Poveştile tinerilor care fac cinste Moldovei FOTO

default

Dimensiune font:

| 27-12-2015 11:12

Adela Constantinescu-Bercu (din Iaşi), George Potrivitu (din Humuleşti), Cristina Bleorţu (din Suceava) şi Alma Lavinia Apostol (Bârlad) sunt tinerii studenţi din regiune care au atins excelenţa academică în anul universitar 2014-2015 în instituţiile din străinătate şi din ţară. Ei se numără printre finaliştii Concursului pentru Excelenţă Academică în Străinătate. Domeniile în care cei patru au atins performanţa în universităţi de prestigiu sunt dintre cele mai diverse – bioinginerie medicală, inginerie aerospaţială, arte şi ştiinţe sau lingvistică.
 

 Patru tineri excepţionali, alături de alţi 32 de studenţi români, sunt finaliştii Concursului pentru Excelenţa Academică în Străinătate. Organizat pentru al şaptelea an consecutiv de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), concursul are ca scop principal evidenţierea şi premierea tinerilor înmatriculaţi la cursuri de licenţă, master sau post-universitare, care au avut cele mai bune rezultate în anul universitar 2014-2015 la instituţii de învăţământ superior la nivel mondial.

 În căutarea de noi tratamente pentru diverse boli incurabile

 Ieşeanca Adela Constantinescu-Bercu a obţinut licenţa, în anul 2014, în ştiinţe Biomedicale la Imperial College London, situându-se între primii trei studenţi din cei 50 din promoţia ei şi fiind şi singura română. Apoi, un an mai târziu, a absolvit cu Distincţie masterul la Universitatea Cambridge, în Medicină Translaţionistă şi Terapeutică. „Masterul la Cambridge a constat în cursuri legate de găsirea unor noi tratamente pentru diverse boli incurabile, precum şi într-un proiect de cercetare în găsirea unei noi metode de criogenare a celulelor stem hematopoietice. Am prezentat acest proiect la un simpozion de medicină translaţionistă în Cambridge, unde am obţinut premiul al doilea pentru cel mai bun poster, şi, săptămâna trecută, am prezentat acelaşi proiect la o conferinţă internaţională organizată la Londra”, povesteşte Adela pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.

Citește și Studenţii ieşeni fac furori la concursurile tehnice FOTO

 Anul acesta a revenit la Imperial College London, fiind studentă în primul an la doctorat cu bursă integrală de la British Heart Foundation, una dintre cele mai importante surse de fonduri pentru cercetarea în domeniul cardiovascular. Proiectul de doctorat al Adelei analizează mecanismele din spatele aterotrombozei, una dintre cauzele principale ale infarctului miocardic, înţelegerea acestor mecanisme având ca scop găsirea unor mai bune terapii pentru prevenirea infarctului, mai spune tânăra ieşeancă. „Sunt onorată şi fericită să mă aflu printre finaliştii concursului organizat de LSRS. Pasiunea mea este cercetarea medicală! Îmi place să înţeleg mecanismele complexe din organismul uman, să găsesc noi certitudini şi să contribui la găsirea unor noi terapii şi mă bucur să ştiu că acest lucru este apreciat”, încheie Adela Constantinescu-Bercu, finalistă la categoria Europa Universitar din cadrul Concursului LSRS pentru Excelenţă Academică.

 „Viaţa mea de studentă atât la Cambridge, cât şi la Imperial College London a însemnat şi înseamnă în continuare împlinire pe toate planurile – academic, cultural şi personal. Am avut şansa să lucrez cu adevăraţi experţi în cercetare, să merg la seminare organizate de laureaţi ai Premiului Nobel şi, în acelaşi timp, am legat prietenii pe viaţă cu studenţi din toată lumea, reuşind să-mi reprezint cu mândrie ţara” Adela Constantinescu-Bercu, finalistă la categoria Europa Universitar

 

 Inginerie aerospaţială şi studii în cinci sisteme universitare din Europa

 La aceeaşi categorie este finalist şi George Potrivitu, originar din Humuleşti. „E o poveste foarte lungă cu LSRS. Am participat în vara lui 2011 la Forumul Romania Juna, când eram în anul I la Academia Tehnică Militară din Bucureşti (pe care a absolvit-o în anul 2014 – n.r.), unde am studiat inginerie aerospaţială. Acolo, la Forum, am avut şansa să întâlnesc tineri care studiau în străinătate şi care, literalmente, îşi trăiau visurile. Asta am vrut şi eu din tot timpul şi încă îmi doresc – să pot să îmi trăiesc visurile!”, îşi începe povestea tânărul humuleştean. George continuă recunoscând că a fost „foarte norocos” în ultimii ani, deoarece a reuşit să studieze în cinci sisteme universitare din Europa şi să participe la două proiecte de cercetare la institute din Franţa şi Italia.

Citește și O aripă înfrântă în zbor… Tragedie de nedescris în învăţământul ieşean

 Tot în Italia şi-a scris şi lucrarea de licenţă, în domeniul propulsiei electrice spaţiale. Apoi, a fost acceptat la un program de dublu masterat în ştiinţe şi tehnologii spaţiale. Astfel, octombrie 2014 a fost începutul unei adevărate „aventuri”, visul devenindu-i realitate. În primul semestru a studiat la University of Wuerzburg, Germania, în cel de-al doilea la Lulea University of Technology din Kiruna, Suedia, acum este la Université Paul Sabatier Toulouse III, Franţa, iar din martie va merge la Laboratorul Funaki al Agenţiei Spaţiale Japoneze. „Nominalizarea la acest premiu mă bucură enorm, mai ales când ştiu că vine din partea LSRS, o asociaţie tare dragă mie, care a fost acolo când am început să îmi iau zborul, încheie George Potrivitu, finalist la categoria Europa Universitar.

 „Asta am vrut din tot timpul şi încă îmi doresc – să pot să îmi trăiesc visurile! Din martie mă mut la Tokyo, unde pentru şase luni îmi voi face cercetarea pentru teza de masterat la Laboratorul Funaki al Agenţiei Spaţiale Japoneze – JAXA, tot în domeniul propulsiei electrice spaţiale, propulsoare magnetoplasmadinamice” George Potrivitu, finalist la categoria Europa Universitar

 

 „Niciodată nu aleg calea uşoară”
 

 Absolventă a Colegiului Naţional „C.R. Codreanu” Bârlad la profilul matematică-informatică, Alma Lavinia Apostol este studentă la University College London, din anul 2012. „Aici studiez Arts and Sciences (Arte şi Ştiinţe – n.r.). Într-adevăr, este un profil puţin mai diferit. Am un major în Sciences and Engineering (Ştiinţe şi Inginerie) şi un minor în Societies (Societăţi). Parte a programului este să studiez o limbă străină şi pentru că de felul meu, niciodată nu aleg calea uşoara, am ales sa studiez japoneza”, istoriseşte Alma.

Citește și Maia Morgenstern: „Sunt fericită, sunt înconjurată de tineri formidabili!”

 Astfel, după doi la University College London, a fost acceptată la un schimb de experienţă la Waseda University din Tokyo, unde a stat aproape un an, studiind japoneză – intensiv, dar şi matematică şi publicitate. „Premiul acesta înseamnă mult pentru mine... Dacă va fi să câştig, mi-aş dori să fie datorită legăturii cu Japonia. Pentru ca a fost foarte frumos, foarte interesant, dar a fost şi greu, aş minţi să spun altfel”, recunoaşte Alma Lavinia Apostol, finalistă la categoria menţiuni speciale Alte Continente.

„Experienţa din Japonia a fost foarte interesantă, studiam japoneză intensiv, împreună cu alte materii la alegere, ca matematică şi publicitate. Am făcut aceste alegeri pentru că vreau o carieră în publicitate. În vacanţa intersemestrială de două luni, am revenit în Londra pentru că obţinusem un job, care a presupus să iau interviuri pentru un proiect The Times. Apoi, timp de o lună am participat la un internship într-o agentie de publicitate” Alma Lavinia Apostol, finalistă la categoria menţiuni speciale Alte Continente

 

 Printre finalişti pentru al doilea an consecutiv

 Datorită pasiunii şi perseverenţei, Cristina Bleorţu se numără pentru al doilea an consecutiv printre finaliştii LSRS. Originară din Suceava, Cristina a absolvit studiile de licenţă în filologie la Universitatea „Ştefan cel Mare” din localitatea locală, un master la Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi şi unul la cea din Oviedo. Apoi, a decis să urmeze studiile de doctorat în cadrul Departamentului de Lingvistică de la Catedra de Limbi Romanice a Universităţii din Zürich, dar şi al Departamentului de Lingvistică Spaniolă a Universităţii din Oviedo cu bursa „Severo Ochoa”.

Citește și EXCLUSIV Fotografiile ofiţerilor care au luptat pentru păstrarea Marii Uniri

 A fost discipol al profesorului Johannes Kabatek de la Universitatea din Zürich, a profesorului Ramón de Andrés de la Universitatea din Oviedo, dar şi a lui Miguel Cuevas de la Universitatea din Vigo. „Sunt editoarea şi traducătoarea principală a primei cărţi în limba română a Maestrului Johannes Kabatek şi autoarea unei serii de articole şi recenzii publicate în reviste de specialitate recunoscute. Un exemplu este Language in Society, Language, Onomázein. De asemenea, particip în trei proiecte internaţionale de lingvistică – AMPER, Atlas Interactivo de la Entonación del Español, PRESEEA. Faptul că sunt pentru al doilea an printre finalişti mă onorează”, povesteşte Cristina Bleorţu, finalistă la categoria Europa Post-Universitar.

 „Un mare vis mi s-a împlinit din momentul în care am început să predau la Universitatea din Oviedo. De asemenea, fac parte din diferite asociaţii de lingvistică, din comitetul de organizare şi cel ştiinţific al congresului Ajihle, care va avea loc în aprilie 2016. Anul acesta a fost foarte important pentru mine, deoarece am participat la numeroase conferinţe în străinătate şi am obţinut o bursă predoctorală de peste 80.000 de euro”Cristina Bleorţu, finalistă la categoria Europa Post-Universitar

 În urma unui nou proces de selecţie, câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul Galei LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate, care va avea loc la Bucureşti, pe 7 ianuarie. Dacă tinerii finalişti din judeţele Moldovei se vor număra sau nu printre laureaţi este doar o formalitate, ei fiind deja câştigători prin activităţile pe care le desfăşoară, prin recunoaşterea internaţională a meritelor în numeroase alte ocazii, prin visurile pe care le transformă în realitate. Andreea IGNEA

 Despre tinerii deosebiți din Iași, care au fost finaliștii ediției 2015 a Concursului LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate, puteți citi aici: Ei sunt tinerii care apără blazonul Iaşului peste hotare! EXCLUSIV

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei