1reportaj_manastirea golia (61)
manastirea golia (137)
manastirea golia (10)
manastirea golia (118)

Dimensiune font:

Misterele unei perle zidite în inima Iaşului

| 19-02-2017 12:45

Un monument ce ascunde o oază infinită de istorie şi cultură a stârnit curiozitatea a mii de români şi străini în ultimii ani * recent restaurată şi reîntoarsă la adevărata ei splendoare, Mănăstirea Golia dăinuie precum o fortăreaţă în inima oraşului, cu turnuri impunătoare şi o panoramă care taie respiraţia oricărui vizitator * zeci de milioane de euro s-au cheltuit în ultimii ani pentru refacerea obiectivului istoric, cultural şi turistic, deschizând astăzi porţile către găsirea misterelor încă ascunse din istoria secolului al XVI-lea * aici, în turnul clopotniţă au fost ţinute captive femeile infidele, iar mai târziu turnul a fost transformat în sanatoriu


Secretele pe care le ascund pereţii reci ai Mănăstirii Golia, turnurile măreţe, fosta închisoare a femeilor infidele şi refugiul sacru al unor eminenţe ale literaturii şi istoriei româneşti încă aşteaptă să fie descoperite. Complexul istoric şi cultural din cadrul mănăstirii, acum administrat de Centrul de Promovare Turistică Iaşi, ascunde o frescă din istoria locală ce a stârnit curiozitatea întregii lumi. Numai anul trecut, după cea de-a doua etapă de restaurare şi reabilitare, Mănăstirea Golia a primit peste 7.000 de vizitatori, din toate colţurile Pământului. Ansamblul a găzduit 6.160 turişti români (88% din total), dintre care 1.675 au fost din judeţul Iaşi şi 945 din Bucureşti. Intrigaţi de enigmele acestei perle arhitecturale au fost şi străinii. Potrivit Centrului de Promovare Turistică Iaşi, din cei 840 de turişti străini, cei mai mulţi au provenit din ţări europene, precum Marea Britanie, Franţa, Belgia, Luxemburg, Turcia, Finlanda, Danemarca, Suedia şi Norvegia. Ba mai mult, anul trecut, mănăstirea a primit vizita unor turişti de dincolo de graniţa Europei, din Afganistan, Japonia, Tunisia, Maroc, Iordania, Australia, India, China, Canada, Hong Kong şi Statele Unite ale Americii. Mulţi dintre ei au venit chiar la recomandarea celor care au trecut cel puţin o dată pragul ansamblului istoric. „Străinilor le place aici. Noi le cerem un feedback mereu şi spun că sunt încântaţi de ce găsesc la noi. Ei spun că mulţi vin cu păreri preconcepute în România şi aici constată că lucrurile stau altfel. În primul rând le plac oamenii, pentru că sunt prietenoşi. Am vorbit cu vizitatori din Spania, care au primit un mare ajutor de la tinerii ieşeni, constatând că mai toţi ştiu limba engleză şi există posibilitatea de comunicare, iar că în alte ţări nu au întâlnit aşa ceva. Am avut un grup din Marea Britanie, printr-un program Erasmus, care atunci când le-au spus apropiaţilor că vin la noi, li s-a răspuns că fac o greşeală. Mulţi dintre străini spun că au venit la recomandarea prietenilor, am avut şi un fotograf sârb care la fel, ne-a vizitat după ce a auzit de noi de la un apropiat”, a precizat Carmen Chiorcea, directorul Centrului de Promovare Turistică Iaşi.

 

Fonduri mici, evenimente puţine

Responsabilii de eficientizarea obiectivului istoric au înţeles că următorul pas în promovare stă în puterea mediului online. Au existat mai multe parteneriate cu şcolile din judeţul Iaşi, concretizate în expoziţii şi concursuri tematice de pictură. Evenimentele s-au mai redus însă, recunosc cei din conducerea centrului, ca urmare a faptului că instituţia nu mai primeşte sprijin financiar din partea autorităţilor. Pe plan local, după etapa a doua de reabilitare, Centrul de Promovare Turistică Iaşi administrează independent financiar complexul Golia, cu resurse proprii şi la preţuri de vizită simbolice, în comparaţie cu trăirile dintre pereţii de piatră, ce ascund frânturi inestimabile din patrimoniul istoriei ieşene. „Finanţarea noastră vine în mare parte doar din vânzarea biletelor. Noi am refăcut site-ul (www.iasi-info.ro), iniţial era făcut pe primul proiect. Acum lucrăm la varianta în limba engleză. Sigur, suntem activi pe toate reţelele de socializare, pentru că după o activitate de lungă durată ne-am dat seama care sunt nişele pe care trebuie să mergem. Iaşul este o pepinieră de talente pentru care noi optăm că ar trebui să se facă ceva, cel puţin la nivelul promovării. Noi organizăm expoziţii şi evenimente în turn, în special pentru copii. Au fost mai multe parteneriate cu şcoli din judeţ”, a explicat Carmen Chiorcea. Doar patru oameni lucrează la Centrul de Promovare Turistică Iaşi, care fac „de toate”, inclusiv menaj, ghid turistic şi promovare online, un număr prea mic pentru atingerea potenţialului dorit.

 

Misterele turnurilor de colţ

În cadrul ansamblului Golia sunt cinci obiective: biserica, turnul clopotniţă, casa scriitorului Ion Creangă din vremea în care acesta era diacon, şi două turnuri de colţ, unul dedicat spiritualităţii ortodoxe şi celălalt folclorului moldovenesc. Unul dintre ghizii centrului ne-a oferit un tur al mănăstirii, povestind cu amănunt istoria fiecărei piese din ansamblul Goliei. Spre exemplu, în turnul dedicat spiritualităţii ortodoxe, este amenajată chilia unui vechi călugăr, cu părţi din mobila originală, iar craniul acestuia este conservat şi acum alături de mormântul lui, dând încăperii un fior rece al vremurilor trăite în sihăstrie. „Este craniul unui călugăr care a trăit aici în jurul anului 1840. Tot aici este şi mormântul său, iar roba lui este păstrată şi acum în această încăpere. În tavan sunt două inele, acolo se agăţau candelabre, în camera cu pereţii din piatră era la fel de frig ca acum, aşa se trăia aici”, ne-a povestit ghidul Vlad Ropotică.

La baza turnului spiritualităţii ortodoxe se află expuse câteva obiecte recuperate din ce a avut mănăstirea - o parte au plecat în Grecia, o parte la Bucureşti. Tot aici este expusă o icoană veche de peste o sută de ani, pictată în aur, pe coji de ouă. În turnurile de colţ se observă şi acum găurile de tragere pentru puşti, din vremea în care mănăstirea fusese asediată de două ori. Doar că obiectele de mare valoare nu au fost furate niciodată, acestea fiind zidite într-o cămară în turnul clopotniţă. La Golia, Ion Creangă a stat vreme de cinci ani, în încăperea în care îşi trăia viaţa de diacon. „Printre obiectele originale încă rămase aici se numără costumul de diacon a lui Ion Creangă, cufărul de călătorie al familiei Creangă şi lada de zestre a soţiei, restul fiind obiecte aduse de la Humuleşti”, ne povestesc angajaţii centrului turistic.

Mai mult, în spatele acestei camere se află altă odaie, mobilată la acea vreme după gusturile soţiei lui Creangă, aceasta fiind cea mai locuită încăpere din întreg judeţul Iaşi, fără întrerupere de la 1.700 încoace. În prezent, în acea cameră sunt găzduiţi studenţi. În turnul de folclor sunt expuse vase de Cucuteni, obiecte de artă populară casnică, pictură şi împletituri care împlinesc peste o sută de ani, dar şi costume de tradiţie populară originale, provenite din donaţii.

 

Povestea închisorii de femei

În turnul clopotniţei, ce atinge grosimi de până la nouă metri, într-o încăpere cu ferestre blocate de gratii metalice de mai bine de o sută de ani, erau aduse aici şi ţinute prizoniere femeile considerate infidele. De asemenea, tot aici erau adăpostite persoane cu deficienţe mintale, gratiile împiedicându-i pe aceştia să se arunce de pe fereastră. „Se numea turnul domniţelor, pentru că erau femei din familii bune, bănuite de soţi că îi înşeală, le trimiteau aici ca să nu fie executate”, ne-a spus ghidul.

Însă un alt mister ascuns de turnul clopotniţei stă într-o cămară în care s-au zidit obiecte de mare valoare în vremea asediilor, cu piatră de pe fundul unei foste mări, Marea Sarmatică, iar în zid încă se văd bucăţile de scoică. De altfel, la acea vreme accesul în turn se făcea de pe zid, pe o pasarelă de lemn, fiind singura modalitate de intrare. Cel mai mare clopot din turn este o donaţie a regelui Carol I, fiind vizibile inscripţiile cu numele acestuia.

Tot în turnul clopotniţă rezită acum singura scară de lemn originală, care duce chiar către terasa turnului, oferind o panoramă unicat asupra oraşului Iaşi, fiind punct de observaţie în timpul asediilor. Biserica, aşa cum se vede acum, este din vremea lui Vasile Lupu, fiind iniţial construită de logofătul Golia, dar din original se mai păstrează doar o piatră, în interior. Din ambiţia lui Vasile Lupu, care s-a visat mult timp împărat, inclusiv candelabrul din interiorul bisericii este construit în formă de coroană regală. Pentru restaurarea integrală a ansamblului Golia au fost cheltuiţi, în prima etapă 4,8 milioane euro, iar în cea de-a doua etapă, finalizată la finele anului 2015, 25 milioane lei, lucrări care au adus premii şi recunoaştere internaţională a instituţiilor implicate. 

 

Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 30.03.2018, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (pret fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (pret fără T.V.A.*) Activ 1 – ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114 COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109 RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097 – 2.424.500,00 lei – 2.424.500,00 lei Activ 2 – ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117 – 134.910,00 lei – 134.910,00 lei Activ 3 – ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecventa 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112 – 63.600,00 lei – 63.600,00 lei Activ 4 – APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR Analizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6 Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008 – Centrifugă, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm – Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96% Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia – Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricarii 03/2011, fabricat în Korea MOBILIER ŞI APARATURĂ BIROTICĂ Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3 Acvariu cu filtre TETRATEC si FLUVIAL FX5 Aer condiŢionat - 3 buc Calculator Dualcore Casă marcat Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217 Mobilier farmacie (demontat) Sistem Dualcore + monitor 19'' Sistem Intel Sistem supraveghere (aferent spaţiului închiriat) Tâmplărie PVC (montata) – 52.470,00 lei – 52.470,00 lei Activ 5 – MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE - AB BERLINĂ CU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAŢIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMĂR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică - turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart – 31.470,00 lei – 31.470,00 lei Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 29.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 29.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049904, 0757545545, 0232/243864 sau e-mail vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, cu sediul în mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et.4, camera 19, jud. Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Chilia S.R.L., cu sediul social în loc. Pojorâta, str. Principală, nr. 108, jud. Suceava, Nr. de înreg. O.R.C. J33/816/1992; CUI 769927, potrivit Sentinței nr. 228 din data de 27.10.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 9003/86/2012*, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 19.03.2018, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, a activelor: Nr. activ – Denumire şi descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ nr. 2 – Fosta fabrică lactate sc. 355mp cu echipamente prelucrare lapte şi teren st. 2.539mp, amplasată în sat Pojorâta, com. Pojorâta, jud. Suceava (zona centrală, apropierea Pârâului Izvor şi Râului Moldova). Proprietatea pretabilă pentru spaţii de producţie şi industriale este formată din secţie prelucrare lapte sc. 240mp, P+E+M (etajul şi mansardă cu birouri), anul PIF cca.1970 şi anexa sc. 115mp (utilizare service auto), P, dispune de utilităţi, împrejmuire parţială, deschidere la DN 17. (CF nr. 30648/, nr. cad. 1031–882/131–882/13) (CF nr. 3579/, nr. cad. 882/6882/7) (CF 32862/). Depozit frigorific sc. 171,99mp, an PIF 1996, vol. 515,97mc., P, H. 3,0m, dispune de utilităţi. Accesul se face prin parcela de teren în proprietatea dl. Viorel Mugureanu, drum ce face legătura cu DN17. Imobilul este pretabil pentru spaţii industriale şi depozitare. (CF nr. 30277/, nr. cad. 894/10). Notă: terenul st. 2.846mp, pe care este edificat depozitul frigorific nu este proprietatea S.C. Chilia S.R.L. și nu face obiectul vânzării. – 559.870,00 – 475.889,50 * În cadrul licitaţiei, dacă este cazul, se vor aplica prevederile art. 292 din Legea nr. 227/2015, care dispun scutirea de taxa pe valoare adăugată a „...livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile”. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.03.2018, ora 12.00 la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 16.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, documentele precizate în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00, până pe data de 16.03.2018, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049901, 0757545545, 0232/243864. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava Practician în insolvență, Andronic Lucian

 

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...