Boala din conservă
Dimensiune font:
Un bărbat de 40 de ani din judeţul Iaşi a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” cu diagnosticul de botulism * acesta a mâncat o conservă de peşte şi a început să se simtă foarte rău * din fericire, i s-a administrat la timp serul antibotulinic şi evoluţia stării de sănătate este bună * medicii ieşeni spun că anul acesta au mai ajuns cu botulism la spital şi doi fraţi din Neamţ care au mâncat zacuscă de peşte
Botulismul face victime la Iaşi. Un bărbat de 40 de ani, din judeţ, care a fost plecat o perioadă în Germania, s-a întors acasă cu această boală, după ce a mâncat o conservă de peşte. Potrivit medicilor, acesta a început să se simtă foarte rău şi a ajuns la spital unde, imediat, i s-a pus diagnosticul şi i s-a administrat serul antibotulinic. Practic, bărbatului îi cădeau pleoapele şi avea dificultăţi de înghiţire, medicii dându-şi imediat seama despre ce afecţiune este vorba. „Pacientul a ajuns la noi cu simptome de botulism, fiind confirmat diagnosticul. Acesta a recunoscut că mâncase dintr-o conservă de peşte. Din fericire, am avut serul antibotulinic, i s-a administrat şi are o evoluţie bună. Nu a presupus internare în Terapie Intensivă, ca alte cazuri de până acum”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Două cazuri de la începutul anului
Anul acesta, medicii infecţionişti ieşeni s-au mai confruntat cu alte două cazuri de botulism. Doi fraţi din judeţul Neamţ au ajuns la spital după ce au mâncat zacuscă de peşte. Din fericire, şi în cazul lor evoluţia stării de sănătate a fost bună. „Boala este una gravă, o infecţie a sistemului nervos central care duce la moarte, dacă nu se intervine imediat cu tratament specific. În cazurile care au ajuns la noi, de cele mai multe ori, sursa îmbolnăvirii au fost conservele, preparate în casă sau din comerţ. Trebuie atenţie mai mare la acestea, la modul de păstrare şi la data de expirare”, a mai declarat dr. Carmen Dorobăţ.
Botulismul este provocat de o toxină produsă de Clostridium botulinum şi de cele mai multe ori apare în urma consumului de conserve preparate în gospodărie. Boala produce paralizia nervilor cranieni, iar pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune pot suferi de disfagie - dificultate de a înghiţi alimente solide şi lichide, disfonie - dificultate de vorbire, nu-şi pot mişca pleoapele, ajungându-se chiar la paralizia musculaturii respiratorii intercostale, dacă boala nu este tratată la timp.
Roxana NĂSTASĂ
„De cele mai multe ori, sursa îmbolnăvirii au fost conservele” - dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau