Dezastru pe piaţa forţei de muncă

default

Dimensiune font:

| 18-10-2018 06:24

Oamenii de afaceri din Botoşani care vor să atragă angajaţi buni şi să-i păstreze trebuie să-şi reducă mult din rata profitului şi să le ofere condiţii de multinaţională * de la companii gigant la nivel regional, cum ar fi Grupul de Firme Elsaco şi până la afaceri mici, cum ar fi saloanele de frizerie, toţi patronii care vor salariaţi buni fac sacrificii * ei oferă cursuri de perfecţionare, vacanţe şi concedii plătite, bonusuri salariale şi tot nu sunt siguri că angajaţii vor rămâne * unele firme au importat muncitori chiar şi din Vietnam

 

 

 

Firmele din Botoşani duc o luptă inegală cu mai mulţi adversari simultan pentru forţa de muncă. Se luptă, în primul rând, cu condiţiile de muncă şi de salarizare din străinătate, apoi la nivel naţional cu cele din Bucureşti, Timişoara, Cluj şi în cele din urmă, la nivel regional, cu cele din Iaşi.

Din aceste motive, business-urile locale trebuie să se adapteze condiţiilor actuale pentru a putea rezista pe piaţă în primul rând prin a avea personalul suficient pentru a derula activitatea.

Piaţa de desfacere a devenit o grijă nesemnificativă. Nimeni nu se mai gândeşte „cui vinde?” ci doar „cu cine produc să pot vinde?”.

Îşi face angajaţii patroni dacă stau 5 ani în firmă

Ciprian Andronache este un tânăr om de afaceri care în urmă cu aproape 4 ani deschidea în Botoşani un salon de frizerie în care sunt oferite servicii premium. El investeşte în cursuri de pregătire de mii de euro pentru frizerii săi, în ustensile de ultimă generaţie, dar oferă şi concediu de odihnă plus vacanţa de iarnă plătite, toate duminicile şi toate sărbătorile legale libere, plus posibilitatea de a deveni acţionar după cinci ani de activitate în cadrul firmei. „Eu m-am consultat cu oamenii de bază şi după 5 ani ofer posibilitatea unui salariat de a deveni acţionar în firmă. Câştig mai puţin, dar totuşi câştig. Decât să plece, mai bine să ai un profit mai mic. Eu stau bine în comparaţie cu ce e pe piaţa pe care activez. Am fost în februarie la o conferinţă la Bucureşti pe managementul salonului şi aveau o medie de 3-6 luni pe un angajat de stat în cadrul firmei. Eu când le-am spus că am un an sau chiar mai bine nu le venea să creadă. Am altă viziune de a dezvolta. Mi-am propus să stau 30 de ani pe piaţă şi doar dacă dezvolt un brand în care tinerii să aibă încredere să vină să lucreze la mine pot să rezist, altfel închid în câţiva ani dacă mă concentrez doar pe bani”, a declarat Ciprian Andronache.

Deşi oferă pachete salariale de multinaţională, Andronache susţine că cinci oameni foarte buni din firma sa au plecat de la el şi şi-au deschis propriile saloane, dar precizează că el are doar de câştigat pe termen lung din această situaţie. Dacă eu plantez în piaţa din Botoşani tineri cursaţi de mine care îşi deschid saloanele lor o să crească valoarea serviciilor prestate către clienţi şi o să crească inclusiv tarifarea. Şi peste 5-10 ani voi tarifa la adevărata valoare pentru că va fi o concurenţă cu servicii premium şi voi putea percepe tariful potrivit”, a completat Ciprian Andronache.

Salarii majorate cu 10%, la Elsaco

Cunoscutul om de afaceri Valeriu Iftime, preşedintele Consiliului de Administraţie al Grupului de firme Elsaco, dar şi preşedinte al Camerei de Comerţ Botoşani, a declarat că a crescut salariile în companie cu 10% în 2018 chiar dacă activitatea este aproape de a genera pierderi.

Chiar dacă riscăm să fim pe pierdere, trebuie să dăm siguranţă salariaţilor că şi în vremuri grele lefurile se plătesc. Dacă pleacă, nu se mai întorc”, a declarat Valeriu Iftime.

El a precizat că nu doar salariile contează pentru a atrage oameni buni într-o companie cum ar fi Elsaco şi acuză mediul politic de faptul că nu are nicio strategie pe termen lung pentru judeţ şi pentru municipiu.

Oamenii buni se gândesc şi la cum sunt şcolile din Botoşani, cum sunt grădiniţele, cum sunt spitalele, cum îşi pot petrece timpul liber. Fotbalul este un punct de atracţie pentru microbişti şi acum e un punct bun pentru Botoşani, dar nu avem teatru, nu avem partea de entertainment, nu avem şcoli în limba franceză sau în germană. Oamenii politici trebuie să vină cu o viziune a oraşului, a judeţului. Avem poziţia geografică pe care o avem, nu avem avion, nu avem cale ferată de mare viteză, nu avem şosea de mare viteză. Ce fac oraşul şi judeţul pentru oameni? Sunt soluţii, dar problema este să le găsim şi să le aplicăm pentru că problemele actuale sunt grave şi pot crea monştri pe viitor”, a concluzionat Valeriu Iftime.

Muncitori din Vietnam

Unii oameni de afaceri botoşăneni au plusat la capitolul strategia pentru forţa de muncă şi au apelat la importuri. Mirel Vlas, patronul companiei de construcţii Tehnic Asist, a declarat că a ajuns la 49 de salariaţi din Vietnam pe care îi foloseşte pe şantierele companiei, unul dintre ei fiind un bucătar care găteşte pentru compatrioţii săi. Vlas susţine că pe lângă salariile atractive pentru menţinerea profesioniştilor în firmă a fost nevoit să importe forţă de muncă pentru a avea cu cine duce contactele la finalizare pentru că este foarte greu să găseşti în Botoşani inclusiv muncitori, nu doar specialişti.

Alina CALINIUC

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei