Gheorghe Nichita: SPOVEDANIE

default

Dimensiune font:

| 09-11-2016 17:33

Fostul lider al PSD, Gheorghe Nichita, continuă să vorbească despre întâlnirile politice de la vila din Copou, despre oamenii care s-au poziţionat de partea sa şi despre echipa din spatele actualului primar. Potrivit fostului pesedist, reforma anunţată de curând în tabăra stângii ieşene nu se poate face cu oameni care odată au fost răsplătiţi cu „putere” şi funcţii, chiar de cel pe care-l contestă

- Aţi povestit că, înainte de a pleca în concediu, Dragnea a zis că vă susţine, după care la venirea din Brazilia s-a făcut că „plouă”. Povestiţi-ne acest episod...
- Când s-a întors mi-a zis că nu semnează (decizia prin care Gheorghe Nichita urma să preia din nou Organizaţia Judeţeană a PSD Iaşi-n.r.). Normal că a avut discuţii cu Mihai Chirica şi vreau să subliniez că nu au fost doar de natură politică, ci şi despre alte interese de afaceri, prin diverşi intermediari. Am auzit că are o rudă pe aici pe la Iaşi, bun prieten cu Mihai, care la mine nu a prins contracte pe şantierele pe care le deschideam şi acum... sunt lucruri care mi-au ajuns şi mie la ureche şi aşa le spun mai departe, dar vom fi cu ochii pe ei!
Pe Dragnea l-am sunat şi l-am văzut într-o seară, când mi-a zis că nu e bine să mă mai bag, să stau deoparte şi să nu vin nici măcar la Conferinţa (Judeţeană a PSD-n.r.) să-mi predau mandatul. Ba, mai mult, mi-a zis tu rezolvă-ţi problemele juridice şi mai vedem noi la alegerile parlamentare. Atunci i-am zis că nu am nicio problemă să stau deoparte, iar la scurt timp au apărut celelalte probleme ale mele (instrumentarea dosarului „UTI” -n.r.).
În primăvară i-am dat un mesaj, nu mi-a răspuns, când a avut el necaz (condamnat în dosarul „Referendumul”-n.r.) i-am dat cel de-al doilea mesaj, nu mi-a răspuns şi am zis să discut cu alţii de lângă dânsul, cum ar fi Codrin Ştefănescu, cel care mi-a zis: Băi Gigi, nu mai vrea cu nimeni! Atitudinea pe care Liviu Dragnea o are la centru pleacă de la atitudinea pe care o au membri PSD de la Iaşi, făcând referire aici la Chirica, Iacoban, Cîtea, Bulgariu. Au mai încercat Florin Constantinescu şi Lazăr (Sorin Lazăr, senator PSD-n.r.) să-i susţină, dar au încurcat-o şi aceştia puţin câte puţin.


- A rămas la Iaşi, preşedinte de filială judeţeană, Victorel Lupu. Odată cu stabilizarea conducerii s-a destabilizat partidul, acesta scindându-se în două tabere. Care a fost implicarea dumneavoastră pe lângă Lupu, în modul de conducere al PSD?
- Nu vă ascund că am avut discuţii cu Iacoban şi cu Cîtea şi le-am zis că vreau să mă întorc şi să am o perspectivă, nu să candidez la Primărie, dar să am şi eu un plan de acţiune. Iacoban înclina să zică „da”, dar Cîtea a zis a înţeles că şi-n politică e ca în ring şi funcţionează legea datului cu pumnul, mai ales unui om care era căzut, ceea ce m-a făcut să nu mai am ce discuta cu ei.
În PSD s-a produs o scindare în momentul în care a fost susţinut Gabriel Surdu (pentru a prelua prerogativele de primar interimar după ce instanţa i-a interzis lui Nichita să-şi mai exercite atribuţiile de edil-n.r.), iar aici trebuie să recunosc că au fost la mine. La întâlnirea aceea am zis că Mihai Chirica este cel care trebuie să rămână normal pe funcţie, pentru că el fusese „crescut” să rămână în locul meu, dar speram să mă întorc după o lună, două, dat fiind că celorlalţi din dosarul meu li se ridicase controlul judiciar şi mă aşteptam la o măsură similară. Într-un astfel de context, am zis că nu are sens să-l punem pe Mihai Chirica pentru două luni să-l spurce lumea, neştiind că cel care va deveni primar va rămâne până la alegeri... speram să mă întorc! Când au ieşit de la mine din casă, eu fiind în arest la domiciliu, eu le-am zis discutaţi şi cu Mihai! Având în vedere că în oraş se creaseră deja grupuri de influenţă, unele care-l susţineau pe Surdu, altele care-l susţineau pe Chirica, la partid s-a luat decizia corectă şi am mers cu Mihai, care cred că „s-a inflamat” de la acest episod. Totuşi, Chirica m-a sunat după ce a ieşit primar şi mi-a zis că-mi mulţumeşte pentru sprijin!


- Au existat totuşi zvonuri că în interiorul partidului se hotărâse ca Surdu să preia funcţia de primar, dar în momentul în care s-a făcut propunerea, s-a mers pe varianta lui Mihai Chirica...

- Dacă voiam să iasă Surdu, vă spun clar că ieşea. Nu-mi era greu să le dau telefon oamenilor şi să le spun, cu argumente, de ce trebuie să mergem pe varianta asta. În loc să fie o decizie luată după discuţii, am văzut că au ieşit scântei.


- Am ajuns în momentul în care Mihai Chirica a devenit primar interimar, iar Victorel Lupu preşedinte al PSD Iaşi. Când s-a produs ruptura în partid?
- În momentul în care cei din jurul lui Chirica i-au cerut „capul” lui Lupu, până şi Cîtea îşi dorea să devină preşedinte. Trebuie să precizez aici că Victorel nu a fost nici omul aranjamentelor, nici al culiselor. El a fost un om serios căruia nu-i trebuiau alte confirmări în fruntea partidului, aşa cum voiam alţii. Eu am crezut că Mihai Chirica şi Victorel Lupu vor face echipă, deoarece aceştia au lucrat împreună în Primărie, însă practica a arătat contrariul. Retrospectiv, pot spune că actualul primar a încercat să-i dea la o parte pe oamenii „făcuţi de Nichita” de parcă el nu ar fi fost „făcut” tot de mine om politic. Aceeaşi tactică a aplicat-o şi Cătălin Ivan care a zis că nu are nicio treabă cu mine şi că nu-l cheamă Nichita. Ei nu au înţeles că aici nu era vorba de „furarea unor identităţi”, ci de a recunoaşte că eu i-am ajutat la un moment dat, aşa cum recunosc eu că am fost ajutat de Ion Solcanu. Chirica a încercat să-şi facă o reformă cu oamenii pe care eu i-am adus: Gabi Harabagiu era cu mine, eu l-am plantat în Consiliul Local, pe Camelia Gavrilă eu am adus-o, pe Balanişcu tot eu l-am pus în partid cu Ivan şi cu Macovei Silviu. Eu i-am dat putere lui Balanişcu, eu l-am pus pe liber!


- În condiţiile în care toţi aceştia oameni au primit „putere”, aţi încercat să-i coordonaţi din spate prin Lupu?
- Nu am încercat să conduc, pentru că Victorel Lupu nu este un „Yes Man”, Cristi Stanciu nu este un „Yes man”, Mihaela Ivancia nu este o femeie uşor de controlat. Da, aceşti oameni au ţinut legătura cu mine şi este normal să-mi ceară sfatul, iar dacă vor simţi nevoia să mă caute oricând le voi răspunde la telefon. Nu venea Lupu să mă întrebe ce să facă, ba, din contra, când am ieşit a doua oară din arest acesta nu m-a sunat niciodată, cred că de frică.


- Aveţi ceva să le reproşaţi oamenilor amintiţi mai sus?
- Da, le reproşez frica şi faptul că s-au lepădat prea uşor de mine! Dacă dânşii erau uniţi cu toţii, Chirica era astăzi cel care s-ar fi dat pe brazdă şi partidul ar fi fost pe drumul cel pun, nu ca astăzi, când se duce la vale.
Toţi cei care astăzi fac scut în faţa lui Chirica, în momentul în care făceam analize la partid îl criticau pentru activitatea de la Municipiu (Organizaţia Municipală a PSD, condusă în trecut de Mihai Chirica-n.r.), în frunte cu Iacoban şi Cîtea.


- Nu o dată aţi vorbit de pârghiile pe care le aveaţi la nivel înalt, de ce nu aţi încercat să „vă rezolvaţi” prin acestea problemele politice?
- Pentru mine a fost un şoc ceea ce s-a întâmplat cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), iar scandalul mediatic a fost atât de mare încât eram conştient de faptul că nu pot imediat să vin şi să cer să fiu ajutat. Sunt convins că DNA nu a stat doar să mă urmărească pe mine şi să vadă ce fac, ci a stat să vadă cu cine vin în contact, iar eu mi-am dat seama că nu pot să pun oamenii în pericol. Am încercat din toate puterile să stau cât s-a putut de izolat. Pe cei care mi-au dat telefon, cei care au venit la mine, sau cei care mi-au lăsat de înţeles că pot să-i caut, când a fost cazul, i-am căutat.


- Daţi exemplu de oameni care v-au căutat...
- De exemplu Maricel Popa a venit la mine foarte des până a-şi depune candidatura la preşedinţia Consiliului Judeţean Iaşi. Am mai stat la un şpriţ, însă după ce a câştigat şefia judeţului m-am mai întâlnit o dată cu el, când am mers la o nuntă şi m-a luat de acasă, dar atunci nu am mai văzut prietenul pe care-l ştiam eu...

 

- În România s-a înţelenit ideea de baron local. Consideraţi că problemele pe care le-aţi avut au reprezentant o decapitare a unui „baron local de Moldova”?
- Da, însă cei care au creat această sintagmă de baroni locali sunt chiar cei care conduc PSD astăzi, văzând aici cazul lui Liviu Dragnea. Unii, gen Mischie (Nicolae Mischie, fost preşedinte Consiliului Judeţean Gorj-n.r.), sunt baroni locali, însă nici mie, nici lui Emil Boc, nici multora nu ni se potriveşte această sintagmă pentru că nu am adus neamuri să concureze la licitaţii şi să ia banii. Acesta este comportament de baron!


- Se mai simte Gheorghe Nichita legat de PSD?
- Mă simt legat de oamenii din PSD. (...) Eu nu aşteptam să candidez din partea PSD, era suficient să văd că PSD îmi deschide uşa, şi-mi zice că e nevoie de experienţa mea în partid!
A consemnat Anca BURNICHE

Aveam atât de multe pârghii la nivel naţional încât puteam vorbi şi cu Emil Boc şi cu Traian Băsescu, preşedintele României”- Gheorghe Nichita
* * *
Din actuala listă a PSD, cred că doar Victorel Lupu şi Nicolae Bănicioiu se pot lupta pentru proiecte” - Gheorghe Nichita

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei