Un secol de istorie la Muzeul „Vasile Pârvan” FOTO

default

Dimensiune font:

| 21-03-2015 05:00

Peste 100.000 de piese sunt expuse în sălile şi pe holurile Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, locul în care vizitatorii păşesc pe urmele istoriei de milenii, se bucură de măreţia ştiinţelor naturii, îşi încântă privirea cu lucrările de artă ale marilor artişti şi iau cunoştinţă de existenţa „Bârladului cultural”. 

Înfiinţat pe 10 aprilie 1914 de elita intelectualilor bârlădeni, Muzeul Judeţean „Vasile Pârvan” (Bârlad) se impune pe scena culturii din ţară. Scopul principal de a strânge bunuri culturale într-o instituţie specializată, de a le tezauriza şi a le valorifica pentru publicul local, naţional, dar şi pentru vizitatorii din alte ţări este respectat şi după 101 ani de la primul moment în care muzeul şi-a deschis porţile. Cu fiecare an ce trece, colecţiile deja existente sunt completate prin cercetare, transferuri, achiziţii şi donaţii, în timp ce altele noi îşi fac loc periodic în sala special creată pentru a găzdui expoziţii ale artiştilor contemporani. Arheologia, ştiinţele ale naturii, personalităţile bărlădene, astronomia şi arta sunt domenii reprezentate în colecţiile Muzeului „Vasile Pârvan”, toate purtând paşii vizitatorilor într-o altă lume ce conturează viaţa şi cultura locală, fără a uita de secţiile dedicate artei plastice din Europa Medievală sau artei plastice şi decorative orientale.

De la 2.000 de piese la peste 100.000
Patrimoniul muzeul a ajuns la peste 100.000 de piese, majoritare fiind colecţiile de arheologie şi numismatică, iniţial existând doar 2.000 de piese expuse în trei încăperi. Cele mai multe dintre acestea sunt prezentate în sediul central al muzeului bârlădean, clădirea fiind fostul sediul al Prefecturii Tutova. „În evoluţia muzeului au existat mai multe etape, cea mai importantă începând în anii '50, când au început să-şi desfăşoare activitatea o serie de specialişti, care practic au schimbat evoluţia acestei instituţii. De exemplu, dacă în 1958, muzeul se rezuma la aproximativ 2.000 de piese şi trei încăperi, care erau în acelaşi timp şi depozite şi săli de expoziţie, după această dată, ca urmare a implicării tinerilor muzeografi se va ajunge ca muzeul să îşi schimbe sediul în fosta Prefectură a judeţului Tutova, o clădire monument ridicată la 1893”, aminteşte arheologul Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”.

În lungul proces de dezvoltare a instituţiei şi-au pus amprenta şi numeroase alte personalităţi, colecţiile de artă, artă plastică, artă decorativă şi artă religioasă - extrem de valoroase, de altfel - fiind rodul donaţiilor. „Aici aş aminti colecţiile doctorului Ioan Chiricuţă, a doctorului Bucevschi, a doctorului Marcel Weinfeld, a doctorului Constantin Constantinescu, a maestrului Marcel Guguianu, căruia i-am dedicat pavilionul care îi poartă numele, precum şi alte donaţii şi colecţii care ne permit să fim la ora actuală unul dintre muzeele cu lucrări de artă plastică românească foarte mai bine reprezentate”, completează directorul instituţiei.

EXCLUSIV Clanurile din Universitatea de Medicină (UPDATE)

Cinci sedii şi noi planuri
În acest moment, muzeul bârlădean ocupă primul loc în ţară la bunuri clasate în categoriile tezaur şi fond din România. În sediul central există cea mai mare parte din colecţii expuse permanent, dar şi cea dedicată artiştilor contemporani - cu titlul de expoziţii temporale. Cel de-al doilea sediu este reprezentat de Pavilionul „Marcel Guguianu”, unde vizitatorii vor putea participa şi la spectacole deosebite la Planetariu. Apoi, într-o altă clădire (fostul sediu al Băncii Agricole), care tocmai a intrat în proces de modernizare, sunt aşteptaţi iubitorii de ştiinţe ale naturii, dar şi cei care îşi doresc să cunoască „Bârladul cultural” sau expoziţia dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi epocii sale. „Ne dorim să aducem şi acest pavilion la ceea ce înseamnă sediul central şi Pavilionul Guguianu. Există o colecţie foarte valoroasă de documente, care vorbeşte despre viaţa culturală şi ştiinţifică, despre învăţământul şi presa din Bârlad din ultimele doua secole”, subliniază Mircea Mamalaucă aspectele legate de expoziţia permanentă „Bârladul cultural”. În proces de reabilitare va intra şi Casa Sturdza, care va deveni un nou pavilion expoziţional. „Aici vor fi expuse lucrările lui Corneliu Vasilescu, unul dintre cei mai reprezentativi pictori contemporani reprezentant al nonfigurativului sau gestualismului. Corneliu Vasilescu s-a născut la Bârlad şi am considerat că e de datoria noastră să încercăm să facem acest lucru, aşa cum am făcut pentru Marcel Guguianu, care şi-a donat o mare parte din operă muzeului nostru”, continuă Mircea Mamalaucă. Al cincilea sediu este Casa Memorială Octavian Stoica sau apartamentul în care scriitorul a locuit şi pe care el însuşi l-a donat muzeului.

EXCLUSIV Copiii asasini ai Iaşului FOTO

Necropola din muzeu
Un spaţiu deosebit din Muzeul „Vasile Pârvan” îl constituie secţia de istorie-arheologie, punctul culminant al acesteia fiind necropola. Dacă în primele „camere ale istoriei” vizitatorii descoperă obiecte de uz casnic, de cult, accesorii vestimentare, monede, arme sau ziduri de cetăţi, în final aceştia ajung într-un loc... aparte. Aici, paşii ne poartă în epoca preistorică, nuanţată de manechinele ce întruchipează oamenii din grote când abia au descoperit focul, zeităţile, apoi meşteşugurile ca olăritul sau, în cele din urmă, ţesutul şi modul diversificat de pregătire a alimentelor şi şezătorile.

Punctul culminant al secţiei de istorie-arheologie este, în schimb, necropola, un spaţiu cu o prezentare deosebită ce stârneşte apreciere, pe de o parte, dar şi o oarecare doză de frică, pe de alta. E ca şi cum am intra într-un mormânt... la trei metri sub pământ. „Totul a fost respectat întru totul - de la adâncimea la care a fost descoperit mormântul, adică trei metri, până la obiectele cu care erau îngropaţi morţii în secolul al V-lea. În acest sens, puteţi observa că pereţii au fost decoraţi în aşa fel încât să creeze senzaţia de adâncime, iar alături de schelete nu lipsesc vasele de lut, pentru că se credea în perioada aceea că omul are nevoie de mâncare şi după moarte”, povesteşte cu mândrie ghidul Muzeului „Vasile Pârvan”. În plus, pentru ilustrarea trecerii mileniilor s-a folosit aproape în totalitate patrimoniul propriu.

Gama de exponate dedicate fiecăreia dintre secţiuni este foarte variată, încântând zeci de mii de vizitatori în fiecare an, mulţi dintre aceştia revenind deseori cu plăcere în sălile Muzeului „Vasile Pârvan”. Andreea IGNEA

* * *
Din anul 1993, instituţia a intrat în posesia casei Sturdza, iar din 2004 muzeul s-a extins cu noi spaţii - fostul sediu al Băncii Agricole, pavilionul Marcel Guguianu. Un alt moment important în evoluţia muzeului s-a petrecut între 2010 şi 2012, când a fost reabilitat sediul central al muzeului, acolo unde se găseşte expoziţia permanentă de artă contemporană „Colecţie şi colecţionari”, precum şi cea de istorie-arheologie, care a existat de la deschiderea instituţiei, dar a fost închisă după cutremurul din '90 până în anul 2014, când a fost redeschisă cu noi abordări.

* * *
„Mă bucur foarte mult că există acest muzeu în oraşul nostru. Acesta reprezintă locul în care îmi duc cei doi copii cel puţin o dată pe lună, când sunt organizate concerte de muzică clasică la care vin, de multe ori, invitaţi din ţară. În plus, spaţiile muzeului sunt cele în care îi duc pe toţi cei care mă vizitează din alte părţi ale ţării, mult mai bine dezvoltate decât Bârladul, pentru că mă mândresc cu toate expoziţii. Nu aş putea să spun care dintre acestea este cea mai aproape de sufletul meu, pe toate le iubesc, le ador. Acesta este locul nostru, al familiei mele şi al celor apropiaţi mie, de relaxare, de conectare cu o altfel de lume, locul în care uităm pentru câteva momente de grijile de zi cu zi...” – locuitor din Bârlad

Liceul cu cele mai multe absenţe va fi desfiinţat!
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei