Paradisul polonez

default

Dimensiune font:

| 17-07-2016 09:22

O călătorie la Bydgoszcz, un oraş de talia Iaşului, din Polonia, este similară unei terapii * reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei” au reuşit să intre în mediul de viaţă al locuitorilor acestui oraş, expresie totală a dictonului „carpe diem”, să le aprofundeze tabieturile, să le înţeleagă filosofia de viaţă, să le deguste gastronomia şi să le invidieze apetitul pentru conservarea istoriei şi mediului * întoarcerea în ţară a reuşit, din păcate, să arunce după graniţele Iaşului orice urmă de civilizaţie, reporterii fiind martori direcţi ai apetitului ieşenilor către mitocănie, o pasageră fiind hărţuită sexual chiar pe pista aeroportului, de către angajaţii RA Aeroportul

 Drumul de la Varşovia la Bydgoszcz, punctul terminus al călătoriei noastre, îl parcurgem în vreo 3 ore jumate. E o distanţă cam cât de la Iaşi la Bucureşti, de vreo 303 kilometri, numai că şansa de a face acest drum în doar 3 ore este o autostradă fără cusur. Trei ore de autostradă continuă, cu parapeţi de sticlă şi plastic împotriva păsărilor, de pâlcuri de mesteceni şi paulownia, nişte arătări de copaci minune, despre care se spune că au cea mai mare viteză de creştere, ca brâu vegetal între micile aşezări şi autostradă sau mici ferme presărate în decor. În maşină se discută despre boghiuri, tramvaie şi alte pinioane, în timp ce în afara maşinii se scurge imaginea unei Polonii reconstruită de la zero după cel de-al Doilea Război Mondial, o Polonie curată şi sănătoasă, o Polonie verde, nepoluată, un colţ de rai reconstruit pe pământ.

Citeste si Calatorie cu peripetii la Varsovia

Românul adoptat de Bydgoszcz
În holul hotelului BRDA ne întâlnim cu cele cinci fete bătrâne de la Bucureşti, dominate de acea încrâncenare balcanică, hrănite parcă cu pioneze şi acre de poţi face o ciorbă de potroace la cantina de ajutor social, la ocazie festivă, alături de care aveam să ne petrecem cele 24 de ore în Bydgoszcz . Nefiind ora de check in, ne aruncăm bagajele într-o magazie de la recepţie şi ne deplasăm, alături de cele 5 conaţionale către Fabrica Pesa, despre ale cărei minuni le-am relatat pe larg într-un material anterior. În această fabrică poloneză am avut plăcerea de a-l întâlni pe unul dintre specialiştii acestui colos industrial, directorul pieţelor occidentale/vestice de marketing al Pesa, de origine română, Liviu Pecican, care ne-a prezentat în detaliu secretele unei afaceri care furnizează material rulant în mai toate marile capitale şi regiuni ale Europei, omul căruia viaţa i-a jucat un renghi cu final fericit. Braşovean fiind, în tinereţe a dat examen la Iaşi, Electrotehnică, dar a fost depunctat în favoarea unor candidaţi din străinătate. Ei bine, anii au trecut şi cel care în tinereţe a pierdut un loc în ţară, în favoarea unui străin, acum a găsit un loc de muncă într-o ţară străină şi o soţie poloneză. Ieşit la pensie, Liviu nu s-a putut împăca cu statul în gol, aşa că, la 60 de ani, este cât se poate de activ, cu o funcţie de conducere la Pesta şi un copil de doi ani acasă, fiind practic un fel de Anthony Quinn al locului.
Biciclete cu picioare lungi
După 5 ore de prezentări ale acestui colos industrial, ne repliem către oraş, de astă dată fără microbuze, ci la pas, prin intermediul unui coridor imens ce subtraversează staţia de trenuri din Bydgoszcz, fiind practic o legătură internă a fabricii cu oraşul. Restaurantul „Dolce Vita”, fi-iar pomenit numele, ne întâmpină cu o încărcătură de ospitalitate poloneză şi cultură a relaxării. Patronii se întreţin cordial cu Liviu Pecican, ghidul nostru, la fel de familiar cum ar fi mers în propria casă. Aproape toate specialităţile din platouri conţin peşte, iar în loc de murăturile tradiţionale ni se servesc legume fierte. „Mâncarea preferată de polonezi este peştele, pe care îl consumă în orice moment al anului. În privinţa porcului, acesta nu este un produs de nelipsit de pe masa de Crăciun, ca în România. Porcul se taie aici, în orice perioadă a anului”, ne introduce ghidul nostru în gastronomia locală. Deoarece polonezii nu au cultura porcului atât de dezvoltată, iar proteinele animale nu sunt la mare căutare, în cele trei zile cât am poposit în Polonia, singura persoană cu burtă a fost un bărbat de 45 de ani, dar şi acela avea ciroză. Un alt aspect esenţial pentru alura de manechine a polonezilor este folosirea, chiar în exces, a bicicletelor, un fel de vehicul naţional care se bucură de o mare popularitate în rândul fiecărui segment de vârstă, folosit la serviciu, la cumpărături, la plimbări, la întâlnirile de afaceri şi la cele amoroase.
„În Polonia nu există programare pentru relaxare”
În ultima seară petrecută la Bydgoszcz, Karolina şi Liviu îşi dovedesc cu vârf şi îndesat calităţile de gazde. Începem printr-o croazieră cu vaporaşul pe râul Brda. În timp ce o poloneză osoasă şi oacheşă îşi dă silinţa să ne ghideze asupra monumentelor istorice de pe mal, la prova ambarcaţiunii ne aşteaptă o navetă de bere Zywiec la gheaţă, din care putem să servim până simţim cum cotele râului Brda se ridică. Ambarcaţiuni uşoare, sportive, dar şi de agrement, în care gladiatori de peste 50 de ani îşi pun forţele şi priceperea la încercare, lebede, pescăruşi şi lişiţe, dar şi sute de fetişcane ieşite la promenadă pe mal, trubaduri pe scările Operei sau tineri ce benchetuiesc la un bal pe terasele unei case impozante, toate acestea reuşesc să ne umple de tihnă şi civilizaţie. După croazieră, pornim într-o plimbare pe malurile unui mic afluent al râului Brda, mărginit de terase pitoreşti, deschise între o fabrică de bere dezafectată şi o clădire de locuit de tipul celor insulare, cu turnuleţe funiculare, ori printre trestiile de pe maluri. Pentru a da o impresie cât mai estivală zonei, un cârciumar şi-a amenajat terasa ca o plajă. Câteva tone de nisip aruncate pe malul apei, pe care consumatorii sunt invitaţi să facă plajă pe şezlonguri în timp se savurează un cocktail rece sub umbrele. Cert este că polonezii au cultura relaxării, o stare datorită căreia gradul de stres este aproape nul în rândul populaţiei. „Polonezii ies la plimbare şi luni, şi marţi, şi în weekend. Nu există o programare pentru relaxare”, ne spune Liviu Pecican. Venirea serii ne prinde într-un local în care, după ce îi străbatem subsolul, avem surpriza de a ajunge pe o terasă situată chiar pe malul râului Brda, un loc romantic, cu mese lungi acoperite de feţe albe, pe care scânteiesc sfeşnice cu lumânări mari, albe, ale căror flăcări se zbenguie în adierea brizei. Începem cu un aperitiv tradiţional polonez, de la care nu lipseşte câte un shot de vodcă la gheaţă. După o supă oarecum normală, udată din plin cu vodcă la gheaţă, felul doi ne vine în farfurii sub forma unor coaste de porc împănate cu marmeladă şi nelipsitul ţoi cu vodcă la gheaţă. Şi aici, ca la orice restaurant la care am avut plăcerea să ne răcorim, ospătării ne-au întâmpinat cu glume şi zâmbete până la urechi. Un aspect neştiut până acum a fost acela că în Polonia poţi să intri în toaleta oricărui restaurant, chiar dacă nu eşti client, şi să nu plăteşti. E un decret nescris despre conservarea sănătăţii polonezilor.
Un oraş cât o istorie
Bydgoszcz este un oraş cu o vechime de 770 de ani şi o populaţie de 440 de mii de locuitori. La fel ca în întreaga Polonie, şi acest oraş, prin cei care îi conduc destinele, are abilitatea de a eficientiza folosirea fondurilor europene şi de a-şi conserva cu sfinţenie ceea ce deţine. În Bydgoszcz s-a ajuns până acolo încât clădirile mai noi sunt adaptate în aşa fel încât să pară mai vechi, şi nu invers, aşa cum se poartă în multe oraşe cu istorie vechi, în care umbrele istoriei aşezate în zidurile clădirilor îmbracă o arhitectură modernă, prin încadrarea structurii şi acceselor în sticlă, într-o abordare futuristă. „Nu aş spune că polonezii sunt neapărat conservatori, ci doar că apreciază un alt fel de funcţional şi sunt foarte aproape de valorile lor arhitecturale, mai ales după ce toată zestrea de clădiri istorice le-a fost spulberată de bombardamente”, ne spune Liviu Pecican. Ne despărţim cu regret de acest oraş tonic, ce ne-a dat suprema mostră de civilizaţie, şi luăm drumul Varşoviei, spre casă.
Pasageră hărţuită sexual pe Aeroportul Iasi
Călătoria cu avionul spre ţară nu a fost nici aceasta lipsită de întâmplări neprevăzute. În aeroport reuşim să facem check in-ul la automate şi să evităm astfel cozile imense de la ghişee şi în jumătate de oră iată-ne din nou în burta unei aeronave a companiei Austrian Airlines. Peste întârzierile care au făcut parte în mod constant din călătoria noastră, mai precis din programul de zbor al acestei companii, în cursa spre Viena nici nu am avut unde să ne aşezăm bagajele. Faţă de Wizz Air sau Blue Air, companii care departajează volumul unui bagaj de cală de unul de mână prin introducerea acestora într-o valiză metalică, aici, bagajele, chiar împinse cu puterea unui luptător de sumo, au refuzat să intre în suportul de bagaje care era arhiplin cu bagaje de cală, aşa că am fost nevoiţi să ne ţinem genţile la picioare, precum nea Mărin paporniţa cu praz, în RATA de Băileşti. Îmbarcarea de la Varşovia spre Viena s-a produs greu, avionul decolând cu o întârziere de 30 de minute, decalaj ce a fost recuperat, însă. În schimb, aceeaşi cursă Austrian Airlines de la Viena spre Iaşi a avut o întârziere de aproape o oră. Odată ajunşi pe aeroportul din Iaşi, o întâmplare care i-a avut ca protagonişti pe doi dintre angajaţii instituţiei, a ilustrat încă o dată motivul pentru care suntem coada Europei, spălătorii de serviciu ai continentului şi scursurile tratate ca atare de ţările civilizate. Doi melteni, unul îmbrăcat cu o vestă portocalie şi celălalt, un individ ars de soarele câmpului, cu ochelari de soare şi vestă verde, au acostat o tânără blondă, care tocmai coborâse din cursa de Viena, cu mioriticul şi mârlănescul „Ce faci, păpuşo? Căldură mare, no?”. În locul celorlalte cuvinte la fel de tâmpe ce le-ar fi putut scuipa cei doi mârlani, angajaţi ai Aeroportului Iaşi, au fost de ajuns semnele specifice obsedaţilor care nu au acasă vreo consoartă de tip Baywach, dar şi fluierăturile în care a fost cântărită aprecierea lor sexuală faţă de tânără. Oare pe care aeroport al lumii, călătorii sunt hărţuiţi sexual de angajaţi, aşa cum se întâmplă pe tăpşanul cu pretenţii de aeroport internaţional de la Iaşi? Am lăsat în urmă civilizaţia şi ne-am întors… acasă, cam în acelaşi mod în care se exprima şi Dante în Infernul: „Voi ce intraţi, lăsaţi orice speranţă!”.
Nelu PĂUNESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei