Cosmin Necula: „Am oprit căderea Bacăului şi dezmăţul din banul public” (I)

default

Dimensiune font:

| 18-04-2017 05:25

Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula (PSD), vorbeşte despre datoriile lăsate de fostul edil Romeo Stavarache şi despre „dezmăţul pe banul public”, o practică înţelenită de pe vremea guvernării peneliste * în ceea ce priveşte propria-i abordare a dezvoltării oraşului, edilul social-democrat susţine că va demara investiţii de utilitate, din care amintim rezerva de apă a Bacăului şi înnoirea infrastructurii de termoficare

- Care sunt principalele proiecte pe care le aveţi pentru Bacău?

- Atunci când am preluat mandatul am găsit un oraş în care nu erau proiecte. Ei bine, în momentul în care vrei să obţii bani, să dezvolţi ceva, trebuie să ai în primul rând viziune şi investiţii. La Primăria Bacău, anul acesta va fi dedicat ideilor şi proiectărilor, pe care le vom concretiza în investiţii certe, indiferent că discutăm de grădiniţe reabilitate, străzi, spitale etc.

Pot să împart proiectele în două categorii: cele de infrastructură şi cele pentru dezvoltare. Consider că oraşul Bacău are nevoie, în primul rând, de servicii publice, cu atât mai mult cu cât acestea datează din 1996, dacă ne referim la apă, canalizare sau termoficare. Pe toate acestea le-am preluat într-o stare deplorabilă, nemaifiind executate lucrări pe aceste paliere de foarte mult timp. Încă din a doua parte a anului trecut ne-am apucat de reabilitarea lor, având în vedere că eu am devenit primar pe data de 23 iunie. Sunt investiţii de infrastructură mare, cum ar fi rezerva de apă a Bacăului, un proiect de 7 milioane de euro, la acestea adăugându-se proiectele de infrastructură termică, ce vizează schimbarea conductelor, cele mai noi fiind din anul 1996, iar cele mai vechi din 1974, fapt pentru care noi ne dorim ca în acest an să le aducem în linie dreaptă.

Tot pe infrastructură termică vom avea nişte bypass-uri prin care vom devia conductele, pentru a avea posibilitatea de a nu pierde consumatorii, iar în cazul unei avarii să nu fim obligaţi să oprim o întreagă magistrală... cam aşa sunt gândite proiectele pentru municipiul Bacău, astfel încât să rezolve într-adevăr problemele comunităţii.

Pe de altă parte, avem investiţii care trebuie duse până la capăt, cum ar fi Insula de Agrement, Spitalul Municipal, Stadionul Municipal...

- Aceste ultime investiţii fac parte din „moştenirea Stavarache”. Ce aţi găsit în momentul în care aţi preluat Primăria?

- Am fost întrebat de mai multe ori ce am făcut în primele luni de mandat şi pot să vă spun că, în primul rând, am oprit căderea acestui oraş, stopând furtul şi dezmăţul din banul public, în încercarea de a redresa oraşul, care este pe minus. Un fapt concret ce vorbeşte despre modul în care s-a „lucrat” în Primăria Bacău s-a desfăşurat acum o săptămână (prin arestarea administratorului public Leonard Pădureanu - n.r.). Mai mult, când am ajuns primar mi s-a spus că sunt groparul fotbalului băcăuan pentru că nu am vrut să finanţez eu echipele de fotbal. S-a demonstrat că am făcut bine că nu am propus Consiliului Local această finanţare, deoarece mi s-a părut cusută cu aţă albă de mulţi ani şi, mai mult de atât, Curtea de Conturi indica probleme în ceea ce priveşte această procedură. Din păcate, săptămânile trecute povestea s-a finalizat cu arestări. Cam aşa arăta tabloul Bacăului atunci când l-am preluat, cu tot felul de fantasmagorii de genul echipelor de fotbal în care s-au băgat milioane de euro şi care nu-şi găseau sub nicio formă justificarea. Mai mult, am remarcat o lipsă totală de viziune! Nu te poţi apuca să pui pavele, dar să nu te gândeşti să faci conductele care trec prin tot oraşul. A fost o totală lipsă de gândire, care ne-a determinat să preluăm oraşul de la cel mai jos nivel. Ce s-a întâmplat în trecut este treaba Parchetului şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar noi trebuie să ne vedem de treabă!

Din păcate am moştenit şi foarte multe datorii la Uniunea Europeană, la furnizorii de gaz, pe care încercăm să le aducem la zi şi să ne ţinem de promisiuni.

- Care sunt proiectele restante pe care fostul primar Romeo Stavarache le-a lăsat?

- Cele mai mari sunt investiţiile cu fonduri nerambursabile. Ca de exemplu, anul acesta municipiul Bacău trebuie să restituie Uniunii Europene un milion de euro care sunt din mai multe proiecte care au fost ori nefinalizate, ori prost executate şi nu pot fi utilizate la adevărata capacitate. Indiferent că te uiţi la Centrul de Afaceri şi societatea falimentară care l-a administrat sau la investiţiile europene prost făcute şi gestionate, acestea sunt purtătoare de credite, purtătoare de sume pe care va trebui să le returnăm. Tocmai de aceea eu vin cu următorul principiu: atragem fonduri europene în măsura în care avem nevoie şi o facem într-un mod corect. Nu ne vom apuca, de dragul banilor europeni, să facem proiecte fără coerenţă şi justificare!

- Are Bacăul de unde să restituie datoriile fostei guvernări municipale?

- Are, nu are, banii trebuie daţi înapoi! Dacă nu vom restitui aceste datorii, nu vom putea continua să accesăm fondurile europene, iar pe Axa 4- Sprijinirea dezvoltării urbane durabile - avem alocaţi pentru municipiul Bacău 40,85 de milioane de euro. Ca să putem accesa aceşti bani trebuie să nu ai datorii la Uniunea Europeană.

- Cum vor fi gestionaţi aceşti bani?

- În momentul de faţă suntem în etapa de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Urbană şi a Planului de Dezvoltare Urbană. Aici ne vom axa pe defluarea circulaţiei şi pe transportul public, aici fiind direcţionată cea mai mai mare parte din bani. Noi încercăm să găsim nişte soluţii astfel încât şi zona de piaţă centrală să fie viabilizată şi redată circuitului public într-un mod corespunzător.

Pe de altă parte avem investiţiile pe care municipiul Bacău şi le-a asumat şi trebuie să le finalizeze, cum este Spitalul Municipal, pentru care în acest moment avem în derulare un proiect de compatibilizare şi complementarizare cu Spitalul Judeţean. Şi aici pot să vă spun că lucrurile nu au fost gândite şi au fost făcute haotic, deoarece exista Spitalul Judeţean, dar municipiul s-a apucat şi a făcut spitalul lui, având aceleaşi secţii, aceleaşi specializări.

- Această abordare haotică a fost fundamentată practic de lipsa consensului politic între Consiliu Local, cu primar liberal, şi Consiliu Judeţean, cu preşedinte social-democrat?

- Vă pot spune că au fost suficiente demersuri de consens efectuate din partea preşedinţiei Consiliului Judeţean, în condiţiile în care şi terenul pe care este ridicat Spitalul Municipal aparţine judeţului. Cred că această unitate medicală trebuia gândită, de la început, într-o formă complementară. Pentru a corecta această greşeală, în momentul de faţă Şcoala Naţională de Studii şi Management Sanitar face o reproiectare a secţiilor, nu doar pe Spitalul Municipal, ci şi pe cel Judeţean, astfel încât cele două instituţii medicale să se completeze. Practic, vorbim despre un proiect mai mare, în urma căruia va exista un nou spital gândit în ansamblu, în care vor putea fi introduce secţii noi, cum este cea de chirurgie toracică şi cardiologie, care în prezent nu există la Bacău. Cu siguranţă la final vom avea un mare complex medical, ce va avea şi o altă denumire. Având în vedere că stema municipiului Bacău este dominată de icoana Sfintei Fecioare, probabil noua unitate se va chema Spitalul Sfânta Maria - Bacău.

A consemnat Anca BURNICHE

***

Un milion de euro

Aceasta este suma pe care municipiul Bacău trebuie să o restituie Uniunii Europene în acest an.

***

Eu vin pe următorul principiu: atragem fonduri europene în măsura în care avem nevoie şi o facem într-un mod corect. Nu ne vom apuca, de dragul banilor europeni, să facem proiecte incoerente şi fără viziune!” - Cosmin Necula

***

Partea a doua a interviului cu primarul Cosmin Necula va apărea sâmbătă, 22 aprilie.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei