Au investit 12.000 de euro într-o plantaţie de zmeură şi mure FOTO

default

Dimensiune font:

| 21-08-2015 16:30

De anul trecut, pe harta culturilor ecologice din judeţul Vaslui a apărut şi o plantaţie de zmeure şi mure * aflată în satul Băleşti, comuna Cozmeşti, plantaţia a început deja să prezinte interes pentru public, dornic să aibă la desert fructe proaspete şi crescute cu grijă * proprietarii vor să extindă şi să amenajeze, în timp, şi un punct agroturistic

 Iniţiativa a aparţinut Andreei Ciobanu, economist de profesie, şi a venit, ca în cazul multora, după o perioadă de căutări proprii. „Stresul dintr-un birou plin de hârtii, dorinţa de libertate şi mai multa sănătate m-au făcut să mă gândesc la această afacere. Părinţii mei locuiesc la ţară, ei sunt cei care ne-au sprijinit să punem în practică toate ideile. La Băleşti petrecem majoritatea timpului, eu şi familia mea. Am ajuns la concluzia că dacă tot ne place munca la ţară, aerul de pădure, hrana sănătoasă ar fi bine să valorificăm o bucată de teren de pe un deal numit Coasta Neagului. Am plantat zmeur şi mur pe aproximativ un hectar”, a spus Andreea Ciobanu. Paşii următori au constat în documentare despre soiuri, găsirea de furnizori de butaşi şi drajoni, pregătirea terenului. După ce a fost cumpărat materialul săditor întreprinzătorii au amenajat un iaz pentru sursa de apă, au montat un sistem de susţinere, au făcut analize la sol. Toată investiţia a costat în jur de 12.000 de euro.
Până la plantaţia de la Băleşti ştiam că zmeura creşte foarte bine doar la munte, însă nu este chiar aşa, se pretează şi la zona de deal, lucru demonstrat de analizele pedologice. „În împrejurimi se află o pădure care se întinde pe o suprafaţă destul de mare. Înainte de 1990 a existat chiar şi un zmeuriş, aflat în proprietatea Ocolului Silvic, la poalele pădurii. Dacă are lumină, este aerisită, are apă atât cât trebuie şi nutrienţi suficienţi în sol, zmeurii îi merge foarte bine. Murelor la fel”, a completat Andreea Ciobanu.
Bunătăţi după reţete tradiţionale
Afacerea de la Băleşti este una de familie. Muncesc cu toţii şi fiecare ştie exact ce are de făcut. „Eu şi mama facem muncile mai uşoare, în special la legat lăstari, cules, ambalat, etichetat şi livrări. De îngrijire se ocupa soţul şi tatăl meu, adică de săpat, frezat, tăiat, stropit, legat. Mai apelăm la zilieri pentru prăşit şi udat. Încă nu avem sistem de irigaţii şi aducem apă cu cisterna”, am mai aflat de la proprietarul plantaţiei. Costurile se îngrijire se ridică undeva la 4.000-5.000 lei/hectar/an şi cresc pe măsură ce cultura se extinde, ceea ce îşi doresc şi proprietarii: „Vrem să accesăm fonduri pentru tinerii fermieri în 2016. Asta presupune extinderea pe încă două hectare. Apoi ne dorim să deschidem un atelier mic de dulceţuri preparate tradiţional, să achiziţionăm un tunel de refrigerare şi un altul de congelare”.
Fructele de la Băleşti, frumos ambalate şi etichetate, sunt distribuite deocamdată doar pe bază de comandă, la fel şi dulceţurile, un deliciu, după cum spun cei care au gustat. Fructele de pădure sunt foarte perisabile şi trebuie să ai foarte mare grijă de ele după ce le culegi: ori le pui la rece, ori le congelezi ori le prepari sub formă de dulceţuri, gemuri, siropuri. La Băleşti sunt supuse reţetelor tradiţionale, adică sunt amestecate cu zahăr şi suc de lămâie, apoi fierte la foc iute de lemne, în oale de tuci sau de cupru. Este foarte multă muncă la procesat - trebuie să fii foarte atent la foc, la cantităţi, la igienă, iar condiţiile nu sunt mereu favorabile, mai ales pe timp de caniculă, când afară e zăpuşeală şi în sobă trebuie aprins focul pentru dulceaţă.
Cultură cu adevărat bio
La Băleşti sunt cultivate cinci soiuri de zmeură, unul de mure şi un altul intermediar între cele două, numit tayberry. Primele fructe se coc în iunie, iar ultimele toamna târziu. Uneori sunt pe rug şi când dă îngheţul. Zmeura şi murele sunt foarte bine primite chiar şi pentru Vaslui, un oraş mic şi sărac din păcate. „Am testat de curând şi piaţa Iaşului şi am rămas plăcut surprinsă de receptivitatea oamenilor. Vrem să menţinem calitatea, să le creştem în mod natural, aşa cu soare, apă, gunoi vechi de grajd şi macerate din plante. Despre profit încă nu poate fi vorba deocamdată. Putem sta de vorbă peste doi ani, când plantaţia poate produce aproximativ 7-8 tone de fructe la hectar”, este convinsă Andreea Ciobanu.
Preţul variază în funcţie de sezon şi de soi şi variază între 16 şi 20 de lei. Dulceaţa costă 18 lei/borcănelul, iar gemul – 17 lei/borcănelul.

CIteşte şi: Proiecte de 2,2 milioane de euro la GAL Podu Înalt

Maura ANGHEL


„Mi-aş mai dori să includem plantaţia ca şi punct agroturistic gen «pick your self», unde vizitatorii îşi pot culege singuri fructele, pot vizita atelierul de dulceţuri ca să afle cum se prepară, pot gusta o prăjitură proaspătă cu fructe şi se pot bucura de aerul curat de la marginea pădurii!
” – Andreea Ciobanu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei