Alcoolul i-a smintit pe vasluieni

default

Dimensiune font:

| 24-07-2014 06:00

Interviu cu Mihai Carp, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui

Comisarul şef Mihai Carp se află la cârma IPJ Vaslui din 2005. În toţi aceşti ani a întâmpinat diverse probleme cărora le-a făcut faţă cu brio. În interviul acordat ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”, Mihai Carp a vorbit despre problemele din judeţ şi soluţiile pentru rezolvarea lor.
- Care este la aceasta oră starea infracţională a judeţului?
- La nivelul judeţului înregistrăm o scădere a infracţionalităţii sesizate cu aproximativ 7 % faţă de anul trecut. Judeţul Vaslui ocupă locul 20 la nivel naţional privind infracţionalitatea sesizată. Important este şi faptul că am înregistrat scăderi la infracţiunile de natură judiciară, cu aproximativ 9% faţă de anul trecut, ocupând locul 23 la nivel naţional.
- Unde se înregistrează creşteri?
-
În ciuda campaniilor de prevenire adresate participanţilor la trafic, înregistrăm creşteri la numărul persoanelor decedate în accidente de circulaţie. Astfel, de la începutul anului, 13 persoane şi-au pierdut viaţa pe drumurile din judeţ, cu două mai multe decât în anul trecut.
- Există diferenţe în ce priveşte mediul rural şi mediul urban? Se comit mai multe fapte antisociale la sat faţă de oraş?
-
Statistica ne arată faptul că diferenţele nu sunt semnificative, însă diferă genul de infracţiuni, cu o creştere în mediul rural a infracţiunilor judiciare. De exemplu, toate infracţiunile de omor sesizate în acest an, 5 la număr, au fost comise în mediul rural.

Portretul infractorului vasluian

- Dacă ar fi sa faceţi portretul infractorului vasluian, cum ar arăta? Există anumite categorii sociale predispuse la astfel de fapte? Se comit la o anumită vârstă?
-
Şi în acest caz, depinde în mare parte de fapta comisă. De exemplu, persoana predispusă la comiterea infracţiunilor grave cu violenţă se încadrează în următorul tipar: bărbat, cu vârsta de până în 50 ani, preponderent din mediul rural, fără antecedente penale, comite fapta asupra membrilor de familie sau a cetăţenilor din aceeaşi localitate, în locuinţă sau în locuri publice, pe fondul consumului de alcool.
- Se poate spune că bărbaţii comit mai multe infracţiuni decât femeile?
-
Cu siguranţă, bărbaţii sunt implicaţi în comiterea mai multor fapte de natură penală decât femeile, situaţie întâlnită la nivel naţional.
- Ce vârstă au cei mai mici infractori şi ce fapte comit?
-
Minori cu vârste de 12 sau 13 ani sunt cercetaţi de poliţişti pentru comiterea de furturi, dar cu un prejudiciu mic. Unii din ei profită de faptul că în prezent Codul Penal prevede faptul că minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani, nu răspund penal, practic nu pot fi făcuţi responsabili pentru o faptă prevăzută de legea penală. În astfel de situaţii, intervenţia se face cu sprijinul specialiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.
- Sunt probleme ce trebuie rezolvate de poliţişti în cazul copiilor ai căror părinţi au plecat în străinătate?
-
Fără a avea o statistică în acest sens, cei mai mulţi minori cercetaţi de poliţişti provin din familii dezorganizate, sunt crescuţi de rude, având părinţii plecaţi în străinătate. Cei mai mulţi sunt şi în situaţia de abandon şcolar.
- Dacă vorbim despre violenţa intrafamilială, cum se pot implica poliţiştii ? Sunt frecvente cazurile de agresiune în familii?
-
Este destul de dificilă cunoaşterea exactă a relaţiilor între membrii unei familii. Mai mult, victimelor le este ruşine să recunoască faptul că au probleme, temându-se şi de agravarea stării conflictuale. În astfel de cazuri, se încearcă diminuarea fenomenului prin identificarea familiilor în care au loc în mod frecvent conflicte şi menţinerea legăturii cu membrii acestora. Agresorilor li se aduc la cunoştinţă consecinţele legale pe care le pot suporta, iar victimele sunt îndrumate ca, în situaţia în care actele de violenţă continuă, să ceară instituirea unui ordin de protecţie. Prin acesta, agresorul nu se poate apropia la o anumită distanţă de victimă şi nici nu o poate contacta. Poliţiştii desfăşoară şi activităţi preventive adresate persoanelor vulnerabile (bătrâni, copii). Există o cooperare şi cu alte instituţii cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului şi prevenirii violenţei intrafamiliale

Probleme din cauza alcoolului

- Consumul de etnobotanice a luat amploare. Au fost situaţii în care poliţiştii au întâlnit persoane drogate?
-
Combaterea acestui fenomen este atributul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate, care sub coordonarea procurorilor DIICOT. Ei au reuşit identificarea mai multor persoane care aveau ca „obiect de activitate” traficul de substanţe interzise. Evident că prevenţia în astfel de cazuri are un rol important, dar activitatea poliţiştilor trebuie să fie sprijinită de persoanele care contribuie la educaţia şi formarea minorului.
- Se spune că satele Moldovei sunt „pepiniere” pentru traficanţi de carne vie. Este adevărat? Care ar fi motivele?
- Un astfel de infractor racolează întotdeauna mai multe victime tocmai pentru a obţine foloase mult mai mari. De cele mai multe ori, tinerele cu posibilităţi materiale modeste sunt convinse să meargă în străinătate pentru practicarea prostituţiei, multe din ele având cunoştinţă de situaţia în care sunt implicate. Acest fenomen s-a diminuat în ultimii ani la nivelul judeţului şi ca urmare a faptului că mulţi traficanţi au fost condamnaţi pentru faptele comise. Fenomenul este influenţat de nivelul redus de trai, de naivitatea victimei, situaţia familială, nivelul scăzut de educaţie, lipsa de supraveghere şi comunicare dintre părinţi şi copii.
- Chiar dacă au scăzut, infracţiunile cu violenţă sunt numeroase. Cum se ajunge la astfel de fapte?
-
Am înregistrat în acest an scăderi la infracţiunile cu violenţă. De exemplu, la infracţiunile de tâlhărie avem o scădere de aproximativ 44%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceste infracţiuni se comit în special pe fondul consumului de alcool, uneori atât din partea autorului faptei, cât şi din partea victimei. La aceasta mai contribuie şi lipsa unui loc de muncă, nivel de trai scăzut, la fel şi nivelul de cultură.
- Consumul de alcool reprezintă o problemă serioasă, se vede.
-
Aşa este. Aproape toate faptele comise cu violenţă au ca punct comun consumul de alcool în exces.

Viaţa de poliţist

- Aţi ales să slujiţi legea. E o meserie dificilă? Cum sunt oamenii din spatele uniformei?
-
Ca orice meserie, are şi moment plăcute, dar şi greutăţi. Atunci când apare un caz mai greu de soluţionat, ce presupune timp îndelungat de cercetare, resurse suplimentare, în momentul rezolvării, poliţiştii au satisfacţia muncii şi efortului lor. Cei mai mulţi colegi sunt profesionişti, dedicaţi meseriei şi îmi face plăcere să lucrez alături de ei.
- Sunt poliţişti care au făcut de ruşine uniforma?
-
Din păcate, avem şi astfel de cazuri. Acestea au fost puse în discuţia consiliilor de disciplină şi au fost luate măsuri de sancţionare, uneori chiar şi cu destituirea din poliţie. În acest an, am dispus încetarea raporturilor de serviciu pentru doi poliţişti.
- Am putea afla motivele?
-
Unii nu fac faţă greutăţilor pe care le întâmpină, mai ales în afara serviciului.
- Sunt poliţişti care au renunţat la meserie?
-
În ultimii ani, am avut şi astfel de cazuri, în special colegi care au ales să lucreze în străinătate.
- An de an e o lupta acerbă în rândul liceenilor pentru a intra la Academia de Poliţie. Ce îi atrage?
-
Cu siguranţă este o meserie frumoasă şi care, atunci când este făcută cu profesionalism, te împlineşte. Mai mult, după terminarea studiilor, fiecare absolvent are un loc de muncă asigurat, cu un venit decent.
- Ar mai fi nevoie de poliţişti la nivelul judeţului?
- Î
n prezent avem un deficit de personal aproape 14 % din organigramă, astfel că unii poliţişti acoperă mai multe linii de muncă. Acest fapt îngreunează acordarea de timp liber, conform legislaţiei în vigoare.
- Care sunt alte probleme din sistem?
-
Lipsa de personal, lipsa de mijloace auto, dar şi lipsa de spaţiu în condiţiile în care, de exemplu, la reşedinţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie se efectuează lucrări de reabilitare şi consolidare, întârziate de fondurile insuficiente.
- Sunt fapte grave care figurează cu AN? Ar fi posibil să se afle făptaşii?
-
În ultimii 10 ani, nu am înregistrat infracţiuni de omor care să fi rămas în evidenţe cu autori neidentificaţi. Faptele grave săvârşite cu violenţă constituie de altfel o prioritate a poliţiştilor de investigaţii criminale.
Simona POP

Comisarul şef Mihai Carp a urmat studii de profil la Iaşi, Budapesta şi Bucureşti, iar pe plan profesional a activat la Bucureşti şi Vaslui 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei