„Marele penal” schimbă Rectoratul cu Senatul

default

Dimensiune font:

| 07-02-2015 06:01

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a anunţat ieri că renunţă la funcţie, după 7 ani de mandat şi aproximativ şase luni de la decizia de incompatibilitate stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta şi-a motivat decizia spunând că Universitatea trebuie să-şi poată desfăşura activitatea în mod corect. Demisia vine într-un moment în care UMF Iaşi e angrenată într-un amplu scandal de corupţie. Pe de altă parte, anunţul vine la doar o zi după zvonurile privind începerea urmăririi penale din partea DNA, tocmai pentru că nu fusese demis din funcţia de rector. Vasile Astărăstoae nu părăseşte însă conducerea Universităţii, rămânând membru în Senatul instituţiei. 

După şapte ani de rectorat la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” Iaşi, Vasile Astărăstoae renunţă la funcţia de conducere a instituţiei de învăţământ superior. Motivul invocat a fost noul statut de membru al Senatului Universităţii, unde a fost ales cu 79,5% voturi „pentru” - funcţie incompatibilă cu cea de rector. Aceasta se adaugă decizie Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din iulie 2014 şi recomandările Ministerului Educaţiei de a fi demis din funcţia de rector.

Gulere albe mânjite de o rutină îngălbenită a şpăgii

„Această decizie de fi membru în Senat şi de a renunţa la funcţia de rector am luat-o pe data de 1 august, când am împlinit 65 de ani, fiind şi după decizia Înaltei Curţi. Când mi-am început acest mandat, vă aduceţi aminte ce mi-au făcut domnii procurori şi ANI (a fost cercetat în mai multe dosare civile şi penale – n.r.), eu am demonstrat că pot să-l duc indiferent ce au făcut ei. Deci, eu ies din această luptă nu învins, ci învingător!”, a explicat Vasile Astărăstoae, amintind că nu a făcut asta până acum „dintr-un motiv strict pragmatic”. „Pentru ca Universitatea să-şi poată desfăşura activitatea în mod corect, am pregătit această strategie şi am făcut de asemenea manieră ca alegerile să fie cele normale, fără a fi nevoie de cele interimare, deoarece cu opt luni de zile înainte de a începe noul ciclu electoral nu se pot organiza alte alegeri şi se dă interimatul”, a continuat noul membru al Senatului UMF, Vasile Astărăstoae. Pe de altă parte, cel de-al doilea mandat ca rector al UMF se apropia de final, iar în articolul 81, alineatul 2 din Carta Universităţii se precizează că „nici o persoană nu va putea fi rector al Universităţii mai mult de două mandate, adică mai mult de 8 ani”.

Profesorul „Păsărică” a scandalizat România

Regrete minime, satisfacţie maximă
Fostul rector UMF susţine că nu se desparte greu de funcţia pe care a deţinut-o în cadrul UMF, datorită lucrurilor pe care le lasă în urmă, chiar dacă din cauza unora dintre ele a fost transformat în „marele penal”. „Am construit un Institut de Medicină Legală cum nu mai există altul în ţară, am făcut pentru Iaşi un lucru deosebit - mi-am pus pielea la bătaie, că atunci am început să devin dintr-un om cinstit marele penal - am salvat Institutul de Oncologie. Să nu uitaţi acest lucru! Chiar dacă unii se laudă că ei l-au făcut, eu i-am pus bazele şi eu l-am salvat în momentul în care era apărută Hotărârea de Guvern prin negociere între domnul vicepremier Oprea, domnul prim-ministru Boc şi domnul preşedinte Băsescu ca să facă acolo un hibrid - jumătate spital de urgenţe, jumătate institut de oncologie”, a precizat Vasile Astărăstoae.

EXCLUSIV Clanurile din Universitatea de Medicină

O altă satisfacţie este stadiul pe care l-a atins UMF „în ultimii şapte ani” şi drumul ascendent pe care îl parcurge prin proiectele care au fost demarate. „Dacă nu voi mai fi eu, care nu vreau să mă plec în faţa altora, nu înseamnă că Universitatea se va apleca”, este convingerea lui Vasile Astărăstoae.

Scandalul şpăgilor, ilustrat în caricaturi

Ce se va întâmpla în continuare
Chiar dacă nu va mai fi rectorul UMF, Vasile Astărăstoae este hotărât să-şi continue proiectele. „Dacă cineva îşi închipuie măcar un minut că mă voi retrage într-un turn de fildeş, că îmi voi linge rănile, că mă voi apuca să spun Uite ce societate nerecunoscătoare, se înşeală! Voi rămâne în continuare, am suficiente proiecte. Nu m-aţi văzut niciodată reacţionând din cauză cu un rector nu poate coborî. Acum, voi reacţiona! Îmi voi face datoria şi voi milita în continuare pentru proiectele Iaşului, chiar dacă unii nu vor!”, a subliniat Astărăstoae, precizând totodată că va rămâne preşedintele Colegiului Medicilor din România.

„Profesionişti de top” de la UMF Iaşi se remarcă prin şpăgile luate

După actul oficial al Ministerului Educaţiei privind transferul din funcţia de rector a lui Vasile Astărăstoae, responsabilităţile vor fi preluate de prorectorul pentru strategii instituţionale, Dragoş Pieptu. Specializat în Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, Dragoş Pieptu a obţinut titlul de conferenţiar pe 25 februarie 2008, iar pe 1 aprilie a fost numit prorector UMF pentru doctorate, cercetare ştiinţifică relaţii internaţionale şi parteneriate academice. El preia atribuţiile lui Astărăstoae până la numirea noului rector, campania electorală debutând în luna mai. Andreea IGNEA, Ştefana CZELLER

* * *
Anunţul lui Vasile Astărăstoae vine la doar o zi de la zvonurile privind începerea urmăririi penale, dispuse de DNA împotriva sa din cauza refuzului de a demisiona din funcţia de rector al UMF Iaşi, în conformitate cu decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din iulie 2014 şi cu recomandările Ministerului Educaţiei – dispoziţie ce nu a fost confirmată însă de autorităţi. „Nu a fost începută urmărirea penală împotriva domnului Vasile Astărăstoae. Acesta nu are calitatea de suspect în dosar şi nu i s-a adus la cunoştinţă nicio acuzaţie”, a precizat Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA - structura centrală. Scandalul conflictului de interese a pornit de la semnarea de către Astărăstoae a 10 contracte de muncă şi de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 lei, cu UMF şi Institutul de Medicină Legală, pentru sine şi fiica sa, la implementarea proiectelor cu finanţare europeană. Sub această acuzaţie, mai-marele universităţii a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. În alt dosar, DNA a vorbit despre nereguli la proiectul privind platforma de e-learning de la UMF, care ar fi primit ilegal fonduri de 5,2 milioane de lei.

* * *
„Va vedea lumea că sunt redactor-şef, pentru că am fondat o revistă care este pe locul nouă în lume -, şi că am scris nişte cărţi, că am mai făcut şi cercetare, că am introdus direcţii noi în România, care sunt recunoscute în străinătate. Dacă este Bioetică în România ca disciplină, fundament şi şcoală, este şi datorită lui Astărăstoae!” - Vasile Astărăstoae.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei