Ion Solcanu: „PSD trebuie să scuture copacul de baronii locali!”

default

Dimensiune font:

| 20-07-2015 05:45

Politicianul Ion Solcanu face o analiză la rece a PSD la nivel central. Având o vastă experienţă atât ca lider al acestei formaţiuni, dar şi ca parlamentar ales pe listele social-democraţilor, Solcanu nu s-a sfiit să vorbească despre baronii locali care au pus stăpânire pe partid, despre greşelile tinereţii făcute de Ponta sau despre relaţia zdruncinată dintre preşedinte şi premier

- Cum vi se pare situaţia actuală a PSD, la nivel central?
- PSD a mai trecut prin asemenea momente, chiar şi mai grave, doar că atunci domnul Ion Ilescu era mult mai ascultat, chiar dacă nu era dumnealui la cârma vaporului. Nu e mai puţin adevărat însă că dificultatea partidului la acest moment este dată şi de garnitura pe care o are, pentru că aceasta nu este una dintre cele mai strălucite, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Mai mult, există o serie de baroni locali înţepeniţi de multă vreme, care nu mai ştiu ce responsabilitate au (politică sau administrativă - n.r) şi îşi permit să taie şi să spânzure la propriu. Cu toate acestea, în orice partid apar resurse pentru funcţii şi aici văd că apare în fundal imaginea senatorului Şerban Nicolae, care e un jurist bun, un om modest, care nu s-a aruncat în niciun fel de afacere dubioasă şi nici nu a fost prins în mrejele grupurilor care se constituie totdeauna într-un partid. Această ultimă chestiune îi va crea totuşi şi probleme dacă vrea să acceadă la funcţie, pentru că e dificil să evoluezi fără să ai în spate o gaşcă care să manevreze.


- Cum aţi caracteriza garnitura de la vârful PSD?
- Şi domnul Liviu Dragnea, ca şi domnul Gheorghe Nichita, de la Iaşi, provin din PD, care a fost o rezervă bună pentru PSD. În ceea ce-l priveşte pe domnul Dragnea, bineînţeles că pune problema Congresului, deoarece acolo ar avea şanse mult mai mari să obţină funcţia de preşedinte, decât la o decizie de Consiliu Naţional sau Birou Executiv lărgit, unde pârghiile sunt deţinute de Victor Ponta şi, prin urmare, de Rovana Plumb. Pe de altă parte, este adevărat că un partid de o asemenea responsabilitate, care gestionează treburile ţării în principal, are nevoie de un preşedinte confirmat de un Congres, pentru că oamenii reclamă funcţia ca atare, dar trebuie avut în vedere şi responsabilitatea PSD faţă de ţară şi faţă de electorat. Cu toate acestea, eu am mai trăit perioade în care apele s-au tulburat chiar în timpul Congresului. În 2004, în luna august, noi solicitasem ca după încheierea mandatului preşedintelui Iliescu, acesta să preia funcţia de preşedinte al partidului, or, în Congresul din martie 2005, lucrăturile s-au făcut cu o seară înainte pentru Geoană... şi a ieşit prostănacul, cum a fost numit mai târziu.


- Victor Ponta a procedat corect când şi-a dat demisia de la şefia partidului?
- Dumnealui a impus o normă (prevederile din statut cu privire la persoanele care sunt urmărite penal - n.r.) pe care a trebuit să o respecte. Unde a greşit, în mod sigur, este că nu s-a consultat cu conducerea partidului. El nu a ajuns în PSD născut de mama ca preşedinte, ci susţinut de forurile de conducere. În consecinţă, trebuia obligatoriu să ia decizia tot cu forurile partidului.


- Consideraţi justificate tratativele pe care premierul le are cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a renunţa la şefia Guvernului?

- Victor Ponta, onest, îşi pune problema plecării din fruntea Guvernului, dar, Constituţia fiind ambiguă, doreşte să vină tot un om din PSD. Aceste tratative sunt corecte, pentru că aşa se face politica, numai că Victor Ponta trebuie să aibă o relaţie cu preşedintele nu neapărat instituţională. Politica la acest nivel, când practic este vorba despre interesul naţional, mi-e îmi pare rău că utilizez un termen pe care Generalul Oprea l-a terfelit pentru că tot timpu-i cu interesu-n naţional gură, nu ar trebui să se facă după orgolii personale. Domnul preşedinte a greşit fundamental când a zis că are nevoie de un guvern al lui; Constituţia spune că liderul trebuie să fie arbitru. Din nefericire însă, Klaus Iohannis a preluat exact atitudinea lui Băsescu. Pe de altă parte, Victor Ponta s-a ambiţionat de prea multe ori în nişte chestii mărunte.


- Cum trebuia gestionată situaţia lui Victor Ponta, raportându-ne la relaţia preşedinte- premier?
- O altă greşeală a preşedintelui a fost că i-a cerut demisia public lui Victor Ponta. Lucrurile acestea presupun discuţii de la om la om. Nu ieşi în piaţă şi scuturi cămaşa de purici, o faci în alt cadru. Am văzut că abia acum cei doi vor să se întâlnească faţă în faţă, pentru a lăsa un continuator probabil în fruntea Executivului. În această chestiune Victor Ponta a şi afirmat că îl preferă pe Călin Popescu Tăriceanu, care are alură de bărbat de stat, experienţă în domeniu, este mult mai chibzuit decât domnul Ponta şi ar fi un succesor credibil!


- Credeţi că celelalte partide ale arcului guvernamental îl vor susţine pe Tăriceanu?
- Una dintre regulile politicii o constituie compromisul care nu te compromite. Nu văd de ce partidul domnului Oprea nu l-ar susţine pe Tăriceanu. Mai este însă o chestiune: parlamentarii, de teamă să nu plece mai repede cu un an şi jumătate acasă, dacă au loc alegeri anticipate, s-ar putea să se regrupeze şi să asistăm la constituirea altei majorităţi. Trebuie ţinut cont că alegerile anticipate aduc cheltuieli mari pentru cei care vor să fie realeşi, la acestea adăugându-se şi chestiunea realizării listelor electorale, pentru că s-a schimbat legea şi este necesar să fii foarte susţinut de partid pentru a intra în cursă.


- Este posibil ca generalul Oprea să râvnească la funcţia de prim-ministru?

- Nu este de dimensiunea lui Tăriceanu în niciun caz! O fi având el patru stele, dar sunt făcute la apelul bocancilor, aşa că ar trebui să stea cuminte. Cu toate acestea, cred că Oprea poate trăda uşor!


- Votul UNPR pentru susţinerea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE a fost un gest de trădare?
- Gestul domniei sale a fost o trădare. Mai mult, vorbeşte gogoriţe atunci când afirmă că şi-a dat cuvântul că va susţine toate proiectele importante pentru apărare. Cui i-a dat cuvântul? Este viceprim-ministru, mai întâi trebuia să se consulte cu cei din coaliţie, că nu este de capul lui. Domnul Oprea trebuie să ţină cont că nu a ieşit din alegeri, ci a intrat în Parlament pe uşa din dos, tot culegând ciurucuri.


- Ce părere aveţi despre conjunctura penală în care se află Victor Ponta?
- Dosarul lui Ponta este unul înseilat, care nu are greutate. Este clar că adeseori se fac dosare politice, nu este normal ca astăzi să iasă la iveală fapte care au avut loc în urmă cu şase, şapte ani, iar ascultările datează tot de atunci. Se acţionează şi la ordin sau la sugestii. În momentul în care domnul Iohannis a zis că „am nevoie de guvernul meu”, s-au găsit câţiva să-i construiască o pistă de a-i aduce guvernul domniei sale.


- Va mai câştiga PSD alegerile de la anul?

- Mai este mult până atunci, însă partidul are toate şansele dacă nu va face greşeli. Eu nu văd însă cum va scutura PSD copacul de ceea ce înseamnă baroni locali, pentru că sunt o realitate care afectează partidul. Vă spun acest lucru ca un om care a încercat, când era la conducerea partidului alături de domnul Iliescu, să prindem în statut eliminarea deţinerii funcţie duble (administrativă şi politică - n.r.) de către o singură persoană. În cazul baronilor locali partidul nu controlează, deşi acesta se angajează politic în faţa electoratului să impună nişte norme de moralitate, de etică, de comportament... or, în condiţiile în care liderul este şi în politică şi în administraţie, controlul politic nu poate fi exercitat! Din păcate, în acest moment nu văd cum se va scăpa de baroni locali.

- Este actualul PNL un partid de care ar trebui să se teamă social-democraţii?
- Eu nu cred, deoarece actualul PNL este în proporţie majoritară PDL, iar acest partid are în opinia publică o încărcătură atât de negativă, încât electoratul în loc să vadă PNL adevărat îi vede pe cei de la PSD. După părerea mea nu cred că vor avea mari şanse în următoarele alegeri, mai ales că modul de a guverna a lui Ponta nu a fost unul rău. Coaliţia majoritară de acum a reparat foarte multe din greşelile pe care le-a făcut guvernarea anterioară, iar omul începe să simtă la buzunar măsurile luate de Victor Ponta.


- Ce greşeli a mai făcut Ponta, în afară demisiei din fruntea partidului fără a discuta cu forurile PSD?
- Cred că este puţin greşită ideea aceea prin care în fruntea unui partid mare trebuie să fie numit un om tânăr. Doar nu îl pui la alergare şi nici nu îi dai probe fizice. Îi ceri, în schimb, competenţe manegeriale şi experienţă. De exemplu, domnul Ponta a făcut o serie întreagă de greşeli, toate pe fondul tinereţii sale. Dacă ar fi aplecat urechea şi s-ar fi sfătuit cu maturii din partid nu făcea o moscheie în centru Bucureştiului. Eu de când ştiu comunitatea turco-tătară e fixată în Dobrogea. De ce să nu o facem la Constanţa?


- Ce părere aveţi despre modul lui Victor Ponta de a face politică şi despre vizita domniei sale la Baku?
- Vizita lui Ponta la Baku nu o văd ca pe o greşeală. Noi nu trebuie să uităm că avem un vecin puternic - Rusia. Putem avea opinii separate, că nu putem înghiţi imperialismul rusesc de astăzi este un adevăr, însă totuşi noi trebuie să păstrăm relaţiile de normalitate cu un astfel de vecin. Trebuie să avem relaţii economice, culturale. Până la urmă, fiecare popor are interese sale pe care trebuie să le apere, în limitele normelor europene cuvenite însă de politica internaţională.

A consemnat Anca BURNICHE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei