1reportaj_manastirea golia (61)
manastirea golia (137)
manastirea golia (10)
manastirea golia (118)

Dimensiune font:

Misterele unei perle zidite în inima Iaşului

| 19-02-2017 12:45

Un monument ce ascunde o oază infinită de istorie şi cultură a stârnit curiozitatea a mii de români şi străini în ultimii ani * recent restaurată şi reîntoarsă la adevărata ei splendoare, Mănăstirea Golia dăinuie precum o fortăreaţă în inima oraşului, cu turnuri impunătoare şi o panoramă care taie respiraţia oricărui vizitator * zeci de milioane de euro s-au cheltuit în ultimii ani pentru refacerea obiectivului istoric, cultural şi turistic, deschizând astăzi porţile către găsirea misterelor încă ascunse din istoria secolului al XVI-lea * aici, în turnul clopotniţă au fost ţinute captive femeile infidele, iar mai târziu turnul a fost transformat în sanatoriu


Secretele pe care le ascund pereţii reci ai Mănăstirii Golia, turnurile măreţe, fosta închisoare a femeilor infidele şi refugiul sacru al unor eminenţe ale literaturii şi istoriei româneşti încă aşteaptă să fie descoperite. Complexul istoric şi cultural din cadrul mănăstirii, acum administrat de Centrul de Promovare Turistică Iaşi, ascunde o frescă din istoria locală ce a stârnit curiozitatea întregii lumi. Numai anul trecut, după cea de-a doua etapă de restaurare şi reabilitare, Mănăstirea Golia a primit peste 7.000 de vizitatori, din toate colţurile Pământului. Ansamblul a găzduit 6.160 turişti români (88% din total), dintre care 1.675 au fost din judeţul Iaşi şi 945 din Bucureşti. Intrigaţi de enigmele acestei perle arhitecturale au fost şi străinii. Potrivit Centrului de Promovare Turistică Iaşi, din cei 840 de turişti străini, cei mai mulţi au provenit din ţări europene, precum Marea Britanie, Franţa, Belgia, Luxemburg, Turcia, Finlanda, Danemarca, Suedia şi Norvegia. Ba mai mult, anul trecut, mănăstirea a primit vizita unor turişti de dincolo de graniţa Europei, din Afganistan, Japonia, Tunisia, Maroc, Iordania, Australia, India, China, Canada, Hong Kong şi Statele Unite ale Americii. Mulţi dintre ei au venit chiar la recomandarea celor care au trecut cel puţin o dată pragul ansamblului istoric. „Străinilor le place aici. Noi le cerem un feedback mereu şi spun că sunt încântaţi de ce găsesc la noi. Ei spun că mulţi vin cu păreri preconcepute în România şi aici constată că lucrurile stau altfel. În primul rând le plac oamenii, pentru că sunt prietenoşi. Am vorbit cu vizitatori din Spania, care au primit un mare ajutor de la tinerii ieşeni, constatând că mai toţi ştiu limba engleză şi există posibilitatea de comunicare, iar că în alte ţări nu au întâlnit aşa ceva. Am avut un grup din Marea Britanie, printr-un program Erasmus, care atunci când le-au spus apropiaţilor că vin la noi, li s-a răspuns că fac o greşeală. Mulţi dintre străini spun că au venit la recomandarea prietenilor, am avut şi un fotograf sârb care la fel, ne-a vizitat după ce a auzit de noi de la un apropiat”, a precizat Carmen Chiorcea, directorul Centrului de Promovare Turistică Iaşi.

 

Fonduri mici, evenimente puţine

Responsabilii de eficientizarea obiectivului istoric au înţeles că următorul pas în promovare stă în puterea mediului online. Au existat mai multe parteneriate cu şcolile din judeţul Iaşi, concretizate în expoziţii şi concursuri tematice de pictură. Evenimentele s-au mai redus însă, recunosc cei din conducerea centrului, ca urmare a faptului că instituţia nu mai primeşte sprijin financiar din partea autorităţilor. Pe plan local, după etapa a doua de reabilitare, Centrul de Promovare Turistică Iaşi administrează independent financiar complexul Golia, cu resurse proprii şi la preţuri de vizită simbolice, în comparaţie cu trăirile dintre pereţii de piatră, ce ascund frânturi inestimabile din patrimoniul istoriei ieşene. „Finanţarea noastră vine în mare parte doar din vânzarea biletelor. Noi am refăcut site-ul (www.iasi-info.ro), iniţial era făcut pe primul proiect. Acum lucrăm la varianta în limba engleză. Sigur, suntem activi pe toate reţelele de socializare, pentru că după o activitate de lungă durată ne-am dat seama care sunt nişele pe care trebuie să mergem. Iaşul este o pepinieră de talente pentru care noi optăm că ar trebui să se facă ceva, cel puţin la nivelul promovării. Noi organizăm expoziţii şi evenimente în turn, în special pentru copii. Au fost mai multe parteneriate cu şcoli din judeţ”, a explicat Carmen Chiorcea. Doar patru oameni lucrează la Centrul de Promovare Turistică Iaşi, care fac „de toate”, inclusiv menaj, ghid turistic şi promovare online, un număr prea mic pentru atingerea potenţialului dorit.

 

Misterele turnurilor de colţ

În cadrul ansamblului Golia sunt cinci obiective: biserica, turnul clopotniţă, casa scriitorului Ion Creangă din vremea în care acesta era diacon, şi două turnuri de colţ, unul dedicat spiritualităţii ortodoxe şi celălalt folclorului moldovenesc. Unul dintre ghizii centrului ne-a oferit un tur al mănăstirii, povestind cu amănunt istoria fiecărei piese din ansamblul Goliei. Spre exemplu, în turnul dedicat spiritualităţii ortodoxe, este amenajată chilia unui vechi călugăr, cu părţi din mobila originală, iar craniul acestuia este conservat şi acum alături de mormântul lui, dând încăperii un fior rece al vremurilor trăite în sihăstrie. „Este craniul unui călugăr care a trăit aici în jurul anului 1840. Tot aici este şi mormântul său, iar roba lui este păstrată şi acum în această încăpere. În tavan sunt două inele, acolo se agăţau candelabre, în camera cu pereţii din piatră era la fel de frig ca acum, aşa se trăia aici”, ne-a povestit ghidul Vlad Ropotică.

La baza turnului spiritualităţii ortodoxe se află expuse câteva obiecte recuperate din ce a avut mănăstirea - o parte au plecat în Grecia, o parte la Bucureşti. Tot aici este expusă o icoană veche de peste o sută de ani, pictată în aur, pe coji de ouă. În turnurile de colţ se observă şi acum găurile de tragere pentru puşti, din vremea în care mănăstirea fusese asediată de două ori. Doar că obiectele de mare valoare nu au fost furate niciodată, acestea fiind zidite într-o cămară în turnul clopotniţă. La Golia, Ion Creangă a stat vreme de cinci ani, în încăperea în care îşi trăia viaţa de diacon. „Printre obiectele originale încă rămase aici se numără costumul de diacon a lui Ion Creangă, cufărul de călătorie al familiei Creangă şi lada de zestre a soţiei, restul fiind obiecte aduse de la Humuleşti”, ne povestesc angajaţii centrului turistic.

Mai mult, în spatele acestei camere se află altă odaie, mobilată la acea vreme după gusturile soţiei lui Creangă, aceasta fiind cea mai locuită încăpere din întreg judeţul Iaşi, fără întrerupere de la 1.700 încoace. În prezent, în acea cameră sunt găzduiţi studenţi. În turnul de folclor sunt expuse vase de Cucuteni, obiecte de artă populară casnică, pictură şi împletituri care împlinesc peste o sută de ani, dar şi costume de tradiţie populară originale, provenite din donaţii.

 

Povestea închisorii de femei

În turnul clopotniţei, ce atinge grosimi de până la nouă metri, într-o încăpere cu ferestre blocate de gratii metalice de mai bine de o sută de ani, erau aduse aici şi ţinute prizoniere femeile considerate infidele. De asemenea, tot aici erau adăpostite persoane cu deficienţe mintale, gratiile împiedicându-i pe aceştia să se arunce de pe fereastră. „Se numea turnul domniţelor, pentru că erau femei din familii bune, bănuite de soţi că îi înşeală, le trimiteau aici ca să nu fie executate”, ne-a spus ghidul.

Însă un alt mister ascuns de turnul clopotniţei stă într-o cămară în care s-au zidit obiecte de mare valoare în vremea asediilor, cu piatră de pe fundul unei foste mări, Marea Sarmatică, iar în zid încă se văd bucăţile de scoică. De altfel, la acea vreme accesul în turn se făcea de pe zid, pe o pasarelă de lemn, fiind singura modalitate de intrare. Cel mai mare clopot din turn este o donaţie a regelui Carol I, fiind vizibile inscripţiile cu numele acestuia.

Tot în turnul clopotniţă rezită acum singura scară de lemn originală, care duce chiar către terasa turnului, oferind o panoramă unicat asupra oraşului Iaşi, fiind punct de observaţie în timpul asediilor. Biserica, aşa cum se vede acum, este din vremea lui Vasile Lupu, fiind iniţial construită de logofătul Golia, dar din original se mai păstrează doar o piatră, în interior. Din ambiţia lui Vasile Lupu, care s-a visat mult timp împărat, inclusiv candelabrul din interiorul bisericii este construit în formă de coroană regală. Pentru restaurarea integrală a ansamblului Golia au fost cheltuiţi, în prima etapă 4,8 milioane euro, iar în cea de-a doua etapă, finalizată la finele anului 2015, 25 milioane lei, lucrări care au adus premii şi recunoaştere internaţională a instituţiilor implicate. 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...