Alba-neagra cu proiectele Moldovei

default

Dimensiune font:

| 03-01-2016 12:40

Bugetul pe anul 2016 i-a băgat în ceaţă pe politicienii ieşeni, care se bat cap în cap pe tema autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. În timp ce liberalii susţin că tehnocraţii au introdus în bugetul pe 2016 banii necesari pentru refacerea studiilor de fezabilitate pentru autostrada din Moldova, dar „s-a instalat un blocaj comunicaţional între Guvern şi Parlament”, social-democraţii spun că a fost nevoie de aprobarea a două amendamente pentru a trece această investiţie pe lista guvernului condus de Cioloş, iar cei din PMP consideră că la mijloc este o minciună

Guvernul Cioloş s-a jucat de-a alba-neagra cu banii pentru finanţarea studiilor de fezabilitate aferente autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. După ce parlamentarii din regiune nu au mai putut fi ţinuţi în frâu, aceştia fiind împinşi de la spate de electorat să depună amendamente cu nemiluita pentru ca autostrada care trebuie să lege Moldova de centru ţării să fie măcar proiectată în 2016, reprezentanţii Guvernului au venit cu o explicaţi ce a stârnit indignare, susţinând că toate investiţiile mari erau cuprinse în programul bugetului pe anul viitor, dar proiectele nefiind prezentate defalcat, nu au putut fi înţelese prea bine de politicieni.

Citeşte şi O „răceală puternică” loveşte în autostrada Iaşi – Târgu Mureş


Discuţii SF despre studii de fezabilitate
Aceasta este şi explicaţia pe care merg liberalii, membri dreptei păstrându-şi ideea că tehnocraţii vor face minuni. „Banii pentru finanţarea noilor studii de fezabilitate ale autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş au fost cuprinşi în bugetul pe anul 2016 de la început, dar a fost o problemă de comunicare (între reprezentanţii Guvernului care nu au prezentat defalcat bugetul şi parlamentari care nu au ştiut ce investiţii vor fi finanţate pentru la anul- n.r.)”, declară senatoarea Mihaela Popa (PNL), fiind încrezătoare că actualul guvern se va ţine de promisiunile făcute. „De la tribuna Parlamentului, premierul Cioloş a spus că îşi doreşte ca la finalul lui 2016 să existe documentaţia întocmită, astfel încât în 2017 să se treacă la executare”, punctează încrezătoarea senatoarea, deşi Masterplanul General de Transport nu prevede nicio sursă de finanţare clară pentru execuţia acestui tronson de drum, în viitorul apropiat. Cu toate acestea, parlamentarul liberal este de părere că identificarea finanţării nu este chiar imposibilă. „România nu a dus niciodată lipsa de bani, ci de proiecte. Pentru acestă autostradă finanţarea poate fi asigurată din bani europeni, din fonduri verzi.... Sunt optimistă că încep lucrările”, susţine Popa.


Din aceeaşi tabără, deputatul Doboş dă asigurări că studiile de fezabilitate vor fi refăcute. „Au fost alocate pentru refacerea documentaţiei la autostradă 189.000 de lei. Acesta a fost răspunsul pe care l-am primit de la ministerul Transporturilor, cu care am avut şi o întrevedere”, susţine Doboş, membru în Comisia de Buget, finanţe, bănci a Camerei Deputaţilor, fiind printre politicienii care cred în blocajul comunicaţional dintre Executiv şi Legislativ.


Teoria este însă contestată de ceilalţi parlamentari, care sunt debusolaţi de modul în care s-a făcut şi dezbătut proiectul bugetului pe 2016. „Nu mai ştiu ce să cred despre acest buget şi finanţările care au fost cuprinse în el. Pot să vă spun sigur că au fost depuse două amendamente, primul care să permită Ministerului Transporturilor să facă cheltuieli urgente, iar cel de-al doilea în care am solicitat 70 de milioane de lei pentru refacerea documentaţiei autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş”, susţine Florin Constantinescu (PSD), membru în Comisia de Transport a Senatului, precizând că se impune modificarea Masterplanului General de Transport, astfel încât tronsonul de drum care să scoată din izolare Moldova să poată fi şi executat în următorii ani.


Ideea comunicării deficitare între instituţiile statului nu este acceptată de toţi politicienii. „Acestă explicaţie este anormală, deoarece eu am citit proiectul bugetului şi nu apăreau nicăieri finanţările pe care le va primi Moldova”, declară Petru Movilă (PMP), precizând că la unii parlamentari nu a ajuns încă forma finală a proiectului de buget pentru 2016.

Citeşte şi Halucinaţiile politicienilor şi autostrada Iaşi-Târgu Mureş EXCLUSIV


Moldova are o hârtie neparafată, Transilvania şi Banatul au autostrăzi
Potrivit proiectului de buget pentru 2016 al Ministerului Transporturilor, 1,2 miliarde de lei vor fi alocaţi pentru construcţia de autostrăzi şi căi ferate în Transilvania şi în Banat, în timp ce moldovenilor nu le rămâne decât să-şi pună toată speranţa în hârtia neparafată pe care a prezentat-o liberalul Doboş, potrivit căreia urmează să se mai finanţeze şi studiile de fezabilitate pentru drumurile expres Bacău- Paşcani şi Bacău-Focşani.


Deşi proiectul bugetului i-a băgat pe politicieni într-o nebuloasă totală, o parte dintre ei nu cred nici măcar în hârtia pe care Doboş o scoate la înaintare. „Cred că documentul este eronat. Dacă acest guvern ar fi demarat un proiect de o anvergură aşa mare, cum este autostrada Iaşi-Târgu Mureş, ar fi făcut publică acestă investiţie, în programul de finanţare pe 2016. Nu cred că ministrul Transporturilor este bunul samaritean care să aloce nişte bani, lăsând ca peste ani să se afle cine i-a dat”, declară Movilă, sceptic în ceea ce priveşte viitoare autostradă care să lege Moldova de restul ţării. Anca BURNICHE, 

Miercuri, 16 decembrie, parlamentarii vor da votul final pentru proiectul bugetului pe 2016.

* * *
Cu toate că autostrada Iaşi-Târgu Mureş a fost susţinută de toţi parlamentarii moldoveni, până în acest moment nu există decât trei studii de fezabilitate pe care s-a aşternut praful, fiind necesară refacerea documentaţiei şi un Masterplan General de Transport în care tronsonul ce trebuie să scoată Moldova din sărăcie nu se regăseşte pe lista investiţiilor stringente din ţara noastră.

Proiectele pentru care Primăria solicită bani de la Guvern
Într-o conferinţă de presă susţinută, ieri, la Palatul Roznovanu, primarul interimar Mihai Chirica a făcut referire la opt proiecte trimise atât Guvernului României, cât şi parlamentarilor ieşeni, pentru a fi incluse în bugetul pe anul viitor. Este vorba, în primul rând, de mult discutata Autostradă Iaşi - Târgu Mureş, pentru a cărei realizare este nevoie de 6,1 miliarde euro, dar şi de finalizarea variantei de ocolire a municipiului Iaşi prin B-dul Poitiers, investiţie ale cărei costuri sunt estimate la 358 milioane lei. Primăria Iaşi a mai făcut demersuri pentru prinderea în bugetul centralizat a construcţiei Spitalului Clinic Parhon şi Spitalului Clinic de Recuperare, investiţie estimată la 35 milioane lei, precum şi a Spitalului Regional de Urgenţă. Nu au fost uitate nici instituţiile de învăţământ, edilii dorind să reabiliteze 34 de unităţi de învăţământ şi să construiască alte 5 grădiniţe (în paralel cu reabilitarea termică a 60 de unităţi şcolare), cu cei 115 milioane lei pe care speră să-i primească de la Guvernul României. Construirea de locuinţe pentru tineri prin ANL (386 de apartamente în zona Grădinari), construirea unui stadion de rugby şi transferul cinematografelor în administrarea autorităţilor locale sunt alte trei deziderate ale administraţiei Chirica, pentru care a fost solicitat sprijinul parlamentarilor ieşeni. 
Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei