Fuziunea şi oportunismul

default

Dimensiune font:

| 06-04-2017 06:00

Promovată cu mare tam-tam, fuziunea PMP - UNPR s-a dovedit a fi o mare găselniţă a pemepiştilor, care i-a ajutat să treacă pragul electoral de 5%, astfel încât să intre în Parlament. Astăzi însă, contopirea celor două formaţiuni este blocată de uneperişti, care vor să-şi vadă de propriul drum politic...

Odată trecute alegerile parlamentare, în urma cărora s-au stabilit majorităţile în Legislativ pentru următorii patru ani, partidele îşi dau arama pe faţă şi lasă să iasă la iveală intrigile şi nemulţumirile asimilate în ultimele şase luni. Este şi cazul activiştilor PMP şi UNPR care în vara lui 2016 s-au văzut obligaţi să fuzioneze la foc automat după cum şi-au dorit Valeriu Steriu (UNPR) şi Traian Băsescu (PMP). Calculul făcut la centru, care prevedea fuziunea prin absorbţie a uneperiştilor de către partidul „marinarului”, nu au coincis cu dorinţa oamenilor din teritoriu, care au resimţit deciziile luate de lideri ca pe o povară, apărând astfel primele nemulţumiri şi frustrări politice.
2% salvator pentru PMP
Dacă în toamna anului trecut uneperiştii şi-au călcat pe orgoliu şi au coabitat cu membri PMP, lucrând împreună pentru alegerile parlamentare, săptămâna aceasta nemulţumirile asimilate pe parcursul ultimelor luni au răbufnit, batalionul lui Gabriel Oprea reunindu-se în Conferinţă Naţională, acolo unde a decis să meargă pe un drum propriu. „În cadrul acestei întâlniri s-au reunit aproximativ 500 de delegaţi UNPR din toată ţara, care au votat denunţarea fuziunii. Printre deciziile luate se numără şi schimbarea statutului, posibila schimbare a denumirii formaţiunii nostre şi organizarea unor noi alegeri la nivelul structurilor din teritoriu”, explică fostul deputat de Iaşi Gheorghe Emacu, cel care a fost delegat, în cadrul acestei întâlniri, vicepreşedinte al partidului cu atribuţii de preşedinte - executiv. Potrivit acestuia, urmează că în scurt timp vechii uneperişti să conlucreze şi să adune argumente prin care să convingă instanţa că această fuziune nu trebuie să aibă loc, în contextul în care la Tribunalul Bucureşti este încă pe rol procesul care trebuia să contopească cele două formaţiuni.

Citește și Tupeu de tehnocrat


Deşi o parte din uneperişti au decis să iasă public şi să se opună contopirii politice gândită la nivel central, aceştia sunt conştienţi de faptul că au fost folosiţi de decidenţii de la centru în alegerile parlamentare, deşi niciunul din noii chiriaşi ai Casei Poporului nu figurează a fi membru UNPR. „Cred că am fi putut schimba istoria partidelor mici dacă nu eram de acord cu această fuziune. Este adevărat că noi (UNPR-n.r.) nu am fi avut oameni în Parlament, dar nici PMP nu ar fi intrat, iar PSD s-ar fi apropiat victorios de 50%. Fuziunea a fost o mişcare inteligentă de care s-a profitat. PMP ar fi obţinut maxim 3- 3,5%, iar cele două procente aduse ne uneperişti prin munca lor i-a ajutat pe aceştia să intre în Legislativ”, a declarat Emacu.
În ceea ce priveşte activul de partid, este adevărat că acesta va scădea semnificativ, o parte dintre uneperişti alegând să rămână în tabăra PMP. „Este greu de cuantificat acum numărul de membri. În perioada noastră de vârf, octombrie 2015, la nivelul întregii ţări aveam un activ de 350.000 de persoane, pe Iaşi figurând 13.000, fără PP-DD. Aproximăm că din aceştia am rămas cu cel puţin jumătate, dar sunt suficienţi şi 100 de oameni hotărâţi pentru a pune pe roate acest proiect”, conchide Emacu.
Dacă uneperiştii par mulţumiţi de ideea blocării acestei fuziuni, pemepiştii par indignaţi de comportamentul celor ce aveau să fie colegii lor de partid. „Deşi Tribunalul Bucureşti trebuia să se pronunţe de mult timp pe speţa acestei fuziuni, lucrurile au fost tărăgănate. În ceea ce-i priveşte pe colegii noştri, nu pot spune decât că au fost de acord cu fuziunea, au votat-o, după care s-au supărat pe viaţă. Mă surprinde însă că fostul deputat Ion Răducanu, cel care a fost principalul negociator al fuziunii PMP-UNPR, este astăzi primul care se împotriveşte”, declară Petru Movilă, deputat de Iaşi şi lider al pemepiştilor din judeţ.
Reamintim că, la Iaşi fuziunea PMP - UNPR nu a fost văzută niciodată cu ochi buni, din primă fază Gheorghe Emacu fiind un puternic contestatar al acestei uniuni. Mai mult, în prezent consilierii judeţene PMP îi acuză pe colegii de Plen din UNPR, Iulian Tărăboanţă şi Mircea Manolache, că nu ar respecta deciziile luate în interiorul grupului şi ar vota la şedinţele de Consiliul Judeţean după bunul plac. Anca BURNICHE
* * *

În urma alegerilor parlamentare din iarna anului trecut, numai doi moldoveni şi-au câştigat loc în noul Legislativ, veniţi de pe listele PMP-UNPR. Este vorba despre deputatul de Iaşi Petru Movilă şi vasluianul Corneliu Bichineţ, intrat prin redistribuire. De remarcat faptul că ambii parlamentari au făcut parte în trecut din tabăra fostului şef de stat, Traian Băsescu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei