Elevii au ajuns să muncească mai mult decât adulţii

default

Dimensiune font:

| 06-12-2016 05:45

 Copiii români petrec mult prea mult timp rezolvând temele pentru acasă * programul copiilor a ajuns să fie la fel de încărcat ca al unui adult * ministrul Educaţiei a semnat chiar un ordin care stabileşte câte ore poate şi trebuie să lucreze la teme un elev în afara şcolii

 

 Nu mai este o noutate faptul că elevii români se confruntă de generaţii întregi cu programe şcolare încărcate, neadaptate şi cu teme în exces. Fie că avem unul sau mai mulţi copii la şcoală, fie că avem nepoţi, fraţi, verişori, prieteni cu copii sau doar ne amintim cum era „pe vremea noastră”, în mintea marii majorităţi tronează ideea generală că „elevii au prea multe teme de făcut”. Obiectiv vorbind, dacă elevul petrece zilnic câte patru, şase sau chiar opt ore la şcoală, iar apoi alte câteva ore rezolvând, socotind, compunând şi repetând acasă, programul acestuia se apropie sau chiar îl depăşeşte pe cel al unui adult.

Totul porneşte de la programa încărcată

Deşi subiectele legate de numărul mult prea mare al temelor pentru acasă şi al programului încărcat al elevilor au fost dezbătute şi a fost atrasă atenţia autorităţilor de nenumărate ori, nu a fost luată nicio măsură semnificativă în acest sens, elevii confruntându-se cu la fel de multe teme. Principala cauză pare a fi curricula şcolară stufoasă şi greşit structurată, care încarcă elevul inutil, cauzându-i mai mult stres şi nelinişte decât confort intelectual. „Problema este la curricula şcolară, care este foarte încărcată. Noi, de zece ani tot cerem descongestionarea acesteia, însă, din păcate, până în acest moment nu s-a făcut nimic. Vorbim de aceleaşi programe vechi, de manuale foarte vechi, de dotări foarte vechi, vorbim de o infrastructură şcolară foarte veche, uneori şi din secolul XIX”, a afirmat prof. Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi.

 

Citește și 137 de ani de învăţământ medical ieşean

 

Un exemplu clar în problema curriculei încărcate este cel al elevilor de la profilul real, care sunt împovăraţi cu teme la materii care aparţin profilului uman şi viceversa. Potrivit mărturiei mai multor elevi, astfel de materii nu ar trebui excluse, însă raportul dintre discipline ar trebui adaptat şi personalizat în funcţie de fiecare clasă sau chiar în funcţie de fiecare elev în parte. „Nu am problemă cu temele în sine, pentru că, de cele mai multe ori, reuşesc să îmi fac temele în două ore. Nu înţeleg însă de ce trebuie să învăţ câte o jumătate de zi la Istorie sau Geografie, în condiţiile în care eu sunt la profil real, mai exact Matematică – Informatică. Înţeleg că astfel de materii sunt utile, nu îmi doresc excluderea lor, însă curricula ar trebui să fie adaptată în funcţie de profil şi de nevoile elevului. În timpul pe care îl pierd învăţând săptămânal la Istorie, m-aş putea dedica inventării unei aplicaţii web. Uneori este de-a dreptul frustrant că trebuie să stau să învăţ câteva ore bune la Istorie, când aş putea să mă pregătesc pentru olimpiada de la Informatică. Şi nici nu mă pot duce cu lecţia neînvăţată sau doar citită pe jumătate, pentru că profesorii au pretenţii şi imediat ne taxează la notă”, a explicat Ioana R., elevă în clasa a XI-a.

 

Rezolvarea este tardivă şi neclară

La rândul lor, oficialii Ministerului Educaţiei anunţă un ordin care stabileşte câte ore poate şi trebuie să lucreze la teme un elev în afara şcolii. Potrivit ministrului Mircea Dumitru, timpul pe care trebuie să îl petreacă un elev pentru a face teme nu trebuie să depăşească o oră, iar la gimnaziu, două ore. De asemenea, Mircea Dumitru a precizat că acest lucru nu înseamnă că elevilor li se interzice să lucreze mai mult, dacă ei vor acest lucru.

 

Citește și 137 de ani de învăţământ medical ieşean

 

Deşi pare că un astfel de ordin rezolvă problema, soluţia aceasta vine prea târziu şi pe jumătate, în sensul în care degeaba scrie pe o foaie semnată oficial că un elev nu trebuie să petreacă mai mult de o oră-două rezolvând teme, în condiţiile în care profesorii vor continua să dea la fel de multe exerciţii pentru acasă, iar disciplinele vor fi la fel de numeroase şi de neadaptate. „Modalitatea prin care încearcă domnul ministru să regleze problema este uşor depăşită. Trebuie reglate, în primul rând, planurile cadru şi conţinuturile, pentru că ele generează temele pentru acasă. Mai mult, aşa cum ştiţi, există un ordin din 1999 care fixează foarte clar numărul de ore pe care copilul ar trebui să-l aibă pentru a-şi face temele acasă. Deci, din acest punct de vedere considerăm măsura uşor forţată. Dar, este bine măcar că cei din Minister au realizat într-un final că elevii români au foarte multe teme care mai mult îi obosesc decât le oferă o stare de confort intelectual. Prin urmare, spunem noi, că aici ar trebui să se intervină şi ulterior vom vedea ce facem şi cu temele. În principiu este o măsură bună, dar fără utilitate practică”, a adăugat preşedintele USLIP Iaşi.

 

Părinţi de ambele părţi ale baricadei

Un alt aspect care trebuie adus în discuţie este atitudinea părinţilor. Dacă unii ar elimina complet temele, alţii îşi încarcă copii cu exerciţii suplimentare, din propria dorinţă. „Ca părinte, eu cred că temele pentru acasă ar trebui eliminate. Din punctul meu de vedere, procesul de învăţare şi asimilare al cunoştinţelor ar trebui să se petreacă exclusiv la şcoală. De asta îmi trimit copilul la şcoală, ca să înveţe. Or, sistemul de învăţământ românesc este atât de încurcat, încât copilul vine acasă şi spune că nu ştie să rezolve tema pentru că nu a înţeles la şcoală sau nu i s-a explicat suficient de bine. Aici este marea problemă”, a opinat Mihai M., părintele unui elev în clasa a III-a.

Specialiştii în educaţie afirmă că sintagma „lucru suplimentar” este ca un buton care induce impresia că programa şcolară este pentru mediocritate, iar cine vrea ca al său copil să devină eminent trebuie să-l chinuie cu exerciţii peste exerciţii şi cu multe ore de muncă suplimentară. În realitate, lucrurile stau total diferit. Lucrul suplimentar nu ar trebui confundat cu recuperarea unor paşi mai lenţi. Dacă un copil nu asimilează lecţia în clasă, evident că acesta are nevoie de lucru suplimentar acasă, însă dacă elevul se descurcă cu programa şcolară şi prinde lecţia din clasă, zecile de exerciţii suplimentare de acasă nu fac decât să umple până la refuz mintea copilului, oprindu-i, astfel, posibilitatea de a-şi exersa reflexele de care are cu adevărat nevoie, precum flexibilitatea, creativitatea, adaptabilitatea sau capacitatea de a se descurca în situaţii neprevăzute. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei