Secretele catacombelor de secol XVII din centrul Iaşului FOTO

default

Dimensiune font:

| 15-03-2015 15:45

Dezvăluiri incredibile de pe frontul nevăzut al salvării monumentelor de cult din Iaşi, în pragul sistematizării din anii '80, sunt făcute astăzi de preotul paroh al Bisericii Barnovschi * monumentul de cult, care era propus spre demolare şi mai apoi spre ascundere în spatele unui bloc, a rezistat cu sacrificii imense * beciurile fostei case egumeneşti, boltite şi înalte cât să încapă un cal cu tot cu călăreţ, salvate şi îngrijite de preotul Nechifor timp de 28 de ani, riscă să se prăpădească * în aceste pivniţe de secol XVII, preotul doreşte amenajarea unui muzeu

Decretul dat de Nicolae Ceauşescu în anul 1985, care a dat startul demolării a mii de monumente istorice, îndeosebi a celor de cult, sub scuza marilor sistematizări urbane, a lovit din plin şi actualul Centru Civic al Iaşului. Afectată de această prigoană comunistă a fost şi Biserica Barnovschi, fostă mănăstire a Ieşilor pe care părintele paroh Dumitru Nechifor se chinuie de 28 de ani să o salveze de la zi de la zi şi să o pună în valoare. „Înainte de a începe sistematizarea, biserica avea vreo 7.800 metri pătraţi de teren. Demolându-se şi expropriindu-se vreo 5.100 de metri pătraţi, la vremea aceea, prin decret de stat, s-au demolat mai multe anexe, printre care şi cele opt locuinţe ale bisericii”, a spus preotul Nechifor.


Cimitir sub blocurile de la RC Star
De jur împrejurul fostei bisericii Barnovschi se întindeau cimitirele vechii mănăstiri. Când s-au făcut fundaţiile de la blocurile de astăzi au fost scoase sute de schelete, dacă nu chiar mii. „Beciurile astea constituiau un sistem de comunicare cu tot Iaşul, inclusiv cu fostele Curţi Domneşti, care au fost unde e acum Palasul, dar şi cu pivniţele caselor cronicarului Grigore Ureche. Tot sistemul acesta de galerii era constituit din beciuri atât de înalte, încât fugea pe dedesubt, fără probleme, un cal cu tot cu călăreţ. Când s-au făcut fundaţiile blocurilor, multe pivniţe au fost distruse, iar alte galerii s-au surpat, fiind înfundate şi astăzi”, a spus preotul.

„Regele Olarilor“: „O oală de lut este sănătatea unui om“ FOTO/VIDEO

În ciuda posibilităţii de a putea fi reconstituite, vechile galerii ale Iaşului nu au fost fost niciodată supuse vreunei încercări de a le readuce în lumina pe care o merită. „Mai sunt nişte galerii, rupte parţial, pe strada Ghica Vodă. Este acolo o construcţie, iar vizavi sunt aceste galerii, peste care s-a tunat o placă. Se punea problema ca de la Teatrul Luceafărul înspre Elena Doamna să se facă un bulevard, care ar fi trecut peste turnul bisericii, iar pe B-dul A. Panu era prevăzută o pasarelă, după vechiul proiect care făcea legătura cu Tătăraşiul, şi o sală polivalentă, unde este actualul parc din spatele bisericii. Blocul din faţa bisericii trebuia continuat în formă de L, prin demolarea Şcolii Carmen Sylva, astfel încât să ascundă biserica după bloc, să nu se vadă din stradă”, îşi aminteşte preotul Nechifor.


„Au rupt beciurile fără milă”
Actuala intrare în beciurile casei egumeneşti a Bisericii Barnovschi, o clădire cu un cerdac impresionant, a fost amenajată de părintele Nechifor. Împreună cu arheologul Nicolae Puşcaşu, cel care s-a urcat în cupa excavatorului pentru a nu se demola vestigiile de la CUB, de pe Ştefan cel Mare, şi cu profesorul Vasile Chirica, a încercat să salveze ce se putea din ce avea pe atunci biserica Barnovschi. Lor li s-au alăturat Costică Asăvoaiei şi istoricul Ioan Caproşu. „Am vrut să salvăm cât mai mult, dar nu a depins de noi. Pe vremea comuniştilor, nu prea erai susţinut în privinţa asta. Era câte un alai de câte 30 de persoane care veneau în frunte cu prim-secretarul Leonard şi apoi cu Ghiţulică, să vadă ce mai demolează. A fost o luptă foarte mare. Acel decret semnat de Ceauşescu a făcut ravagii în monumentele noastre. Cum au apărut fundaţii în adâncime, au rupt beciurile, fără milă”, a rememorat părintele Nechifor.

FOTO/VIDEO Istoria neştiută a celei mai frumoase biblioteci din lume


Demolările de la mănăstirea Barnovschi au început în anul 1982. Biserica se întindea până de la RC Star, iar intrarea în curtea bisericii se făcea numai pe la turnul clopotniţă. De asemenea, unde este acum parcarea de la SRI erau case ale bisericii, care au fost demolate. Restul era împrejmuit cu gard de piatră. „Au demolat în neştire. Ce am putut salva, am încercat să conservăm cum am putut. Beciurile le-am restaurat pe cât s-a putut, pe urmă am scos pământul de acolo, dar nu până la nivelul de călcare, pentru că erau foarte mari cheltuieli şi prioritatea era biserica, pentru că era compromisă întreaga structură de rezistenţă. Apoi, au venit zecile de procese pe teren. O fost o frământătură foarte mare”, a mai spus preotul Nechifor.


O luptă de 28 de ani pentru salvarea unui monument
Înainte de sistematizare, aceste beciuri erau destinate pentru utilitatea proprie a parohiei, ca şi cămări de alimente sau pivniţe de vinuri, dar şi ca un sistem de comunicare cu exteriorul, prin asta înţelegându-se un sistem de galerii de tuneluri care să permită o retragere din incinta bisericii, în cazul unei năvăliri a oştilor duşmane, ştiut fiind faptul că mai toate mănăstirile construite la acea vreme aveau şi rol de apărare. Însuşi Palatul de Justiţie vechi, de pe A. Panu, s-a lăsat la un moment dat din cauza beciurilor care erau peste tot. „Ce am putut să fac pentru aceste beciuri a fost să torn o placă de protecţie, să pun aerisitoare şi să asigur intrarea. Cu toate astea, tot sunt infiltraţii, dar măcar ştiu că sunt în siguranţă în faţa intruşilor. Înainte de a închide beciurile, reuşiseră să se strecoare niscai oameni ai străzii şi făceau foc aici. Şi acum se mai văd pereţii afumaţi. Tot beciul era o ladă de gunoi. Am reuşit să scoatem totul afară şi să închidem, ca să nu avanseze deteriorarea. De 28 de ani mă lupt să salvez acest monument. Am şi reuşit, dar nu în întregime, pentru că nu dispun de oameni, de fonduri şi aşa mai departe...”, a spus preotul de la Barnovschi.


Muzeu pe fonduri europene în beciurile fostei case egumeneşti
În toţi aceşti ani, preotul paroh s-a adresat tuturor factorilor de răspundere, inclusiv celor care au condus destinele Direcţiei de Monumente, atât la nivel local, cât şi central. Rezultatul a fost acelaşi invariabil răspuns, că nu sunt bani, că sunt foarte multe monumente istorice în colaps. „Pentru că vreau să pun în valoare acest monument istoric, fiind şi de categorie A, am zis că poate putem atragem nişte fonduri europene. Tocmai de asta, sper ca şi cei de la Monumente să ne ajute măcar cu documentaţia”, a spus preotul paroh Dumitru Nechifor.

EXCLUSIV A renunţat la o slujbă sigură pentru a vedea lumea FOTO

Potrivit acestuia, destinaţia pe care ar dori să o dea acelor beciuri ale fostei case eparhiale, pentru a căror restaurare luptă de ani de zile, este cea de muzeu, cu atât mai mult cu cât lăcaşul de cult deţine obiecte de patrimoniu protejate acum într-o cameră specială. Printre aceste obiecte de cult se numără potire, evanghelii din diferite perioade, carte veche şi alte obiecte de cult. „Beciurile sunt parţial conservate şi tocmai pentru asta ne trebuiesc bani, pentru că monumentele istorice implică o tehnologie specială de restaurare. Din evaluările mele, ne-ar trebui cam 2,5 milioane de lei pentru lucrările de restaurare şi refacere a picturii de secol XVIII. Trebuie să punem în valoare acest monumente, pentru că este istoria Iaşului nostru. Noi tot sperăm, dar acum, Dumnezeu să ne ierte!, istoria, cultura, arta, sunt cam lăsate de izbelişte”, a mai spus preotul Nechifor. Nelu PĂUNESCU

În prezent, ansamblul fostei Mănăstiri Barnovchi are încadrate în categoria de monument istoric de tip A Biserica Adormirii Maicii Domnului – cunoscută ca Barnovschi - biserică de zid, beciurile casei egumeneşti şi turnul clopotniţă

* * *
Scurtă istorie a unui monument de interes naţional
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ este o ctitorie a domnitorului martir Miron Barnovschi-Movilă al Moldovei. Prima mărturie despre existenţa ei o avem de la cronicarul Miron Costin, care a lăudat „osârdia şi strădania binecredinciosului voievod de a ridica noi lăcaşuri bisericeşti”. Pisania bisericii ieşene nu s-a păstrat, dar un document din 9 mai 1627 indică, în mod clar, că Miron Barnovschi a început în acel an să construiască lăcaşul cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“. Conform unui act de danie din 9 decembrie 1627, acesta a dăruit satele Toporăuţi, din Ţinutul Cernăuţi, şi Şipote, din judeţul Iaşi, mănăstirii ce o zidea. Săpăturile arheologice din anul 1998 au scos la iveală o criptă boltită din cărămidă, amplasată în mijlocul naosului, sub pardoseală, conţinând oseminte, mai puţin craniul. Acestea se consideră că aparţin domnitorului Miron Barnovschi.

* * *
Dumnezeu să ne ierte, dar istoria, cultura şi arta cam sunt lăsate de izbelişte” - Dumitru Nechifor, părintele paroh de la Biserica Barnovschi

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei