Lecţia ieşeană de fentat Ministerul Educaţiei EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 14-08-2015 06:00

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a transmis Ministerului Educaţiei un tabel privind cererile de transfer după repartizarea computerizată în clasa a IX-a care nu coincide cu cel furnizat reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”. Din acesta reiese că toate cererile au fost soluţionate pozitiv, chiar şi unele care nu respectau criteriul mediei. Secretarul de stat pe problemele de învăţământ preuniversitar promite un nou control la nivelul instituţiei din Iaşi. 

Datele oferite cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi diferă de cele furnizate Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice! În tabelul „Rezolvarea situaţiilor speciale ivite după cele două etape de repartizare computerizată” în clasa a IX-a de liceu, sunt cuprinşi 103 elevi, iar la secţiunea „admis-respins cerere” nu există nici măcar una care să fi fost respinsă. Acesta este un doar prim punct ce diferă de datele oferite de reprezentanţii ministerului Educaţiei, prin secretarul de stat Vasile Şalaru, potrivit cărora în judeţul Iaşi au fost depuse 104 cereri de transfer în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată, iar 71 au fost soluţionate pozitiv. „Nu sunt 103 cereri admise, ci 71. Dacă ei au raportat greşit sau ilegal la Bucureşti, nu ştiu. Ce au raportat ei ca admis sunt 71 de cereri. Au trimis documentaţia şi era perfectă”, arată Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

 Citește și Scandal la vârful învăţământului EXCLUSIV

De la model pentru alte judeţe, la verificat
Dacă într-o primă etapă, se spunea despre Iaşi că ocupă ruşinosul loc trei la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de cereri aprobate, la doar câteva ore judeţul se transforma într-un model de bune practici. „Iaşul este model, toate cererile înregistrate fiind soluţionate de Inspectoratul Şcolar Judeţean strict după criteriile legale. Din verificările pe care le-au făcut colegii mei la minister, e vorba de o comisie coordonată de doamna Monica Anisie, Iaşul şi Timişoara sunt modele pentru modul în care au fost rezolvate aceste cereri. Mă refer la faptul că s-au admis cererilor familiilor cu gemeni, unde criteriul de medie nu contează. De asemenea, în cazul celorlalte cereri, în special cele medicale, orice cerere a fost aprobată doar cu respectarea criteriului de medie, adică acolo unde petentul avea medie mai mare decât ultima medie de admitere de la liceul pentru care a optat, în baza cererii”, declara secretarul de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar, Vasile Şalaru, cu doar două zile în urmă, pe 12 august.

La o simplă analiză a tabelului pus la dispoziţie de ISJ Iaşi, din cele 103 cereri, cazuri medicale există şapte, iar gemeni sau tripleţi care au cerut transferul în aceeaşi unitate de învăţământ cu fratele sau sora sunt nouă. La majoritatea solicitărilor este trecut ca motiv „apropierea de domiciliu”, deşi în unele situaţii repartizarea fusese făcută în aceeaşi localitate, „numărul insuficient de opţiuni”, „posibilitate cazare cămin”, „cod completat greşit” (un exemplu este codul 147, în locul codului 150) sau „neparticipare la admitere computerizată”.

Citește și Bani pentru reabilitarea unui corp al Inspectoratului Şcolar

Nereguli şi la medii!
Într-adevăr, criteriul de medie este respectat, în majoritatea situaţiilor, dar nu în toate! Trei cereri de transfer au fost admise, deşi mediile elevilor erau mai mici decât cele de admitere la specializarea de la liceul unde s-a cerut transferul. Toate acestea au fost făcute pentru specializarea „educator-învăţător” din cadrul Liceului Pedagogic „V. Lupu” Iaşi, unde ultima medie de admitere a fost 7,86, iar cei trei elevi au avut mediile 7,74, 7,40, respectiv 7,21. În plus, ceea ce atrage atenţia este şi posibilitatea ca elevii să se „reorienteze către pedagogie”, unde admiterea se face în baza unui set de probe de aptitudini (muzicale, fizice şi interviu), fiecare dintre ele având caracter eliminatoriu. În această situaţie sunt patru elevi, inclusiv cei trei ale căror cereri au fost admise deşi nu respectau criteriul de medie! Cu toţii renunţau la locul într-o clasă de profil tehnic sau servicii. „Rămân surprins. Probabil asta e diferenţa la ceea ce ni s-a raportat nouă. Voi verifica personal această situaţie, pentru că tot sunt în Iaşi”, a concluzionat secretarul de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar. Controlul ar trebui să aibă loc în cursul zilei de astăzi, 14 august.

Citește și Afacerea „Transferul”: Reţetă de păcălit admiterea la liceele de top

Sancţiuni drastice în dosarul transferurilor ilegale
Subiectul transferurilor ilegale la clasa a IX-a după repartizarea computerizată este tranşat la vârful ministerului Educaţiei. Ministrul Sorin Câmpeanu a declarat că inspectorii de la Bucureşti care fac verificări la Inspectoratul Şcolar Suceava vor încheia astăzi controlul. „Corpul de control al ministerului, format din Mihaela Dumitrescu şi Leonid Mărăşescu, se află încă la Inspectoratul Şcolar Judeţean din Suceava, până vineri, inclusiv (astăzi, 14 august – n.r.). Raportul îl vom avea la Bucureşti luni. Tot luni va începe controlul în Prahova, Bihor şi Brăila”, a explicat Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar. Ministrul susţine că va lua măsuri drastice împotriva profesorilor care au aprobat transferurile cu încălcarea legi, mergând până la desfacerea contractului de muncă. Între timp, ancheta a fost extinsă în toată ţară şi s-au depistat nereguli în 22 de judeţe. Totuşi cele mai multe transferuri a elevilor de clasa a IX-a, peste 400, au fost aprobate la Suceava, urmând în clasament Bihor, Prahova şi Brăila. Ministrul Sorin Câmpeanu a spus că toate transferurile ilegale vor fi anulate, iar elevii vor urma cursurile şcolilor unde au fost repartizaţi în baza mediilor obţinute în perioada anilor de studiu şi a notelor de la evaluarea naţională. Andreea IGNEA, Oana ŞLEMCO

* * *
Ancheta la nivel naţional în cazul transferurilor ilegale a elevilor de clasa a IX-a a pornit de la Suceava, după ce reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au semnalat că aceasta este o portiţă folosită pentru ca elevii mai slab pregătiţi să studieze la liceele de top.

* * *
„În cadrul învăţământului liceal, elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul; în situaţii medicale deosebite, elevii din clasa a IX-a a învăţământului liceal pot fi transferaţi şi în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale judeţene/a municipiului Bucureşti, cu respectarea condiţiei de medie, menţionate anterior; (...) Gemenii, tripleţii etc. se pot transfera în clasa celui cu media mai mare sau invers, la cererea părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal sau la cererea elevilor dacă aceştia sunt majori, cu aprobarea directorului unităţii de învăţământ” - extras din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (art. 223, litera a, respectiv art. 226) 

Citește și Cât vă costă un masterat la „stat”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei