02 cai
01 cai
03 cai
05 cai

Dimensiune font:

Lucina, colţul de Rai în care timpul stă pe loc FOTO

| 03-01-2017 11:45

Dacă-ţi cauţi o destinaţie pentru câteva zile de vacanţă, nu fugi de locurile din ţara ta punând o etichetă seacă de „nu merită!” * şi dacă vrei să uiţi cu totul de alarma ceasului, de claxonul maşinii, de ambuteiajul din trafic şi de nervii de peste zi, Lucina e locul ideal pentru câteva zile


Desprinde-te uşor de agitaţia oraşului, porneşte spre Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, admiră locurile ce-ţi amintesc puţin de influenţa austriacă, dar nu uita să fixezi prin obiectivul privirii peisajele de o unicitate ireală, aşa cum rar ţi-a fost dat să vezi la noi în ţară şi poate chiar şi în afară. Mergi mai departe spre Pojorâta, continuă spre Moldova Suliţa şi, la final, intră pe drumul forestier, care şerpuieşte uşor prin pădure. Nu te speria! Se poate merge şi cu o maşină de oraş, nu-ţi trebuie un ATV sau vreun 4X4, şi continuă să şerpuieşti până ajungi la o poartă mare, din lemn, pe care scrie Herghelia Lucina. Iar după ce treci de poartă, admiră! Admiră dealurile de jur-împrejur, verdele unic, cerul senin, mirosul de crud şi de fân cosit. E locul desprins din agitaţia de zi cu zi, unde timpul are alt înţeles şi unde câteva sute de cai huţul zburdă liberi pe pajişti şi-n păduri. Este singura rasă pur românească, aşa că ar trebui s-o vezi măcar o dată în viaţă. Deşi, dacă ajungi o dată la Lucina, vei merge mereu.


Herghelia Lucina, două secole de trecut zbuciumat

În anul 1807, au fost construite adăposturi pentru tineret, însă acestea au fost distruse în totalitate de incendii în anul 1813. Grajdurile au fost reconstruite în anul 1817. Tot atunci au fost ridicate şi locuinţe pentru personalul existent. A urmat o perioadă de amenajare a păşunilor, de drenare a mlaştinilor şi, în anii 1846-1847, s-a construit, de către o unitate militară de pionieri, primul drum care a făcut legătura între herghelia Lucina şi comuna Moldova Suliţa, pe valea Lucavei. Abia în anul 1856 s-a înfiinţat herghelia de cai huţuli de la Lucina, sub comanda cavalerului colonel Martin Von Hermman, infanterist.

Rasa huţul era apreciată de armata austriacă, în special de companiile de mitraliori, datorită abilităţilor excepţionale de a se strecura pe potecile de munte, pe marginea prăpăstiilor, dar şi datorită faptului că putea duce o încărcătură impresionantă pe samar, nefiind pretenţioasă la condiţiile de hrănire, prezentând o rezistenţă şi un grad de adaptabilitate excepţional, ne este explicat pe site-ul hergheliei. Aflăm că, de la înfiinţare şi până în 1914, herghelia a aparţinut imperiului Austro-Ungar, împreună cu cea de la Rădăuţi.

În 1875, din motive necunoscute, herghelia este desfiinţată, urmând să fie reînfiinţată în 1877, datorită cererilor armatei, având un nucleu de reproducţie format din zece iepe cumpărate de la populaţia din zonă, şi armăsarul Ştirbu, luat din cătunul cu acelaşi nume. Evoluţia rasei huţul a înregistrat progrese deosebite în Herghelia Lucina până în anul 1914, în luna august, când, din cauza războiului, herghelia a fost evacuată din Bucovina în Austria. În schimb, după terminarea războiului, statul român a fost invitat la ultima licitaţie organizată de statul austriac, la Viena, în anul 1919, şi a putut cumpăra o parte din materialul de reproducţie al fostei herghelii Rădăuţi, printre care şi un număr redus de iepe şi armăsari din rasa Huţul, proveniţi din Herghelia Lucina. A urmat apoi o perioadă de organizare a hergheliilor Rădăuţi şi Lucina până în anul 1922, când nucleul de bază al rasei huţul era compus din 26 de iepe.


Cel de-al Doilea Război Mondial a afectat din nou herghelia, conform istoricului prezentat pe site-ul hergheliei. La 10 martie 1944, efectivul iepe mame, armăsari pepinieri, precum şi o parte din tineretul hergheliei Lucina a fost evacuat la Sâmbăta de Jos, la poalele munţilor Făgăraş. În timpul luptelor care s-au dat pe teritoriul hergheliei au ars toate adăposturile pentru animale şi toate locuinţele.
Abia patru ani mai târziu herghelia şi-a adunat efectivul în adăposturi proprii, construite la Lucina şi, până în toamna lui 1950, toate construcţiile au fost terminate, herghelia beneficiind de condiţii corespunzătoare - grajduri igienice, drumuri pietruite, uzină electrică proprie şi legături telefonice la fiecare secţie.


În 1994, pentru a prezerva rasa huţul, a fost înfiinţată Federaţia Internaţională a Huţulului. Până în 1990, herghelia Lucina a fost sub administraţia Centrului Republican de Creştere şi Calificare a Cabalinelor de Rasă, după care a trecut la RA Cai de Rasă SA, care, în anul 2000, a devenit SN Cai de Rasă SA, rămânând ca subunitate a acesteia până în noiembrie 2002. Acum, Herghelia Lucina este sub administraţia Direcţiei Silvice-Suceava.


Cai, pădure, libertate

În inima munţilor, printre cai şi flori de câmp, am descoperit-o pe doamna Ştefania Leţcan. Înainte administra fosta pensiune din herghelie, acum şi-a făcut propria unitate de cazare, din fonduri europene. E singura din inima pădurii, aşa că fie te cazezi aici, fie vii şi stai la cort, tot la dumneaei vei apela pentru un duş cald. Şi face nişte hribi cu mămăligă şi usturoi de te lingi pe degete. Dacă vrei să înveţi să călăreşti sau dacă eşti deja un pasionat al hipismului, aici e Raiul tău. Dacă vrei să intri mai uşor în legătură cu cei care administrează herghelia pentru a vorbi de tarife şi de program, poţi să apelezi cu încredere tot la doamna Ştefania sau poţi să mergi direct la grajduri şi să-ţi încerci norocul. Cu siguranţă nu vei regreta. „Dacă nu vrei să călăreşti, plimbă-te pe poteci de munte, mergi pe urma turmelor de iepe cu mânji, urcă pe vârful Lucinei, dar opreşte-te pe traseul şi vizitează grajdurile de huţuli, pentru că e păcat să nu-i vezi. Vara să ai grijă, totuşi, la vipere, iar în timpul iernii încearcă să nu te sperii prea tare când vei vedea imprimată în zăpadă amprenta unui urs. Vei afla abia după aceea că este unul dintre trofeele râvnite de vânători datorită dimensiunilor impresionante şi vei spune atunci o rugăciune în gând, mulţumindu-i Celui de Sus că ai văzut doar urma, nu şi fiara”, sunt sfaturile doamnei Ştefania.


Stâna din poveştile bunicilor

Nu ştiu dacă poţi vedea cu ochii minţii cum e să-ţi bei cafeaua la prima oră, cu zeci de cai ce zburdă liberi pe sub balconul tău, cu miros de iarbă îmbrăcată în rouă şi cu nişte culori în jur de-ar face invidios orice pictor. Dacă nu te ajută imaginaţia, cel mai bine e să mergi să vezi cu proprii ochi. Şi dacă tot ajungi până acolo, apelează tot la gazde pentru un drum la stână. Va fi o experienţă de neuitat, mai ales pentru un orăşean get-beget. Nu uita, înainte de a pleca la drum, să iei câteva sticle cu bere la tine. „Curierii nu ajung până în vârful muntelui şi s-ar putea să le faci o surpriză plăcută bacilor. Te urci în căruţă, porniţi agale pe drum de munte, printre brazi cu cetină deasă, şi te pierzi cu privirea pe dealurile din jur. Să nu te sperii când te apropii de stână”, mai spune doamna Ștefania.

Comitetul de primire e format din vreo 10 ciobăneşti bucovineni cum rar ţi-a fost dat să vezi. Înconjoară căruţa şi te latră până aproape de poarta de acces în stână. E suficient un singur plesnet din biciul baciului şi se retrag toţi ca nişte pisoi blânzi. Dacă ai avut ceva emoţii ce-au ridicat adrenalina, e cu atât mai bine, pentru că acum poţi ruga ciobanii să-ţi facă un bulz cum numai ei ştiu, cu mămăligă şi brânză luată atunci de la scurs.


„Dacă în Lucina timpul pare că stă pe loc, la stână eşti deja în alte timpuri. Eşti în poveştile bunicilor, în amintirile copilăriei lor, nu a ta. Au purcei, viţei, căţei ce dau veseli din coadă în timp ce mănâncă hulpav din zerul pus în căldare special pentru ei. Înăuntru, în stână, acolo unde dorm ciobanii, arde mocnit focul, iar din ceaun sfârâie bulzul pe care-l aştepţi lingându-ţi degetele”, mărturiseşte şi Ana, o turistă întâlnită la stână.


Vei pleca, dar vei reveni mereu

Vei pleca mai tânăr, mai optimist, dar şi cu nişte kilograme în plus, pentru că aerul de aici şi mâncarea făcută de doamna Ştefania sau păstrăvul prins din iazul de la pensiune au alt gust şi altă savoare. Dar nu vei regreta nici o secundă, din contră, te vei întoarce şi vei povesti şi altora, aşa cum ţi-am povestit noi ţie, pentru că sunt colţuri din această Românie care merită văzute şi povestite, iar Lucina cu huţulii ei e unul dintre aceste locuri.


Măcar istoricul zbuciumat al hergheliei din inima munţilor sper să-ţi stârnească imaginaţia şi curiozitatea şi să te facă să vrei să porneşti la drum. Locurile sunt desprinse din poveşti fie că-i iarnă, fie vară, deşi în atunci când e cald afară parcă totul pare mai frumos şi sunt mai multe de făcut. Dar să nu te laşi înşelat de temperaturile mari de peste zi şi să-ţi iei şi haine groase. La munte, vremea se schimbă brusc şi simţitor.


Herghelia Lucina este situată în Obcinele Bucovinei, la o altitudine cuprinsă între 1200-1590 metri şi la o distanţă de 45 kilometri Nord-Vest de municipiul Câmpulung Moldovenesc. Înainte de înfiinţarea hergheliei de cai huţuli, începând cu anul 1788, Lucina a fost păşune alpină pentru tineretul de diferite vârste şi rase de la herghelia Rădăuţi, fiind secţie de creştere a tineretului cabalin de la acea herghelie.

Andreea AMARIEI

ULTIMA ORA
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Kat Company SRL, Iaşi, str Eternitate, nr. 84, bl. Z2-1, sc. C, et. 4, ap. 4, jud. Iaşi, în temeiul Legii 85/2006, vinde prin licitaţie publică, următoarele bunuri: Imobile situate în sat Agapia, com. Agapia, jud Neamţ, în bloc: 1. Teren arabil cu suprafaţă S = 1.892 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 451/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 524; 2. Teren arabil cu suprafaţa S = 3.275 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 448/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 501; 3. Imobil situat în intravilanul satului Agapia, jud Neamţ, compus din: - teren categorie folosinţă “curţi-construcţii” în S = 1.199 mp, parcela 1CC - construcţia cu destinaţia de pensiune turistică S+P+1E+M cu Sconstruită = 347,28 mp şi Suprafaţă construită desfăşurată = 1.389,12 mp - teren categoria de folosinţă “arabil” în suprafaţă de 1.482 mp, parcela 2A Preţ - 2.307.960 lei . Imobile situate în sat Dancu, com Holboca, jud Iaşi, în bloc: 1. Teren intravilan în suprafaţă de 3.400 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1 pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2, C3 şi C4, alcătuit din: - parcela 1(417) de categorie de folosinţă „curţi – construcţii” în suprafaţă de 628 mp, pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2 şi C3; - parcela 2/1(418/1) de categorie de folosinţă „arabil” în suprafaţă de 2.314 mp., pe care se află construcţia C4; - parcela 3(416) de categorie de folosinţă „vie” în suprafaţă de 458 mp; 2. Construcţia C1 – spaţiu comercial D+P+1E, cu Sc la sol = 81,83 mp, supprafaţă utilă 141,01 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C1. 3. Rampă C2 cu suprafaţa construită la sol Sc = 19,84 mp, nr. cad. 802/1-C2; 4. Hală C3 - depozit, cu Sc la sol = 198,96 mp, Sutilă = 264,06 mp, CF 60579, nr. cad. 802/A-C3. 5. Casă C4 – locuinţă P+1E, cu suprafaţă construită la sol Sc = 81,40 mp, Sutilă 83,81 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C4 Preţ - 822.924 lei. Licitaţiile vor avea loc pe 18.05.2018, 31.05.2018, 15.06.2018 orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: dovada achitării taxei de participare de 1.000 lei, dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei, dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila.Taxele se vor achita în contul RO 87 BTRL 0240 1202 8795 78XX deschis pe numele debitoarei SC KAT COMPANY SRL la Banca Transilvania - sucursala Iaşi. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşim cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei, pânã la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Marflor S.R.L. cu sediul în sat Muntenii de Jos, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, CUI: 6133413, J 37/637/1994, numită conform Sentinței civile nr. 261/F/12.12.2017, pronunțată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 233/89/2009, vă invită să depuneţi ofertă pentru angajarea unei firme specializate în vederea întocmirii rapoartelor de evaluare în conformitate cu Standardele de Evaluare ale A.N.E.V.A.R. pentru bunurile propietatea societății debitoare S.C. MARFLOR S.R.L., la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr 82, jud. Iași, până la data de 08.06.2018, ora 15.00. Deschiderea ofertelor se va face pe data de 11 iunie 2018. Plata se va efectua ulterior valorificării bunurilor din patrimoniul S.C. MARFLOR S.R.L. Solicităm ca oferta dvs. să conţină următoarele elemente obligatorii: preţ, termen de execuţie, modalităţi şi termene de plată, cu mentiunea ca plata serviciilor prestate se va putea efectua după valorificarea bunurilor ce trebuie evaluate. Solicităm, de asemenea, anexat ofertei dvs. şi certificatul de atestare din care reiese că sunteţi calificat şi atestat în vederea efectuării acestei lucrari. Menţionăm că oferta dvs. este necesară în vederea efectuării unei selecţii de oferte în scopul desemnării societăţii care va întocmi lucrarea de evaluare a bunurilor aflate în proprietatea societăţii debitoare. Relaţii suplimentare la tel꞉ 0232/243864, fax꞉ 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Manager de caz, practician în insolvență, Lucian Andronic
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, cu sediul social în mun. Iași, b-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, CUI 14413970, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/430/2003, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, numit potrivit Sentinței civile nr. 566/30.03.2016, pronunţată de Tribunalul Iași – Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 3517/99/2015 (165/2015), anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 21.05.2018, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 15 iunie 2018, ora 14.00, a activelor S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, astfel: Nr. crt. – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 1 – Teren intravilan, St. 9.045,39 mp și Clădiri industriale, St. construită 2.568,68 mp, amplasate în mun. Iași, zona industrială "Țuțora”, Sos. Iași - Tomești, km. 1 (zona periferică, fostă Calea Chișinăului, nr. 10), jud. Iași, dispune de utilități, proprietatea este învecinată la N - Sos. Iași-Tomești, E – Pieta SRL, S – CFR, are deschidere frontală la Sos. Iași-Tomești, proprietatea este pretabilă pentru activități industriale, compusă din: 1. Teren intravilan, St. 158 mp (categoria de folosință altele) și C1 Clădire Depozit, St. construită 158,17 mp, St. utilă 102,99 mp, parter. (CF. 130740/Iasi, nr. cad. 3129/2); 2. Teren intravilan, St. 14,24 mp (curți construcții) și C2 Clădire Birouri, St. construită 14,28 mp, St. utilă 9,90 mp, parter. (CF. 130757/Iași, nr. 3129/3) 3. Teren intravilan, St. 8.873 mp (curți construcții) și C6 Clădire Hală Depozitare, St. construită 1.103,37 mp, St. utilă 1.054,12 mp; C7 Clădire Cabină Poartă, St. construită 8,52 mp, St. utilă 7,37 mp, (CF. nr. 130756/Iași, nr. Cad. (5408/1-3129/1-3129/4)/2) 4. Platformă betonată pentru depozitare, st. 7.761,05 mp (extratabulară). – 3.872.000,00 lei – 1.300.000,00 lei Activ 3 – Teren intravilan, St. 6.954 mp și Clădiri industriale, St. construită 1.505,71 mp, amplasate în mun. Suceava, Calea Unirii, nr. 31 A, jud. Suceava (Zona industrială “Valea Sucevei”, în spatele MES, vis-a-vis de Piața Angro), dispune de utilități, proprietatea este învecinată la NE – drum acces, SE – proprietate particulară, accesul se face pe Calea Unirii, pretabilă pentru activități industriale, compusă din: C1 – Hală Atelier St. utilă 1.428,71 mp, parter, 10 încăperi; C2 – Centrală Termică, St. utilă 77 mp; Platformă betonată, St. 5.449 mp. (CF. ned. nr. 5776/Suceava, nr. cad. 1629/2) – 2.158.000,00 lei – 971.100,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 14.06.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, pe data de 15 iunie 2018, ora 14.00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi ale hotărârilor adunării creditorilor din data de 21.05.2018. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a activului care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail secretariat@insolventa.ro, intenţia de vizitare. Relaţii suplimentare se pot obţine: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545. Lichidator Judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Manager de caz, practician în insolvență, Lucian Andronic
 
FOTO  Moş Ilie - Bărbăţie şi Credinţă
21/05/2018 06:33

A trecut şi Ziua Eroilor. S-a dus cu viteza cu care o mană de politruci şi-au adunat subordonaţii de prin faţa monumentelor cu ordinul sec „Plecăm!” Nici n-au apucat unii să taie mărăcinii ...

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...