Locurile in caminele studentesti de stat, scoase la vanzare cu cel putin 1.000 de lei

default

Dimensiune font:

| 30-09-2017 12:52

 Inceperea unui nou an universitar nu aduce cu sine doar teama si emotii pentru noii studenti si pentru cei care se apropie vertiginos de momentul in care isi vor da licenta, ci si profit pentru "caministi" din vanzarea frigiderelor pe care le-au avut in camera din caminul studentesc in care au locuit tot anul universitar precedent, a cuierelor, oglinzilor, uscatoarelor si plitelor de care nu mai au nevoie. La caminele de stat, unii isi vand chiar si locurile, astfel ca studentii care nu se numara printre cei care au reusit sa obtina, prin indeplinirea tuturor conditiilor impuse, un loc intr-o camera de camin mai au o sansa la cumpararea acestuia de pe "piata neagra", oferind intre 1.000 si 1.500 de lei, transmite News.ro.

Pe partea cealalta, la caminele private, tarifele sunt undeva intre 525 de lei si 500 de euro pe luna, cu toate facilitatile incluse.

Potrivit unui studiu recent realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), la nivel national numarul studentilor care invata in facultatile de stat este de aproape cinci ori mai mare decat numarul locurilor in camine.

Universitatea din Bucuresti a oferit, de exemplu, anul acesta, aproximativ 5.300 de locuri in caminele proprii - Grozavesti, Pallady, Kogalniceanu, Magurele, Tei, Panduri, Fundeni sau Stoian Militaru -, potrivit site-ului universitatii. Insa pentru obtinerea unui loc la camin studentii trebuie sa locuiasca la peste 20 de kilometri de sediul facultatii ale carei cursuri le urmeaza, sa aiba medie mare, iar cei care au avut cazare si in anul precedent sunt in avantaj pentru ca au continuitate.

Tarifele de cazare in aceste camine se ridica undeva la 115 - 130 de lei pe luna pentru studentii la buget si intre 250 si 265 de lei pentru cei la taxa. Sunt camere cu cate doua, trei sau chiar patru locuri, iar caminele sunt mixte.

Studentii care stau in camerele de camin pentru al doilea sau al treilea an povestesc cum vor fi iar "vecini cu gandacii¬ si se plang de colegii de camera, care nu fac curat dupa ei.

Altii isi amintesc cum in primul an si-au lasat uscatorul sau aspiratorul pe holul din Grozavesti, peste noapte, iar a doua zi nu le-au mai gasit. Povestea cu capetele de dus furate s-ar putea repeta si anul acesta aici, cred unii. Camere de supraveghere nu exista pe holuri, ci doar la intrarea in camin, spun studentii.

"Uneori, in cadita de la baie si pe podeaua baii se gasesc larve micute. (...) Apar la umezeala si nu dispar decat daca dai gresia la o parte si elimini umezeala de dedesubt. Odata am intrat in baie, am vazut ca era sparta scurgerea de sub un dus, iar din ea se revarsa apa si erau multi viermisori. Vara asta nu am mai vazut larvele alea de musculite cum se tarasc pe podeaua baii, dar ma astept sa reapara curand¬, sustine o studenta din anul III la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii.

Tariful - aproximativ 200 de lei pe luna. Dar cei 200 de lei pe luna nu inseamna nimic pentru unii studenti veniti din alte orase ale tarii sa studieze in Bucuresti si au unde sa locuiasca. Astfel ca, avand unele avantaje, precum domiciliul in afara Capitalei, notele mari, continuitatea, isi obtin locul la camin si il vand apoi, "la neagru", cu 1.000 - 1.500 de lei.


Anunturile de pe Facebook se impart intre cereri si oferte, iar preturile nu scad sub 1.000 de lei. Chiar si locurile obtinute pe baza dosarului social sunt vandute.

Cei care le vand considera ca in felul asta fac un bine pentru ambele parti: pentru studentul care nu a reusit sa-si obtina locul pe propriile puteri, dar si pentru ei, castigand bani.

"Il vand, pentru ca eu nu stau la camin, ma gandesc ca te ajuta si pe tine, na, daca zici ca nu ai reusit sa-l iei din cauza restantelor. As fi vrut 1.500 de lei, dar las la 1.200 de lei, daca iti e ok", a spus o studenta care voia sa-si vanda locul din Panduri.

Potrivit metodologiei de repartizare a locurilor la camin, acestea sunt nominale, iar cei care sunt prinsi ca isi vand locurile nu mai au drept de cazare pe toata durata studiilor universitare.

Insa tinerii au gasit si solutii, prin schimbarea pozelor de pe legitimatie.

In ceea ce priveste caminele private, studentii gasesc locuri cu 525 de lei pe luna, in camere cu trei sau patru paturi, cu toate utilitatile incluse, dar pot ajunge si la sume exprimate in euro: in jur de 250 - 300 de euro intr-o camera de o singura persoana sau de doua persoane, de 15 sau 20 de metri patrati, dar ajunge si la 500 de euro pentru o camera de 40 de metri patrati pentru o persoana, toate utilitatile fiind incluse in aceste preturi.

"500 de euro - euro, nici macar lei -, mi se pare enorm. Da, stau singur, poate-s conditii bune, dar decat sa platesc banii astia, mai bine ma duc sa stau cu chirie, ca gasesc si la 150 - 200 de euro. Costurile pe langa chirie nu m-ar duce foarte mult, pentru ca sunt o singura persoana, sunt mai mult plecata, deci nu as consuma mult", spune un student la master al unei facultati din cadrul UB, adaugand, insa, ca ministerul ar trebui sa ia masuri in ceea ce priveste conditiile din camine.

"Eu am stat doi ani intr-un camin studentesc, nu are importanta care. Am dormit cu gandacii si cu mucegai pe pereti. E jale acolo", a adaugat el.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei