„Automedicaţia este un fenomen îngrijorător”

default

Dimensiune font:

| 25-09-2014 05:00

În perioada 24 - 27 septembrie 2014, la Iaşi are loc cel de-al XV-lea Congres Naţional de Farmacie din România (CNFR), eveniment la care cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” este partener. Despre acest eveniment important pentru lumea medicală şi farmaceutică, doamna prof. dr. Monica Hăncianu, preşedintele comitetului de organizare al Congresului, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări 

- Doamna profesor, organizaţi Congresul Naţional de Farmacie din România, un eveniment cu greutate pentru medicina românească. Cum va fi ediţia din acest an?
- Evenimentul se desfăşoară o dată la patru ani, aşa este tradiţia congresului. În acest interval, cercetarea în domeniul medicamentelor, necesităţile pacienţilor, evoluţia pieţei medicamentelor, înregistrează o serie de evoluţii, ceea ce face ca acest congres să reprezinte o zonă de foarte mare interes pentru toţi specialiştii din domeniul medicamentului. Organizarea la Iaşi a Congresului Naţional de Farmacie revine după aproximativ 16 ani şi este deosebit de onorant. Farmaciştii sunt profesionişti care ţin foarte mult la organizare şi din acest motiv sper ca acest eveniment să răspundă la aceste aşteptări. Congresul este organizat de Societatea de Ştiinţe Farmaceutice din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, cu sprijinul Federaţiei Europene pentru Ştiinţe Farmaceutice şi sub egida Colegiului Farmaciştilor din România, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Sănătăţii şi Academiei de Ştiinţe Medicale.

La eveniment sunt aşteptaţi peste 1.600 de participanţi

- Se vorbeşte despre cea mai mare reuniune ştiinţifică dedicată comunităţii farmaceutice din România. Câţi participanţi estimaţi că vor fi la congres?
-
Congresul Naţional de Farmacie este cea mai mare reuniune ştiinţifică dedicată comunităţii farmaceutice din România, la eveniment fiind aşteptaţi peste 1.600 de participanţi, specialişti în domeniul medicamentului, farmacişti de circuit deschis şi de spital. La ediţia din acest an participă toate facultăţile de farmacie din ţară, prin cadrele didactice înscrise la eveniment. De asemenea, vom avea alături de noi farmacişti, chimişti, biochimişti care lucrează în domeniul medicamentului. Participă peste 30 de firme de medicamente, producători de medicamente româneşti, dar şi din străinătate, producători de suplimente alimentare de dispozitive medicale, tot ceea ce interesează starea de sănătate a pacienţilor.

Congresul CNFR 2014 urmăreşte evidenţierea eforturilor de realizare a noi medicamente, noi forme farmaceutice şi noi soluţii terapeutice

- Care sunt temele abordate la congresul din acest an?
- Congresul are ca temă principală „Viziune şi inovaţie în practica farmaceutică - Orizont 2020”. Congresul CNFR 2014 urmăreşte evidenţierea eforturilor de realizare a noi medicamente, a noi forme farmaceutice, a noi soluţii terapeutice, pentru a putea fi cât mai eficiente şi sustenabile într-o societate în continuă evoluţie, în care fiecare persoană doreşte să-şi păstreze un standard cât mai ridicat al sănătăţii. Participanţii vor mai dezbate subiecte care urmăresc cercetarea, evoluţia şi viaţa medicamentului, de la obţinere până la utilizare. Tot în cadrul evenimentului, avem şi patru simpozioane satelit: al X-lea „Simpozion de Biofarmacie şi Farmacocinetică, primul „Simpozion al Farmaciştilor de Spital”, „Politici europene în domeniul medicamentului” (ediţia a II-a), Profesia de farmacist (ediţia a II-a). Sperăm ca aceste simpozioane să răspundă nevoilor de informare ale farmaciştilor şi specialiştilor în domeniul medicamentelor.
- Care sunt numele de marcă aşteptate la congres?
- Suntem onoraţi de participarea prof.dr. Meindert Danhof, preşedintele Federaţiei Europene pentru Ştiinţe Farmaceutice, alături de alţi speakeri importanţi din universităţi de renume la nivel european. Din ţară, avem onoarea să-l aveam alături pe prof. dr. Constantin Mircioiu, preşedintele Congresului Naţional de Farmacie, prof. dr. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Naţional al Farmaciştilor, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Alin Iulian Ţucmeanu - Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, şi domnul Ioan Nani, directorul Companiei Antibiotice Iaşi.
- Vor ajunge la Iaşi nume grele din domeniul farmaciei, dar şi din producţia medicamentului. Ce aşteptări aveţi de la acest eveniment?
- Congresul este cel mai înalt forum în care specialiştii din domeniul farmaciei comunitare, farmaciei de spital, din domeniul cercetării, dezvoltării şi producţiei medicamentului, din domeniul universitar, pot prezenta experienţele particulare şi pot identifica soluţii comune pentru rezolvarea provocărilor actuale şi viitoare din domeniul farmaceutic. Considerăm că acest eveniment reprezintă oportunitatea ideală pentru informare, comunicare şi iniţiere de proiecte de colaborare, care să deschidă noi orizonturi în practica farmaceutică. Pe de altă parte, acest forum ştiinţific urmăreşte să le ofere farmaciştilor informaţii legate de cele mai noi substanţe farmaceutice care se utilizează şi cele mai noi forme farmaceutice recomandate pacienţilor sub formă de substanţe bioactive.
- Care sunt nevoile farmaciştilor, ţinând cont că sistemul sanitar românesc a trecut în ultimii ani prin numeroase reforme?
- Farmaciştii sunt parte integrantă a sistemului de sănătate, iar toată evoluţia sistemului naţional de sănătate afectează în egală măsură pe toţi participanţii din acest sistem. Farmacistul este o parte importantă a sistemului, iar lanţul medic - pacient - farmacist trebuie să fie complet, altfel, nu ar funcţiona. Toată această evoluţie a sistemului sanitar a modelat şi profesia de farmacist, asemenea celorlalte profesii din sănătatea românească. Aceste schimbări au venit ca o provocare pentru profesia de farmacist, care trebuie să se adapteze nevoilor actuale, centrate pe pacient.
- Automedicaţia este un fenomen îngrijorător în România. Cât de importante sunt campaniile de informare a pacienţilor pe această temă?
- În cadrul congresului vom dezbate şi interacţiunile dintre medicamente, pentru că, aşa cum ştim, automedicaţia este un fenomen extrem de întâlnit. De aceea, pe toate prospectele se spune: dacă aveţi neplăceri, discutaţi cu medicul sau farmacistul dumneavoastră. Farmacistul trebuie să fie extrem de bine pregătit pentru a face faţă întrebărilor pacienţilor din toată sfera de utilizare a medicamentelor. Farmaciştii sunt obligaţi să ofere consiliere pacientului, să răspundă la nevoile lui, să-l sfătuim în concordanţă cu tratamentul pe care îl urmează, cu patologia, vârsta şi necesităţile sale. Din păcate, nu toţi pacienţii au răbdare să asculte sfaturile farmaciştilor, însă întotdeauna uşa lor este deschisă pentru un sfat profesionist. Automedicaţia este un fenomen îngrijorător şi sunt necesare desfăşurarea de campanii constante de informare a pacienţilor pe această temă. Utilizarea în exces a antibioticelor face ca bateriile să se obişnuiască şi să-şi găsească resursele pentru a se proteja. Toate aceste substanţe trebuie folosite cu discernământ.
A consemnat Cristina MIHĂILĂ
***
Cine este Monica Hăncianu
1991 - absolventă a Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi
2000 - Doctor în Ştiinţe Medicale, Domeniul Farmacie – Farmacognozie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi;
2008 – prezent – Decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa”
2009 - Profesor universitar – Disciplinele Farmacognozie-Fitoterapie, Biologie vegetală şi animală modul II, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi
2009 – prezent - Conducător de doctorat, Domeniul Farmacie, şi coordonator Rezidenţiat Farmacie clinică - Centrul Universitar Iaşi
2010-2013 - Expert pe termen lung în proiectul POSDRU/88/1.5/S/58965, Burse doctorale pentru creşterea competitivităţii în domeniul medical şi farmaceutic
2010-2013 - Expert pe termen scurt în proiectul POSDRU/86/1.2/S/ 62594, Management educaţional şi învăţământ de calitate în societatea informaţională (MEDICALIS)
2007-2013 - Expert pe termen scurt în proiectul POSDRU nr.2/1.2./S/2, Dezvoltarea unui sistem operaţional al calificărilor din învăţământul superior din România (DOCIS)
2013-prezent - Coordonator naţional Atestat de studii complementare „Fitoterapie şi fitofarmacologie practică” 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei