„Detectivii” lui Sherlock Holmes fac investigaţii la Iaşi

default

Dimensiune font:

| 30-04-2017 13:50

 

În fiecare weekend, tinerii pasionaţi de dezlegarea misterelor îşi dau întâlnire la Clubul de Criminalistică * unul din scopurile acestui proiect este ca ştiinţele învăţate în şcoală să-şi găsească aplicativitatea într-un domeniu incitant pentru copii * la fel de important este şi transferul de interes din domeniul virtual, al jocurilor pe calculator, în domeniul practic, în care copiii să rezolve „cazuri” concrete

 

În holul răcoros, paşii fac un zgomot ciudat pe plăcile de marmură. Când şi când, se aud şoapte, uşoare zgârieturi şi câte o uşă izbită de perete. În semiîntunericul dat de jaluzele, ochii sclipesc parcă mai mult în căutarea sălii misterelor, locul unde, de ceva vreme, copiii şi adolescenţii descifrează tainele criminalisticii.

Dorinţă de explorare şi multă curiozitate, cam atât trebuie să aibă în rucsac orice copil care vine la Clubul de Criminalistică, iniţiat de Irina Obrocea şi derulat în fiecare weekend la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului din Iaşi. Odată ce a pătruns în lumea misterelor, fiecare va primi şi trusa necesară dezlegării lor, din care fac parte şi costumaţia, şi instrumentele necesare aflate în trusa criminalistului, dar şi informaţiile cu care adevărul iese mereu la iveală. Copiii îşi verifică şi completează, acolo unde este cazul, cunoştinţele de biologie, chimie, fizică, îşi dezvoltă creativitatea şi îşi pun la încercare capacitatea de a argumenta în faţa unor probe evidente. Un fel de debate” pe o temă foarte clară, ce ţine, de această dată, de latura mai plăcută, cea a depistării celor care au făcut fărădelegi. Dar tocmai acest lucru îi atrage pe copii şi adulţi deopotrivă că altfel cum s-ar explica mulţimea autorilor de cărţi poliţiste? Ideea înfiinţării unui club de ştiinţe aplicate o am mai demult, dar concretizarea a venit în momentul în care eu însămi am decis să urmez o specializare în Criminalistică (un master la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi – n.r.). Mai departe lucrurile au decurs firesc, criminalistica fiind un domeniu puţin accesibil copiilor, deşi este o ştiinţă ce cuprinde aplicaţii din diverse domenii: fizica, chimie, biologie etc. Am lansat o propunere la Decanatul Facultăţii de Inginerie Chimie şi Protecţia Mediului şi am organizat clubul”, a explicat Irina Obrocea, deţinătoarea unui doctorat în inginerie chimică.

Unul din scopurile acestui proiect este ca ştiinţele învăţate în şcoală să-şi găsească aplicativitatea într-un domeniu incitant, dinamic şi interesant pentru copii. La fel de important este şi transferul de interes din domeniul virtual, al jocurilor pe calculator, în domeniul practic, real, în care copiii să rezolve „cazuri” concrete, să lucreze ei înşişi cu materialele utilizate în prelevarea şi analiza probelor, să întocmească un raport de analiza, apoi să-l prezinte şi să-l susţină cu argumente.

Activitatea clubului se bazează foarte mult pe munca în echipă, colaborare, schimb de opinii şi în general ascultarea, înţelegerea şi acceptarea altor opinii astfel încât să se ia cele mai bune decizii. Inutil de spus cât de încântaţi sunt micii detectivi, mai ales când ies la lucru pe teren, să rezolve un „caz concret”.

Anchetă la faţa locului

Activitatea unui curs începe cu un scenariu al unui eveniment care implică intervenţia criminaliştilor, aşa cum a fost ieri. Copiii au imaginat o strategie de lucru, pe care au prezentat-o coordonatorilor. Au pus la punct toate detaliile, au stabilit cine va fi şeful echipei de criminalişti, „Eu”, adică Sergiu, ales unanim de coechipieri. Şi-au luat trusele şi au plecat la faţa locului. Ca şi simulare, printr-un apel la 112 se anunţase că o persoană a fost găsită inconştientă, a fost preluată de ambulanţă şi dusă la spital. Ancheta a intrat pe mâinile micilor anchetatori, care au izolat „scena crimei”. Complet echipaţi cu combinezoane, mănuşi şi papuci de protecţie, au ridicat probele materiale, amprente şi alte indicii care pot duce la rezolvarea „cazului”. Probele colectate au fost ambalate corespunzător şi trimise la un laborator, pentru analiză. Pe baza rezultatelor analizei au tras concluzii, au stabilit un cerc de suspecţi, care ulterior au fost interogaţi pentru aflarea adevărului. „Am recoltat probele foarte atent”, ne-a spus Călin, un adolescent care nu a lipsit nicio zi de la atelierele derulate zilnic în această săptămână, fiind şi vacanţă de primăvară. Din echipă au făcut parte şi fete, care dacă au părut mai timide la explorarea locului faptei, au fost foarte atente când a venit vorba despre analiza probelor că nu degeaba au învăţat zilele trecute tot felul de trucuri în laboratorul de chimie. „Cel mai mult mi-a plăcut experimentul cu cerneală simpatică. Nu ştiam că sucul de lămâie poate juca rolul unui spion. E simplu -- storci sucul unei lămâi şi umpli un stilou, apoi scrii un mesaj pe o coală de hârtie. Dacă pui hârtia pe o suprafaţă caldă vei vedea şi mesajul”, a spus Crina, o copilă pentru care meseria de criminalist ar putea salva lumea. Marius a fost mai încântat de pixurile cu cerneală invizibilă, dar s-a arătat uşor dezamăgit că ar fi greu de folosit la un examen: „Ca să vezi ce-ai scris pe foaie e nevoie să ţii pixul cu vârful în sus, că lampa care vizualizează scrisul e în partea opusă şi te dai singur de gol. Mai bine înveţi”.

Într-o trusă criminalistică sunt toate materialele necesare cercetării la faţa locului (rulete, numere de marcaj, bandă de protecţie a perimetrului, pensete, pensule, pudre pentru amprente, lupe, lămpi UV, foarfece, cretă, flacoane pentru recoltarea probelor biologice etc.). Chimia este absolut indispensabilă analizelor fizico-chimice a probelor ridicate de la faţa locului, aşa cum este de altfel este şi biologia, pentru analiza probelor biologice, antropologia sau fizica. „În această săptămână ne-am concentrat mai mult pe diverse analize ce se efectuează în laborator, de la identificarea unor substanţe chimice suspecte, relevarea şi prelevarea amprentelor până la o expertiză informatică de recuperare a datelor şterse de pe un calculator”, a continuat explicaţiile Irina Obrocea. În funcţie de pasiunile sau preferinţe, fiecare copil preferă una sau alta dintre aceste activităţi, dar cu toţii sunt de acord că partea cea mai interesantă este cercetarea la faţa locului, cu găsirea probelor, a indiciilor şi emiterea unor ipoteze privind modul de desfăşurare a evenimentului, precum şi potenţialii suspecţi. „E foarte distractiv, am aflat atât de multe lucruri. Spre exemplu, cum ne dăm seama când o persoană spune minciuni – trebuie să-i urmăreşti atent faţa şi toate mişcările. Ochii, de obicei, arată cât de bine ştie să mintă. De obicei, se şi înroşeşte dacă nu spune adevărul”, a spus Mara, unul dintre micii detectivi care a participat şi la interogatoriile regizate de Irina Obrocea şi juristul Dumitru Corbu, colaboratorul ei.

Scopul acestor scenarii vizează în principal dezvoltarea capacităţii de analiză. Se pleacă mereu de la premisa că nimic nu este ceea ce pare, iar printr-o analiză corectă a probelor, faptelor şi dovezilor se poate descoperi adevărul dincolo de orice îndoială. Acest lucru este valabil în viaţa noastră de zi cu zi, pornind de la interpretarea corecta a informaţiilor cu care suntem asaltaţi şi până la comportamentul şi expunerea în mediul virtual a datelor noastre personale.

Maura ANGHEL

 

 

Ideea unui master în Criminalistică la Iaşi a plecat de la unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori din România, profesorul universitar Ion Sandu. Dornic să ofere şcolii academice cât mai multă valoare şi să extindă orizontul tinerilor, prof. univ. dr. Ioan Sandu a început demersurile de prin anul 2002. „Nu a fost uşor pentru că propuneam un domeniu nu neapărat nou, dar care nu mai existase în Iaşi. Am contactat mai multe facultăţi, am avut discuţii când constructive, când poate mai puţin, dar într-un final am reuşit”, am aflat de la prof. univ. dr. Sandu. Programul de master a început în anul 2009, în parteneriat cu Academia de Poliţie din Bucureşti, iar prima promoţie a reunit 60 de absolvenţi. Proiectul a fost lansat cu finanţare europeană, Bruxelles-ul susţinând ideea cu 2,2 milioane de euro.

 

 

Dispariţie misterioasă”

Aceasta va fi tema atelierului de mâine de la Clubul de Criminalistică. Abia aşteptăm să aflăm cum vor rezolva tinerii cazul. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei