1 prislop bis

Dimensiune font:

Drumul florilor din Ţara Haţegului FOTO

| 19-08-2016 19:00

Peste 2.000 de kilometri, o listă lungă de locuri văzute şi simţite, întoarceri în timp şi proiecţii pentru un alt mâine * acest periplu a izvorât din dorinţa de a poposi în leagănul creştinătăţii din România, la peştera Sfântului Andrei, aflată în apropierea localităţii Ion Corvin din Dobrogea * de la acest sâmbure a crescut una dintre cele mai colorate călătorii cu bulz rumen pe Transalpina, reculegere la Prislop, la mormântul părintelui Arsenie Boca, răgaz în umbra Coloanei fără de Sfârşit de la Târgu Jiu ori supă cu urzici culese din grădina Palatul Brukenthal, de la Avrig


Fiecare vară are povestea ei... dar cine s-ar fi gândit că în aceeaşi călătorie pot intra pe fundal Munţii Măcinului, Făgăraşului ori Retezat, porţile Deltei Dunării şi comunitatea lipovenilor de la Jurilovca, broderiile Mănăstirii Curtea de Argeş, albul imaculat al Culelor din Oltenia, muşcatele în lumina apusului de la Prislop, mesajul lăsat de Radu Beligan pe o farfurie în casa unui renumit olar din Horezu, o incursiune printre vestigiile de la Ulpia Traiana Sarmizegetuza, o cină pe străduţele ascunse din Sibiu şi o reîntoarcere în oraşul natal de la poalele Tâmpei. Călătorului îi şade bine cu drumul, cel puţin aşa spun bătrânii, iar al nostru a fost primenit la tot pasul cu poveşti.


Pescarii de pe Dunăre
Drumuri de piatră ori bucăţi frânte de autostradă ne-au dus în multe din fostele provincii istorice ale ţării. Primul popas a fost printre lipoveni şi ţânţari, la Jurilovca, un loc încă marcat de tradiţii şi obiceiuri ruseşti. Localitatea este situată în partea de sud a judeţului Tulcea, pe malul lacului Razelm, iar unele gospodării încă mai poartă mândre acoperişurile din stuf şi curatele faţade în alb şi albastru. În prezent, la Jurilovca există cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, dar localitatea este cunoscută şi pentru că facilitează accesul spre Gura Portiţei, o fâşie de nisip între Marea Neagră şi Lacul Goloviţa. Cei pasionaţi de istorie pot descoperi la 7 kilometri de Jurilovca, pe un drum din pământ, Cetatea Argamun (Orgame)- cetate antică, grecească, una din cele mai vechi din Dobrogea.
 

Tot în dogoritoarea Dobroge, dar în partea opusă, un alt punct de interes îşi aşteaptă an de an vizitatorii: Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei“ . Legendele locului spun că în munţii măcinaţi ai zonei a poposit cel dintâi chemat apostol, Andrei fiind cel care a adus învăţătura lui Iisus în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre până în Crimeea.

Cei care ajung la Mănăstirea aflată la aproximativ 60 de kilometri de Constanţa se pot închina atât în peştera afumată de oieri de-a lungul timpului, cât şi în noua biserică. Cel mai adesea credincioşii îşi lasă în crăpăturile peşterii dorinţele înşirate pe fâşii de hârtie, iar înainte de plecare poposesc pe bucata de piatră unde se crede că dormea apostolul.


Cocoşul de Hurez

După o zi de mers pe fragmentele de autostradă din sudul ţării, desprinse parcă dintr-un desen abstract, am poposit într-un alt loc de poveste: în patria ceramicii de Horezu, nu înainte de a trece pragul Mănăstirii Curtea de Argeş, ctitorie a lui Neagoe Basarab, una dintre minunile arhitecturale ale ţării. 
La Horezu am păşit în atelierul de ceramică al lui Ion Paloşi, unde am încercat lutul din care ies minunatele oale ce ajung în toată lumea.

„Am dus ceramica de Horezu peste tot în lume, iar în atelierul nostru au păşit oameni importanţi“, a spus ceramistul care ne-a invitat să ne probăm abilităţile de olari şi ne-a vorbit despre semnificaţia simbolurilor de pe oalele de la Horezu: cocoşul, şarpele şi pomul vieţii. Mărturie că nume importante au trecut pragul atelierului Paloşi stau oalele semnate de prinţul Charles, Radu Beligan sau Tudor Gheorghe.


La îndemnul ceramistului de la Horezu, am ajuns la Cula Greceanu de la Măldăreşti. Aşa am învăţat că o culă este un tip de casă boierească înaltă, cu bază dreptunghiulară, construită asemenea unor turnuri de apărare, dar având înfăţişarea şi confortul unui mic castel provincial.

Am aflat că bătrâna culă de un alb imaculat, situată între brazi şi castani, a fost platou de filmare pentru numeroase filme istorice, acolo fiind surprins şi finalul peliculei Aferim!, a lui Radu Jude, care anul trecut a câştigat, la Berlin, Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor.


Patria lui Brâncuşi

Pentru că o vizită în Oltenia nu avea cum să ocolească meleagurile lui Brâncuşi, o după-amiază a fost dedicată ansamblului de sculpturi de la Târgu Jiu. „Eu vreau să sculptez forme care pot da bucurie oamenilor”, spunea Constantin Brâncuşi. Şi asta am simţit când am poposit în umbra Coloanei fără Sfârşit, când am trecut pe sub Poarta Sărutului, am parcurs Aleea Scaunelor şi ne-am învârtit în jurul Mesei Tăcerii. Doar în preajma acestor capodopere aliniate pe o axă dictată de geniul sculptorului ai putea înţelege poate simplitatea spiritului popular. Ansamblul de la Târgu Jiu a fost gândit ca un omagiu adus eroilor gorjeni căzuţi pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.


Până a ajunge în Oltenia nu am ştiut despre varietatea de lăcaşuri de cult din zonă. Deşi sunt nenumărate biserici şi mănăstiri pe toată Valea Oltului, pe noi paşii ne-au dus la Mănăstirea Dintr-un Lemn, aflată la 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, în comuna Frânceşti. Legenda locului spune că bisericuţa din lemn ar fi ridicată în secolul XVI cu materialul dintr-un singur stejar. Ea a fost construită în cinstea unei Icoane a Maicii Domnului, ce se păstrează în biserica de piatră a mănăstirii. Un sâmbure de adevăr ar avea această legendă, dacă luăm în considerare stejarii seculari care străjuiesc lăcaşul de cult.


În acelaşi judeţ, puteţi vizita şi o ctitorie a boierilor Craioveşti, Mănăstirea Bistriţa. În acest lăcaş se află moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul aduse de la Constantinopol de marele ban Barbu Craiovescu al Olteniei. Cei pasionaţi de pictură pot admira şi interiorul realizat de Gheorghe Tattarescu, în anul 1850, care oferă o altă perspectivă asupra picturii bisericeşti. Imediat după ieşirea din curtea mănăstirii puteţi porni prin Cheile Bistriţei, un loc care îşi lega numele de Regina Maria, iar cei pasionaţi de speologie pot vizita Peştera Liliecilor şi Peştera Urşilor.


De pe vârful rutier al României spre Ţara Haţegului

Ca să trecem din Oltenia spre Transilvania am pornit pe „Drumul Regelui“. Un fost drum al transhumanţei, Transalpina ne-a oferit unele dintre cele mai spectaculoase peisaje de pe acoperişul rutier al României. Altitudinea maximă la care urcă şoseaua este de 2.145 de metri în Pasul Urdele, iar din popasurile înjghebate la marginea drumului poţi lua o gustare sau un suvenir. În coşul nostru am strâns siropuri, caş şi pălincă, dar am servit şi un bulz rumen care a mai domolit din răcoarea de pe vârful rutier al ţării.


Părăsind „Drumul Regelui“ am pornit spre Haţeg, cu gândul de-a ajunge la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, însă drumul ne-a dus în inima Ţării Haţegului, la Prislop.

Măicuţele de la Prislop spun că ajungi la mormântul Părintelui Arsenie Boca în momentul în care eşti pregătit. Noi am poposit în Haţeg într-o după-amiază de joi, când şirul de oameni de la mormânt nu era foarte mare. Spre Silvaşu de Sus drumul puţin practicabil şerpuieşte printre dealurile depresiunii Haţegului. La tot pasul găseşti de cumpărat ghivece cu flori, iar pelerinii şi-au făcut un obicei din a duce minunatele flori la Prislop, acolo unde măicuţele au grijă de darul lor.

Oameni din toate colţurile ţării iau calea Prislopului pentru reculegere la mormântului celui supranumit Sfântul Ardealului. Unii vin să-şi plângă suferinţele, alţii doar să mulţumească pentru minunile săvârşite în viaţa lor. Cuvintele sunt puţine pentru a descrie starea de la Prislop, dar un lucru este cert: nimeni nu pleacă nemişcat din inima Haţegului.


Popasuri între Sibiu şi Braşov

După alte popasuri scurte în Munţii Haţegului, la barajul Gura Apelor, şi la Castelul Corvinilor din Hunedoara, am pornit spre Sibiu şi Braşov. Între cele două mari oraşe ale Ardealului, o altă destinaţie a adus spre noi numele părintelui Arsenie Boca: Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, un loc minunat scăldat în lumină şi flori. Tot între Sibiu şi Braşov puteţi să poposiţi în grădinile Palatului Brukenthal de la Avrig, acolo unde preparatele culinare pregătite cu ingrediente locale sunt la mare căutare.


Fiecare din aceste locuri oferă o poveste în sine, însă adunate au făcut parte dintr-un pelerinaj propriu care a avut o consistenţă nemaiîntâlnită până acum. Cred că fiecare loc prin care trecem lasă o amprentă asupra fiinţei noastre, chiar dacă avem impresia că sunt simple popasuri într-o altă călătorie.

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...