Se cer demisii pentru staţiile de deşeuri proiectate greşit

default

Dimensiune font:

| 04-09-2017 05:45

Conducerea Consiliului Judeţean Iaşi a solicitat lămuriri privind activitatea din ultimii patru ani a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) * un raport de control efectuat la nivelul ADIS de către o comisie a Consiliului Judeţean scoate la suprafaţă nereguli grave în gestionarea şi implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor * evaluatorii cer măsuri imediate, inclusiv schimbări la nivelul conducerii ADIS, invocând dificultăţi de comunicare cu angajaţii acestei structuri * probleme au fost identificate la staţiile de la Bălţaţi şi Ruginoasa, acolo unde platformele de beton şi drumurile din incinta lor au fost recepţionate cu crăpături şi fără alimentare cu energie electrică

Preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa a cerut raportul privind evauarea activităţii şi analizei economico-financiară pentru perioada 2013-2016 şi paşii făcuţi în proiectul de deşeuri pe anul în curs. Trebuie menţionat că ADIS gestionează Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, un proiect cu o valoare de peste 69 milioane euro iar asociaţia are rolul de a reglementa şi gestiona serviciul de salubritate pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi realizarea unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate sistemelor de utilităţi publice aferente serviciului de salubrizare. Având în vedere complexitatea activităţii, şefii CJ Iaşi au cerut acest raport în urma căruia vor fi luate eventuale măsuri privind managementul acestei asociaţii. „Analiza economico-financiară cuprinde calcularea principalilor indicatori economico-financiari, în baza situaţiilor financiare legal întocmite şi avizate de către comisia de cenzori, explicarea acestor indicatori, precum şi observaţii asupra gestionării patrimoniului asociaţiei. Importanţa calculării indicatorilor economico-financiari constă în cunoaşterea evoluţiei acestora şi în compararea cu exerciţiile financiare precedente, ceea ce ofera conducerii asociaţiei posibilitatea de luare a unor decizii cu impact asupra rezultatelor economico-financiare viitoare. Având la bază considerentele prezentate mai sus, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a solicitat efectuarea evaluării activităţii şi analizei economico-financiare a ADIS pe perioada 2013-2016 pentru a se putea lua decizii informate cu privire la calitatea managementului asociaţiei”, se arată într-un document publicat recent pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Iaşi.

 

Termene prelungite până în 2018

Piedicile în proiectul SMID au fost încă de la început, odată cu demararea primei etape din programul de finanţare POS Mediu 2007-2013. Contractul de finanţare a fost semnat în 2013 pentru valoarea totală de 247,8 milioane lei din care s-au cheltuit 173,8 milioane lei. De exemplu, datele raportului ADIS arată că serviciile de asistenţă tehnică de management pentru acordarea de sprijin în gestionarea şi implementarea SMID în judeţul Iaşi au fost finalizate în 31 iulie 2016 în proporţie de 90%, neîndeplinind condiţiile pentru plata finală de 10%. De asemenea, pentru asistenţa tehnică privind supervizarea contractelor aferente SMID, termenul este prelungit până în decembrie 2017. Conform raportului ADIS în programul de lucrări pentru etapa I, staţia de transfer Bălţaţi este finalizată în proporţie de 90%, staţia de sortare Ruginoasa – 70%, staţia de transfer Ruginoasa - 60%. În ceea ce priveşte închiderea depozitelor neconforme singurele lucrarări finalizate sunt la Valea Seacă şi Târgu Frumos, iar la depozitul de la Hârlău s-au efectuat în procent de doar 10% din cele programate, fapt pentru care a fost necesară prelungirea contractului până în 2018.

 

La Bălţaţi, platforma betonată a fost recepţionată cu crăpături

În prima parte a acestui an, specialiştii ADIS şi CJ Iaşi au avut mai multe deplasări în punctele de investiţii ale proiectului de deşeuri, respectiv staţia de transfer Bălţaţi, staţia de transfer şi sortare Ruginoasa şi la centrul de management al deşeurilor Ţutora. Aceştia au constatat deficienţe severe la staţiile de sortare şi transfer, atât în proiectare cât şi execuţie. De altfel, în comuna Bălţaţi gestionarea deşeului menajer pare să fie o problemă care depăşeşte competenţa autorităţilor locale, după ce, săptămâna trecută a fost nevoie de intervenţia pompierilor după ce sătenii au dat foc gunoiului în câmp. „Atunci când s-a lucrat la proiectul SMID pentru staţia de transfer Bălţaţi nu s-au luat în considereare factori importanţi. În primul rând, calea de acces, drumul spre Sîrca, prezintă dificultăţi în utilizarea sa de către maşini de mare tonaj şi este imposibil de parcurs pe timpul iernii fără a exista un risc foarte mare de răsturnare a maşinilor şi utilajelor de mare tonaj. Un alt factor important, de care nu s-a ţinut cont în momentul stabilirii locaţiei, a fost protecţia faţă de intemperii, respectiv precipitaţii abundente. Staţia este poziţionată în zonă indundabilă şi nu s-au efectuat lucrări de protecţie prin diguri. Nu a fost efectuată niciun fel de lucrare de protejare a obiectivului şi de preluare a apelor prin şanţuri colectoare. Referitor la punctul de lucru Bălţaţi ca şi construcţie, putem observa că avem o platformă betonată ce prezintă fisuri în unele zone. Apariţia unor astfel de defecţiuni în platforma betonată înainte de începerea activităţii pune sub semnul întrebării atât calitatea lucrărilor, cât şi modul în care s-a recepţionat această lucrare, se menţionază în raportul de analiză efectuat de Comisia de studii, prognoze economico-sociale, industrie, buget, finanţe din CJ Iaşi. Mai mult, atunci când a fost proiectată această staţie de transfer nu s-a ţinut cont de utilităţi, astfel că lucrarea a fost finalizată fără existenţa alimentării cu energie electrică.

 

Probleme şi la staţia Ruginoasa

Raportul semnalează probleme şi la staţia de transfer şi sortare Ruginoasa. Similar situaţiei găsite la Bălţaţi, platforma betonată de la Ruginoasa prezintă fisuri, la fel şi drumul betonat din incinta punctului de lucru, înainte de începerea activităţii. „S-au omis lucrări de prevenire a alunecărilor de terencare ar fi putut să fie la pachet cu lucrările de amenajare a rigolelor. Ar trebui analizat de către un specialist în construcţii industriale dacă nu cumva neefectuarea lucrărilor de prevenire a alunecărilor expun obiectivul riscului de a efectua cheltuieli mult mai mari în viitor pentru repararea eventualelor pagube. Ca şi în cazul staţiei Bălţaţi, şi la acest obiectiv s-a omis procedura de alimentare cu energie electrică, arată documentul întocmit de evaluatori. Pentru etapa a II-a a proiectului SMID, contractul de finanţare a fost semnat în aprilie 2017 pentru valoarea totală de 30 milioane lei. Termenul de finalizare a acestei etape este octombrie 2018 pentru a elimina problemele legate de nefinanţarea lucrărilor. Pentru fiecare din cele două etape este impusă o perioadă de 5 ani pentru monitorizare post implementare.

 

Analiza economico-financiară a fost efectuată cu dificultate, deoarece nu au fost puse la dispoziţie toate informaţiile solicitate, ceea ce denotă problema de colaborare şi comunicare cu angajaţii ADIS” - Liviu Vornicu, preşedintele Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, industrie, buget, finanţe din CJ Iaşi

 

„”Trebuie luate măsuri imediate, deoarece după finalizarea implementării SMID se va trece la faza operaţională, când orice derapaj poate aduce prejudicii financiare majore” - raportul de evaluare al activităţii ADIS

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei