Demisia de „oroare”, la presiunea străzii

default

Dimensiune font:

| 05-11-2015 05:30

 Şeful Executivului capitulează în faţa opiniei publice. Odată cu demisia lui Victor Ponta însă pleacă acasă şi ceilalţi membri ai Guvernului, rămânând în seama preşedintelui responsabilitatea de a desemna un nou prim-ministru care-şi va forma propria structură de conducere a ministerelor. Din perspectivă politică, capitularea lui Ponta reprezintă pentru liberali „intrarea în normalitate a ţării”, pentru social-democraţi înseamnă „respectarea voinţei poporului”, iar uneperiştii încearcă să spele ruşinea lui Gabriel Oprea, punând în scenă „demisia comună”, care până mai ieri, pentru aceeaşi politicieni, era „un act personal”

Demisia este un act de onoare la care politicienii apelează pentru a ieşi de pe scena politică cu capul sus, atunci când simt că uşile li se închid”- aşa sună de cele mai multe ori definiţia demisiei, din perspectiva specialiştilor în comunicare politică. Aşa probabil au sunat şi poveţele oamenilor de imagine care au încercat să spele, prin diferite artificii de comunicare, imaginea Guvernului Ponta, care în ultimele luni primeşte palmă după palmă. Demagogia politică a fost tolerată însă până în momentul în care viaţa românilor a fost pusă în pericol de exuberanţa demnitarilor, de sistemul corup şi de nepăsarea autorităţilor. Când toate relele se adună, liderii capitulează... Ponta capitulează dându-şi demisia de onoare, care, pentru poporul român, s-a transformat în demisia de oroare pentru că în memoria colectivă căderea Guvernului Ponta va coincide cu sfârşitul a 32 de tineri arşi în focul nelegiuirilor şi cu moartea unui agent de la Rutieră care s-a grăbit să-i croiască drum prin ambuteiajele capitalei ministrului de Interne Gabriel Oprea. „Supărarea, suferinţa legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic sau jocuri de putere cu efecte negative, imposibil de anticipat, şi cred că agresivitatea, violenţa, chiar verbală, e un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm dacă vrem să trăim într-o ţară care se îmbunătăţeşte în fiecare zi. Sper ca depunerea mandatului meu şi al Guvernului să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim cât mai rapid la raţiune şi la soluţii raţionale pentru ceea ce e de făcut în România”, a declarat primul ministrul al României, Victor Ponta, în momentul în care a făcut publică decizia de a renunţa la şefia Executivului, decizie care atrage cu sine schimbarea întregului Guvern, conform Constituţiei.

Citeşte şi Declaraţii halucinante în favoarea nepăsării generalului Oprea


Vocea poporului a răsunat din toate colţurile ţării
Plecarea din fruntea Guvernului a lui Victor Ponta este privită de toţi politicienii români, fie ei de dreapta sau de stânga, drept o urmare a protestelor din ultima perioadă, prin care poporul cere explicaţii pentru tragedia din clubul bucureştean Colectiv, dar şi pentru sfârşitul tragic al poliţistului din coloana oficială a lui Oprea. „Vocea societăţii civile s-a auzit, iar demisia lui Ponta este un gest normal. Cu toate acestea trebuie precizat că onorabil ar fi fost ca acesta să plece când dosarul său a fost trimis în judecată sau când a izbucnit scandalul cu plagiatul. Atunci ar fi fost vorba de onoare, nu astăzi”, a declarat senatoarea PNL Mihaela Popa, fiind de părere că premergătoare demisiei lui Ponta ar fi trebui să fie cea a generalului Oprea „care a abuzat de coloana oficială în timp ce 2.500 de şcoli funcţionează fără avize, fără apă şi fără toaletă”. „Mai mult, cred că se impun o serie de demisii la nivelul Sectorului 4, unde domnul Piedone trebuia să plece împreună cu toţi consilierii locali”, a punctat senatorul ieşean.
Şi social-democraţii din Iaşi consideră că retragerea lui Victor Ponta este un act înţelept, având în vedere mişcările de stradă ale societăţii. „Este un act de maturitate politică în condiţiile în care guvernarea Ponta a însemnat performanţe reale dovedite în plan economic, social şi administrativ. Este un gest de respect pentru cetăţeni, tocmai pentru a evita tulburările sociale pe care le-ar fi putut genera escaladarea politică a manifestărilor de stradă. În rest, timpul va arata dacă a fost o greşeală sau nu... dacă latura emoţională a fost mai puternică decât latura raţională, sau invers. Până la urmă nimeni nu este de neînlocuit”, a declarat Cristian Stanciu, vicepreşedinte PSD Iaşi. În ceea ce priveşte alianţele politice locale, liderul consilierilor judeţeni social-democraţi anunţă că alianţele locale continuă, „ţinând cont de corectitudinea colaborării dintre PSD şi partenerii săi politici”, fiind în joc, conform spuselor lui Stanciu, proiecte importante ale Iaşului.


Sfidare la adresa inteligenţei naţionale
Dacă declaraţiile de ieri ale primului ministru demisionar Ponta au avut menirea de a consola, pe cât posibil, revolta românilor, culmea tupeului şi a aroganţei este atinsă de Gabriel Oprea care a anunţat că nu este interesat să mai ocupe funcţia de ministru în noul cabinet care se va forma în viitorul apropiat. Lăsând la o parte reacţia halucinantă a generalului Oprea, se merită să ne întrebăm ce politician cu scaun la cap şi-ar asuma să facă echipă cu uneperistul care vorbea în declaraţiile oficiale despre interesul naţional, iar în timpul liber mergea la frizer însoţit de coloană oficială. Cu toate acestea, trebuie precizat că tabăra lui Oprea este dispusă să meargă până în pânzele albe alături de acesta, considerând că generalul a ieşit cu obrazul curat de la guvernare. „În opinia mea este cea mai bună decizie luată atât de PSD, cât şi de UNPR. Practic, hotărârea a fost luată ca într-o familie, în bloc şi odată cu primul ministru şi-a dat demisia de onoare şi Gabriel Oprea, la baza acestei hotărâri stând o serie de discuţii între cei doi”, declară Mircea Manolache, prim-vicepreşedinte al UNPR Iaşi. Iată cum, un act personal făcut de Victor Ponta, aşa cum este demisia, se transformă în act colectiv de spălare a ruşinii pentru Gabriel Oprea. Pe aceeaşi teorie se bazează şi deputatul ieşean Gheorghe Emacu, susţinând că şeful său de partid şi-a asumat plecarea de la guvernare, susţinând demersul lui Ponta. „Cred că decizia de a demisiona a primului ministru fost luată în urma unor discuţii cu reprezentanţii Guvernului, fiind vorba şi de generalul Oprea, membri Executivului asumându-şi consecinţele acestui demers. Sigur că în context mai larg demisia este un act personal...”, declară şeful UNPR Iaşi, Gheorghe Emacu.
Deşi este greu de acceptat pentru uneperişti, demisia lui Ponta este... doar demisia lui Ponta, iar generalul „interes naţional-Gabriel Oprea” dacă voia să plece cu obrazul curat din Executiv putea să facă acest lucru asumându-şi răspunderea, nu stând ascuns, fără să scoată o vorbă, timp de cinci zile de la moartea poliţistului Bogdan Gigină. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei