Interviu de colecţie cu singura femeie din lume care a străbătut 120 de ţări

default

Dimensiune font:

| 24-02-2016 20:15

Mariea Crâşmaru este singura româncă intrată în Cartea Recordurilor la capitolul „globe-trotter”, pentru „cea mai lungă călătorie” * este singura femeie din lume care a străbătut 120 ţări pe jos, a atins cei doi poli ai Terrei, cele şapte continente, din care a rezultat cel mai lung paşaport din lume înscris şi el în Cartea Recordurilor * paşaportul are 154 de pagini şi o lungime de 19 metri 

„Dacă nu vă convine, plec în jurul lumii pe jos şi să văd eu cine vă mai face de mâncare şi cui o să-i mai reproşaţi ceva”. Când Mariea Crâşmaru adresa aceste cuvinte celor doi fii ai săi, nici prin gând nu i-ar fi trecut că ameninţarea sa o să devină realitate. Ea este singura femeie globe-trotter din lume care a ajuns în Cartea Recordurilor. Am stat de vorbă cu ea despre toate aceste călătorii şi despre alte pasiuni de-ale ei.

- De unde a venit ideea de a porni la pas în jurul lumii?
- În anul 1988 eram în biroul fototecii de la RECOOP (n.r. sorta diverse reclame, calendare, coperţi de cărţi etc.) şi lucram sute de fotografii, diapozitive şi grofoto-uri. Acestea trebuiau aşezate pe anotimpuri şi teme. Luasem o pauză, timp în care am început să răsfoiesc revista «România pitorească». Găsisem un interviu foarte interesant despre Nicolae Ghimpu, care se întorsese din înconjurul lumii. Străbătuse cinci continente, la o vârstă destul de înaintată, iar întâmplările povestite erau de-a dreptul captivante. Întâlnirea cu el m-a adus fără să vreau în proiectul turul României pe jos. Îmi aduc aminte că nea Ghimpu m-a însoţit până în comuna Mănăstirea, mi-a împărtăşit din tainele călătoriei şi le-am însuşit pe toate, mai puţin pe cea de a folosi autostopul. La despărţire, mi-a scris în jurnalul oficial, printre altele, «Sorţii au ales bine. Drum bun, Mariea, drum bun, fătucă!». M-am încăpăţânat să merg numai pe jos, pentru că aşa înţelegeam eu că se deplasează un globe-trotter, altfel spus un călător prin lume. Abia mai târziu aveam să-i dau dreptate lui nea Ghimpu, deoarece o călătorie pe jos nu înseamnă să mergi numai pe jos. Atâta vreme cât nu foloseşti o formă de deplasare proprie te numeşti călător pe jos. Cu această informaţie am pornit la drum pe 1 mai 1988. 3.210 kilometri parcurşi numai pe jos, în 114 zile, respectat fiind traseul şi data sosirii, 23 august 1988, au constituit o premieră feminină solitară şi naţională. Prima călătorie s-a desfăşurat sub egida Federaţiei de Turism şi Alpinism. Am primit de la domnul ministru al compartimentului de resort o diplomă pentru merite deosebite aduse în activitatea sportivă. Revista «România pitorească» a menţionat întâmplări din această călătorie. Între 1 mai şi 23 august 1988 devenisem călător şi intrasem în frumoasa şi speciala familie a globe-trotterilor lumii. Invitaţia şi prezentarea la diverse întâlniri era o dovadă în plus de apreciere şi recunoaştere a performanţei.

„Mama a încercat să mă convingă să nu plec, să nu-mi rămână oasele pe meleaguri străine”.

- Aţi avut sprijinul familiei? E nevoie de mult curaj pentru a porni într-o astfel de călătorie. Pot apărea diverse pericole şi situaţii limită. Nu le-a fost teamă părinţilor să vă lase să plecaţi?
- Nu m-au sprijinit deloc părinţii. Le era teamă că nu mă voi mai întoarce. Mama a încercat să mă convingă să nu plec, să nu-mi rămână oasele pe meleaguri străine. Dar, am plecat până la urmă.

- Cu ce resurse aţi plecat?
- Am avut doar 600 de dolari împrumutaţi.
- Nu v-aţi gândit că poate va apărea un moment în care nu veţi avea ce mânca sau unde dormi?
- M-am gândit la mai mult decât atât. Am făcut o listă cu ce s-ar putea întâmpla pe drum şi cum aş putea să găsesc rezolvare. Experienţa din Turul României şi al Europei m-a ajutat până la un moment dat să rezolv dintre eventualele probleme. Restul urma să văd cum le înfrunt la faţa locului. Nu s-a întâmplat însă în niciun moment să ajung să nu am ce mânca.
- Care a fost cel mai dificil moment de care vă amintiţi din această experienţă?
- Au fost mai multe, dar atingerea Antarcticii a fost cel mai dificil. A fost destul de greu să găsesc modul în care voi ajunge acolo ţinând cont de faptul că nu aveam bani pentru un vas rusesc care mergea acolo. Îmi trebuiau 5.000 de dolari. Ajutorul l-am primit de la preşedintele Argentinei de la aceea vreme, Menem.
- Aveţi nenumărate amintiri frumoase acumulate de-a lungul acestei călătorii prin 120 de ţări. Care ar fi cea mai specială?
- Greu de ales pentru că sunt foarte multe. Dintre cele mai frumoase îmi amintesc oferta de cinci zile la Foz de Iguazi, Parcul pietrelor semipreţioase şi Parcul Naţional al Păsărilor de la Lions Club din Brazilia.

 

„Doamne, fată, cu cine semeni, draga mamii? Că eu şi tată-tu suntem întregi la cap…”

- Povestiţi-ne o întâmplare amuzantă din călătoria în jurul lumii.
- Îmi vin mai multe în minte. Cea mai amuzantă e cea din câmpul safari în Kenya (oferită de Ole Sukuli, Ministrul Culturii) când soţia unui proprietar de balon cu aer ameninţa un hipopotam pentru că îi rupsese florile. În toate aceste călătorii am avut un jurnal în care am însemnat întâmplările. O să-ţi redau câteva pasaje şi din călătoria mea spre Ţara de Foc. «Mă urc în autocar după ce mă asigur că bagajele sunt bine bine aşezate şi în siguranţă. Mi-am luat loc la fereastră ca să-mi pot sprijini capul când mi se face somn. În autocar este rece din cauza aerului condiţionat. S-a înserat, nu mai văd nimic pe fereastră. Îl pun pe Grigore, ursuleţul meu de pluş, între cap şi geam şi încerc să adorm. Nu reuşesc, eu nu pot dormi în mijloacele de transport, aceasta este marea mea problemă. (…) Oprim pentru alimentare. Cumpăr o sticlă cu apă minerală şi o pâine. Mi s-a terminat pâinea uscată şi apa. Ţin pâinea în mână şi mă buşeşte râsul. Mă îndrept către telefonul public, bag cartela şi o sun pe mama. Sărut mâna, mamă!/Mariea?/ Aud la celălalt capăt al firului de telefon. /Da, mamă – spun râzând în hohote./Da' ce e cu tine? Ce-ai păţit? De ce râzi?/Ţi-aduci aminte când eram mică şi mă trimiteai să cumpăr pâine?/Da. De ce?/Ce îmi spuneai când veneam târziu cu pâinea, pentru că mă opream cu copiii la joacă?/Nu mai ştiu, te certam./Nu mamă, mă întrebai dacă am cumpărat-o din Patagonia./Da, da, bată-te norocul fată, aşa este. De asta râzi tu?/Ei bine, da. De data aceasta chiar am cumpărat o pâine în Patagonia, doar că nu ştiu când ajung acasă. Ha, ha, ha…/Eşti în Patagonia?/Da, mamă./Doamne, fată, cu cine semeni draga mamii? Că eu şi tată-tu suntem întregi la cap…/Nu ştiu, mamă, dar… Să ştii că şi eu sunt întreagă la cap». Şi ne punem pe râs. O întreb dacă este bine şi ne luăm rămas bun. Am puţini bani pe cartelă şi am promis copiilor că îi sun din Ţara de Foc.

- Din locurile pe care le-aţi vizitat, v-aţi simţit undeva ca acasă?
- Din partea gazdelor da, aproape toate. Sunt însă destul de bine crescută şi nu profit prea mult de acest prilej.
- Sunteţi născută în Vetrişoaia, Vaslui, însă nu aţi locuit acolo. Vă leagă, totuşi, vreo amintire de aceste locuri?
- De Vetrişoaia mă leagă amintirile din vacanţele petrecute acolo. Îmi amintesc uliţele pline de noroi după ce ploua şi-l călcam cu picioarele goale, de băiatul preotului, căpiţa de fân din care şterpeleam ouăle de găină şi făceam omletă pe când bunica era plecată la câmp, de jocurile cu copiii pe uliţe, de heleşteul din marginea satului unde ne scăldam, de colbul adunat în pletele aurii, de şanţul din faţa casei, de prispa casei bunicilor. Îmi amintesc de multe lucruri de la Vetrişoaia. N-am cum să uit de odaia bună în care dormeam şi când nu aveam somn o urmăream pe geam pe Aurica, verişoara mea, când se ducea pe furiş să se vadă cu drăguţul ei, de năsucul lipit de ochiul de geamul de la bucătărie urmărind picăturile de ploaie ce cădeau de pe stuf, de mămăliga mare pe care o răsturna bunica pe masă şi o tăia cu aţa să o mâncăm cu lapte cald, de merele verzi ce le ungea bunica cu miere de sfântul Ilie, de vacile şi caii bunicii, de bunicul meu frumos şi înalt, cu ochii albaştri şi mustaţa căruntă ce ne aducea struguri de la vie. Uite că mi-au dat şi lacrimile! Aş vrea să fiu din nou copil!
- Când aţi fost ultima oară în Vaslui?
- În anul 1988, atunci când am făcut turul României pe jos. Atunci am fost ultima dată. Sunt mulţi ani de atunci.

- Sunteţi singura femeie din lume care a străbătut 120 de ţări fără un mijloc de transport propriu, fapt pentru care aţi intrat în Cartea Recordurilor. Ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră?
- Nu poate fi altceva decât o mândrie. Sunt mândră că am reuşit să ridic România pe cea mai înaltă treaptă a călătorilor lumii.
- Ce aţi primit în schimbul acestui record?
- Dacă te gândeşti la bani, nu am primit nimic. Nu mi s-a oferit nici un bănuţ de niciunde. Am primit aprecierea unei categorii de oameni, cei care înţeleg ce înseamnă a călători atât de mult, deşi unii dintre ei nu au făcut-o. O medalie de la ministrul Turismului Matei Agaton, de ambasador al României în lume, o diplomă şi o medalie de la clubul radio amatorilor din România (indicativul de radioamator este YO6GSZ) şi o decoraţie prezidenţială Ordinul Credincios clasa a III-a, cea mai de jos dintre toate, ruginită, de îmi este ruşine să o port în piept de Ziua Naţională a României. Asta am primit!
- Spuneţi un lucru pe care nu-l ştie lumea despre dumneavoastră şi ar trebui să-l afle.
- Nimic deosebit. Sunt un om obişnuit, ca mulţi alţii din lume.
A consemnat Roxana NĂSTASĂ

- Aveţi un sfat pentru cei care vor să pornească într-o astfel de aventură?
- Să obţină sprijinul Ministerului de Externe pentru a avea ajutorul logistic, este cel mai important. Apoi, să fie serios, onest, demn, curajos, optimist, cu bun simţ, să se adăpostească noaptea cum am făcut eu, să nu rămână în stradă şi, în rest, o Biblie din care să îşi ia forţă şi încredere în Dumnezeu şi în sine. Atât îmi vine acum în minte. Foarte important, nu va obţine nici o recomandare dacă persoana este alcoolică sau are probleme cu drogurile. În rest, călătoria lui va fi doar a lui, pentru că nu seamănă una cu cealaltă. Ah, important mai e şi să numere kilometri parcurşi. Mare pacoste când găseşti câte unul care se încăpăţânează să îi spui câţi au fost cu exactitate.

Călătoriile Mariei Crâşmaru în cifre
- a străbătut 120 de ţări, a parcurs în jur de 280.000 de kilometri, a urcat la înălţimi de peste 6.000 de metri şi a îndurat temperaturi de minus 38 de grade în Antarctica sau de plus 60 de grade, în Emiratele Arabe Unite, şi în deşert. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei