Prof.dr. Lucian Miron, şeful Clinicii de Oncologie Medicală de la Institutul Regional de Oncologie: „Omenirea nu a pierdut lupta cu cancerul”!

default

Dimensiune font:

| 03-03-2016 17:25

Prof. dr. Lucian Miron spune că omenirea nu a pierdut lupta cu cancerul, datorită terapiilor revoluţionare în continuă schimbare * în oncologie, una dintre părţile dificile, care poate fi văzută ca o artă, este comunicarea diagnosticului către pacienţi, care trebuie făcută cântărind cu atenţie ce repercusiuni ar putea avea asupra pacientului, dar şi asupra familiei * de asemenea, acesta subliniază faptul că, inevitabil, între pacient şi medic se stabileşte o legătură emoţională, însă totodată trebuie păstrat un echilibru

În momentul în care prof. dr. Lucian Miron a intrat în lumea medicinei era ataşat de cardiologie, însă singurul post disponibil pe atunci era unul în oncologie, aşa că a urmat o decizie de moment pe care nu o regretă. În timp a descoperit că i se potriveşte ca o mănuşă, fiind o specializare care implică o balanţă a emoţiilor, care, dacă se dezechilibrează, poate afecta inclusiv personalul medical.

- Putem spune că în momentul de faţă am pierdut lupta împotriva cancerului?
- Lupta nu a fost pierdută, o ducem în continuare, cu alte arme şi după alte principii. În ultimii trei ani se remarcă apariţia pe scena cancerului a imunoterapiei, adică nu tratăm direct tumora, ci învăţăm sistemul imun să lupte contra ei. Deja înregistrăm mari succese, însă trebuie să fim avizaţi şi instruiţi ca să o purtăm, să fim la curent cu aceste date foarte actuale. Dacă în urmă cu ani de zile asistam la congrese referitoare la reintroducerea acestei terapii, astăzi am ajuns deja să desfăşuram studii clinice în care tratăm cu aceste medicaţii pacienţii oncologici. Viitorul nu este unul pesimist, ci, din contra, e o luptă pe care o ducem cu alte baze şi mesajul ar trebui să fie unul de încredere.


- Adică vorbim despre oncologie ca despre o specializare în continuă dezvoltare?
- Da, pentru că avalanşa noilor achiziţii este formidabilă. Noi, oncologii, trebuie să depunem un efort permanent pentru a ne putea îmbunătăţi cunoştinţele. Deja vă asigur ca la manifestarea noastră anuală, Confer, noţiunile de anul trecut încep să fie depăşite şi deja ne gândim cum vom formula noile concepte.


- Care sunt factorii care influenţează cel mai mult apariţia cancerului, alimentaţia sau factorii genetici?
- Statistic, 90% dintre cancerele umane se dezvoltă din cauza acţiunii factorilor exogeni, din afara organismului. 10% din cancere, maxim 15%, sunt cauzate de factorii endogeni, care aparţin organismului nostru şi pe care nu îi putem modifica, mai exact factorul genetic, adică acele modificări pe care le moştenim. Principalul factor, agresorul numărul 1, este fumatul, care determină 30% din cancerele umane, nu doar cel bronho-pulmonar, ci şi de vezică urinară sau de sfere ORL. Al doilea factor foarte important este dieta, care are un comportament foarte complex, putând favoriza apariţia cancerelor. Aici vorbim despre diete dezechilibrate, de obezitate, care este un factor cancerigen. Obezitatea este un factor pentru dezvoltarea cancerelor, în timp ce efortul fizic zilnic are un efect protector, de aceea se recomandă mişcarea zilnică de minim 30 de minute. Abandonarea fumatului şi dieta corectă ar putea duce până la evitarea a 65% dintre cancerele umane.


- Se spune că problema vremurilor actuale este şi stresul, care face parte din stilul nostru de viaţă.
- Desigur, se adaugă şi el, este un element favorizant, însă nu este un factor direct implicat. Totuşi, atenţia noastră se îndreaptă în zona profilaxiei primare, în special asupra factorilor care ţin de stilul de viaţă, pentru că factorii de la locul de muncă pot fi evitaţi prin respectarea normelor de protecţie. Stilul de viaţă rămâne cel care aduce 65% dintre cancerele umane şi ar trebui să evităm dezvoltarea lor.


- Putem vorbi despre cancer ca o boală a întregului organism?

- Da, pentru ca la un moment dat încetează să mai afecteze un singur organ, prin fenomenul de metastazare, când celulele pleacă la distanţă, şi devine al întregului sistem. Nu mai este suficient un tratament acordat organului respectiv, ci este vorba despre un tratament care să acopere întregul organism pentru a învinge acele celule. Aceasta este marea problemă, e dificil ca un tratament să facă diferenţa între celula normală şi cea afectată.


- Care este cel mai potrivit moment pentru a-i spune unui pacient diagnosticul?

- Comunicarea diagnosticului este un subiect foarte complex, ţine foarte mult de experienţa personală a fiecărui medic oncolog. Este un capitol de patologii care figurează în manualele noastre de oncologie, aşa numitul mod de a comunica veştile dificile pacientului. Sunt două şcoli care sunt contradictorii şi anume şcoala anglo-saxonă, în care diagnosticul este comunicat direct pacientului, chiar cu număr de luni, zile cât mai are de trăit. I se comunică în faţă, ba chiar mai mult, medicul are obligaţia să îi comunice acest diagnostic cu termeni foarte precişi. În schimb, în şcoala europeană, dar în special şcoala estică, diagnosticul se comunică tradiţional. Adică pacientul este protejat, însă lucrul acesta are o parte negativă, pentru că se ajunge la o conspiraţie a tăcerii. De multe ori familiile pacienţilor noştri nu sunt preocupate de stadiul bolii, de evoluţie, cât sunt de faptul ca noi să nu comunicăm diagnosticul. Este această frică. La noi, nici această extremă nu este bună, pentru că tu ai nevoie de un pacient conştient, informat, care să susţină un tratament care este implicit agresiv. El trebuie să înţeleagă că la început i se face rău pentru a-i fi mai bine, iar dacă nu cooperează şi nu înţelege... Psihologia umană este deosebit de complexă. Implicit mulţi pacienţi realizează starea pe care o au şi de multe ori mimează necunoştinţă, faţă de familie mai mult, se deghizează într-un fel de inocenţă. Pentru că, implicit, în sectoarele de oncologie, chiar şi vecinul de lângă pat, şi mediul, nu îl lasă într-o stare de necunoştinţă. Trebuie adaptat în funcţie de situaţia fiecăruia, în niciun caz nu comunicăm acest diagnostic brutal.


- Aşadar, comunicarea diagnosticului este o artă?

- Da, pentru că poţi stârni drame. Comunicarea este foarte complexă, este o artă pe care cred că ţi-o perfecţionezi întreaga viaţă. În secţiile de oncologie, pacientul are dreptul la intimitatea sa, la secretul diagnosticului, la secretul de imagine. Trebuie să păstrăm secretul profesional, să îi protejăm fragilitatea sa psihologică, să fim foarte prudenţi.


- Se stabileşte o relaţie emoţională între medic şi pacient. Până la ce punct?
- Medicul nu este o stâncă de piatră, însă ne străduim şi facem eforturi să nu ne implicăm emoţional, pentru că nu am face faţă zilnic dramelor umane. Încercăm să aplicăm tot felul de tehnici pentru a fi cât mai puţin implicaţi, însă afectarea emoţională survine. Pentru că un pacient revine ani de zile la un interval de trei săptămâni, este un pacient cu care, fără să vrei, intri în contact uman implicit, indiferent de cât de rece ai fi. Eşti afectat şi când pleacă un pacient pe care l-ai dus ani de zile în spate.

- Aţi început în anii 80 ca medic coordonator la Dispensarul comunal Popeşti, cu 4.000 de locuitori. Cum era medicina în acea perioadă?
- Da, am fost în generaţia de medici care am început cu medicina la ţară, în regimul lui Ceauşescu, fiind în acea perioadă interzis orice concurs medical. A fost o perioadă foarte grea pentru că asistenţa medicală era la un nivel destul de scăzut, segmentul populaţiei care era în suferinţă atunci erau nou-născuţii în special, iar condiţiile erau foarte dificile. Atunci aveam aceste două ţinte, nou-născuţii pe care trebuia să îi îngrijim şi să veghem asupra lor şi femeile însărcinate, acestea erau şi sectoarele cele mai grele de asistenţă. Făceam naveta, pe atunci era criză de benzină, nu puteam folosi maşini, aşa că mergeam până în Podu Iloaiei cu trenul şi de acolo nouă kilometri pe jos. Au fost ani grei, dar a fost o provocare profesională, pentru că acolo m-am confruntat cu o patologie de medicină generală extrem de diversă, am asistat naşteri, am cusut plăgi, am ajutat nou-născuţi. Mi-a dat o pregătire foarte puternică în ceea ce priveşte patologia în general. Cu excepţia terapiei dentare, a trebuit să facem tot felul de terapii.


- Ne confruntăm cu o lipsă de încredere în sistemul sanitar românesc. Cum ar putea fi ea remediată?
- Din păcate, în fiecare zi, la televizor vedem că se comunică doar eşecurile medicale, se spune că e vina medicilor, în permanenţă există câte un medic care greşeşte, câte un spital implicat într-un scandal. Scăderea încrederii în asistenţa medicală autohtonă are consecinţe pe termen lung foarte nefaste. Se repercutează tot asupra pacientului şi nu serveşte nimănui această stare de neîncredere. În fiecare pădure există şi uscături, însă a scoate acest rău în prim plan pe de o parte provoacă neîncredere care alternează relaţia medic-pacient şi acest lucru îl vedem zi de zi. Pacientul este de foarte multe ori agresiv din momentul în care deschide uşa pentru că bănuieşte că se adresează unui cadru medical care doreşte, care aşteaptă ceva. Mădălina OLARIU

- În cazul dumneavoastră, specializarea ca medic oncolog a fost o alegere sau o întâmplare?
- Mi-am dorit încă din facultate, din anul IV, ramura ştiinţelor medicale, însă mărturisesc că am fost legat şi am fost un mare fan al cardiologiei. Au fost posturi puţine, iar postul care mi s-a părut cel mai apropiat de cardiologie a fost şi singurul post pe care am avut şansa să îl ocup, cel pentru oncologie. Toată lumea m-a compătimit că mi-am ales această specializare, pentru că pe atunci oncologia avea faima că va trata bolnavi în stare terminală doar cu morfina. Mărturisesc că nu a fost un act deliberat, a fost o decizie de moment când acest post unic a apărut. Nu doar că nu regret, dar observ că astăzi interesul tinerilor pentru oncologie a crescut an de an. De la disciplina de Cenuşăreasă, oncologia a ajuns în primele opţiuni ale medicilor, datorită acestui progres care vine peste noi.

 

***
65% dintre cancerele umane ar putea fi evitate prin abandonarea fumatului şi printr-o dietă sănătoasă

„Nu am pierdut bătălia cu cancerul, deja înregistrăm mari succese, însă trebuie să fim la curent cu toate schimbările din domeniu”

„Comunicarea diagnosticelor către pacienţi este o artă, pentru că poţi stârni drame”

„Ne străduim şi facem eforturi să nu ne implicăm emoţional, pentru că nu am face faţă zilnic dramelor umane”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei