ceasornicar (27)2

Dimensiune font:

Turnul cu Ceas de la Palatul Culturii

| 15-08-2015 06:30

 Şantierul de la Palatul Culturii este în plină desfăşurare * lucrările de restaurare a clădirii – aflate în ultima etapă - urmează să se încheie până în februarie 2016 * printre elementele de noutate incluse în proiectul de reamenajare a expoziţiilor permanente se numără şi un circuit de vizitare în Turnul Central, în camerele rezervate ceasului cu carillon, care „cântă”, la ora exactă, „Hora Unirii”

 „Biroul meu e închis momentan”, îmi spune Ion Cristea, arătând spre ceasul din Turnul Central al Palatului Culturii, ascuns acum sub scânduri, schele metalice şi o plasă de protecţie acaparată de vânt. Prin prisma celor 38 de ani din viaţă pe care i-a consacrat fascinantului mecanism cu carillon de la Iaşi, expertul restaurator Ion Cristea este considerat „tatăl” ceasului din Turn. Domnul Cristea nu este trist că a rămas fără birou, e mai degrabă nerăbdător ca un copil să ajungă înapoi la jucăria preferată. Când se va termina şantierul, va fi multă treabă acolo, sus, în camera ceasului! Fiecare rotiţă va fi căutată „la dinţi”, lustruită şi dichisită, unsă şi iar lustruită, cât să meargă totul, vorba-ceea!, „ceas”. Şi atunci vor putea veni turiştii să vadă minunăţia şi, mai ales, să asculte povestea a două vieţi ce s-au intersectat „exact după cutremur” şi nu s-au mai despărţit de atunci. De dorul antrenamentului zilnic pe care îl făcea urcând şi coborând scările, aleargă acum pe holurile Palatului, că abia reuşesc să ţin pasul! La fel, cu glumele şi poveştile sale...

Simbol nu doar pentru Palatul Culturii, ci şi pentru Iaşi, ceasul din Turnul Central are trei cadrane, cu diametrul de 3.25 m, decorate cu mici vitralii, reprezentând cele douăsprezece zodii. Doi plăieşi în costume naţionale, zugrăviţi pe zidul turnului stau de strajă încadrând ceasornicul, după modelul oştenilor pictaţi la Castelul Peleş. Atât vitraliile, cât şi crenelurile în formă de cruce ale turnului erau luminate electric în cursul nopţii. Carillonul ceasului este un sistem de clopote acordate, o replică modernă a mecanismelor similare din Evul Mediu occidental. Cele 8 clopote din turnul palatului reproduc, la fiecare oră exactă, „Hora Unirii”. Melodia lui Al. Flechtenmacher este înregistrată pe un tambur cu 69 ştifturi.

Expertul restaurator ştie totul despre mecanismului cu carillon produs în Germania, la Hamburg, de firma J.F. Weule - Bocknem, şi instalat la Iaşi, în 1925, cu puţin înainte de inaugurarea edificiului, de „casa” inginerului Horia Pascalovici de la Bucureşti. „Importanţa ceasurilor de turn, ca fenomen social, a fost deosebită, în epocă. Regulamentele Organice spun, printre altele, ca în oraşele mari să se monteze ceasuri în turnuri. După ceasurile de turn, au apărut şi cele de buzunar, de mână şi aşa mai departe. Fenomenul social a determinat apariţia acestui mecanism, care cunoaşte o evoluţie deosebită de-a lungul timpurilor. Aşa au apărut mai multe ceasuri la Iaşi, la Sfântul Spiridon, în 1843, apoi la Bărboi, la Biserica Lipovenească... La noi, ceasul cel mai bun, care a rezistat din toate punctele de vedere, a fost acesta de tip ancarat, de la Palat, care funcţionează şi acum. Ceas carillonic înseamnă care cântă din clopote. Povestea este mare, este lungă şi este foarte frumoasă. Ceasul instalat aici cântă Hora Unirii şi este normal să fie aşa, pentru că de Iaşi se leagă cele trei uniri, prima sub Mihai Viteazul, despre care s-a vorbit mai puţin”...

Palatul Administrativ Iaşi/ 1943, fotografie realizată de Willy Pragher; sursa: www2.landesarchiv-bw.de/ facebook.com/ Iasi (Fotografii vechi)

„Ceasul este într-o stare bună, dar el e ca o maşină care merge zi şi noapte şi trebuie întreţinută. Acum l-am oprit, pentru că praful amestecat cu ulei devine un abraziv periculos, distruge mecanismul. După ce se vor termina lucrările, ceasul va trebui desfăcut, curăţat, restaurat” - Ion Cristea

Incursiunea în istoria mecanismelor ne întoarce mult în timp. „Ceasurile cu clopote erau cunoscute cu 300 de ani Înainte de Hristos, de către chinezi. Ei aveau o chestie pe care n-o înţeleg oamenii nici acum: dintr-un clopot puteau scoate mai multe note muzicale. La noi, clopotul şi toba au o singură notă!”

Ion Cristea se ocupă de buna funcţionare a acestui obiect de patrimoniu „exact de după cutremur”, un reper în timp căruia nu pare să-i acorde, totuşi, prea multă importanţă: „Zic aşa, ca să ţin eu minte!... Am absolvit, înainte de '89, mai multe facultăţi. Nu vi le spun care şi cum sunt, că nu e timp. Să vă vorbesc despre ceas, mai bine, că pasiunea mea a fost pe această direcţie, de mecanică fină şi orologerie”, se prezintă Ion Cristea.

Din 1977, expertul în mecanică fină şi orologerie, singurul din Iaşi şi unul dintre puţinii din România, meştereşte la ceasul care măsoară trecerea timpului pentru ieşeni, amintindu-le un mare motiv de mândrie, în acorduri de „Hora Unirii”. Cândva - ehe! ce vremuri... -, în turn era şi o staţie de emisie-recepţie şi „Hora Unirii” se auzea şi la Primărie, şi la Gară, şi în Piaţa Unirii, la Universitate, ba chiar înspre Breazu, la Agronomie. Staţia a ajuns obiect de muzeu, precum o relicvă din perioada comunistă. „Nu există comunism, nu există democraţie! Ar trebui să se instaleze din nou toată această sonorizare. Credeţi că ieşenii nu vor să audă Hora Unirii? Vor! În toţi anii aceştia, bucuria mea mare era când mergeam prin oraş şi auzeam, din oră în oră, Hora Unirii. Nu eram numai eu bucuros, că era ceasul de care aveam eu grijă, ci vedeam că şi alţii se bucură. Asta era bucuria mea!”, se arată Ion Cristea dispus să facă o mărturisire.


„Turişti or să fie cu grămada”!

Acum, Ion Cristea îşi doreşte să le arate tuturor minunea de la nivelurile 3 şi 4 ale Turnului Central. „Am fost prin alte părţi, unde au scară de acces lată de 20 de centimetri şi e full (sic!) de turişti. Vin vizitatori, de nu poţi trece! Până acum am tot făcut demersuri ca şi acest turn să fie vizitabil, dar am reuşit asta numai într-un an, de «Sfânta Parascheva». Şefii pompierilor au spus apoi că nu ne pot da aprobare spre vizitare. Peste tot se poate, la noi, nu!”, îşi varsă năduful expertul.


Acum, există un proiect pentru un circuit la standard european. Credeţi că vor fi interesaţii turiştii să vadă cum funcţionează mecanismul acesta?, întreb. „Turişti or să fie cu grămada! N-or să fie la Muzeu, cum or să fie la ceas!”, spune entuziasmat, dar cu tonul de glumă aferent, Ion Cristea. Redevine, apoi, serios: „Să poată fi vizitat, ar fi nemaipomenit! Turistul, dacă ajunge în Turn şi vede ce-i acolo, în spatele cadranului, chiar că nu mai uită Iaşul”!

„După 1984, s-a făcut prima restaurare serioasă a mecanismului de ceas. Atunci chiar o echipă de la IMAMUS condusă de maistrul Lazu a schimbat, a făcut roţi, ceasul a fost pus în stare de funcţionare şi eu am avut grijă de acest mecanism. Mai executând câte-o roată, că aveam unde... Acum, Iaşul nu mai are niciun fel de întreprindere la care să te duci să execuţi o roată. Cu greu mai găseşti în ţară o întreprindere” - Ion Cristea

Ceasul din Turnul Palatului Culturii nu a fost însă doar martorul trecerii timpului, ci al multor evenimente, nu puţine tragice. Şi tancuri, şi soldaţi au trecut prin Piaţa Palatului. „După luarea Basarabiei de către ruşi, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, au trecut pe aici şi tancuri. În Turn, se văd şi acum urmele unei schije, într-o bucată de metal, iar pe un perete scrie în ruseşte că Serioja şi încă un camarad au stat aici, de gardă, în 1945”, povesteşte Ion Cristea, aşezat pe o bancă din faţa Palatului Culturii, parcă în aşteptarea turiştilor.

1944/ Sursa: www.worldwar2.rofacebook.com/ Iasi (Fotografii vechi)

În vremuri mai tihnite, au trecut prin faţa Palatului Administrativ (devenit Palat al Culturii în 1955) şi căruţe şi tramvaie. Împrejurări fericite au adus în arhivele personale „poze cu clasa” şi, probabil, câteva sute de mirese au pozat aici, de-a lungul anilor, lăsându-şi fericirea imortalizată în vecinătatea zidurilor Palatului. Ceasul din Turn a privit de la înălţime, deopotrivă oamenii şi vremurile. Gina POPA

 

„Acum se lucrează la Turnul Central, iar ceasul este conservat, este «badijonat». După ce se vor termina lucrările acolo, ceasul va intra în restaurare, va fi recalibrat şi repornit. Domnul Ion Cristea este singurul nostru specialist în acest domeniu, este un talent nativ. Se pricepe la mai multe domenii de restaurare, dar este foarte pasionat de acest ceas” - Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova”.
 

Comentarii

victor

Aug 18, 2015

maistrul lazu de la i.m.a.m.u.s. iasi (intreprinderea de masini agregat si masini unelete speciale)

isan constantin

Aug 17, 2015

felicitari ,ma bucur de reusita ta !!!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agroindustrială, (tip “ferma creștere suine”) situată în extravilanul Com. Ibănești, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcția C1 în sup. de 98 mp, Construcția C2 în sup. de 720 mp și Construcția C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creștere suine și panouri fotovoltaice– Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 303.650 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr. crt. – Denumirea bunurilor – Buc. – Preț de pornire lei - fără TVA 1 – Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 – 1 – 244.922 2 – Vidanjă TESTORE model C160, fabricație 2015 – 1 – 62.640 3 – Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 – 1 – 43.622 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 09, 16, 23 și 29.11.2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA– pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la Piraeus Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru reprezentantul societății cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar deschis la Piraeus Bank Iaşi. În cazul în care creditorul garantat Piraeus Bank România SA îşi exprimă intenția de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitație, caiet de sarcini, cauţiune) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, etaj 1, cabinet nr. 13, jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
CENTRUL DE EXPERTIZĂ ÎN INSOLVENŢĂ SPRL anunţă în datele de 9.11.2018; 23.11.2018; 7.12.2018; 21.12.2018; orele 12.00, organizarea la sediul lichidatorului din Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanul, cam. 13-14, a licitaţiilor publice cu strigare pentru debitoarea SC ALFINCOOL SA, situată în Iaşi, str. Platou Abator nr. 5, vânzarea pe ansamblu imobiliar din Iaşi, str. Abator nr. 5 format din: Teren 21200 mp pe care sunt edificate construcţii: C1 Post trafo nr. inventar 3131 C3 Cabină Poartă nr. inventar 1518 C4 Cabină basculă nr. inventar 5112 C5 Anexă depozit nr. inventar 1504 C6 Depozit spirt vrac nr. inventar 1504 C7 Atelier preparare P+2E nr. inventar 1518 C8 Atelier îmbuteliere P+1E nr. inventar 1520 C9 Depozit produse finite nr. inventar 1522 C10 Hală fabricaţie P+2E nr. inventar 1501 C11 Staţie hidrofor nr. inventar 1523 C12 Atelier+Garaje+Magazii nr. inventar 1523 C13 Depozit cereal nr. inventar 1411 C14 Depozit carburanţi nr. inventar 1517 C15 Pavilion administrative nr. inventar 1502 Pe teren sunt edificate şi alte constructii (depozit borhotformat din cistern, depozit de brut-cisterne, birouri desfacere, puţ apă şi pompe, beci, staţie epurare) neintabulate care au fost luate în considerare în evaluarea proprietăţii. Preţul de vânzare al ansamblului imobiliar - 1.109.000 euro fără TVA. Prețul se va achita la echivalentul în lei din ziua efectuării plăţii. Cei interesaţi se vor adresa la sediul lichidatorului sau la tel. mobil 0774006236; 0723366786; 0747059149.
Licitaţie publică 22.10.2018 1.Informaţii generale privind locatorul: Comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 2. Obiectul concesionării: Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului privat al comunei Bivolari: T16 p50/16 Tabara 582,70 mp. Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului public al comunei Bivolari: T26 1133/1 Bivolari 210,0 mp. 2.1 Procedura aplicată - Licitaţie publică cu ofertă în plic; 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire; comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.1. Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: documentaţia se obţine de la sediul locatorului; 3.2. Denumirea şi adresa compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Bivolari, jud. Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.3. Preţul documentaţiei de atribure este de 50 lei. 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor 18.10.2018, ora 14.00; 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor 19.10.2018, ora 14.00 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Bivolari, cu sediul în Bivolari, jud. Iaşi; 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 ex. (plic închis şi sigilat); 5. Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor 22.10.2018, ora 9.00;
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. Darex Trade S.R.L., cu sediul social în sat Letea Veche, comuna Letea Veche, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 308, jud. Bacău C.U.I. 30442730 nr. de înreg. O.R.C. J 04/684/2012, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, numit potrivit Sentinței nr. 243/12.04.2018, pronunţată de Tribunalul Bacău, în dosarul nr. 3761/110/2017, anunţă scoaterea la vânzare, individual, prin licitaţie publică cu strigare la data de 12.11.2018, ora 13.00, în conformitate cu Strategia de vânzare aprobată de adunarea creditorilor în şedinţa din data de 20.09.2018 şi cu prevederile Legii nr. 85/2014, a activelor societăţii debitoare, după cum urmează: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.*) SEMIREMORCĂ, CAROSERIA CAMION CU PRELATĂ, MARCA SCHMITZ, TIP S01, AN FABRICAŢIE 1996, NR. IDENTIFICARE WSMS6080000079206, BC-07-PSS, MASA PROPRIE 6960 KG, MASA MAX. ADMISIBILĂ 39000 KG, – 9.760,00 lei – 9.760,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 11.11.2018, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în data de 12.11.2018, ora 13.00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi ale strategiei de vânzare aprobată de adunarea creditorilor din data de 20.09.2018. Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, până la data de 11.11.2018, ora 13.00, documente prevăzute în caietul de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–13.00, până pe data de 11.11.2018, ora 13.00, în baza unei programări prealabile. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0758049901, 0757545545, 0232/243864 sau e-mail secretariat@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Manager de caz, practician în insolvență, Lucian Andronic
VÂNZARE HOTEL TRAIAN - IAȘI Subscrisele, BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. și CASA DE INSOLVENȚĂ RAVA S.P.R.L. - FILIALA BUCUREȘTI, desemnate, în Consorțiu, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei TURISM MOLDOVA S.A., prin Încheierea de ședință nr. 198/19.09.2017, pronunțată în Dosarul nr. 7658/99/2014, de către Tribunalul Iași - Secția a II-a Civilă, organizează în data de 14.11.2018, ora 15:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din București, Str. Învingătorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, ședința de licitație publică cu strigare pentru vânzarea Pachetului de active compus din: (i) Teren intravilan în suprafață de 2.442 mp, (ii) Construcție – GrandHotel Traian (situat pe 5 nivele – subsol, parter, mezanin și 3 etaje, cu o suprafață desfășurată de 6.612,92 mp), (iii) Teren intravilan în suprafață de 92 mp, (iv) Bunuri mobile ce se regăsesc în incinta Hotelului și care deservesc activitatea hotelieră. Complexul Hotelier „Grand Hotel Traian” este amplasat în Iași, Piața Unirii, nr. 1, jud. Iași. Amplasarea Hotelului asigură o deschidere favorabilă atât la strada Arcu – Cuza Vodă (artera de acces), Str. Alexandru Lăpușneanul (artera laterală), cât și la Piața Unirii – zona pietonală reprezentativă pentru municipiul Iași. Grand Hotel Traian a fost proiectat de celebrul Gustave Eiffel, iar construcția hotelului a fost finalizată în anul 1882, acesta fiind monument istoric și funcționând ca hotel clasificat de 4*. Hotelul dispune de 68 de camere, 3 Săli de conferință (Creangă, Eminescu și Caragiale) cu o capacitate totală de 500 locuri, i) restaurant - Restaurant Traian, ii) bar – London Pub și iii) cramă. Nivelul mediu al gradului de ocupare al hotelului, aferent ultimilor 3 ani, este de aproximativ 73%. Prețul de pornire a licitației este de 5.550.000 EUR, exclusiv TVA. Ofertanții care doresc să participe la licitație trebuie să depună la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel mai târziu cu două zile lucrătoare înainte de organizarea ședinței de licitație, până la ora 16:00, documentele specificate în cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achiziționat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 5.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar în contul unic de insolvență al societății TURISM MOLDOVA S.A., pe baza facturii comunicate de lichidatorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numărul 021/3199476 sau 0372724485, e-mail: bucuresti@rava.ro sau business.restructuring@bdo.ro
Istoria celei mai mari înmormântări colective din România
25/08/2018 21:18

* ... pe 25 august 1988 au fost inmormantaţi toţi, in aceeaşi zi, in acelaşi cimitir, la aceeaşi oră. De pe fiecare uliţă ieşea cate un sicriu. Erau aşezate in faţa bisericii, la rand, li s-a făcut ...

Ştrandul şi Ciricul, variantele low-cost ale Litoralului!
09/08/2018 00:00

Iaşul oferă suficiente alternative celor care, dintr-un motiv sau altul, nu reuşesc să ajungă pe Litoral sau in staţiunile balneo-climaterice. Ştrandul Municipal, baza de agrement Ciric sau Băile Nicoli ...

FOTO  Moş Ilie - Bărbăţie şi Credinţă
21/05/2018 06:33

A trecut şi Ziua Eroilor. S-a dus cu viteza cu care o mană de politruci şi-au adunat subordonaţii de prin faţa monumentelor cu ordinul sec „Plecăm!” Nici n-au apucat unii să taie mărăcinii ...

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

 

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...