Inspectorii veterinari au pus lacăt pe uşile a 262 de firme
Dimensiune font:
Anul trecut, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui au efectuat mii de controale în întreg judeţul. în funcţie de programul aprobat de conducerea instituţiei, au fost verificate magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, târguri de animale, unităţi de panificaţie, depozite alimentare, unităţi de comerţ cu ridicata, depozite de legume-fructe, baruri, laboratoare şi unităţi de cofetărie-patiserie, sifonării, centre de ambalare ouă, carmangerii, supermarket-uri, fast-food-uri.
Ce nereguli au găsit veterinarii
în urma controalelor, reprezentanţii DSVSA Vaslui au închis 262 de unităţi, unele la solicitarea agenţilor economici care nu mai puteau face faţă, iar altele ca urmare a emiterii ordonanţelor de interzicere a activităţii. Este vorba despre trei automate de lapte, 38 de baruri, două braserii, cinci cantine, două carmangerii, patru măcelării, două unităţi de catering, un centru de prelucrare a laptelui, 44 de stupine, 32 de centre de prelucrare a laptelui integrat în cadrul exploataţiei, un depozit alimentar, 13 fast-food-uri, patru grătare mici, două laboratoare de cofetărie, 83 de magazine alimentare, trei magazine de legume-fructe, un magazin de vinuri, cinci pescării, şase pizzerii, nouă restaurante şi un supermarket. Acestea se adaugă celor 1.080 de agenţi economici cărora le-a fost pus lacătul pe uşă în anii 2012-2016.
Principalele neconformităţi identificate de echipele DSVSA Vaslui au fost: spaţii de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate pe sortimente şi categorii de calitate; deficienţe de manipulare a produselor alimentare; deficienţe referitoare la igiena şi starea de sănătate a personalului; nerespectarea criteriilor de compatibilitate la depozitarea produselor alimentare; lipsa programului de autocontrol; lipsa fişelor de aptitudini; lipsa monitorizării şi înregistrării pe grafice de temperatură; etichetarea necorespunzătoare a cărnii şi produselor alimentare; nerespectarea condiţiilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului.
Tot în cursul anului trecut, inspectorii DSVSA Vaslui au emis zece ordonanţe de suspendare temporară a activităţii, până la remedierea deficienţelor. în acest caz, vorbim despre trei carmangerii, trei centre de prelucrare a laptelui în cadrul exploataţiei, o unitate de panificaţie, o unitate de catering şi două cofetării.
„în anul 2017, s-au înregistrat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor un număr de 489 de unităţi. Este vorba despre două carmangerii, o măcelărie, 16 centre de prelucrare a laptelui în cadrul exploataţiei, trei magazine desfacere peşte, 80 de stupine, 106 unităţi de alimentaţie publică (baruri, braserii, fast-food-uri, grătare mici etc.), cinci pizzerii, nouă cantine, trei laboratoare de cofetărie-patiserie, 253 de magazine alimentare, patru hyper/supermarket-uri şi şapte depozite alimentare”, ne-a declarat dr. Mitiu Ciupilan, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Ovidiu IANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau