02 cai
01 cai
03 cai
05 cai

Dimensiune font:

Lucina, colţul de Rai în care timpul stă pe loc FOTO

| 03-01-2017 11:45

Dacă-ţi cauţi o destinaţie pentru câteva zile de vacanţă, nu fugi de locurile din ţara ta punând o etichetă seacă de „nu merită!” * şi dacă vrei să uiţi cu totul de alarma ceasului, de claxonul maşinii, de ambuteiajul din trafic şi de nervii de peste zi, Lucina e locul ideal pentru câteva zile


Desprinde-te uşor de agitaţia oraşului, porneşte spre Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, admiră locurile ce-ţi amintesc puţin de influenţa austriacă, dar nu uita să fixezi prin obiectivul privirii peisajele de o unicitate ireală, aşa cum rar ţi-a fost dat să vezi la noi în ţară şi poate chiar şi în afară. Mergi mai departe spre Pojorâta, continuă spre Moldova Suliţa şi, la final, intră pe drumul forestier, care şerpuieşte uşor prin pădure. Nu te speria! Se poate merge şi cu o maşină de oraş, nu-ţi trebuie un ATV sau vreun 4X4, şi continuă să şerpuieşti până ajungi la o poartă mare, din lemn, pe care scrie Herghelia Lucina. Iar după ce treci de poartă, admiră! Admiră dealurile de jur-împrejur, verdele unic, cerul senin, mirosul de crud şi de fân cosit. E locul desprins din agitaţia de zi cu zi, unde timpul are alt înţeles şi unde câteva sute de cai huţul zburdă liberi pe pajişti şi-n păduri. Este singura rasă pur românească, aşa că ar trebui s-o vezi măcar o dată în viaţă. Deşi, dacă ajungi o dată la Lucina, vei merge mereu.


Herghelia Lucina, două secole de trecut zbuciumat

În anul 1807, au fost construite adăposturi pentru tineret, însă acestea au fost distruse în totalitate de incendii în anul 1813. Grajdurile au fost reconstruite în anul 1817. Tot atunci au fost ridicate şi locuinţe pentru personalul existent. A urmat o perioadă de amenajare a păşunilor, de drenare a mlaştinilor şi, în anii 1846-1847, s-a construit, de către o unitate militară de pionieri, primul drum care a făcut legătura între herghelia Lucina şi comuna Moldova Suliţa, pe valea Lucavei. Abia în anul 1856 s-a înfiinţat herghelia de cai huţuli de la Lucina, sub comanda cavalerului colonel Martin Von Hermman, infanterist.

Rasa huţul era apreciată de armata austriacă, în special de companiile de mitraliori, datorită abilităţilor excepţionale de a se strecura pe potecile de munte, pe marginea prăpăstiilor, dar şi datorită faptului că putea duce o încărcătură impresionantă pe samar, nefiind pretenţioasă la condiţiile de hrănire, prezentând o rezistenţă şi un grad de adaptabilitate excepţional, ne este explicat pe site-ul hergheliei. Aflăm că, de la înfiinţare şi până în 1914, herghelia a aparţinut imperiului Austro-Ungar, împreună cu cea de la Rădăuţi.

În 1875, din motive necunoscute, herghelia este desfiinţată, urmând să fie reînfiinţată în 1877, datorită cererilor armatei, având un nucleu de reproducţie format din zece iepe cumpărate de la populaţia din zonă, şi armăsarul Ştirbu, luat din cătunul cu acelaşi nume. Evoluţia rasei huţul a înregistrat progrese deosebite în Herghelia Lucina până în anul 1914, în luna august, când, din cauza războiului, herghelia a fost evacuată din Bucovina în Austria. În schimb, după terminarea războiului, statul român a fost invitat la ultima licitaţie organizată de statul austriac, la Viena, în anul 1919, şi a putut cumpăra o parte din materialul de reproducţie al fostei herghelii Rădăuţi, printre care şi un număr redus de iepe şi armăsari din rasa Huţul, proveniţi din Herghelia Lucina. A urmat apoi o perioadă de organizare a hergheliilor Rădăuţi şi Lucina până în anul 1922, când nucleul de bază al rasei huţul era compus din 26 de iepe.


Cel de-al Doilea Război Mondial a afectat din nou herghelia, conform istoricului prezentat pe site-ul hergheliei. La 10 martie 1944, efectivul iepe mame, armăsari pepinieri, precum şi o parte din tineretul hergheliei Lucina a fost evacuat la Sâmbăta de Jos, la poalele munţilor Făgăraş. În timpul luptelor care s-au dat pe teritoriul hergheliei au ars toate adăposturile pentru animale şi toate locuinţele.
Abia patru ani mai târziu herghelia şi-a adunat efectivul în adăposturi proprii, construite la Lucina şi, până în toamna lui 1950, toate construcţiile au fost terminate, herghelia beneficiind de condiţii corespunzătoare - grajduri igienice, drumuri pietruite, uzină electrică proprie şi legături telefonice la fiecare secţie.


În 1994, pentru a prezerva rasa huţul, a fost înfiinţată Federaţia Internaţională a Huţulului. Până în 1990, herghelia Lucina a fost sub administraţia Centrului Republican de Creştere şi Calificare a Cabalinelor de Rasă, după care a trecut la RA Cai de Rasă SA, care, în anul 2000, a devenit SN Cai de Rasă SA, rămânând ca subunitate a acesteia până în noiembrie 2002. Acum, Herghelia Lucina este sub administraţia Direcţiei Silvice-Suceava.


Cai, pădure, libertate

În inima munţilor, printre cai şi flori de câmp, am descoperit-o pe doamna Ştefania Leţcan. Înainte administra fosta pensiune din herghelie, acum şi-a făcut propria unitate de cazare, din fonduri europene. E singura din inima pădurii, aşa că fie te cazezi aici, fie vii şi stai la cort, tot la dumneaei vei apela pentru un duş cald. Şi face nişte hribi cu mămăligă şi usturoi de te lingi pe degete. Dacă vrei să înveţi să călăreşti sau dacă eşti deja un pasionat al hipismului, aici e Raiul tău. Dacă vrei să intri mai uşor în legătură cu cei care administrează herghelia pentru a vorbi de tarife şi de program, poţi să apelezi cu încredere tot la doamna Ştefania sau poţi să mergi direct la grajduri şi să-ţi încerci norocul. Cu siguranţă nu vei regreta. „Dacă nu vrei să călăreşti, plimbă-te pe poteci de munte, mergi pe urma turmelor de iepe cu mânji, urcă pe vârful Lucinei, dar opreşte-te pe traseul şi vizitează grajdurile de huţuli, pentru că e păcat să nu-i vezi. Vara să ai grijă, totuşi, la vipere, iar în timpul iernii încearcă să nu te sperii prea tare când vei vedea imprimată în zăpadă amprenta unui urs. Vei afla abia după aceea că este unul dintre trofeele râvnite de vânători datorită dimensiunilor impresionante şi vei spune atunci o rugăciune în gând, mulţumindu-i Celui de Sus că ai văzut doar urma, nu şi fiara”, sunt sfaturile doamnei Ştefania.


Stâna din poveştile bunicilor

Nu ştiu dacă poţi vedea cu ochii minţii cum e să-ţi bei cafeaua la prima oră, cu zeci de cai ce zburdă liberi pe sub balconul tău, cu miros de iarbă îmbrăcată în rouă şi cu nişte culori în jur de-ar face invidios orice pictor. Dacă nu te ajută imaginaţia, cel mai bine e să mergi să vezi cu proprii ochi. Şi dacă tot ajungi până acolo, apelează tot la gazde pentru un drum la stână. Va fi o experienţă de neuitat, mai ales pentru un orăşean get-beget. Nu uita, înainte de a pleca la drum, să iei câteva sticle cu bere la tine. „Curierii nu ajung până în vârful muntelui şi s-ar putea să le faci o surpriză plăcută bacilor. Te urci în căruţă, porniţi agale pe drum de munte, printre brazi cu cetină deasă, şi te pierzi cu privirea pe dealurile din jur. Să nu te sperii când te apropii de stână”, mai spune doamna Ștefania.

Comitetul de primire e format din vreo 10 ciobăneşti bucovineni cum rar ţi-a fost dat să vezi. Înconjoară căruţa şi te latră până aproape de poarta de acces în stână. E suficient un singur plesnet din biciul baciului şi se retrag toţi ca nişte pisoi blânzi. Dacă ai avut ceva emoţii ce-au ridicat adrenalina, e cu atât mai bine, pentru că acum poţi ruga ciobanii să-ţi facă un bulz cum numai ei ştiu, cu mămăligă şi brânză luată atunci de la scurs.


„Dacă în Lucina timpul pare că stă pe loc, la stână eşti deja în alte timpuri. Eşti în poveştile bunicilor, în amintirile copilăriei lor, nu a ta. Au purcei, viţei, căţei ce dau veseli din coadă în timp ce mănâncă hulpav din zerul pus în căldare special pentru ei. Înăuntru, în stână, acolo unde dorm ciobanii, arde mocnit focul, iar din ceaun sfârâie bulzul pe care-l aştepţi lingându-ţi degetele”, mărturiseşte şi Ana, o turistă întâlnită la stână.


Vei pleca, dar vei reveni mereu

Vei pleca mai tânăr, mai optimist, dar şi cu nişte kilograme în plus, pentru că aerul de aici şi mâncarea făcută de doamna Ştefania sau păstrăvul prins din iazul de la pensiune au alt gust şi altă savoare. Dar nu vei regreta nici o secundă, din contră, te vei întoarce şi vei povesti şi altora, aşa cum ţi-am povestit noi ţie, pentru că sunt colţuri din această Românie care merită văzute şi povestite, iar Lucina cu huţulii ei e unul dintre aceste locuri.


Măcar istoricul zbuciumat al hergheliei din inima munţilor sper să-ţi stârnească imaginaţia şi curiozitatea şi să te facă să vrei să porneşti la drum. Locurile sunt desprinse din poveşti fie că-i iarnă, fie vară, deşi în atunci când e cald afară parcă totul pare mai frumos şi sunt mai multe de făcut. Dar să nu te laşi înşelat de temperaturile mari de peste zi şi să-ţi iei şi haine groase. La munte, vremea se schimbă brusc şi simţitor.


Herghelia Lucina este situată în Obcinele Bucovinei, la o altitudine cuprinsă între 1200-1590 metri şi la o distanţă de 45 kilometri Nord-Vest de municipiul Câmpulung Moldovenesc. Înainte de înfiinţarea hergheliei de cai huţuli, începând cu anul 1788, Lucina a fost păşune alpină pentru tineretul de diferite vârste şi rase de la herghelia Rădăuţi, fiind secţie de creştere a tineretului cabalin de la acea herghelie.

Andreea AMARIEI

 

 

ULTIMA ORA

 

 

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI IAŞI organizează în data de 02.11.2017, ora 14.00, în conformitate cu prevederile Legii nr. 550/2002, licitaţie publică cu strigare pentru vânzarea unor spaţii comerciale, după cum urmează: 1.Spaţiu comercial situat în municipiul Iaşi, str. Petre Ţuţea nr. 17, bloc 913, tr.1, demisol, judeţul Iaşi- CF 121372-C1-U44 a UAT Iasi, cu suprafaţa utilă de 72,79 mp (suprafaţă construită de 85 mp) şi teren de 9,44 mp reprezentând cota indiviză de 0,90%. Preţ pornire licitaţie: 165.000 lei. 2. Spaţiu comercial situat în municipiul Iaşi, str. Arcu nr. 25, sc.D, parter, judeţul Iaşi- CF 122595-C1-U29 a UAT Iasi, cu suprafaţa utilă de 85,44 mp (suprafaţă construită de 104 mp) şi teren de 26 mp reprezentând cota indiviză de 2,98%. Preţ pornire licitaţie: 467.000 lei. 3. Spaţiu comercial situat în municipiul Iaşi, str. Muntenimii nr. 4, bloc 591, sc.A, parter, judeţul Iaşi- CF 121941-C1-U52 a UAT Iasi, cu suprafaţa utilă de 37,16 mp (suprafaţă construită de 45,57 mp) şi teren de 5,07 mp reprezentând cota indiviză din terenul cu nr. cadastral 932. Preţ pornire licitaţie: 90.000 lei. 4. Spaţiu comercial situat în municipiul Iaşi, Şos. Nicolina nr. 106-108, bloc 1005B, tr. 3, parter, judeţul Iaşi- CF 121712-C1-U64 a UAT Iasi, cu suprafaţa utilă de 116,63 mp (suprafaţă construită de 137 mp) şi teren de 15,22 mp reprezentând cota indiviză de 0,76%. Preţ pornire licitaţie: 240.000 lei. Data limită pentru depunerea dosarelor: 01.11.2017, ora 13.00, la sediul Direcţiei Exploatare Patrimoniu (DEP) din Iaşi, Şos. Naţională nr. 43. Licitaţia va avea loc la sediul Primăriei Municipiului Iaşi din Iaşi, Bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, sala 3, parter. Relaţii suplimentare privind procurarea documentaţiei şi condiţiile de participare se pot obţine la sediul DEP-SASC, et. 4, cam. 7 sau la telefon 0232/264246, int. 26.
Publicaţie de vânzare LD Expert Grup IPURL, lichidator judiciar al SC SANROTEX SRL, Sat Hemeius, com. Hemeius, jud. Bacău, în temeiul Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenţei, vinde prin licitaţie publicã următoarele active : 1. Bun imobil situat în intravilanul com Săuceşti, sat Săuceşti, jud Bacău compus din teren categorie de folosinţă “curţi construcţii”, suprafaţă de 2.453mp, nr cadastral 63728 pe care se află construcţia C7- magazie, nr cadastral 63728-C7, suprafaţă construită 948 mp. Preţ : 314.577 lei. Preţul nu conţine TVA. 2. Bun mobil:Maşină de împachetat - preţ - 13.322,25 lei Preţurile nu conţin TVA. Licitaţia va avea loc la data de 02.11.2017, 16.11.2017, orele 13.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str Cronicar Mustea, nr 17, parter, ap 12, jud Iaşi putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din valoarea bunurilor licitate, fără TVA; c.dovada achitării taxei de participare – 1.500 lei pentru activul imobiliar si 500 lei pentru bunurile mobile; d.dovada achitãrii caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează :actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO31BTRL00401202439798XX, cont deschis pe numele debitoarei SC Sanrotex SRL la Banca Transilvania SA. Inscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str Cronicar Mustea, nr 17, parter, ap 12, jud Iaşi cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei pentru bunul imobil şi 5 zile pentru bunurile mobile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508, 0745630037.
Subscrisa Total Expert Insolv I.P.U.R.L., în calitate de administrator judiciar al S.C. GRAAL S.R.L., invită societățile specializate în efectuarea de lucrărilor de evaluare, să depună oferte pentru angajarea unei firme specializate în vederea întocmirii rapoartelor de evaluare în conformitate cu Standardele de Evaluare ale A.N.E.V.A.R. pentru bunurile propietatea societății debitoare S.C. Graal S.R.L., la sediul administratorului judiciar din com. Tomești, str. Stupinelor, nr 5A, jud. Iași, până la data de 23.10.2017, ora 15.00. Condiții de fond: Solicităm ca oferta dvs. să conțină următoarele elemente obligatorii: - onorariul solicitat (lei, fără T.V.A.), - oferta dvs. trebuie să fie însoțită în mod obligatoriu de dovada că persoana este membru titular ANEVAR, certificatele de atestare din care să reiasă că sunteți calificat și atestat în vederea efectuării acestei lucrări, dovada poliței de asigurare profesională pentru membrii titulari, dovada legitimațiilor ANEVAR pentru anul în curs pentru specializărea EPI. Condiții de formă: Oferta va fi depusă la sediul Total Expert Insolv I.P.U.R.L., din com. Tomești, str. Stupinelor, nr 5A, jud. Iași, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai sus menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, societatea pentru care se depune oferta, precum şi menţiunea „a nu se dechide înainte de data de 23.10.2017, ora 15.00”. Termen de execuție: 30 de la data predării actelor. Criterii de selectare: - Cel mai mic preț ofertat. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate ori nu îndeplineşte cerinţele de formă și fond menționate anterior. Data și ora limită pentru depunerea ofertelor: 23.10.2017, ora 15:00. Program Total Expert Insolv I.P.U.R.L.: luni-vineri: 09-16:00. Administrator judiciar, Total Expert Insolv I.P.U.R.L. Asociat coordonator, practician în insolvență Andrei Arhire
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Minbucovina S.A. cu sediul în loc. Vatra Dornei, str. Mihai Eminescu, nr. 1, jud. Suceava, C.U.I. RO14725610, O.R.C. J33/358/2002, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., numit în baza Sentinţei 395/24.06.2008, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 3759/86/2008*, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică a următoarelor active proprietatea debitoarei: Denumire activ – Valoarea de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) Activ 3. Fosta cantină, sediu birouri și alte construcții – „Fostul Perimetru Deal Negru Superior”, situat în com. Fundu Moldovei, jud. Suceava cu St construită-3.400 mp. Fosta cantină (190557), nr. cad. 1690, CF 5260/Fundu Moldovei, regim de înălțime P+E+M, St construită-697 mp. Sediul de birouri (190032), nr. cad. 1687, CF 5263/Fundu Moldovei, regim de înălțime P+2E, St construită-572 mp, canalizare, împrejmuit, învecinat cu fostul perimetru exploatare minieră Dealu Negru Inferior, deschidere la DJ 175, pretabil la activități comerciale (restaurant, pensiune etc). Clădirile sunt amplasate pe teren ce nu prezintă obiectul vânzării. – 424.000,00lei Activ 4. Pensiune Turistică Tolovanu situată în loc. Iacobeni-Tolovanu, județul Suceava, Sc-676 mp, regim de înălțime P+E, pe teren intravilan curți construcții St-18.601mp, (din acte: 19.027 mp, nr. cds. 30430 al C.F. 30430/Iacobeni), împrejmuit, învecinat cu râul Bistrița, front stradal 185ml, deschidere la DN 18; parcare și utilități. – 1.067,229,44 lei Activ 5. Fostul sediu administrativ Minbucovina situat în oraş Vatra Dornei, str. M. Eminescu, nr. 1, jud. Suceava, St construită-272 mp, (100161) cu nr. cadastral 3224-C1, înscrisă în Cartea Funciară nr. 34081/Vatra Dornei, regim de înălțime P+E+M, împrejmuit și învecinat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, utilități, accesul din str. M. Eminescu, pretabil pentru spații de birouri. Terenul se află în proprietatea Statului Român și nu face obiectul vânzării. – 774.445,50 lei Activ 6. Fostă bază de depozitare Argestru situată în oraș Vatra Dornei, str. Argestru, jud. Suceava (în apropiere de gara Argestru și Rompetrol) teren intravilan, curți construcții St-18.365 mp, înscris în C.F. 31160 (nr. cds. 31160, 11.115,00mp), C.F. 31161 (nr. cds. 31161, 5.079,00mp), C.F. 9548 (nr. cds. 64/17, 1.389,00mp), C.F. 9549 (nr. cds. 67/3, 782,00mp) a mun. Vatra Dornei, St construită-1.738,50 mp, platformă betonată pe toată suprafața, cale ferată funcțională de 400 m, front stradal 30 ml, împrejmuit, utilități, acces din E576; pretabilă pentru activități de depozitare și prelucrare lemn. – 753.349,25lei Activ 10. Proprietate imobiliară pentru activități cultural - administrative și comerciale „Clubul Minier Iacobeni” situat com. Iacobeni, jud. Suceava (în vecinătatea primăriei Iacobeni), teren intravilan curți construcții - 4.716 mp, nr. cadastral 30362/Iacobeni, St constrută-560 mp, Clădire club minier St construită - 449 mp, regim de înalțime P+E, cu scena și scaune, teren sport St-598 mp, utilități, împrejmuit, front stradal 27,26 ml, deschidere la DN 17, acces din strada Republicii, pretabilă pentru activități comerciale (restaurant). – 517.106,25lei Activ 11. Teren intravilan curți construcții „Laboratorul Iacobeni” situat în com Iacobeni, jud. Suceava (învecinat cu fosta Platformă minieră Iacobeni) St-3.262 mp, înscris în CF nr. 30585/Iacobeni nr. cds. 30585, clădire laborator St construită-767 mp și magazii St construită-1,203 mp, utilități, împrejmuit, acces din DN 17, pretabil pentru sediu de birouri, grădiniță, școală etc. – 970.807,50lei Activ 16 Fosta Coloana Auto Iacobeni situată în com. Iacobeni, jud. Suceava (în vecinătatea primăriei Iacobeni), teren intravilan curți construcții, St-8.249 mp, intabulat în C.F. 2037, nr. cad. 1831, și construcții, St construită-1.053 mp, împrejmuit, platformă betonată, parcare și utilități, acces din E576, pretabil pentru atelier, service auto etc. – 268.118,00 lei Licitaţia se va desfasura la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, pe data de 01.11.2017, ora 14.00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile regulamentului de vânzare aprobat de către adunarea creditorilor. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 31.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 31.10.2017, ora 12.00, sau pe site-ul www.insolventa.ro, pe baza unei programări prealabile de 24 de ore. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0232/243864; 0757544544; S.C. Minbucovina S.A. Vatra Dornei: 0230/375048; 0230/375049; Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Asociat coordonator, Mititelu Corneliu

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
13/08/2017 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Un surâs în plină vară, la Mălini FOTO
07/08/2017 12:10

Drumul Talienilor, de la Regele Carol I la Vitoria Lipan Satele comunei Mălini, Iesle, Paraie, Poiana Mărului şi Văleni-Stanişoara, se intind pe circa treizeci de kilometri de-a lungul şoselei, cunoscu ...

 

 

 

Viva FM Iași

 

 

 

 

Viva FM Iași