor sa beneficieze de aceasta scutire ...

LISTA 2018: Principalele taxe și impozite modificate pentru firme, PFA, persoane fizice
04/01/2018 21:20

 Guvernul si Parlamentul au operat in anul 2017 o serie de modificări de taxe si impozite pentru firme, care se aplică in anul 2018. Unele au fost adoptate de Guvern si modificate de Parlament pe ultima ...

SUPER OFERTA PENSIUNE  DE VANZARE-INCHIRIERE
02/01/2018 20:03

  Ap 2/3 camere cu dotări şi finisaje de top, rate direct la dezvoltator incepand cu 25000 euro.  

Legea split TVA - descarcă forma finală și vezi cum se va aplica firmelor mici
01/01/2018 07:46

 Legea Split TVA, prin care anumite firme vor fi obligate la plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată, a ajuns la forma finală, presedintele Iohannis promulgand miercuri actul normativ in forma ado ...

SENZAȚIONAL: Motivarea sentinţei din dosarul „Terom”!
29/12/2017 04:30

procesul a fost reluat la Curtea de Apel Bucuresti, la ultimul termen al procesului fiind dispusă o amanare, pană pe 12 decembrie. În acelaşi timp, judecătorii au făcut publică motivarea in acest ca ...