6

Dimensiune font:

Poliţa RCA va scădea odată cu numărul accidentelor rutiere

| 18-12-2017 14:58

 * dialog cu domnul Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte al Autorităţii de Spupraveghere Financiară

 - La ce ne putem aștepta, în 2018, de la polițele RCA? Se va scumpi acest produs, așa cum există temeri, sau prețul se va plafona la un nivel rezonabil?

- Legea nr. 132/2017 privind asigurarea RCA a introdus mecanisme noi, precum tariful de referinţă, asiguratul cu risc ridicat şi decontarea directă, care au contribuit la stabilizarea pieţei. Cu toate acestea, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că tariful de primă pentru asigurarea RCA se stabilesşe, în principal, în funcţie de riscurile asumate de asigurator în cadrul contractului de asigurare, provenite inclusiv din comportamentul asiguraţilor, în calitate de şoferi. Din aceste considerente, valoarea tarifului de primă nu poate fi imuabilă, ci variază în limite rezonabile, luând în calcul pe lângă alte elemente şi frecvenţa şi severitatea daunelor, ceea ce implică responsabilizarea în ultimă instanţă a conducătorilor auto.

- Cum ați caracteriza comportamentul asiguraților din domeniul auto?

- Când vorbim de comportamentul asiguraţilor din domeniul auto avem în vedere conduita lor în trafic, care se reflectă prin numărul accidentelor rezultate cu daune şi de severitatea acestora, precum şi prin numărul victimelor. Conform statisticilor Comisiei Europene, în România numărul accidentelor grave rezultate cu decese este mare, în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană. În anul 2016 am avut un număr de 97 de decese rezultate din accidente rutiere la un milion de locuitori, aproape dublu faţă de media europeana. Această statistică ne oferă indicii cu privire la înţelegerea şi asumarea responsabilităţii la volan, la conştientizarea efectelor nerespectării regulilor de circulaţie atât asupra şoferilor, cât şi asupra celorlalţi participanţi la trafic sau pietoni.

- Şi ce concluzii putem trage din aceste date?

- Din analiza locului în care au avut loc accidentele putem trage concluzii cu privire la ce ar trebui îmbunătăţit pentru a diminua numărul acestora. Astfel, 55% dintre accidente au avut loc în zone extraurbane, 37% au avut loc în zone urbane şi doar 8% pe autostrăzi, în timp ce şoferii şi pasagerii acestora au fost implicaţi în proporţie de 46% în accidente rutiere, pietonii au reprezentat 21%, iar bicicliştii doar 8%. Putem afirma, că existenţa autostrăzilor este un factor de reducere a numărului de accidente, în special a celor grave, rezultate de regulă printr-un impact frontal, dar în acelaşi timp nu putem face abstracţie de obligaţia şoferilor de a contribui la siguranţa rutieră prin şofatul preventiv, respectarea limitelor de viteză, adaptarea vitezei la condiţiile de drum etc.

- Este șoferul român mai agresiv în trafic decât cel din alte state europene sau există alte cauze pentru care asiguratorii nu doresc să-și asume riscuri decât pe sume destul de mari raportate de nivelul de trai din România?

- Din statistica la care am făcut referire, rezultă fără dubiu că sunt necesare activităţi care să conducă la o conştientizare a riscurilor de către şoferi şi la adoptarea benevolă a unei conduite preventive la volan. În acest sens, se circumscrie şi campania naţională de siguranţă şi prevenţie rutieră „Fii treaz la volan”, desfăşurată de Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor, cu sprijinul Poliţiei Române, ASF şi BAAR, precum şi alte activităţi desfăşurate cu precădere în şcoli de către Poliţia Română. Nivelul primelor de asigurare este corelat în primul rând cu cel al riscurilor asumate de către societatea de asigurare, cu istoricul accidentelor, care se reflectă în sistemul bonus – malus, precum şi cu limitele de răspundere acoperite prin asigurarea RCA. Prin urmare, şoferii cu multe daune plătesc o prima de asigurare mai mare, deoarece au dovedit un risc mai ridicat de a produce accidente, în condiţiile în care limitele de răspundere acoperite pentru prejudicii materiale ating 1.220.000 euro, iar pentru vătămări corporale, 6.070.000 euro. Pe măsură ce numărul accidentelor rutiere va scădea, se va reduce şi nivelul primei de asigurare.

- Romania se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de proprietari: 96% dintre locuințe sunt deținute în proprietate. Cum se face, totuși, că piața asigurărilor obligatorii de locuință a rămas la un nivel foarte scăzut?

- Un interes deosebit al ASF se îndreaptă către asigurările obligatorii de locuinţe ce trebuie impulsionate, inclusiv prin ajustarea cadrului legal la realităţile actuale, astfel încat acest tip de asigurare să fie accesat de un număr cât mai mare de proprietari de imobile. Gradul de cuprindere în asigurare obligatorie PAD împotriva riscului de dezastru natural este scăzut şi această formă de protecţie minimă nu şi-a atins potenţialul, ceea ce reprezintă, desigur, un motiv de îngrijorare. Din acestă cauză, s-a înfiinţat un grup de lucru format din reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, PAID, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi asociaţii profesionale: UNSAR, UNSICAR, PRBAR, care să elaboreze o analiză diagnostic şi să identifice soluţii optime şi viabile care să conducă la creşterea gradului de cuprindere în asigurare.

- Ce-ar putea obține firmele noi de asigurări care ar dori să pătrundă pe piața românească? Cu ce ar putea veni pe piață, ca element de noutate, o firmă nouă în domeniu?

- Intrarea pe piaţa din România a unor noi societăţi de asigurare este oricând binevenită prin creşterea concurenţei şi posibila diversificare a ofertei de produse de asigurare, având în vedere că unele produse precum cele de tipul microasigurărilor nu sunt încă uzitate la noi. Piața românească de asigurări are un potențial ridicat atât pe segmentul asigurărilor generale, cât mai ales pe cel al asigurărilor de viață, iar eu sunt convins ca investitorii cunosc acest lucru și vor dori să fie participe la dezvoltarea segementul asigurarilor de viata, în special a celor cu componentă investiţională, ca alternativă la alte produse de investiţii pe termen lung. Dan M.BREZULEANU

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 
ANUNŢ Privind organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11, a selecţiei de oferte în vederea desemnării unor evaluatori în vederea efectuării rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC OPEN SERVICE SA IAŞI, anunţă organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11 a selectie de oferte în vederea desemnării a 2 evaluatori (unul pentru evaluarea bunurilor imobile şi unul pentru evaluarea bunurilor mobile ale debitoarei) care să efectueze rapoartele de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei. Bunurile imobile constau în teren şi cladiri situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 45 iar bunurile mobile constau în utilaje, autoturisme şi stoc de marfă (piese auto). Ofertele vor fi depuse în plic la sediul lichidatorului judiciar în Iaşi, str. A. Panu nr. 13-15 mezanin sau trimise prin fax la nr. 0232/211090 cel mai târziu până la data de 10.07.2018 ora 16. În ofertă se va menţiona onorariul solicitat de evaluator şi perioada de execuţie a lucrării. Desemnerea ofertei câştigătoare va avea loc la data de 11.07.2018 ora 11 la sediul lichidatorului. Criteriile de desemnare a ofertelor câştigătoare atât pentru evaluarea bunurilor imobile cât şi pentru evaluarea bunurilor mobile sunt: onorariul cel mai mic solicitat de evaluator – 20 de puncte maxim şi perioada ce mai scurtă de execuţie a lucrărilor – 10 puncte maxim. Lichidator Judiciar, Casa de Insolvenţă A&B SPRL.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcția C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerțului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de ședință nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 18.07.2018, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, a următoarelor active: Nr. crt. – Bunuri mobile – Mijloace de transport – Valoare pornire la licitaţie (lei fără TVA) BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA IAŞI: – TRACTOR UTB, TIP U825, NR. IDENTIFICARE ROPHCCM3790004, MASA PROPRIE 4.310 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 5.860 KG, NR. LOCURI 1, CAPACITATE CILINDRICĂ 4400 CMC, PUTERE/TURAŢIE 55/2200 (75 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, NR. AXE 2, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ROŞU-NEGRU, AN FABRICAŢIE 2012, nr. inv. 3550. Stare tehnica - funcţional – 37.760,00 3. – AUTOUTILITARĂ CATEGORIA BA SUPRASTRUCTURĂ DESCHISĂ, MARCA RENAULT VI, TIP 42AEA1/UV9A69/MIDLUM 180DCI, AN FABRICAŢIE 2006, NR. IDENTIFICARE VF642AEA000023396, MASA PROPRIE 4664 KG, MASA TOTAL AUTORIZATĂ 11990 KG, DIMENSIUNILE DE GABARIT 9545X 2500 X 3330 MM, NR, LOCURI 2, CILINDREE 4116 CMC, PUTERE 128 KW, TIP MOTOR DCI 4CJO1, SERIA MOTOR NU POATE FI POANSONATĂ, SURSA ENEGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ALB-GRI, NR. ÎNMATRCULARE VS-05-AYG (în lista inventar este identificată ca AUTOUTILITARĂ RENAULT VI cu nr. înmatriculare IS-49-ARR), nr. inv. 4-0021. Stare tehnica - nefuncţională (defecţiuni motor, injectoarele necesită înlocuire fiind defecte, defecţiuni la sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 14.640,00 8. – AUTOUTILITARĂ VOLKSWAGEN, CAROSERIA FURGON 21 UŞI, TIP CADDY, NR. IDENTIFICARE WV1ZZZ9KZ1R525805, AN FABRICAŢIE 2001, NORMA DE POLUARE EURO 3, MASA PROPRIE 1.180 KG, NR. LOCURI 2, CAPACITATE CILINDRICĂ 1,896 CMC, PUTERE/TURAŢIE 47/4200 (64 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE ALBASTRU, NR. ÎNMATRICULARE IS-05-HBD. Stare tehnică - nefuncţională (defecţiuni motor, sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, caroseria prezintă urme de corozie, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 1.760,00 BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA MOINEȘTI: 11. – AUTOÎNCĂRCĂTOR TIH, nr. inv. 400040. Stare tehnică - funcţional – 5.584,00 13. – REMORCĂ COMPA, CAROSERIE CAMION, TIP SELECT 300 AE, NR. IDENTIFICARE UVP103SUCXNAE0068, MASA PROPRIE 150 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 500 KG, DIMENSIUNI DE GABARIT 2860*1538*1426 (L*l*h), TRACŢIUNE FĂRĂ, CULOARE ROŞIE, AN FABRICAŢIE 1999, NR. DE IDENTIFICARE BC-80-EKR – 1.200,00 Pentru bunurile mobile se aplică TVA. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.07.2018, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro; intenţia de vizitare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 16.07.2018, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine prin accesarea site-ul-ui www.insolventa.ro si la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0751083082, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Schimbări importante în materia contenciosului administrativ
16/07/2018 11:42

 Săptămana trecută, Senatul Romaniei (cameră decizională) a adoptat un proiect de lege de modificare a Legii contenciosului administrativ care contine atat măsuri menite să reducă durata ...

Gazele de la Marea Neagră și trădătorii DIN ROMANIA / ANALIZĂ Autor: Sorin Rosca Stanescu, jurnalist
16/07/2018 10:34

Au fost multi cei care si-au manifestat satisfactia pentru felul in care, la Camera Deputatilor, a fost finalizată faimoasa lege care permite exploatarea zăcămintelor de gaze de la Marea Neagră. S-a spus c ...

 LOCURI DE MUNCĂ STRĂINĂTATE - 16 iulie 2018
16/07/2018 10:02

                             Dacă reprezinţi o agenţie de recrutare, poţi obţine mai multe informaţii despre publicarea anunţur ...

 

Leul răsuflă uşurat
16/07/2018 00:00

Calmarea tensiunilor politice locale, prin demiterea şefei DNA, a oferit leului posibilitatea să işi stabilizeze poziţia faţă de euro, care a atins in 21 iunie maximul său istoric de 4,669 lei. Posibili ...

LA ȘCOALĂ CU BUCURIE!
16/07/2018 00:00
Cum se face in Romania evaziune fiscala cu ajutorul firmelor fantoma. Cazul Nelu Iordache
15/07/2018 23:09

 Un cetatean sirian din Alep a infiintat mai multe firme fantoma in Romania si ar fi emis mai multe facturi fictive unor firme in schimbul unui comision, potrivit procurorilor DNA. Detaliile apar in dosaru ...

Loto. Loto 6/49, numerele câștigătoare de duminică, 15 iulie, 2018
15/07/2018 21:05

 LOTO, LOTO 6/49. Numerele castigătoare de duminică, 15  iulie, 2018 Loto 6/49  3 29  46  32  23  27 Joker 41  23  3  18  2 + 18 Loto 5 din 40 ...