« Inapoi

Ediţie aniversară a „Festivalului poeziei ruse”

Ediţie aniversară a „Festivalului poeziei ruse”#1
Mărime font - +

 Sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi şi Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România (CRLR), cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României, al Fundaţiei „Russkyi mir” şi al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, au organizat, în perioada 14-17 iulie, cea de a X-a ediţie a concursului şcolar naţional „Festivalul Poeziei Ruse”.

 Peste 100 de participanţi

Acesta este inclus din anul 2015 în Calendarul concursurilor şcolare. La etapa naţională a festivalului din acest an s-au calificat 110 elevi care studiază limba rusă ca limbă maternă în judeţele: Tulcea, Iaşi, Constanţa, Brăila, Neamţ şi Suceava.

Situat constant la graniţa dintre cele două mari centre istorice de iradiere culturală, Orientul şi Occidentul, oraşul nostru a constituit dintotdeauna un univers aparte, cu o identitate distinctă, caracterizat printr-o diversitate de manifestări ale viziunii asupra vieţii care au generat, în mod implicit, un climat educaţional fertil. Pe acest fond, găzduirea celei de a X-a ediţii a Concursului şcolar naţional Festivalul Poeziei Ruse devine un prilej deosebit de celebrare a valorilor artistice autentice desprinse dintr-un spaţiu cultural privilegiat în concertul artistic universal – literatura rusă, un reper de prestigiu incontestabil ce a marcat, de-a lungul timpului, devenirea întregii culturi universale.

Acest demers reuneşte la Iaşi elevi de excepţie din mai multe judeţe ale ţării, care împărtăşesc o trăsătură de identitate comună, studiind ca reper lingvistic matern limba rusă, un cod care prilejuieşte accesul nemijlocit la una dintre cele mai bogate şi apreciate literaturi”, a subliniat prof. dr. Genoveva Farcaş, şefa ISJ Iaşi.

Festivalul este un proiect naţional al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România structurat pe mai mult secţiuni, după cum urmează: Interpretare de poezie, Dramatizare sau montaj literar-muzical (creaţii din operele celor poeţilor aniversaţi/comemoraţi) şi Ilustraţii sau desene după operele poeţilor aniversaţi. 

 

 

* * *

Ediţia de anul acesta a „Festivalului Poeziei Ruse” a marcat patru aniversări: 150 de ani de la naşterea lui Konstantin Balmont (1867-1942), 125 de ani de la naşterea Marinei ţvetaeva (1892-1941), 130 de ani de la naşterea lui Samuil Marşak (1887-1964) şi 10 ani de la moartea lui Erofei Ivanov (1939-2007) – poet rus lipovean, autorul versurilor imnului Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România.

 

Data publicarii: 17/07/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > INVATAMANT > PREUNIVERSITAR

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

S-a aflat în sfârșit adevărul: ce a declanșat INCENDIUL de la Bamboo

S-a aflat în sfârșit adevărul: ce a declanșat INCENDIUL de la Bamboo

 După tragedia din Clubul Colectiv, istoria era pe punctul să se repete în(...)

 

 

editia online din 22.07.2017 - 1:39

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange